14 Mart Tıp Haftası kapsamında, İstanbul Tabip Odası'nın organizasyonuyla farklı illerden gelen hekimler, İstanbul'da bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında sağlık sektöründeki sorunlara dikkat çekmek ve İsrail ordusunun Gazze'deki sivillere yönelik saldırılarını kınamak amacıyla çeşitli sloganlar atıldı. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara ve hekimlerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti. İstanbul Tabip Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de hekimlerin acil taleplerini içeren bir liste sundu.
16 Mart 2024

Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Covid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Türk Tabipleri Birliği (TTB), Eris varyantına karşı etkili aşılar için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. TTB ayrıca, halk sağlığı önlemlerinin sürdürülmesinin önemini hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yeni varyantlara karşı koruyan güncel Covid-19 aşılarıyla ilgili açıklaması tepkilere yol açtı.
30 Eylül 2023

İstanbul'da meslek hastalıkları konusunda hizmet veren tek hastane olan İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tüberküloz kliniğinin taşınması planları ile işlevsiz hale getirilmek üzere. Sağlık profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşları, hastanenin bu şekilde işlevsiz bırakılmasını eleştiriyor ve alternatif çözümler öneriyor. İstanbul ve Kocaeli Tabip Odaları, DİSK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi ve İşyeri Hekimleri Derneği, hastanenin önemine dikkat çekerek, meslek hastalıklarının tanı ve tedavisi için bu kurumun varlığının kritik olduğunu vurguluyor.
26 Nisan 2023

Dünya genelinde sıcaklık rekorları kırılırken, Türk Tabipleri Birliği ve ilgili sağlık dernekleri Türkiye'de 'sıcak sağlık eylem planı' oluşturulması çağrısında bulundu. Aşırı sıcakların ölümlere ve kronik hastalıkların kontrolünün zorlaşmasına yol açtığı belirtilerek, özellikle risk altındaki gruplar için önlemlerin alınmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, enerji üretimi ve diğer insan aktivitelerinin sera gazı salınımına neden olarak küresel ısınmayı tetiklediği ve kentlerde ısınmanın daha yoğun yaşandığı ifade edildi.
12 Temmuz 2023

Diken muhabiri Mesude Erşan, 'Türkiye'de hekimlik yapmaktansa İsviçre'de kebapçıda çalışıyor' başlıklı haberiyle İstanbul Tabip Odası tarafından verilen 2023 Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülü'ne layık görüldü. Jüri, Erşan'ın hekim göçünü ve sağlık sistemindeki sorunları somut bir hikâye üzerinden aktarmasını övgüye değer buldu. Dr. Ali Özyurt, TTB Yüksek Onur Kurulu üyesiyken 2020 yılında vefat etmiş bir hekimdir. Ödül, sağlık alanında farkındalık yaratan diğer gazetecilere ve yazarlara da verildi.
10 Mart 2023

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Kılıç, 6 Şubat'taki depremler sonrası bölgede ishalli hastalıkların ve hepatit vakalarının artabileceği konusunda uyarıda bulundu. Aile sağlığı merkezlerinde ciddi hizmet açığı olduğunu ve aile hekimliği sisteminin deprem koşullarına uygun olmadığını belirtti. Kırsal alanlarda temiz su ve kanalizasyon sorunları devam ediyor. Kadın sağlığı hizmetlerinde ciddi eksiklikler var ve afet sonrası istenmeyen gebeliklerin artabileceği ifade ediliyor. Barınma koşulları kötü, çadır ve konteynerler yağmurda su alıyor. Yaşlılar ve sağlık çalışanları ihmal ediliyor, sağlık çalışanlarının konaklama sorunları ve tükenmişlik yaşadıkları belirtiliyor.
5 Nisan 2023

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda görüşülen ve hekimlerin meslekten men edilmesine yol açabilecek maddeler içeren torba yasa teklifine doktorlardan yoğun itiraz geldi. Türk Tabipleri Birliği ve muhalefetin itirazları sonucu, komplikasyon ve malpraktis ayrımını ortadan kaldıran ve hekimlerin meslekten men edilmesini öngören 36'ncı madde dahil olmak üzere 3, 6 ve 27'nci maddeler tekliften çıkarıldı. Meslek örgütleri, sendikalar ve hekimler teklifin tamamen geri çekilmesini talep ediyor.
30 Mart 2023

