Japonya'da kolesterolü düşürmek için kullanılan ve Kobayashi Pharmaceutical Co tarafından üretilen gıda takviyeleri, 500 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden oldu. Bu takviyelerin, mart ayında beş kişinin ölümüne yol açtığı iddia edilmiş ve soruşturma başlatılmıştı. Ürünlerde bulunan 'beni koji' adlı madde, böbrek rahatsızlıklarına ve ölümlere neden olabileceği belirtilmişti. Japonya dışında Tayvan ve Çin'de de benzer sağlık sorunları rapor edildi.
4 Temmuz 2024

Hong Kong bandıralı 6 bin 551 tonluk 'Jintan' isimli kargo gemisi, Japonya'nın Nagazaki eyaleti açıklarında battı. Gemi, Danjo Adaları'nın 110 kilometre batısında suya gömüldü ve 22 mürettebatından 4'ü kurtarıldı. Mürettebatın 14'ü Çin, 8'i Myanmar vatandaşı. Japonya Sahil Güvenliği, kayıp mürettebatın kurtarılması için çalışmalarını sürdürüyor.
25 Ocak 2023

Japonya'da hayvan kafelerinde yapılan bir araştırmada, 419 farklı türe ait 3.793 hayvan bulunduğu ve bunların 52'sinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi. Uluslararası ticareti yasak olan dokuz tür de bu kafelerde tespit edildi. Araştırmayı yürüten Marie Sigaud, bazı türlerin kökenlerinin şüpheli olduğunu ve insanlara hastalık bulaştırma riski taşıdıklarını ifade etti.
28 Mart 2023

Anadolu Ajansı, İspanyol sismolog Jordi Diaz'ın Türkiye'deki depremlerin Japonya'dakinden 30 kat daha güçlü olduğunu söylediğini iddia etti. Ancak Diaz, AA muhabirinin kendisini yanlış anladığını ve böyle bir açıklama yapmadığını belirtti. Türkiye'de meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonucunda 24 bin 617 kişi hayatını kaybetti, 80 bin 97 kişi yaralandı ve 6 bin 444 bina yıkıldı. İktidara yakın basın, yaşananları 'asrın felaketi' olarak nitelendirirken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu durumu algı yönetimi olarak eleştirdi.
12 Şubat 2023

Kandilli Rasathanesi Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Doğan Kalafat, 6 Şubat'tan bu yana kaydedilen 11 bin 20 artçı sarsıntının bir yıl içinde azalarak biteceğini belirtti. Vatandaşların hasarlı binalardan uzak durmalarının önemine dikkat çekti. Ayrıca, Marmara'da beklenen büyük depremle ilgili olarak, 2030 yılına kadar %64, 2050 yılına kadar %75 ve 2090 yılına kadar %95 olasılıkla 7,2 büyüklüğünde bir deprem beklendiğini ifade etti.
1 Mart 2023

Japonya, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yardım amacıyla Öz Savunma Kuvvetleri personelini ve bir uçağını Türkiye'ye gönderme kararı aldı. Gönderilecek ekip, sahadaki faaliyetlerde koordinasyon sağlayacak ve tıbbi malzeme taşıyacak. Japonya Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa, deprem bölgelerine sağlık ekibi gönderileceğini basın toplantısında duyurdu.
11 Şubat 2023

Dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip olan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon, Fransa'nın Toulon kentindeki bir bakımevinde hayatını kaybetti. Rahibe Randon, 25 Nisan 2021'den itibaren bu unvanı taşıyordu ve 2021 yılının başında Covid-19'u atlatmıştı. Bakımevi yetkilileri, Rahibe Randon'un ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirirken, Randon'un uzun süredir ölümü arzuladığını belirttiler.
18 Ocak 2023

Alman risk analiz merkezi Risklayer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde can kaybının 'en kötü ihtimalle' 90 bine ulaşabileceğini öngörüyor. Şu ana kadar 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Risklayer ekibi bu tahmini 2008'de Çin'in Siçuan bölgesinde meydana gelen 7,9'luk depremle karşılaştırarak yapmıştır. Ayrıca, TÜRKONFED'in hesaplamalarına göre ölü sayısı 72 bin 663'e kadar çıkabilir ve deprem 84,1 milyar dolarlık hasara yol açabilir.
12 Şubat 2023

Japonya'nın Nagazaki şehrindeki Kujukuşima Hayvanat Bahçesi'nde yalnız yaşayan 12 yaşındaki dişi gibon Momo'nun doğum yapması görevlileri şaşırttı. Erkek gibon olmadığı için gizemli bulunan bu doğum, yapılan DNA testi sonucunda, Momo'nun bitişik kafeste yaşayan 34 yaşındaki Ito isimli erkek gibonla çelik levhadaki küçük bir delikten çiftleşmiş olabileceği anlaşıldı. Bebek gibon, annesinin bakımıyla sağlıklı bir şekilde büyüyor.
22 Şubat 2023

Yeşilçam'ın tanınmış oyuncularından Bahar Öztan, 61 yaşında kolon kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Öztan, kanseri üç kez yenmesine rağmen geçen yıl hastalığa yeniden yakalanmıştı. Vefatının ardından cenazesi, İstanbul Üsküdar'daki Şakirin Camii'nde kılınacak cenaze namazı sonrası Karacaahmet Mezarlığı'na defnedilecek. Öztan, hastalığıyla ilgili son durumu sosyal medya hesabından takipçileriyle paylaşmış ve yakında ameliyat olacağını duyurmuştu.
21 Mart 2024

