Aksoy Araştırma'nın 26 ilde 1067 kişiyle yaptığı ankete göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9, Tayyip Erdoğan yüzde 38,4 oy alıyor. İkinci turda ise Kılıçdaroğlu'nun yüzde 57,4 ile kazanacağı öngörülüyor. Partilerin oy dağılımında AKP yüzde 31,1, CHP yüzde 30,6 ve İYİ Parti yüzde 11,4 oranında. Araştırma sonuçlarına göre, ekonomiye dair olumlu görüşlerin artması ve muhalefetin seçimi kazanacağına olan inanç artışı, oy verme davranışlarını etkileyebilir. Ancak anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda soru işaretleri bulunuyor.
18 Nisan 2023

MetroPOLL Araştırma şirketi, 1-3 Nisan tarihlerini kapsayan ve toplam oy oranları yüzde 102,3 olarak hesaplanan anket sonuçlarını düzeltti. Şirketin kurucusu Özer Sencar, hatanın sayıların küsuratından kaynaklanabileceğini belirtti. Düzeltilen ankette CHP'nin oy oranı yüzde 24,9'dan yüzde 24,6'ya, 'diğer partiler' seçeneği ise yüzde 2,7'den yüzde 0,7'ye düşürüldü. Ayrıca, anketin kim tarafından finanse edildiği gibi bilgilerin yer almadığı editör notu ile belirtildi.
15 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın 9-12 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde 4 bin kişiyle yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,9 oy alırken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yüzde 45,6 oy almıştır. Ankette diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 5,7 ve Muharrem İnce yüzde 0,8 oy oranına sahiptir. Partiler bazında ise AKP yüzde 37,2, CHP yüzde 30,5, HDP/Yeşil Sol yüzde 8,2 ve İYİ Parti yüzde 9,1 oy oranlarına sahiptir. Anketin finansmanı Aksoy Araştırma tarafından karşılanmış, ancak anket metodolojisi hakkında bazı bilgilerin eksik olduğu belirtilmiştir.
13 Mayıs 2023

TEAM tarafından yapılan anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı son bir ayda artış göstererek yüzde 37,5'e ulaştı ve MHP ile birlikte 'cumhur ittifakı'nın toplam oy oranı yüzde 44 olarak ölçüldü. 'millet ittifakı' ise CHP'nin yüzde 26 ve İYİ Parti'nin yüzde 11,7 oy oranıyla yüzde 37,7 olarak belirlendi. HDP'nin oy oranı yüzde 11,1 olarak kaydedildi. Sekiz araştırma şirketinin anket ortalamalarına göre ise 'cumhur ittifakı' ile 'millet ittifakı' arasındaki fark 1,5 puan olarak hesaplandı. Araştırmada ayrıca seçmen duyguları ve siyasi iklimle ilgili değerlendirmeler de yer aldı.
21 Ocak 2023

Ahmet Hakan, Donald Trump'a yönelik algının değiştiğini ve artık kimsenin onu ciddiye almamazlık yapmadığını belirtiyor. Trump'ın suikast girişimi sonrası olgunlaştığını ve devlet adamı gibi davrandığını vurguluyor. Hakan, siyasette nefret dilinin kullanılmaması gerektiğini ve Biden yönetiminin bu konuda düştüğü duruma dikkat çekiyor.
16 Temmuz 2024

ORC Araştırma tarafından Nisan ayında yapılan iki ayrı ankete göre, seçmenlerin tercihleri kazanma ihtimali yüksek olan aday ve partilere kaydı. Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 50'ye yaklaşırken, Muharrem İnce ve Sinan Oğan'ın oyları düşüş gösterdi. Partilerin oy dağılımında da benzer bir eğilim izlenirken, büyük partilerin oyları arttı. Ankette, 42 ilden 5 bin 400 kişiyle yüz yüze görüşülerek veriler toplandı. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, Dünya Kamuoyu Araştırmaları Derneği'nin belirttiği bazı kritik bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
24 Nisan 2023

