İzmir Körfezi'nde meydana gelen kirlilik ve balık ölümleri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne 1,8 milyon lira ceza kesti. Bakanlık, kirliliğin kaynağını tespit etmek için bölgeye uzman ekipler ve laboratuvarlar gönderdi. Yapılan analizler sonucunda, Çiğli ve Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisleri'nin çevre mevzuatına aykırı şekilde kirli su deşarj ettiği belirlendi. Ayrıca, Körfez'deki amonyak miktarının olması gerekenden 50 kat fazla olduğu ve oksijen seviyesinin balık ölümlerine yol açacak kadar düşük olduğu tespit edildi.
10 Eylül 2024

Denizbank, bir şube müdürünün tutuklanmasıyla başlayan dolandırıcılık soruşturması kapsamında, aralarında avukat Rezan Epözdemir ve Fatih Terim'in aile dostu Nur Erkasap'ın da bulunduğu beş kişi hakkında 'dolandırıcılık', 'resmi evrakta sahtecilik' ve 'görevi kötüye kullanma' suçlarından suç duyurusunda bulundu. Şube müdürü Seçil Erzan ve diğer şüpheliler, yüksek getiri vaadiyle onlarca müşteriyi milyonlarca dolar dolandırmakla suçlanıyor. Soruşturma İstanbul Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülüyor ve şüpheliler yarın dördüncü kez hakim karşısına çıkacak.
7 Mart 2024

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından SİT derecesi düşürülerek yapılaşmaya açılan Sedef ve Kaşık Adaları ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, adaların Prens Adaları Fayı'na yakınlığı ve yapılaşmanın deprem etkilerini artıracağı belirtildi. Suudi Prens'e 2011'de yapılaşma izni verilen Sedef Adası ve yapılaşma planları bulunan Kaşık Adası için yapılan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu'nun (ETBAR) yeterli olmadığı, dört mevsim incelenmesi gereken alanların sadece üç mevsimde incelendiği ve denizdeki türlerin araştırılmadığı ifade edildi. TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, adalarla ilgili kararın durdurulması ve iptali için dava açtı.
7 Mart 2023

İzmir'in Çeşme ilçesinde bir araya gelen yurttaşlar, sahillerin ücretli işletmelere devredilmesini protesto etti. Çeşme Çevre Platformu Başkanı Dr. Ahmet Güler, sahillerin ve denizin anayasanın 46'ncı maddesine göre halka açık olduğunu belirtti. Çevrecilerin avukatı Seher Gacar, Bohem isimli bir beach club'ın sahilleri ele geçirdiğini ve bu işletmeye karşı iki defa dava kazandıklarını, ancak Çeşme Belediyesi'nin mahkemenin kapatma kararını iki yıldır uygulamadığını ifade etti.
12 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda en az 6 bin 444 bina yıkıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesindeki incelemeler sırasında ihmali olanların hesap vereceğini belirtti. Diyarbakır başsavcılığı başta olmak üzere yedi şehirde yıkılan binalarla ilgili soruşturma başlatıldığını ve teknik bilirkişi heyetlerinin görevlendirildiğini açıkladı. Soruşturmalar, binaların yapımını üstlenen ve imara aykırı değişiklik yaparak yıkılmasına neden olan kişilerin tespiti üzerine yoğunlaşacak.
10 Şubat 2023

Sakarya'nın Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde yoğun dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Kaymakamlıklar, tehlike arz eden bu durum nedeniyle üç ilçede denize girişe izin vermiyor. Sahillerdeki cankurtaran ekipleri, tehlikeyi belirtmek amacıyla bayrakları kırmızıya çevirdi. Rip dalgaları, deniz dip yapısının belirli bir şekilde olduğu bölgelerde görülen ve oldukça kuvvetli akıntılardır.
14 Temmuz 2024

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

Bartın Irmağı'nın Kemerköprü mevkisinde ölü balıkların görülmesi üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı inceleme başlattı. Bakanlık ekipleri, bölgeden aldıkları numuneleri laboratuvara gönderdi. Bartın Belediyesi, ırmaktaki oksijen seviyesini artırmak amacıyla temiz su saldı. Bu olay, Türkiye'deki diğer su kirliliği vakalarıyla benzerlik gösteriyor.
27 Eylül 2024

Muğla 2'inci İdare Mahkemesi, Marmaris Hisarönü Köyü'nde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kardeşinin dünürüne ait olan ve özel koruma bölgesinde bulunan bir arazide yaşlı bakımevi yapılması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı değişikliğinin yürütmesini durdurdu. Arazinin büyük bir kısmı Ayşe Sevda Peker'e ait olup, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde yer alıyor. Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi'nin itirazları ve açtıkları dava sonucunda, bilirkişi raporu doğrultusunda mahkeme kararıyla projenin yürütmesi durduruldu.
3 Haziran 2023

Yalova’nın Altınova ilçesinde, Hersek Plajı’nda ailesiyle birlikte denize giren bir çocuk, şişme yüzme simidiyle akıntıya kapılarak açık denize sürüklendi. İhbar üzerine Altınova Belediyesi’ne bağlı cankurtaranlar olay yerine sevk edildi. Yaklaşık 700 metre sürüklenen çocuk, cankurtaranlar tarafından tekneye alınarak kurtarıldı.
23 Ağustos 2024

