CBS News/You Gov tarafından yapılan bir ankete göre, Amerikalıların yüzde 72’si ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık görevini sürdürecek zihinsel ve bilişsel sağlığa sahip olmadığını düşünüyor. Ankette, Biden’ın sağlık gerekçesiyle başkanlık seçimlerinden çekilmesi gerektiğine inananların yüzde 46’sını Demokratlar oluşturuyor. Aynı ankette, Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın zihinsel sağlığı konusunda katılımcıların yüzde 50’si olumlu, yüzde 49’u ise olumsuz görüş bildirdi. Biden’ın kampanya anketörü Molly Murphy, başkanın münazara performansının iyi olmadığını kabul ederken, bu durumun seçim sonucunu belirlemeyeceğini savundu.
30 Haziran 2024

KONDA Araştırma Şirketi'nin 6-7 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirdiği ankete göre, millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 49,3 oy alırken, cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan yüzde 43,7 oy almaktadır. İttifaklar bazında ise Cumhur İttifakı yüzde 44, Millet İttifakı yüzde 39,9 ve Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 12,3 oy oranına sahiptir. Araştırma, 35 ilde 3480 kişiyle yüz yüze yapılmış ve hata payı yüzde 95 güven aralığında +/- 1,7 olarak belirtilmiştir. KONDA, seçime kadar yaşanacak olaylar, stratejik oy kaymaları ve seçmen katılım oranlarının anket sonuçlarını etkileyebileceğini belirtmiştir.
11 Mayıs 2023

Elon Musk, ABD Başkanı Joe Biden'ın performansını eleştirerek, 'Bir süredir başkanımız yok' dedi. Biden'ın CNN'de Donald Trump ile yaptığı münazaradaki performansı, sağlığıyla ilgili endişelere yol açmıştı. Demokrat Parti içinden bazı üst düzey isimler, Biden'ın yerine Kamala Harris'in aday gösterilmesini istemişti. Biden'ın başkanlık yarışına devam etmesi, bazı büyük şirketlerin desteğini geri çekmesine neden oldu.
9 Temmuz 2024

İstanbul'da seçim sonuçlarına göre açılan sandık oranları Anadolu Ajansı'na (AA) göre %94,27 iken, ANKA Haber Ajansı'na göre %99,3 olarak raporlanmıştır. Her iki ajansın verilerine göre, Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki oy oranları farklılık göstermektedir. ANKA'ya göre Kılıçdaroğlu %51,79, Erdoğan ise %48,21 oy almıştır. AA'ya göre ise Kılıçdaroğlu'nun oranı %51,35, Erdoğan'ınki %48,65'tir. Birinci tur sonucunda ise Erdoğan %46,68, Kılıçdaroğlu %48,56 oy almıştır.
28 Mayıs 2023

MetroPOLL Araştırma'nın nisan ayı anket sonuçlarına göre, millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 42,6 oy oranıyla cumhur ittifakı adayı Tayyip Erdoğan'ı (yüzde 41,1) geride bırakıyor. Ankette Muharrem İnce yüzde 5, Sinan Oğan yüzde 2,2 oy alırken, kararsızlar yüzde 4,4 ve protesto oylar yüzde 1,6 olarak belirlendi. MHP ve Memleket Partisi seçmenlerinin sırasıyla yüzde 13,7 ve yüzde 14,5'i Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini ifade ediyor. İYİ Partililerin yüzde 80,4'ü Kılıçdaroğlu'nu desteklerken, HDP'lilerin desteği yüzde 1,2 puan daha fazla. Anket, 26 bölgede 28 ilde 2 bin 610 kişiyle yapıldı ve hata payı +/- 1,88.
8 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık seçimlerinden adaylığını çektikten sonra halka seslendi ve demokrasinin korunmasının kişisel arzuların önüne geçmesi gerektiğini vurguladı. Biden, bayrağı yeni bir jenerasyona devretmenin ulusu birleştirmenin en iyi yolu olduğunu belirtti ve yardımcısı Kamala Harris'i başkan adayı olarak önerdi. Harris'in Demokrat Parti delegelerinin çoğunun desteğini aldığı belirtilirken, Biden görev süresinin kalan altı ayında hem iç hem de dış politikayla ilgileneceğini söyledi.
25 Temmuz 2024

ORC Araştırma'nın 29 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında yaptığı ankete göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oyları 2,2 puan artarak %44,6'ya, Kemal Kılıçdaroğlu'nun oyları ise 1,3 puan düşerek %48'e geriledi. Bu durum, ikinci tur ihtimalinin güçlenmesine işaret ediyor. Partilerin oy oranlarına bakıldığında AKP %33,2, CHP %28, İYİ Parti %15,5 olarak belirlendi. Ankette, bir kamuoyu araştırmasında olması gereken bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş.
3 Mayıs 2023

ORC Araştırma'nın 10-11 Mayıs tarihlerinde 28 ilde 3 bin 920 katılımcıyla yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 51,7'lik bir oy oranıyla önde görünüyor. Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 44,2 olarak belirlendi. Milletvekili seçimleri için yapılan ankette ise AKP yüzde 34,5, CHP yüzde 28,4 ve İYİ Parti yüzde 13,7 oy oranlarına sahip. Anketteki hata payı 1,8 olarak açıklandı, ancak araştırmanın finansmanı hakkında bilgi verilmedi. Diğer anket şirketleri KONDA, MetroPOLL ve Yöneylem'in sonuçları da Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösteriyor.
12 Mayıs 2023