Aksoy Araştırma'nın ocak ayı anket sonuçlarına göre, AKP'nin oy oranı yüzde 33,3, CHP'nin yüzde 25,5, İYİ Parti'nin yüzde 14,6, HDP'nin yüzde 11,1 ve MHP'nin yüzde 7,7 olarak belirlendi. Araştırma, AKP'nin 2022'nin son çeyreğindeki yükselişinin durduğunu ve son bir ayda yüzde 1,2 gerilediğini gösteriyor. Diğer anket sonuçlarına göre de benzer eğilimler görülüyor. 1537 kişiyle yapılan araştırma, Türkiye'deki siyasi dengeler hakkında bilgi veriyor.
2 Şubat 2023

ORC Araştırma'nın yaptığı ankete göre, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Tayyip Erdoğan'a karşı yüzde 56,8'e yüzde 43,2'lik bir üstünlük sağlıyor. Bu sonuçlar, 4-6 Mart tarihleri arasında 28 ilde 1850 katılımcı ile yapılan ankette elde edildi. Aynı şirketin ocak ayındaki anketinde ise Kılıçdaroğlu yüzde 41,8, Erdoğan ise yüzde 42,5 oranında oy alıyordu. Ayrıca, Aksoy Araştırma'nın şubat anketinde altılı masa partilerinin toplam oyu yüzde 43,4, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı ise yüzde 38,9 olarak ölçüldü.
7 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, başkanlık adaylığından çekilme kararını kamuoyuyla paylaşmadan bir dakika önce ekibine iletti. Biden, seçimlerdeki rakibi Donald Trump karşısında yaşına ilişkin endişeleri haklı çıkaran performanslar sergilemişti. Demokrat siyasetçiler, liberal medya ve bağışçılar Biden'a çekilmesi için baskı yapmıştı. Biden, üç haftalık direnişin ardından dün akşam adaylıktan çekildi.
22 Temmuz 2024

MetroPOLL Araştırma'nın 9-10 Mayıs tarihlerinde yaptığı ankete göre, millet ittifakının cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 49,1 oy oranıyla ilk turda kazanabilir. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı ise yüzde 46,9 olarak belirlendi. Parti ve ittifakların durumuna bakıldığında Cumhur ittifakı yüzde 45,5, Millet ittifakı yüzde 39,1, HDP/Yeşil Sol Parti yüzde 10,1 ve diğer partiler toplamda yüzde 2,6 oy alıyor. Anketin metodolojisi ve finansmanı hakkında bilgi verilmediği için güvenilirliği konusunda bir not düşülmüş.
11 Mayıs 2023

Aksoy Araştırma'nın şubat ayı anket sonuçlarına göre, AKP ve MHP'nin toplam oy oranı %38,9 olarak ölçüldü, bu oran ocak ayında %41 idi. Altılı masa olarak adlandırılan muhalefet partilerinin toplam oy oranı ise %43,4'e yükseldi. HDP'nin oy oranı %12 olarak belirlendi. Araştırmada, gelecek seçimi muhalefetin kazanacağına dair görüş %51,9 ile çoğunlukta olduğu belirtildi. Anket, 23-26 Şubat tarihleri arasında 1537 kişiyle yapıldı.
28 Şubat 2023

Uluslararası haber ajansı Reuters, Türkiye'deki çeşitli anket sonuçlarını derleyerek, muhalefetin ortak adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı anketlerde 10 puan önde olduğunu yazdı. Anketler, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 55 civarında oy potansiyeline sahip olduğunu, Erdoğan'ın ise yüzde 44 civarında kaldığını gösteriyor. Reuters, son depremler ve ekonomik krizin AKP'ye olan desteği azalttığını belirtiyor. Teneo danışmanlık şirketinin başkanı, Kılıçdaroğlu ve ittifakın bu performansı sürdürebilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.
13 Mart 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kötü geçen münazara performansının ardından düzenlediği basın toplantısında yaptığı gaflarla dikkat çekti. Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'ye 'Putin' ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e 'Trump' demesi, Demokrat Parti'deki çekilme çağrılarını artırdı. Toplantı sonrası üç Demokrat temsilci daha Biden'ın kampanyasını sonlandırmasını istedi. Demokrat Parti'de Biden'ın yetersizliği konusunda kaygılar artarken, Biden çekilmemekte kararlı olduğunu belirtti.
12 Temmuz 2024