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, kapatılan hastanelerin açılması için mücadele eden ve 'Hastanemi Açın Platformu'nun sözcülüğünü yapan eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Dr. Bayazıt İlhan'a basına izinsiz demeç verdiği gerekçesiyle kınama cezası verdi. İlhan önce uyarı almış, ardından kınama cezasına çarptırılmıştır. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, verilen cezalara tepki göstermiş ve bu tür cezaların meslekten men edilme gibi daha ağır sonuçlara yol açabileceğini belirtmiştir.
20 Mart 2023

Ankara Tabip Odası, kentteki Covid-19 vakalarının arttığını ve hastanelerin alarm verdiğini duyurdu. Özellikle İntörnler ve sağlık çalışanları arasında Covid-19 tanısı alanların sayısının hızla arttığı belirtildi. Bazı hastanelerde test pozitiflik oranının yüzde 20'ye yükseldiği ifade edildi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü, vatandaşları şeffaf şekilde bilgilendirmeye davet edildi.
30 Eylül 2023

Sağlık Turizmini Geliştirme Konseyi Derneği İcra Kurulu Başkanı Dr. Köksal Holoğlu, Türkiye'de ameliyat olan hastaların ölüm haberlerinin kasıtlı olarak yayıldığını ve bunun 'beşinci kol' faaliyeti olduğunu iddia etti. Holoğlu, Türkiye'ye yılda ortalama iki milyon yabancı hastanın geldiğini ve bu hastaların beraberindekilerle birlikte ülkeye 7-10 milyar dolar bıraktığını belirtti. Ayrıca, her cerrahi işlemin komplikasyon riski taşıdığını ve bu tür olayların dünyanın her yerinde yaşandığını vurguladı. Holoğlu, merdiven altı işletmelerin de bu tür olumsuz algıların oluşmasında rol oynadığını ifade etti.
5 Eylül 2024

Sağlık Bakanlığı, deprem bölgesinde görev yapan aile hekimlerinin maaşlarından ortalama 23 bin lira kesinti yaptı. Bu kesinti, aile hekimlerinin performanslarının deprem sonrası zor koşullar altında değerlendirilmesi sonucu gerçekleşti. Türk Tabipleri Birliği ve diğer sağlık profesyonelleri, bu durumu aile hekimlerinin cezalandırılması olarak değerlendiriyor ve sağlık hizmetlerinin daha da kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunuyor. Deprem bölgesindeki sağlık merkezlerinin yıkılması ve malzeme eksikliği gibi sorunlar da aile hekimlerinin zorluklarını artırıyor.
21 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 14 Mart Tıp Haftası öncesinde hekimlerin 14 acil talebini açıkladı ve 16 Mart'ta İstanbul'da gerçekleştirilecek Büyük Hekim Yürüyüşü'ne çağrı yaptı. Talepler arasında sağlıkta şiddetin önlenmesi, hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, pandemi döneminde sağlık emekçilerinin korunması, adil ücret ve emeklilik koşullarının sağlanması gibi konular yer alıyor. Ayrıca, emekli hekimlerin maaşlarının yoksulluk sınırının altında olduğu ve bu durumun kabul edilemez olduğu belirtildi.
4 Mart 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde asistan hekim olarak çalışan Uğurcan Ağcaoğlu, gördüğü baskı ve mobbing nedeniyle intihar etti. Ailesi, sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor ve gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracaklarını belirtiyor. Ağcaoğlu'nun annesi, oğlunun yaşadığı eziyetlerin diğer asistan hekimler için de son bulmasını istiyor. Soruşturma sürecinin yavaş ilerlemesi aileyi endişelendiriyor.
16 Eylül 2024

Türkiye'de mide botoksu yaptıran yaklaşık 250 hastada zehirlenme (botulizm) vakaları görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, mide botoksunun endikasyon dışı olduğunu belirtti ve İstanbul ile İzmir'de iki sağlık kurumunun faaliyetleri askıya alındı, soruşturma başlatıldı. Almanya'dan da İstanbul'da mide botoksu yaptıranlarda botulizm vakaları için uyarı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın kılavuzu mide botoksunu önermiyor ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği, botulizm vakaları için antioksin stoklarının artırılması gerektiğini belirtti.
12 Mart 2023

