Zeynep Aktaş, son bir yıl içerisinde %200'den fazla getiri sağlayan ve FK oranı 15'in, PD/DD oranı 8'in altında olan şirketleri inceledi. Türkiye Sigorta, Anadolu Sigorta, Ülker Bisküvi ve Türk Traktör gibi şirketler, yüksek getirileri ve düşük değerleme oranlarıyla yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bu şirketler, yatırımcılar için cazip fırsatlar sunarken, Akbank, TAV Havalimanları, İş Yatırım Menkul Değerler, Yapı ve Kredi Bankası, Tüpraş, Türk Telekom, Garanti Bankası ve Akfen Yenilenebilir Enerji de benzer kriterlere sahip diğer şirketler arasında yer alıyor. Yatırımcıların bu şirketleri yakından takip etmesi, portföylerini çeşitlendirmek ve yüksek kazanç elde etmek için önemli bir adım olabilir.
17 Mayıs 2024

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye Merkez Bankası'nın (MB) politika faizini mevduat faizlerine yakın bir seviyeye çekmesini beklediğini açıkladı. Mevcut politika faizi yüzde 8,5 iken, TL mevduat faizleri yüzde 25-30 aralığında bulunuyor. Uzmanlar ve uluslararası kuruluşlar, faiz artırımının önemli olduğunu belirtiyor ve farklı tahminlerde bulunuyorlar. Bank of America ve Goldman Sachs yüzde 40, Deutsche Bank bir-iki ay içinde yüzde 25, Morgan Stanley yüzde 20 ve JP Morgan yüzde 25 artış bekliyor. Bloomberg Economics ise en düşük tahmini yaparak yüzde 15 artış öngörüyor.
20 Haziran 2023

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik yapmama kararı aldı. Bu karar, piyasalar ve TEPAV tarafından beklenen bir gelişme olarak değerlendirildi. TCMB'nin kararı, iç talep ve finansal göstergelerle tam olarak uyumlu olmamakla birlikte, yüksek kredi faiz oranları ve kredi erişim sıkıntıları gibi faktörler ekonomide sert bir iniş riskini artırıyor. TEPAV, krediye erişim koşullarının iyileştirilmesi ve mevduat faiz oranlarının artırılması önerisinde bulundu.
26 Nisan 2024

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,91 değer kazanarak günü 8.337,67 puandan tamamladı ve tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirdi. Bankacılık endeksi yüzde 2,11 ve holding endeksi yüzde 2,04 değer kazandı. Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez'in devam eden 17 milyar dolarlık programa ek olarak, üç yıl içinde Dünya Bankası Yönetim Kurulu'na 18 milyar dolarlık yeni operasyonlar hazırlamayı ve sunmayı öngördüklerini açıklamasıyla Borsa İstanbul'da risk iştahı arttı. Yarın yurt içinde uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in beklenen Türkiye değerlendirmesinin piyasaların odağında bulunacağı belirtildi.
7 Eylül 2023

Yeni ekonomi yönetiminin göreve gelmesiyle birlikte Türkiye'nin beş yıllık kredi risk primi (CDS) 400 baz puanın altına düştü. Kredi risk primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk gelişmelerine göre her gün değişir ve piyasalar tarafından 'risk barometresi' olarak izlenir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancı yatırımcılarla görüşmelerden olumlu sinyaller aldıklarını belirtti. Merkez Bankası'nın politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Türkiye'nin CDS'i 398,5 baz puana düştü.
1 Kasım 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dolar/TL'nin 2024'te 40'a ulaşacağını tahmin ediyor. Kuruluşun büyüme beklentisi 2023 için yüzde 3,5, 2024 için yüzde 2,3 olarak belirlendi. Ayrıca, ortalama TÜFE tahminleri 2023 için yüzde 53, 2024 için yüzde 48 olarak belirlendi.
3 Kasım 2023

Merkez Bankası, kredi kartı nakit kullanımı ve kredili mevduat hesaplarına uygulanan aylık faiz oranını 2,89'a yükseltti. Taşıt kredilerinde büyüme sınırı yüzde 2 olarak belirlendi, ihtiyaç kredilerinde ise yüzde 3 sınırı korundu. TL ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5 olarak belirlendi. İhracat, yatırım, tarım ve esnaf kredileri bu sınırlandırmanın dışında tutuldu.
25 Temmuz 2023

