Türkiye, kamuoyu tepkisi üzerine 9 Nisan'da 54 ürün grubunda 1019 ürünün İsrail'e ihracatını kısıtlamış ve daha sonra ticareti tamamen durdurmuştu. Bu kararın ardından İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını feshedeceklerini ve kalan diğer ithalatlar için yüzde 100 gümrük vergisi uygulayacaklarını açıkladı. Bu planın onay için kabineye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaretin durdurulmasının amacının İsrail'i ateşkese zorlamak olduğunu belirtti.
16 Mayıs 2024

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gazze'de devam eden saldırılar nedeniyle İsrail'e uygulanan ticaret kısıtlamasını duyurdu. Bakanlık, İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu karar, Türkiye'nin İsrail'e ambargo uygulayan ilk ülke olduğunu gösteriyor. Bakan Bolat, bu adımın uluslararası kamuoyuna bir işaret fişeği olması amacıyla atıldığını ve temel gıda maddelerinin kapsam dışı bırakıldığını belirtti. CHP, kısıtlamayı desteklediklerini ancak yetersiz bulduklarını ifade etti.
9 Nisan 2024

Mehmet Ali Güller, ABD ve AB'nin Gazze'ye yardım gönderme planını eleştirdi. Plan kapsamında, AB ülkeleri yardımları Güney Kıbrıs'a gönderecek, İsrail kargoları kontrol edecek ve ardından yardımlar Gazze kıyısına ulaştırılacak. ABD'nin Gazze kıyısında seyyar bir liman inşa edeceği ve bu sürecin 60 gün süreceği belirtiliyor. Güller, bu planın İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ve ablukasını sürdürmesine olanak tanıyacağını ve aslında yardımın bir örtü olarak kullanılacağını iddia ediyor.
14 Mart 2024

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunu 'çatışma bölgelerinde çocuklara zarar veren ülkeler' kara listesine aldı. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ve Başbakan Binyamin Netanyahu, bu karara sert tepki gösterdi. Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in İsrail'e karşı nefretle hareket ettiğini öne sürerken, Netanyahu BM'nin Hamas'ın iddialarını benimseyerek kendisini tarihin kara listesine koyduğunu savundu.
7 Haziran 2024

Türkiye, İsrail ile olan ticari ilişkilerini geçici olarak durdurdu ve bu karar, İsrail'e ihracat yapan Türk firmalarını zor durumda bıraktı. Firmalar, taahhütlerini yerine getirebilmek için Mısır ve Lübnan gibi üçüncü ülkeler üzerinden mal sevkiyatı yapmayı değerlendiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve diğer sektör temsilcileri, bu durumun ihracat rakamlarına olumsuz yansıyacağını ve firmaların büyük kayıplar yaşayabileceğini belirtiyor. Ayrıca, Avrupalı firmaların Türk ihracatçılarına İsrail'e ürün gönderme konusunda aracılık teklifleri yaptığı bildiriliyor.
6 Mayıs 2024

ABD Senatosu Çoğunluk Lideri ve Demokrat Parti üyesi Chuck Schumer, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Demokrat senatörlerle bir toplantıda video konferans yoluyla konuşma talebini reddetti. Netanyahu, aynı gün Cumhuriyetçi senatörlerle bir toplantıda Gazze konusunu ele almıştı. Schumer, İsrail konusunun iki partinin ortak meselesi olması gerektiğini vurgulayarak, Netanyahu'nun talebini geri çevirdi. Schumer, daha önce Netanyahu'nun politikalarını eleştirerek, onun siyasi çıkarlarını İsrail'in çıkarlarının önüne koyduğunu belirtmişti.
20 Mart 2024

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Gazze Şeridi'nde, özellikle de Refah'ta durumun çok vahim olduğunu belirterek, İsrail'e geçici tedbirleri derhal ve etkin şekilde uygulaması gerektiğini açıkladı. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin talebi üzerine, İsrail'in Gazze'de işlediği fiillerin 1948 tarihli Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı ve UAD, İsrail'in bu tedbir kararlarına uyması gerektiğini vurguladı. Divan, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güvenliğini sağlama yükümlülüğü olduğunu ve Soykırım Sözleşmesi'ne tam olarak uyması gerektiğini belirtti.
17 Şubat 2024