6 Şubat depremleri sonrasında 11 şehirdeki sağlık hizmetleri ve çalışanları büyük zarar gördü. Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, depremde 100'den fazla hekim ve toplamda 500 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 500'den fazla yaralı olduğunu ve sağlık çalışanlarının mağduriyetlerinin göz ardı edildiğini belirtti. Sağlık çalışanlarının ailelerini güvenli yerlere yerleştirdikten sonra hastanelere koştuğunu, ancak kendi kayıpları ve zorluklarıyla baş etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
9 Mart 2023

Haliç Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yeşim Ünal Kılıç, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Çocuk Hakları Alt Komisyonu'nda yaptığı sunumda, deprem bölgesinde çocuk intihar vakalarında ciddi bir artış olduğunu belirtti. Kılıç, afet bölgelerinde özellikle kırsal alanlarda çocuk yaşta intihar düşüncelerinin ve girişimlerinin önemli oranlarda arttığını vurguladı. Ayrıca, sahada engelli çocuk sayısının da arttığını ve yardım dağıtımında dikkat edilmesi gereken hususları dile getirdi.
15 Mayıs 2024

KOAH, dünya genelinde yetişkin nüfusun onda birini etkileyen ve en yaygın üç ölüm nedeninden biri olan bir hastalıktır. Türkiye'de KOAH ölüm oranları Avrupa Birliği ortalamasından yüksek seyrediyor. Prof. Dr. Nurdan Köktürk ve Prof. Dr. Aylin Özgen Alpaydın, tütün dumanı, hava kirliliği ve iklim değişikliğinin KOAH için önemli risk faktörleri olduğunu vurguluyor. KOAH Hastaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mecit Süerdem, Türkiye'de 5 milyon KOAH hastası olduğunu ve hastaların üçte birinin geç tanı aldığını belirtiyor. Ayrıca düşük sosyoekonomik koşulların KOAH gelişimine katkıda bulunduğu ve erken tanının önemine dikkat çekiliyor.
17 Kasım 2023

Kocaeli Körfez'de yaşayan 23 yaşındaki edebiyat öğretmeni Aziz Alptekin, atama beklerken özel dersler vererek hayatını sürdürmeye çalışıyordu. Geçen hafta intihar girişiminde bulunan Alptekin, bu sabah odasına girip çıkmadı. Ablasının ipi keserek kurtardığı genç öğretmen, sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi.
22 Ağustos 2023

Diyarbakır Ergani Devlet Hastanesi'nde görev yapan tek göz doktoru Cansev Şekerler, yoğun hasta talebi nedeniyle odasında mahsur kaldı. Günde en fazla 42 hastaya randevu oluşturulabilen Merkezi Hekim Randevu Sistemi'nde (MHRS), rapor talebiyle gelen hasta sayısında sınır bulunmuyor. Hekim Birliği Sendikası Başkan Yardımcısı Dr. Özgür Öz, doktorun ve hastanenin günlük çalışma kapasitesine uygun biçimde MHRS'den randevu açılması gerektiğini belirtti ve Sağlık Bakanlığı'ndan konuya bir an önce çözüm getirilmesini talep etti.
13 Ağustos 2023

Serbest hekimler, İstanbul Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen Büyük Hekim Buluşması'nda, özel hastane ve tıp merkezlerinde çalışmalarını kısıtlayan yasal düzenlemeleri protesto etti. 6 Ekim ve 7 Ocak'ta yayınlanan yönetmelikler, hekimlerin serbest çalışma ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü sınırlıyordu. Sağlık Bakanlığı, uygulamaya gireceği gün bazı değişiklikler yaparak yönetmeliği yayımladı, ancak bu değişiklikler hekimlerin sorunlarına çözüm getirmedi. Protestoda, düzenlemelerin serbest meslek hakkına ve hastaların hekim seçme hakkına saldırı olduğu ifade edildi.
8 Ocak 2023
İşaretlediklerim