Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da, aşırı sağcı 'Danske Patrioter' grubunun üyeleri, Irak büyükelçiliği önünde Kuran yaktı. Grup, bu eylemi İsveç'in Bağdat büyükelçiliğine yapılan saldırıyı protesto etmek için gerçekleştirdiğini belirtti. Olay yerinde polis yoğun güvenlik önlemi aldı.
21 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim vaatleri arasında yer alan ve 24 Nisan'da başlayacak olan ücretsiz doğalgaz uygulamasının detayları belli oldu. 31 Mayıs'a kadar doğalgaz sınırsız kullanılabilirken, bu süre zarfında kesilen faturalar iptal edildi ve ödenen bedeller iade edilecek. Devlet, bu dönemdeki doğalgaz giderlerini karşılayacak ve dağıtım şirketlerine hizmet bedelleri ödenecek. Ön ödemeli sayaç kullanıcıları için ayrı bir sistem geliştirilirken, KDV konusunda yaşanan pürüzler de giderildi. Uygulama, bir aylık sınırsız kullanımın ardından 11 ay boyunca 25 metreküpe kadar olan doğalgaz kullanımını devlet tarafından karşılanacak şekilde devam edecek.
2 Mayıs 2023

Ahmet Hakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışı gezilerine katılan gazetecilerin otel ve yemek masraflarını kendilerinin ödediğini belirtti. Hakan, bu gezilerde sadece uçak seyahatinin ücretsiz olduğunu ve gazetecilere ayrılan koltukların ekonomi sınıfıyla eşdeğer olduğunu ifade etti. Ayrıca, Ekrem İmamoğlu’nun yurtdışı gezilerine katılan gazetecilerin de benzer masrafları kendilerinin ödeyip ödemediğini merak ettiğini dile getirdi.
20 Mayıs 2024

Kadıköy kaymakamlığı, Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği'nin 15 Haziran'da düzenlemeyi planladığı çay ve sohbet etkinliğini yasakladı. Dernek, yıllardır sorunsuz şekilde gerçekleştirdiği Tea & Talk etkinliğinin bu sefer engellendiğini ve yasağa karşı çevrimiçi bir etkinlik düzenleyeceklerini duyurdu. Ayrıca, geçen hafta Kadıköy'de LGBTİ+ Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 'Pride' filmi gösterimi sırasında toplanan yurttaşlar polis tarafından gözaltına alınmıştı.
15 Haziran 2023

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Danimarka'nın Rønde şehrinde Feldballe Okulu için Henning Larsen mimarlık şirketi tarafından tasarlanan ek bina, sürdürülebilirlik ilkesiyle inşa edildi. Yenilenebilir ve yerel malzemeler kullanılarak yapılan bina, saman ve deniz yosunu gibi doğal kaynaklardan faydalanıyor. Binanın karbon emisyonu, ülkenin inşaat yönetmeliğinde belirtilen seviyenin yarısı kadar olması bekleniyor. Saman ve yosunun yanı sıra, bina demonte edilebilir özellikte tasarlandı ve yosunun nem dengesini koruma özelliği gibi avantajlarından yararlanılıyor.
6 Nisan 2023

Avrupa'da cilt kanseri oranlarının artması üzerine, Hollanda hükümeti kamusal alanlarda ücretsiz güneş kremi dağıtımı yapmayı planlıyor. Bu yaz okullar, festivaller, parklar, spor salonları gibi yerlerde güneş kremi dağıtma noktaları kurulacak. Kampanyanın amacı, güneş korumasına herkesin erişebilmesini sağlamak ve güneş kremi kullanımını bir alışkanlık haline getirmektir. Ayrıca, Venlo-Venray Hastanesi'nin sigorta şirketleriyle iş birliği yaparak ilkokullarda güneş kremi tedarikini finanse ettiği belirtiliyor.
13 Haziran 2023