Ankara'da sandık açılma oranları ve başkan adayları Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranları, Anadolu Ajansı (AA) ve ANKA Haber Ajansı'na göre farklılık gösteriyor. AA'ya göre açılan sandık oranı %96,95 iken, ANKA'ya göre %95,8 olarak belirtilmiş. Adayların oy oranlarına göre AA, Erdoğan'ın %49,58 ve Kılıçdaroğlu'nun %50,42 aldığını bildirirken, ANKA Erdoğan için %48,95 ve Kılıçdaroğlu için %51,05 oranını veriyor.
28 Mayıs 2023

AKP'ye yakın araştırma şirketi Optimar'ın 25-28 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, CHP'nin oyu yüzde 30,1 olarak ölçüldü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oyları artmasına rağmen ilk turda kazanamıyor. Erdoğan yüzde 48,6, muhtemel rakibi Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44,1 oy alıyor. Diğer partilerin oy oranları ise AKP yüzde 38,6, Yeşil Sol Parti yüzde 7,8, MHP yüzde 7,7, İYİ Parti yüzde 7, Memleket Partisi yüzde 4 ve TİP yüzde 1,3 olarak belirlendi. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin finansmanı, hata payı, örneklem belirleme yöntemi gibi kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
2 Mayıs 2023

Anadolu Ajansı'nın verilerine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki oy oranı yüzde 50'nin altına düşerek yüzde 49,94 olarak kaydedildi. Erdoğan'ın rakiplerinden Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44,30, Sinan Oğan'ınki ise yüzde 5,30 olarak açıklandı. Sandıkların yüzde 89,24'ü açıldığı belirtilirken, Erdoğan'ın oy oranının yüzde 50'nin altında kalması durumunda seçimin ikinci tura kalacağı ifade edildi.
14 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, rakibi Donald Trump’a yönelik suikast girişimi hakkında Beyaz Saray’dan ulusa seslendi. Biden, Amerika'da bu tür şiddete yer olmadığını ve siyasi sicilin çok kızıştığını belirtti. Seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte herkesin sorumluluk alması gerektiğini vurgulayan Biden, farklılıkların sandıkta çözülmesi gerektiğini söyledi. Biden, Trump'a telefon ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
15 Temmuz 2024

ORC Araştırma şirketinin 7-11 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'na oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 48,9 olarak belirlendi. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'a oy vereceklerin oranı ise yüzde 41,5. Diğer adaylar ve partilerin oy oranları da paylaşıldı. Ancak ankette, güvenilirlik açısından önemli olan bazı bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtilmiş. Ayrıca, diğer anket şirketlerinin sonuçları ve yorumlarına da yer verilmiş.
12 Nisan 2023

Murat Belge, Trump'ın 2024 ABD başkanlık seçimlerini kazanamayacağını düşünüyor. Trump'ın demokratik değerlere uzak davranışları ve devam eden davaları nedeniyle seçimi kaybedeceğini öngörüyor. Belge, Biden'ın kazanmasının da büyük bir sevinç yaratmayacağını, çünkü Biden'ın da birçok zaafı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, ABD'deki demokratik sistemin Trump gibi tehlikelere karşı kendini koruma mekanizmaları geliştirdiğini vurguluyor.
3 Haziran 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, iktidarın 'sipariş anketler' aracılığıyla kazanıyor izlenimi yaratmaya çalıştığını ancak aslında kaybettiklerini belirtti. Demirtaş, takipçilerine moral, coşku ve inançla mücadeleye devam etmeleri çağrısında bulundu. Yapılan anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve AKP'nin oy oranlarına dair farklı sonuçlar bulunuyor; bazı anketlerde Erdoğan ilk turda yüzde 52 ile seçilirken, diğer anketlerde cumhur ittifakı ve millet ittifakı arasında oy oranları yakın görünüyor.
28 Ocak 2023

KONDA Araştırma Şirketi, cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turu için yaptığı ankette, kararsız oylar dağıtıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yüzde 52,7, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise yüzde 47,3 oy alacağını öngörüyor. Anket, 20-21 Mayıs tarihlerinde 34 ilde 3 bin 607 kişiyle yüz yüze yapıldı. KONDA, anket sonuçlarını etkileyebilecek üç dinamiği belirtirken, ilk tur anket sonuçlarında büyük bir hata payı olduğunu kabul ediyor. Ayrıca, AKP'nin yaptırdığı ankette Erdoğan'ın ikinci turda yüzde 53 civarında oy alacağı belirtiliyor.
25 Mayıs 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

ABD başkan adayı Donald Trump’a destek veren Elon Musk, Trump’ın başkanlık kampanyasına her ay yaklaşık 45 milyon dolar bağışlayacağı iddiasını yalanladı. Wall Street Journal, Musk’ın Trump’ın kampanyasını destekleyen America PAC adlı siyasi eylem komitesine bu miktarda bağış yapmayı planladığını yazmıştı. Musk, Trump’ın kampanyasına bağış yaptığını kabul ederken, miktarın çok daha düşük olduğunu belirtti. ABD Başkanı Joe Biden ise Musk ve zengin dostlarının seçimi satın almaya çalışmasından bıktığını ifade etti.
24 Temmuz 2024

CNN tarafından yapılan bir ankete göre, Joe Biden 2024 Demokrat başkan adayları arasında önde gelse de, Amerikalı seçmenlerin çoğunluğu Biden'ın yeniden seçilmesini ülke için olumsuz bir durum olarak değerlendiriyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 33'ü Biden'ın zaferini olumlu bir adım olarak görürken, yüzde 66'sı bunun bir gerileme veya felaket olacağını düşünüyor. Biden'ın başkan olarak güven oyu oranı yüzde 40'ta kalırken, Demokrat ve Demokrat eğilimli seçmenlerin yüzde 60'ı Biden'ı, yüzde 20'si Robert F. Kennedy'yi ve yüzde 8'i Marianne Williamson'ı aday olarak görmek istiyor.
27 Mayıs 2023
İşaretlediklerim