Japonya'nın batısında bulunan Ishikawa eyaleti ve Noto Yarımadası kıyısında ocak ayının ilk haftasında meydana gelen depremler sonucunda ölü sayısı 241'e ulaştı. Ishikawa Eyalet Valiliği, 13 binden fazla kişinin tahliye noktalarında kaldığını ve 11 kişinin hala kayıp olduğunu açıkladı. Eyalette 65 bin bina hasar gördü, 31 binden fazla evde su, 1500'den fazla evde ise elektrik kesintisi yaşanıyor. Hükümet, yeniden inşa projeleri kapsamında destek sağlayacağını duyurdu.
14 Şubat 2024

Türkiye'de kanto dansını tanıtan ve bu alanda öncü isimlerden biri olan Nurhan Damcıoğlu, 82 yaşında İzmir'de kalp yetmezliği nedeniyle vefat etti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla sanatçının ölümüne ilişkin üzüntüsünü dile getirdi ve başsağlığı mesajı yayınladı. Damcıoğlu, tiyatro ve müzik alanında uzun yıllar boyunca aktif olarak sanat hayatına katkıda bulunmuş ve kanto türünü Türkiye'de popüler hale getirmiştir.
6 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

Reuters haber ajansı, Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve can kaybının 1014'e yükseldiği depremin ardından, son 20 yılda dünyada gerçekleşen en ölümcül depremlerin bir listesini yayımladı. Listede, Haiti, Endonezya, İran, Meksika, İtalya, Ekvador, Afganistan, Nepal, Çin, Pakistan, Türkiye, Japonya, Yeni Zelanda, Şili ve Asya'da meydana gelen büyük depremler ve bunların sonuçları yer alıyor. Bu depremler, binlerce insanın ölümüne ve büyük yıkımlara neden oldu.
6 Şubat 2023

Japonya'da son zamanlarda artan ayı saldırıları sonucunda altı kişi hayatını kaybetti ve 200'den fazla kişi yaralandı. Bu sorunu çözmek amacıyla Toyama vilayetinde yapay zekalı bir uyarı sistemi kullanılmaya başlanacak. Sistem, kameralar aracılığıyla ayıların hareketlerini izleyerek yerel yetkililere, polise ve avcılara anında uyarılar gönderecek. Eğer sistem başarılı olursa, ayı popülasyonunun yoğun olduğu diğer bölgelerde de uygulanacak.
30 Nisan 2024

Japonya'nın Hokkaido bölgesinde, bozayı yavrularının yüzde 80'i somon kıtlığı nedeniyle öldü. Uzmanlar, somon kıtlığının ana nedenini iklim krizi kaynaklı artan deniz sıcaklıkları olarak belirledi. Pembe somon, bölgedeki yaklaşık 500 bozayı için önemli bir besin kaynağıdır. Hokkaido Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, küresel ısınmanın mevcut hızıyla devam etmesi halinde ada çevresindeki deniz suyu sıcaklığının 1980’lerdeki seviyelere kıyasla 2090’larda 10°C’ye kadar artacağı konusunda uyarıda bulundu.
28 Eylül 2023

Çin sahil güvenlik gemileri, 4 Kasım'da Doğu Çin Denizi'nde yer alan ve egemenlik tartışmalarının odağında bulunan Senkaku Takımadaları etrafında Japon karasularını ihlal etti. Japon Sahil Güvenliği tarafından yapılan uyarı ve önleme faaliyetlerinin ardından Çin gemileri, yaklaşık 39 saat sonra bölgeden ayrıldı. Bu olay, 2023 yılı içinde yaşanan 30. ihlal olarak kayıtlara geçti. Senkaku Takımadaları, hem Japonya hem de Çin tarafından iddia edilen ve üzerinde kimsenin yaşamadığı bir bölgedir.
7 Kasım 2023

Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremden 278 saat sonra, yıkılan Tolga Apartmanı'nın enkazında arama kurtarma ekipleri 45 yaşındaki Hakan Yasinoğlu'nu canlı olarak buldu. PAK, AFAD, CEKUT ve İstanbul İtfaiyesi gibi ekiplerin katıldığı yoğun çalışmalar sonucunda Yasinoğlu enkazdan çıkarıldı ve ilk müdahalesinin ardından Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi'ne götürüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Yasinoğlu'nun bilincinin açık olduğunu ve ilk tıbbi müdahalesinin sahra hastanesinde yapıldığını bildirdi.
17 Şubat 2023

Japonya'da Covid-19 pandemisi nedeniyle uygulanan maske takma zorunluluğu, üç yıl sonra hafifletildi. Bu süre zarfında sürekli maske takan Japon vatandaşları, maskesiz dönemde nasıl gülümseyeceklerini unuttuklarını hissediyorlar. Tokyo'da yaşlı bakım merkezlerinde ve diğer kurumlarda gülümseme atölye çalışmaları ve seminerleri düzenleniyor. Egaoiku gibi kuruluşlar, gülümseme eğitimlerine olan talebin arttığını ve bu eğitimlerin önemini vurguluyorlar.
16 Mayıs 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da devam eden enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, Turgut Reis Mahallesi'nde bir binanın bodrum katında 20'li yaşlarda bir kadının cansız bedeni bulundu. Depremin üzerinden 122 gün geçmiş olmasına rağmen, hala enkaz altında kalan kişilere ulaşılmaya çalışılıyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın raporunda, ölüm bildirim sistemine kaydedilmemiş binlerce kişinin olduğu ifade edilmişti.
6 Haziran 2023
İşaretlediklerim