Hollanda hükümeti, çevre koruma önlemleri kapsamında tek kullanımlık plastik içeren ambalajlarla satılan yiyecek ve içecekler için işletmelerin müşterilerden ek ücret almasını zorunlu kıldı. Müşteriler kendi kaplarını getirirlerse veya işletmeler yeniden kullanılabilir ambalajlar kullanırsa ek ücret alınmayacak. Plastik bardaklar için 25, yemek kapları için 50 ve diğer plastik ambalajlar için 5 sent ek ücret belirlendi. Bu uygulama Avrupa Birliği'nin Tek Kullanımlık Plastik Direktifi'nin bir parçası olarak hayata geçirildi.
1 Temmuz 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Ömer Bolat'ın indirim çağrısı sonrası Tarım Kredi Kooperatif Marketler, gıdadan temizlik malzemelerine kadar çok sayıda üründe yüzde 50'ye varan indirim yapacak. Bu indirim kampanyası 16 Ekim'de başlayacak ve temel ihtiyaç ürünleri ile temizlik ürünlerini kapsayacak. Ayrıca, hafta sonları ve pazartesi günleri, çiftçilerden doğrudan tedarik edilen meyve ve sebze ürünlerinde de indirim kampanyası devam edecek.
12 Ekim 2023

Hollanda'da çevre kirliliğini azaltmak amacıyla içecek teneke kutularına depozito uygulaması getirildi. 1 Nisan itibariyle başlayan uygulama, içecek üreticileri ve süpermarketlerin karşı çıkmasına rağmen hükümetin ısrarıyla yürürlüğe kondu. Yaklaşık 27 bin farklı noktada teneke kutuların iade edilmesi mümkün hale geldi. Tüketiciler, iade ettikleri her kutu için 15 sent alacak ve bu miktarı süpermarketlerde kullanabilecek veya hayır kurumlarına bağışlayabilecekler.
2 Nisan 2023

6 Şubat'ta Türkiye'de meydana gelen depremler sonucu oluşan enkazın çevreye zarar verme potansiyeli nedeniyle Greenpeace Akdeniz, enkazın insan ve çevre sağlığına zarar vermeyecek şekilde yönetilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Kampanya, enkazın içerdiği asbest, plastik türevleri gibi zehirli kimyasalların kontrolsüz şekilde doğaya yayılmasının önlenmesini amaçlıyor. Greenpeace, enkaz kaldırma sürecinin mevcut yönetmeliklere uygun yürütülmesi ve eksikliklerin insan ve doğa yararına giderilmesi gerektiğini vurguluyor.
4 Mart 2023

Pozitif-iz Derneği tarafından başlatılan 'Bi' Teste Bakar!' kampanyası, herkesin kimlik bilgisi vermeden ve ücretsiz olarak HIV testi yaptırabilmesine olanak tanıyor. Dernek Kurucu Üyesi Çiğdem Şimşek, toplumda HIV hakkında yeterli bilincin olmadığını ve önyargıların devam ettiğini belirtiyor. Kampanya kapsamında, korunmasız cinsel ilişki yaşayan herkesin düzenli olarak HIV testi yaptırması gerektiği vurgulanıyor. Testler, derneğin Maslak Oto Sanayi'deki merkezinde, randevu alınarak ve danışmanlık hizmetiyle birlikte gerçekleştiriliyor.
15 Kasım 2023

Altı yıldır 'Dünyanın en mutlu ülkeleri' listesinde birinci sırada yer alan Finlandiya, mutluluğun sırlarını paylaşmak üzere 12-15 Haziran tarihlerinde her şeyin ücretsiz olduğu bir gezi düzenliyor. Visit Finland tarafından organize edilen bu geziye 10 kişi katılacak ve doğa içindeki villalarda konaklayarak mutluluk temalı atölye ve seminerlere katılma fırsatı bulacaklar. Başvurular 2 Nisan'a kadar alınacak ve katılımcılar, sosyal medya kampanyalarına katılarak neden bu deneyimin bir parçası olmak istediklerini açıklamalıdır.
26 Mart 2023

Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Ersin Tek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın düzenlediği 'Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi' sırasında protesto gerçekleştirerek 'Havası kirli, parası kirli, neresi temiz' yazılı bir pankart açtı. Güvenlik görevlileri tarafından salondan çıkarılan Tek, kömürün temiz bir enerji kaynağı olmadığını ve Türkiye'nin iklim kriziyle mücadelede kömür kullanımını bırakması gerektiğini belirtti. Türkiye'nin kömür kullanımı konusunda dünya üçüncüsü olduğu ve kömürlü termik santrallerin sağlık masrafları ve erken ölümlere yol açtığı ifade edildi. Greenpeace, Türkiye'nin yeşil ve adil bir enerji dönüşümüne geçiş yapması gerektiğini vurguladı.
24 Nisan 2023

Hollanda'da son yıllarda gençler arasında cinsel yolla bulaşan hastalıkların artması üzerine, gençlere ücretsiz prezervatif dağıtılması kararlaştırıldı. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) ve Belediye Toplum Sağlığı Merkezleri (GGD), önümüzdeki günlerde gençlere ücretsiz prezervatif dağıtacak. Uygulama, festivaller ve gençlere yönelik etkinliklerde başlayacak. Kampanya çerçevesinde, ilk aşamada gençlere yaklaşık 50 bin ücretsiz prezervatif dağıtılacak.
13 Ağustos 2023

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, popüler yapay zeka sohbet robotu ChatGPT'nin yardımıyla yazılmış bir konuşma gerçekleştirdi. Frederiksen, yapay zekanın yeteneklerinin hem büyüleyici hem de korkutucu olduğunu belirtti ve yapay zekanın toplumu anlamadığımız şekillerde değiştireceğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Birliği Komisyonu'nun çalışanlarına kritik işlerde ChatGPT gibi yapay zeka sohbet robotlarını kullanmamalarını tavsiye ettiği ve bilim insanlarının yapay zekanın insanlığın yok oluşuna neden olabileceği konusunda uyarıda bulunduğu bilgisi verildi.
2 Haziran 2023

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün duyurusuna göre, 18 Mayıs Uluslararası Müzeler Günü'nde Türkiye'deki müze ve ören yerleri ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek. Ayrıca Avrupa Konseyi, UNESCO ve ICOM'un himayelerinde gerçekleştirilecek Avrupa Müzeler Gecesi etkinliği kapsamında, müzeler 23.00'e kadar ziyaretçilere açık olacak.
17 Mayıs 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartlarında havayolları, seyahat acenteleri ve konaklamayla ilgili yurt dışı harcamalar için taksitlendirmeyi kaldırdı. Bu kararla birlikte, söz konusu harcamalar artık taksitlendirilemeyecek. Ayrıca BDDK, sermaye yeterliliği standart oranları hesaplamasında dikkate alınan risk ağırlıklarını ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, binek araç kredileri ile taşıt teminatlı krediler ve finansal kiralama işlemleri açısından artırdı.
31 Temmuz 2023

Türkiye İş Bankası ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Marmara Denizi'ndeki oksijen deposu deniz çayırlarının korunması için 'Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları' projesini başlattı. Proje kapsamında, deniz çayırlarının bulunduğu alanlar haritalandırılacak, temizlenecek ve korunacak. Ayrıca, projenin bir parçası olarak ilk ve orta öğretim seviyesinde 30 okulda farkındalık eğitimleri verilecek. Projenin pilot bölgesi olarak Balıkesir'in Erdek ilçesine bağlı Paşalimanı Adası seçildi.
8 Eylül 2023

Küresel Destinasyon Sürdürülebilirlik Endeksi, geri dönüşüm oranları, hava kirliliği seviyeleri, bisiklet yolu miktarı ve çevre dostu sertifikalı otel odalarının yüzdesi gibi 69 göstergeyi inceleyerek dünyanın en sürdürülebilir şehirlerini belirledi. İsveç'in Göteborg şehri, 2016-2021 yılları arasında her yıl endekse liderlik ederken, Oslo ve Glasgow da sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Bu şehirler, toplu taşıma araçlarının yenilenebilir enerjiyle çalışması, bisiklet ve elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi gibi özellikleriyle öne çıkıyor.
5 Nisan 2024
İşaretlediklerim