Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kamu çalışanları ve memur emeklilerinin maaş zam oranının belirleneceği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti toplantısıyla ilgili konuştu. Işıkhan, memur ve emeklilerin enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etti. Kamu İşveren Heyeti’nin 7’nci Dönem Kamu Toplu Sözleşme görüşmeleri sürecini başarıyla tamamladığını ve maaş artışına yönelik son sözün Hakem Heyeti’nde olduğunu belirtti.
30 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, asgari ücretin belirlenmesi için müzakerelerin başlayacağını ve ekonomik gelişmelerin, özellikle enflasyonun değerlendirileceğini belirtti. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, ara zam oranını görüşmek üzere 13 Haziran'da toplanacak. Geçen yıl Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın 9 bin lira teklifi kabul edilmezse masadan kalkacaklarını açıklamasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinin Atalay olmadan devam edeceğini duyurmuştu. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
10 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde gazetecilere yaptığı açıklamada, asgari ücret artışının yılda bir kez yapılacağını ve bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti. Erdoğan, enflasyona ezdirmediklerini ve ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginleyici adımlar attığını belirtti. Ayrıca, asgari ücretle ilgili ilk toplantının 11 Aralık'ta yapılacağı bilgisi verildi.
2 Aralık 2023

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Rıdvan Turan, asgari ücret tartışmalarıyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak, asgari ücretin en az net 16 bin 250 lira olması gerektiğini belirtti. Bu talep, HDP'nin önceki dönemde önerdiği 12 bin 500 liralık net asgari ücretin yüzde 30 enflasyon farkıyla güncellenmesi sonucu ortaya çıktı. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu'nun ilk toplantısı sonuçsuz kaldı ve ikinci toplantı 19 Haziran'da yapılacak. Eski çalışma bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiği yönündeki beklentisi ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın TL üzerinden konuşulması gerektiği yönündeki açıklamaları da tartışmalar arasında yer alıyor.
18 Haziran 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirlemek üzere toplandı. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, hükümetin asgari ücret teklifini henüz görmediklerini ve teklifi makul bulmazlarsa toplantıya katılmayacaklarını ifade etti. Geçen yıl Türk-İş, teklif edilen asgari ücreti yetersiz bulmuş ve müzakerelere katılmamıştı. Şu anki asgari ücret 8 bin 500 TL olarak belirlenmiş durumda.
13 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, memur ve emekli maaşlarına yüzde 25 oranında zam yapıldı. Bu zammın ardından en düşük emekli memur maaşı 7 bin 600 lira, asgari ücret ise net 8 bin 500 TL oldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak açıklanmıştı. Yapılan zamla birlikte çeşitli kamu görevlilerinin ve emeklilerin yeni maaşları belirlendi.
3 Ocak 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, çalışan emeklilere yapılacak olan beş bin lira ikramiye ödemesinin yarın banka hesaplarına yatırılacağını duyurdu. Daha önce sadece çalışmayan emeklilere yapılan bu ödeme, artan enflasyon karşısında emeklilerin maaşlarının yetersizliği nedeniyle talep edilmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleştirilmişti. Çalışan emeklilerin ödeme dışında bırakılması eleştirilere yol açmış ve bu eleştirilerin ardından çalışan emeklilere de ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.
28 Aralık 2023

Türk-İş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve ilgili bakanlar ile TBMM'deki parti grup başkanvekillerine, ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirilmesi talebiyle bir mektup gönderdi. Mektupta, asgari ücret kadar olan ücretlerin gelir vergisinden istisna tutulmasının yeterli olmadığı ve bu durumun ücret gelirlerinin haksız şekilde daha yüksek vergi dilimlerine girmesine neden olduğu belirtildi. Ayrıca, brüt asgari ücretin 1999-2023 arasında 143 kat artarken, gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin sadece 35 kat arttığı ve bu durumun asgari ücretliler üzerinde ağır bir vergi yükü oluşturduğu ifade edildi.
16 Aralık 2023

İstanbul Planlama Ajansı'nın raporuna göre, İstanbul'da ortalama kira bedeli, asgari ücretin 1,5 katına çıktı. 2023 yılında kira fiyatları bir önceki yıla göre %75,7, 2019'un aynı ayına göre ise %732,1 artış gösterdi. Ayrıca, yoksulluk sınırının son üç yılda yedi kat arttığı ve asgari ücretin İstanbul'daki yaşam maliyetini karşılayamadığı belirtildi. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın İstanbul'daki kira fiyatlarının yüksekliğinden şikayet ettiği ve ailesinin yanında kalmak zorunda kaldığı ifade edildi.
26 Aralık 2023

