Libya Temyiz Mahkemesi, Türkiye ve Trablus hükümeti arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına ilişkin imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Anlaşma, Akdeniz'de Türkiye ve Trablus yönetiminin hak iddia ettiği, ancak Mısır ve Yunanistan'ın da hak iddia ettiği sularda petrol ve gaz çıkarma faaliyetlerini kapsıyordu. Anlaşmanın askıya alınması, Mısır ve Yunanistan'ın tepkileri ve Libya içindeki siyasi çekişmelerin arka planında gerçekleşti. Trablus Temyiz Mahkemesi karar hakkında detay vermezken, Ulusal Birlik Hükümeti'nin itiraz hakkı bulunuyor.
10 Ocak 2023

Britanya Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Bakanı Michelle Donelan'ın Parlamento Özel Sekreteri ve Muhafazakar Parti milletvekili Paul Bristow, Gazze'de ateşkes çağrısında bulunduğu gerekçesiyle görevinden alındı. Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, Bristow'un 'kolektif sorumluluk ilkeleriyle tutarlı olmayan yorumlar' yaptığını belirtti. Bristow, geçen hafta Başbakan Rishi Sunak'a yazdığı bir mektupta, kalıcı bir ateşkesin hayat kurtaracağını ve insani yardımın en çok ihtiyacı olanlara ulaşmasını sağlayacağını belirtmişti.
31 Ekim 2023

İspanya'nın resmi ortak dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca, ülke tarihinde ilk kez Meclis'te konuşuldu. Bu dillerin Meclis'te daimi olarak kullanılması için sunulan öneri görüşüldü. Bu uygulamanın yıl sonuna kadar maliyetinin 280 bin avro olacağı belirtildi. Sağ görüşlü Halk Partisi ve Vox, bu kararın zaman kaybına, ek maliyete ve kargaşaya yol açacağını savundu.
19 Eylül 2023

Saadet Partisi tarafından verilen, İsrail'e ihracat kısıtlamasının etkinliğini ve İsrail ile yapılan ticaretin Gazze halkına olumsuz etkilerini tespit etmek amacıyla bir Meclis araştırma önergesi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Önerge, İsrail ile ticaretin kamuoyunda ve Meclis'te tartışılan önemli konulardan biri olduğu bir dönemde geldi. Saadet-Gelecek Partisi Grup Başkanı Selçuk Özdağ, hükümete bu konuda işbirliği yapma çağrısında bulundu, ancak muhalefetin desteğine rağmen önerge kabul edilmedi.
17 Nisan 2024

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İsrail ile olan ticaretin kesilmesi gerektiği yönündeki baskılara karşı çıkarak, İsrail ile serbest ticaret anlaşmasının bulunduğunu ve bu ülkeyle yapılan ticaretin Türkiye için ekonomik olarak faydalı olduğunu belirtti. Zeybekci, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği saldırıları kınadığını ifade ederken, ticaretin zarar vermediği alanlarda devam etmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, Türkiye'nin İsrail'e ihracatında kısıtlamalar getirilmesine rağmen, bu durumun yetersiz olduğu eleştirileri de gündeme geldi.
20 Nisan 2024

Türkiye'nin Gazze'ye havadan insani yardım gönderme talebi, İsrail tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail'e karşı 'bir dizi yeni tedbir' alınacağını duyurdu. Bu gelişme, Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yeni bir gerilim noktası oluşturabilir.
8 Nisan 2024

İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'deki saldırıların durdurulması için çıkan ateşkes kararını ABD'nin reddetmesini istemiş, ancak ABD'nin çekimser kalması üzerine Washington'a yapılması planlanan ziyareti iptal etmiştir. ABD, Gazze'nin güneyindeki Refah kentine yönelik saldırılara karşı çıkarken, İsrail Başkanı Netanyahu saldırı planlarını sürdürme konusunda ısrarcı olmuştur. ABD Başkanı Joe Biden, Netanyahu ile telefon görüşmesinde Refah konusunu görüşmek üzere bir heyetin Washington'a gönderilmesini talep etmiş, ancak bu ziyaret İsrail'in talebinin reddedilmesi üzerine iptal edilmiştir.
25 Mart 2024