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve 'one minute' çıkışına atıfta bulunan paylaşımına tepki gösterdi. Karamollaoğlu, Erdoğan'a 'Tweet atma, ticareti kes.' şeklinde yanıt verdi. Erdoğan'ın paylaşımında, Türkiye'nin tarih boyunca mazlumlara sahip çıktığı ve Filistinli yiğitlere destek verdiği vurgulandı.
18 Mart 2024

AKP ve MHP, mülakat uygulamasının kaldırılmasını öneren bir araştırma önergesini reddetti. Gelecek Partisi Grup Başkan Vekili İsa Mesih Şahin, mülakat ve öğretmen atamaları konusunda TBMM'ye verilen meclis araştırma önergesinin iktidar oylarıyla reddedildiğini açıkladı. AKP, daha önce mülakat uygulamasını kaldırma sözü vermiş ancak seçimlerin bitmesine rağmen bu uygulama devam etmektedir. AKP ve MHP daha önce de benzer önergeleri reddetmişti.
20 Şubat 2024

ABD'de Demokrat Parti'ye mensup 40'a yakın milletvekili, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan silah sevkiyatının durdurulması talebiyle bir mektup gönderdi. Bu talep, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırıları sonucu can kaybının 33 bini aşması ve Gazze'deki insanlık dramının derinleşmesi üzerine geldi. Mektupta, İsrail'in hava saldırılarında öldürdüğü yardım görevlilerine de dikkat çekildi. Mektubun, Demokrat Parti içindeki önemli isimlerden Nancy Pelosi tarafından da imzalanması, partide İsrail'e silah tedarikinin kesilmesi yönündeki görüşün güçlendiğini gösteriyor.
6 Nisan 2024

ABD Kongresi'nde Demokrat Partili 88 üye, Başkan Joe Biden'a İsrail'e yapılan yardımları gözden geçirme çağrısında bulundu. Kongre üyeleri Jason Crow ve Chris Deluzio'nun öncülüğünde bir grup Demokrat, Biden'a ortak imzalı bir mektup gönderdi. Mektupta, İsrail Hükümeti'nin Gazze'deki savaş yöntemleri ve insani yardımın kasıtlı olarak durdurulması konusunda ciddi endişeler ifade edildi. Biden yönetimine, İsrail'e yapılan yardımların yeniden değerlendirilmesi çağrısı yapıldı.
5 Mayıs 2024

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, İsrail'e verilen jet yakıtının sadece yolcu uçakları için kullanıldığını savunarak, savaş uçaklarıyla ilgili iddiaları reddetti. Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurması yönünde baskılar artarken, Ticaret Bakanlığı İsrail'e ihraç edilen 54 ürüne kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar arasında jet yakıtının da bulunması, yakıtın savaş uçakları için kullanıldığına dair tartışmaları alevlendirdi. Ancak İletişim Başkanlığı, yapılan satışın sivil havacılık için olduğunu ve savaş uçaklarıyla bir ilgisinin olmadığını belirtti.
9 Nisan 2024

İstanbul Beyoğlu'nda, Gazze'deki saldırılar nedeniyle Türkiye'nin İsrail ile ticari ilişkilerini kesmesini talep eden bir grup genç, İstanbul Ticaret İl Müdürlüğü'ne yürümek isterken polis tarafından dövülerek gözaltına alındı. Olaya sosyal medyadan tepki gösteren ve gözaltına alınan gençlerin serbest bırakılmasını isteyen 'Filistin İçin Bin Genç' adlı grup, Filistin halkının onur mücadelesinden ilham aldıklarını belirtti. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yaşananlara tepki göstererek, gençlere yönelik muamelenin ifade ve toplanma özgürlüğüne aykırı olduğunu ve gözaltındaki gençlerin derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade etti.
6 Nisan 2024

Britanya Dışişleri Bakanı David Cameron, Suudi Arabistan'da düzenlenen Uluslararası Riyad Ekonomi Forumu'nda İsrail'in Hamas'a sunduğu ateşkes teklifinin içeriğini paylaştı. Teklif, İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve binlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılması karşılığında Gazze'de 40 günlük kalıcı bir ateşkes öngörüyor. Cameron, Hamas'ın bu teklifi kabul etmesini umduğunu belirtti ve uluslararası toplumun bu konuda baskı yapması gerektiğini vurguladı.
29 Nisan 2024