Son 20 yılda Marmara Denizi'nde 30'a yakın yeni denizanası türü tespit edilmiş ve bu türlerin balık stokları üzerinde olumsuz etkileri olduğu belirtilmiştir. İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, denizanalarının ekosistemdeki rolüne değinmiş, ancak denizanalarıyla beslenen deniz canlılarının sayısında azalma olduğunu vurgulamıştır. Aşırı avcılık ve insan kaynaklı faktörlerin denizanası popülasyonunu artırdığı, bu durumun balıkların üremesini ve besin zincirindeki yerini olumsuz etkilediği ifade edilmiştir. Okyar, çözümün kolay olmadığını ve yerel yönetimlerle bakanlıkların iş birliği yapması gerektiğini belirtmiştir.
3 Nisan 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklandı. Soruşturma kapsamında Fatih Terim, Emre Belözoğlu ve Arda Turan mağdur sıfatıyla ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını beyan etti. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesi tarafından yürütülüyor ve dolandırılan toplam paranın 80 milyon dolar olduğu iddia ediliyor. Denizbank, konuyla ilgili bir açıklama yaparak iddiaları reddetti ve sürecin yargı kararı doğrultusunda ilerleyeceğini belirtti.
27 Nisan 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin arıtılamayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine inceleme başlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arıtma tesislerinin standartların üzerinde kirli su deşarj ettiğini tespit etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin 610 lira ceza kesildi. Tugay, körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk yıl içinde çözeceklerini ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Mersin'in Erdemli ve Mezitli ilçelerinde kaçak kazı yapan altı kişi jandarma ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. İhbar üzerine harekete geçen ekipler, Erdemli'de iki ve Mezitli'de dört kişiyi kazı yaparken tespit etti. Olay yerinde jeneratör, kazma, kürek ve çekiç gibi kazı malzemeleri ele geçirildi. Şüpheliler yasal işlemler için jandarmaya götürüldü.
1 Temmuz 2024

Samsun'un Atakum ilçesinde aileleriyle denize giren ikizler İncilay ve Ahmet Altındal (12) ile akrabaları Elif Nur (10) ve Oğuzhan Topçu (12), boğulma tehlikesi geçirdi. İhbar üzerine olay yerine gelen sahil güvenlik ve polis ekipleri, üç çocuğu sudan çıkardı. İncilay Altındal sahilde yapılan kalp masajıyla hayata döndürüldü ancak daha sonra hastanede hayatını kaybetti. Elif Nur Topçu da kurtarılamadı. Ahmet Altındal için arama çalışmaları devam ediyor.
15 Temmuz 2023

Denizbank'ın bir şube müdürü olan Seçil Erzan, onlarca kişiyi dolandırmakla suçlanarak tutuklandı. Aralarında eski futbolcular Arda Turan ve Emre Belözoğlu'nun da bulunduğu mağdurlar, İstanbul Adliyesi'nde ifade verdi. Arda Turan son altı ayda 7,5 milyon dolar, Emre Belözoğlu ise bir buçuk ayda 4,2 milyon dolar dolandırıldıklarını belirtti. Teknik direktör Fatih Terim'in de bu hafta içinde suç duyurusunda bulunması bekleniyor. Soruşturma, organize suçlarla mücadele şubesince yürütülüyor ve Denizbank olayla ilgili bir açıklama yaparak, iddiaların bankanın sisteminde kayıt dışı gerçekleştiğini ve yargı kararına göre hareket edileceğini belirtti.
25 Nisan 2023

Sakarya'da Karadeniz'e kıyısı olan Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerinde olumsuz hava koşulları nedeniyle denize girmek yasaklandı. Yetkililer, bu bölgelerde yoğun dalga ve rip akıntısının tehlikeli olduğunu belirtti. Rip akıntıları, deniz dip yapısının belirli bir şekilde olduğu bölgelerde görülen ve oldukça kuvvetli olan akıntılardır. Bu akıntılar, rüzgarlı havalarda oluşur ve dünya şampiyonu bir yüzücünün dahi karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
29 Temmuz 2024

Sakarya'nın Kocaali ilçesinden geçen Melen Çayı'nda toplu balık ölümleri gözlemlendi. Aydoğan Mahallesi'nde suyun üstünde çok sayıda ölü balık gören vatandaşların ihbarı üzerine Tarım ve Orman Müdürlüğü bölgede inceleme başlattı. Ekipler, ölü balıklardan ve sudan numune alarak çalışmalarını sürdürüyor. Aydoğan Mahallesi Muhtarı Halim Yavuz, bölgede ilk defa böyle bir olayla karşılaştıklarını belirtti ve durumun doğal bir süreç olmasını umduklarını ifade etti.
13 Temmuz 2024

Denizbank Levent Büyükdere şubesi müdürü Seçil Erzan, yüksek karlı gizli fon vaadiyle ünlü futbolcular ve iş insanları dahil birçok kişiyi dolandırmakla suçlanıyor. İstanbul 41’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Denizbank yöneticisi Sermin Tekin tanık olarak dinlendi ve Erzan'ın tehdit edildiğini ve zor zamanlar geçirdiğini söyledi. Mahkeme, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 29 Mayıs'a erteledi.
24 Mayıs 2024

İstanbul Çatalca'da, bir bungalov sitesindeki beş ev, projeyi yapan kişi ile bir ev sahibi arasında çıkan maddi anlaşmazlık sonucu çalındı. Ev sahibi, tartışmanın ardından evleri havuzlarıyla birlikte söküp kamyona yükleyerek götürdü. Site sakinleri durumu jandarmaya bildirdi ve soruşturma devam ediyor. Ev sahiplerinden biri olan Enis Onat, olayla ilgili detayları paylaşarak, hızlı bir çözüm beklediklerini ifade etti.
5 Mayıs 2024
İşaretlediklerim