Türkiye, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karara İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'dan tepki geldi. Katz, Türkiye'nin bu adımını 'tek taraflı bir ihlal' olarak nitelendirerek, İsrail'in de benzer şekilde karşılık vereceğini belirtti. Ayrıca, Katz Türkiye'nin bu kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'ı destekleme çabası olarak değerlendirdi.
9 Nisan 2024

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail'in Gazze'nin güneyinde yer alan ve yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yapmayı planladığı saldırıyı engellemek amacıyla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Netanyahu, Biden ile yaptığı görüşmede saldırı planından vazgeçmeyeceğini belirtti ve Hamas'ı askeri açıdan ortadan kaldırmanın önemini vurguladı. Biden, Netanyahu'dan bu konuyu daha detaylı tartışmak üzere bir heyeti Washington'a göndermesini istedi, Netanyahu heyet göndermeyi kabul etti ancak saldırı planından vazgeçmedi.
19 Mart 2024

ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Cezayir tarafından sunulan ve Gazze'de acil insani ateşkes ile zorla yerinden edilmeye karşı çıkan karar tasarısını veto etti. Oylamada Britanya çekimser kalırken, diğer 13 üye ülke tasarıya destek verdi. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esirlerin serbest bırakılması konusunda müzakereler yürütüldüğünü ve anlaşma sağlanması halinde çatışmalara altı haftalık bir ara verileceğini belirtti. ABD, daha önce de Gazze'ye ilişkin benzer karar tasarılarını veto etmişti.
20 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD'nin Gazze'de hemen ateşkes öngören üç aşamalı teklifine destek talep eden karar tasarısını kabul etti. Karar, 15 üyeli konseyde 14 'evet' oyu alırken, Rusya çekimser oy kullandı. Karar, İsrail'in teklifi kabul ettiğini ve Hamas'a da teklifi kabul etme çağrısı yapıldığını belirtiyor. Üç aşamalı plan, ateşkes, esirlerin serbest bırakılması, insani yardımın artması ve Gazze'nin yeniden inşasını içeriyor.
10 Haziran 2024

Mustafa Balbay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iptal isteminin arkasındaki nedenler olarak İsrail'in Gazze'deki saldırıları ve ABD'nin bu saldırılara destek vermesini işaret ediyor. Ayrıca, ABD'nin Hamas'ın Türkiye'de üs kurmasını kabul edilemez bulduğunu ve Erdoğan'ın Putin ile olan ilişkilerinin de iptal kararında etkili olduğunu belirtiyor. Putin'in Türkiye ziyaretinin sürekli ertelenmesi ve Rusya'nın Türkiye'ye olan doğalgaz borcunun ertelenmesi gibi konular da ele alınıyor.
25 Nisan 2024

Mehmet Ali Güller, PYD'nin Irak hükümetinin ABD'yi topraklarından çıkarmaya yönelik müzakereleri ve İsrail'in Gazze saldırıları nedeniyle pozisyonunu güçlendirmeye çalıştığını belirtiyor. PYD'nin asıl amacının, seçimleri meşruiyete çevirerek Şam'la özerklik pazarlığında kullanmak olduğunu ifade ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'ın kuzeyinde bir 'teröristan' kurulmasına izin vermeyeceğini söylerken, Güller, Ankara'nın Şam ile anlaşarak Suriye'nin kuzeydoğusunda egemenliğini yeniden sağlaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Bahçeli'nin de Ankara-Şam işbirliğine işaret etmesi, güvenlik bürokrasisi üzerinde bir baskı oluşturabilir.
1 Haziran 2024