Türkiye'de net asgari ücretin yüzde 34 zamla 11 bin 402 lira olarak belirlenmesinin ardından, ekonomistler ve bazı yorumcular, ülkede çalışanların büyük bir kısmının asgari ücretli olduğuna dikkat çekiyor. Çalışma Bakanlığı özel sektörde çalışanların yüzde 37'sinin asgari ücretle çalıştığını belirtirken, işçi örgütleri bu oranın yüzde 60'a yaklaştığını iddia ediyor. Ekonomistler, asgari ücretin yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığını ve Türkiye'nin düşük ücretli bir ekonomi yapısına sahip olduğunu vurguluyor. Ayrıca, Türkiye'nin asgari ücretli çalışan oranı bakımından dünya genelinde ilk sıralarda yer aldığı ve bu oranın Avrupa Birliği ülkelerine göre çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.
20 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesinde en düşük emekli maaşını 7 bin 500 lira olarak açıklamasının ardından, bazı emeklilerin hesaplarına beklenenden daha düşük meblağlar yattı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme sonrası, emeklilerin hesaplarına 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen tutarlarda para yatırıldığı görüldü. Tüm Emekliler Sendikası Genel Başkanı Salman Hürkardeş, yapılan düzenlemeyi 'seçim rüşveti' olarak nitelendirerek, emeklilerin insanca yaşayabilmeleri için maaşların en az 15-16 bin lira olması gerektiğini ifade etti.
19 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce emeklilere yüzde 5 ek zam yapılacağını açıklamasıyla, zam oranı yüzde 37,57'den yüzde 42,6'ya yükselmişti. Ancak memur emeklilerine yapılan bu zam, daha düşük oranda olduğu için tepki çekmişti. Yeni zamlı maaşlar, ilgili teklifin Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından bir hafta içinde emeklilere verilecek.
23 Ocak 2024

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, asgari ücretin yabancı para birimi bazında değil, altı aylık tüketici fiyat endeksi (TÜFE) esas alınarak belirlenmesi gerektiğini savundu. Dolar/TL kuru rekor seviyelere ulaşırken, asgari ücretin dolar bazında değer kaybettiği belirtildi. Eski çalışma ve sosyal güvenlik bakanı Vedat Bilgiç'in asgari ücretin 500 dolar olması gerektiğini ifade ettiği, ihracatçıların ise 300-400 dolar aralığında bir beklenti içinde olduğu aktarıldı. Avdagiç, vergi dilimlerinin de asgari ücret artışına paralel olarak güncellenmesinin önemine vurgu yaptı.
8 Haziran 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Meclis'e henüz gelmeyen EYT düzenlemesi hakkında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağını duyurduğu düzenlemenin Meclis'te çalışıldığını ve milletvekillerinin konu üzerinde uzmanlarla görüştüğünü ifade etti. Bakan Bilgin, düzenlemenin Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gitmesini ve ilk aylıkların Şubat ya da Mart'ta bağlanabileceğini söyledi. Ayrıca, EYT kapsamında olup yeterli prime sahip olmayanların da olduğunu ve bunların 2027'ye kadar prim günlerini tamamlayacaklarını belirtti.
14 Ocak 2023

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, asgari ücretin dolar bazında 300-400 dolar arasında olması gerektiğini ifade etti. Gültepe, bu seviyenin korunması için özel çalışmalar yapılması gerektiğini, aksi takdirde sanayinin bu yükü kaldıramayacağını söyledi. Geçmişte asgari ücretin genellikle 300 ile 350 dolar arasında olduğunu belirten Gültepe, 500 dolarlık bir asgari ücretin ihracatçıları koruyacak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
6 Haziran 2023

Düzenlemeyle en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarıldı. Bu artış, Hazine tarafından sağlanacak bir tamamlama ile gerçekleştirilecek. Ancak, 7 bin 500 lira üzerinde maaş alan emekliler zam alamayacak ve temmuzdaki enflasyon zammı, emeklilerin kök aylıkları üzerinden hesaplanacak. Bu durum, maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin de temmuz zammını 'hissetmeyecekleri' anlamına geliyor.
29 Mart 2023

Asgari Ücret Belirleme Komisyonu, asgari ücretin 1 Temmuz 2023 itibarıyla brüt 13 bin 414, net 11 bin 402 liraya yükseltilmesine karar verdi. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretin 1 Temmuz-31 Aralık 2023 arasında 447 lira 15 kuruş olarak belirlendi ve asgari ücret desteğinin Temmuz-Aralık 2023 döneminde 500 lira olarak sürdürülmesi kararlaştırıldı.
24 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını bildirdi. Bu açıklama, seçimlerin yaklaşması ve iktidarın kamuoyu araştırmalarında güç kaybettiği bir dönemde geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ise daha önce enflasyon düşüş eğilimi devam ederse asgari ücrette yeniden değerlendirme yapılmasına gerek olmayabileceğini ifade etmişti.
29 Mart 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının 11 Aralık Pazartesi günü saat 14:00'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Şu anda Türkiye'de asgari ücret 11 bin 402 lira olarak belirlenmiş durumda. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yayınlanan verilere göre, açlık sınırı 14 bin 25 lira, yoksulluk sınırı ise 45 bin 686 lira olarak hesaplanmıştır.
1 Aralık 2023

Türkiye'de asgari ücret, yeni yapılan zamla 482 dolar seviyesine çıktı. Ocak ayında yapılan zammın ardından kurdaki artış nedeniyle asgari ücretin dolar karşılığı 359 dolara kadar düşmüştü. Dolar/TL kuru bir haftadır 23,60 seviyesinde seyrediyor. Ekonomistler, mevcut durumun geçici olduğunu ve dolar kurunun yükseleceğini öngörüyor. Türk-İş'in verilerine göre, Türkiye'de çalışanların büyük bir kısmı asgari ücretle çalışmakta ve yoksulluk sınırı ile açlık sınırı belirlenen rakamların oldukça üzerinde.
20 Haziran 2023
İşaretlediklerim