Türkiye'de yerel saat ile 17.00'de kapanan sandıklardan ilk sonuçlar gelmeye başladı. Yurt dışında kullanılan oyların sayımına da başlandı. Anadolu Ajansı'nın aktardığı verilere göre, yüzde 51,12'si açılan sandıklarda Tayyip Erdoğan yüzde 55,82 oy alırken, Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 40,70 oy oranında kaldı. Diğer adaylar Sinan Oğan yüzde 2,25 ve Muharrem İnce yüzde 1,23 oy aldı.
15 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, seçim yarışından çekilmeyeceğini ve Donald Trump'ı yeneceğini belirtti. Biden, Wisconsin'deki seçim kampanyasında yaptığı konuşmada, Trump'la yaptığı münazara sonrası eleştirilerle karşılaştı. Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığı hakkında endişeler dile getirilirken, Biden bu eleştirileri reddetti ve seçimleri kazanacağına olan inancını yineledi.
6 Temmuz 2024

Anadolu Ajansı ve ANKA'nın verilerine göre, açılan sandıkların %97,08 ve %96,06'sı itibariyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın oy oranı sırasıyla %49,35 ve %49,30 olarak belirlendi. Rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranı ise %44,98 ve %45,01 olarak açıklandı. Erdoğan'ın oy oranının %50'nin altında kalması durumunda 28 Mayıs'ta ikinci tur seçim yapılacak.
15 Mayıs 2023

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki kötü münazara performansının ardından yakın çevresine, kamuoyunu başkanlık yapabileceğine ikna edemezse seçimlerden çekilebileceğini söyledi. Biden'ın münazaradaki performansı, Demokrat Parti'de ve seçmenlerde paniğe yol açtı. Biden'ın çekilmesi durumunda başkan yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesi bekleniyor. Diğer potansiyel adaylar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Georgia Senatörü Raphael G. Warnock bulunuyor.
3 Temmuz 2024

Son seçimlerde yapılan anketlerin çoğu, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olduğunu gösterirken, kesinleşmemiş sonuçlara göre Erdoğan yüzde 49,42 ile önde bitirdi. Kılıçdaroğlu yüzde 44,95, Sinan Oğan ise yüzde 5,20 oy aldı. Sekiz farklı araştırma şirketinin son anket sonuçları, Kılıçdaroğlu'nun yüzde 47,9 ile yüzde 51,7 arasında bir oy oranı ile önde olduğunu tahmin ediyordu.
15 Mayıs 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, ABD başkanlık seçimlerine aday olan herkesin zihinsel yeterlilik testine tabi tutulması gerektiğini belirtti. Kendisi de 2024 seçimlerine aday olan 76 yaşındaki Trump, adayların ayrıca fiziksel olarak çalışmaya uygun olduklarını gösteren bir teste girmeleri gerektiğini savundu. Bu açıklama, seçimlere adaylığını açıklayan Nikki Haley'nin yaşlı siyasetçiler için zihinsel yeterlilik testleri getirme önerisi ve mevcut Başkan Joe Biden'ın olası adaylığı bağlamında değerlendirildi.
22 Şubat 2023

Aksoy Araştırma Şirketi'nin nisan ayı anketine göre, milletvekili seçimlerinde AKP yüzde 34,7, CHP ve müttefikleri yüzde 32,1, HDP/Yeşil Sol yüzde 9,6, İYİ Parti yüzde 9 ve MHP yüzde 6,8 oy alıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 47,3 ile önde bulunurken, mevcut Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 41,9 oy alıyor ve seçimlerin ikinci tura kalacağı öngörülüyor. Ancak anketin güvenilirliği konusunda, anketin kim tarafından finanse edildiği ve hangi yöntemlerle yapıldığı gibi bilgilerin eksik olduğu editör notu ile belirtilmiş.
1 Mayıs 2023
İşaretlediklerim