CHP ticaret politikalarından sorumlu genel başkan yardımcısı Prof. Dr. Volkan Demir, İsrail’e ihracatın kısıtlanmasını desteklediklerini fakat bu adımı yetersiz bulduklarını belirtti. Ticaret Bakanlığı'nın İsrail’e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdiğini, ancak CHP'nin bu kararın daha genişletilmesi gerektiğini savunduğunu ifade etti. Demir, iktidarın halkın baskısı sonucu bu kararı aldığını ve İsrail ile ticaretin tamamen durdurulması gerektiğini vurguladı.
9 Nisan 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebinde bulundu. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aştığı belirtilirken, Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine İsrail ve ABD yönetimine baskı artıyor. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekilerek, ABD yönetiminin konuyla ilgili kendi soruşturmasını yürütmesi talep edildi. Mektubun, Demokrat Parti içinde İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi görüşünün güçlendiğini gösterdiği vurgulandı.
6 Nisan 2024

CHP, yüksek enflasyonun neden olduğu toplumsal tahribatın araştırılması için Meclis’e bir önerge sundu. CHP İstanbul Milletvekili Yunus Emre, enflasyonun toplumsal yapıda ciddi tahribatlara neden olduğunu ve servet eşitsizliğini derinleştirdiğini belirtti. Öneri, diğer muhalefet partilerinin desteğine rağmen AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
5 Haziran 2024

Akif Beki'nin yazısında, Hollanda'nın İsrail'e silah ambargosu uygulaması ve Avrupa Birliği'nin İsrail'e yönelik tutumunun eleştirildiği bir girişin ardından, Türkiye'nin de İsrail'e ticari kısıtlamalar getirdiği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar arasında Mescid-i Aksa'ya dikenli tel, jet yakıtı, savaş makinesine palet ve yağla demir, çelik satışlarının kısıtlanması yer alıyor. Yazıda, daha önce bu tür ticaretin yapılmadığı yönündeki iddiaların yanlış olduğu ve Türkiye'nin İsrail'e karşı somut adımlar attığı vurgulanıyor.
11 Nisan 2024

Brüksel'de gerçekleşen AB zirvesinde, İran ve İsrail'e yeni saldırılardan vazgeçmeleri çağrısı yapıldı ve İran'a karşı yeni yaptırımlar alındı. AB, İsrail'in dış politikasına eleştiri yöneltmezken, Türkiye'nin bölgedeki rolüne dikkat çekildi ve Türkiye'yi İran'a karşı müttefik olarak kazanma stratejisi belirlendi. Ayrıca, AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılması için özel çağrı yapılarak, Gümrük Anlaşması'nın modernleştirilmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme kaydedilmesi hedeflendi.
19 Nisan 2024

Ekim 2023'te İsrail'de başlayan katliam sonrası Türkiye'den İsrail'e ihracat üç ay içinde 1 milyar doları aşmış, bu durum kamuoyunda ve seçim meydanlarında büyük tepki çekmiştir. İktidar, kamuoyunun ve seçim yenilgisinin baskısı altında İsrail'e ihracatta 54 kalemde kısıtlama getirmiştir. İsrail Ticaret Bakanı, Türkiye'ye karşı kısıtlamalar ve ABD'nin Türkiye ile ticaretini kısıtlaması için çağrıda bulunmuştur. Türkiye, kısıtlama kararını İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemesi nedeniyle aldığını ve kalıcı ateşkes sağlanıp insani yardımlar başladığında kısıtlamaların kalkacağını belirtmiştir.
10 Nisan 2024

CHP tarafından, Artvin'in Arhavi ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santrali (HES) projesinin bölgeye verdiği zararların araştırılması ve doğa katliamının önüne geçilmesi amacıyla bir Meclis araştırma önergesi verildi. CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, bölgedeki eğimli araziler ve ağaç kesiminin heyelan riskini artırdığını belirtti. Ancak, önerge AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
15 Şubat 2024
İşaretlediklerim