İsrail, Suriye'deki büyükelçilik binasına yönelik saldırısının ardından İran'dan gelen misilleme saldırısına karşılık verme kararını aldı. İran'ın saldırısında İsrail neredeyse hiç zarar görmediği için ABD, gerilimi tırmandırmamak adına İsrail'den saldırıya yanıt vermemesini istemişti. Ancak İsrail Savaş Kabinesi, ABD'nin bu talebine rağmen İran'a 'açık ve etkili' şekilde karşılık verme kararı aldı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin'e İsrail'in başka seçeneği olmadığını belirtti.
15 Nisan 2024

İsrail Ordusu Askeri Savcısı Yifat Tomer-Yerushalmi, Gazze'de İsrail askerlerinin gerçekleştirdiği bazı uygulamaların suç niteliği taşıdığını ve bu konuda soruşturma başlatıldığını açıkladı. İsrail askerlerinin, terk edilmiş evleri yasal onay almadan yaktığı bildirildi. Savcı Yerushalmi, yaşanan olayların İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin değerleriyle bağdaşmadığını ve kabul edilemez olduğunu belirtti. Ayrıca, sivil mülklerin emirlere aykırı olarak imha edilmesi gibi vakaların soruşturulması gerektiğini ve askeri savcılığın olaylara karışanlar hakkında tedbirler alacağını ifade etti.
21 Şubat 2024

Akif Beki, Türkiye'nin İsrail ile ticaretini kesme kararını ve bu kararı eleştirenleri konu aldığı yazısında, İsrail ile ticaretin kesilmesi gerektiğini savunanların, başlangıçta bu ticaretin olmadığı yönündeki iddialara karşın, iktidarın baskılara dayanamayarak ticaretin kesildiğini açıklamasını eleştiriyor. Ticaret Bakanı Bolat'ın, İsrail ile ticaret haberlerini terör örgütlerinin itibarsızlaştırma çabası olarak nitelendirdiğini ve İsrail istihbaratının arkasında olduğunu öne sürdüğünü belirtiyor. Beki, bu tür eleştirilerin etki ajanlığı faaliyeti olarak değerlendirilebileceğini ve henüz bu tür faaliyetlerin suç olmadığını ifade ediyor.
10 Mayıs 2024

İbrahim Kiras, yerel seçimlerde yaşanan başarısızlığın ardından hükümetin Gazze protestolarına şiddetle tepki göstermesinin nedenlerini inceliyor. Seçimlerde İsrail ile sürdürülen ticaretin eleştirilmesi ve bu durumun protestolara şiddetli müdahale ile bağlantılı olduğu iddialarını değerlendiriyor. Kiras, hükümetin Gazze konusundaki çaresizliğini ve dış politika ile ekonomideki zorlukların bu tepkilerde etkili olduğunu belirtiyor. Ayrıca, hükümetin seçim öncesi ve sonrası dönemde protestolara müdahale biçimindeki değişikliğe dikkat çekiyor.
9 Nisan 2024

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Kuzey Kıbrıs'ta yer alan ve 'hayalet şehir' olarak bilinen Maraş bölgesinin Birleşmiş Milletler kararları kapsamında meşru sahiplerine iade edilmesini isteyen bir karar taslağını oy çokluğuyla kabul etti. Karar, Maraş'ın BM denetimine devredilerek meşru sakinlerine iade edilmesini savunuyor ve Maraş'ın açılmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarının ihlali anlamına geleceğini belirtiyor. Ayrıca, Kıbrıs'ta iki devletli çözüm politikasının BM'nin iki bölgeli ve iki toplumlu federasyon parametresiyle uyuşmadığı vurgulanıyor.
28 Haziran 2024

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdülrahman el-Tani, Hamas'ın Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılmasını içeren teklifine genel olarak olumlu yaklaştıklarını belirtti. Bu açıklama, Katar Başbakanı'nın ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından geldi. Hamas, teklifin Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın kaldırılmasını ve esir takası sürecini içerecek şekilde olumlu karşılandığını ifade etti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas'tan alınan yanıtın değerlendirildiğini ve İsrail ile de paylaşılacağını duyurdu.
6 Şubat 2024
İşaretlediklerim