Merkez Bankası'nın politika faiz artırımı, sadeleşme ve miktarsal sıkılaştırma adımları sonucunda ticari kredi faizleri yükseldi. 2 Haziran haftasında yüzde 14,23 olan ticari kredi faizi, sınırın kaldırılmasıyla birlikte yüzde 37,8'e çıktı. Kamu bankaları taksitli ticari kredi faizini TLREF artı 10 puana yükseltirken, özel bankalarda bu oran yüzde 32-38 arasında değişiyor. Ancak yükselen faizler, bankacılık sektörünün kredi arzı iştahını artırmadı.
14 Ağustos 2023

Türkiye'de bankacılık sektöründe yaşanan seçim belirsizliği ve iktidarın politikaları sonucu yapılan düzenlemeler, ticari kredi arzının neredeyse durmasına ve faiz oranlarının yükselmesine neden oldu. Özellikle uzun vadeli ticari kredilerde fiyatlama yapılamazken, özel bankaların kısa vadeli spot kredilere yönelim gösterdiği ve bazı uç örneklerde faiz oranlarının yüzde 60-70 seviyelerine çıktığı belirtiliyor.
31 Mayıs 2023

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün başekonomisti Robin Brooks, dolar/TL kuru için adil değerin 21 seviyesinde olduğunu belirtti. Türkiye'de iktidarın seçimler öncesi döviz kurlarını düşük tutmak için çeşitli düzenlemeler yaptığı ve Merkez Bankası'nın arka kapı satışları gerçekleştirdiği, bu durumun piyasada ikili bir fiyat oluşmasına neden olduğu ifade edildi. Uluslararası bankaların seçim sonrası için dolar/TL'de yükseliş beklentisi içinde olduğu belirtilirken, IIF'in raporunda yaklaşan seçimlerin Türkiye'nin krediye dayalı büyüme modelini sonlandırma potansiyeli taşıdığı ve bu nedenle liranın toparlanabileceği öngörüsünde bulunuldu.
27 Nisan 2023

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile yapılan toplantıyı 'yapıcı ve samimi' olarak nitelendirdi. Toplantıda bankacılık sektörünün aktif ve pasif yönlerine dair konular ele alındı. Çakar, bankacılık sektörünün Türkiye'nin kalkınması için önemli olduğunu ve büyümenin finansmanında ana rol oynadığını belirtti. Bakan Şimşek ise yeni program çalışmaları kapsamında toplumun farklı kesimleriyle istişare edeceklerini ifade etti.
16 Haziran 2023

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, İsrail’in kredi notunu 'A+'dan 'A'ya indirdi ve görünümünü negatif olarak belirtti. Gazze’deki savaşın devam etmesi, artan jeopolitik riskler ve birden fazla cephede askeri operasyon yapılmasının ülkenin mali durumunu olumsuz etkilediği belirtildi. İsrail’in bu yıl gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 7,8’i oranında bütçe açığı vereceği ve borcun GSYH’nin yüzde 70’inin üzerinde kalacağı öngörülüyor. Fitch, çatışmanın 2025’e kadar sürebileceğini ve diğer cephelere yayılabileceğini tahmin ediyor.
13 Ağustos 2024

Akbank'ın pay sahipleri Dilek Sabancı ve Sevil Sabancı, toplamda 50 milyon 861 bin 882 TL değerindeki borsada işlem görmeyen Akbank paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürmeye karar verdiklerini açıkladılar. Bu dönüşüm işlemlerinin ardından payların kısa ve orta vadede satışının olmayacağı, dönüştürülen payların serbest özel fonlara devredileceği belirtildi. Ayrıca, Akbank hisselerinde devre kesici uygulandığı ve sürekli işleme ara verildiği KAP'ta duyuruldu.
9 Mart 2023

Türkiye Merkez Bankası, politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Bu karar, ekonomide yaşanan kriz ve düşük faiz politikasının sonuçlarından sonra, piyasanın güvenini kazanmak amacıyla atılan bir adım olarak görülüyor. Uluslararası kurum ve kuruluşların çoğu bu faiz artışını doğru tahmin edemedi, sadece Bloomberg Economics ve Societe Generale bankası yüzde 15'lik artışı doğru öngördü. Diğer büyük finans kuruluşları daha yüksek bir artış bekliyordu.
22 Haziran 2023

Bankacılık sektörü, seçim sonrası ekonomi yönetiminin değişmesine rağmen piyasalarda beklenen olumlu değişikliklerin yaşanmadığını ifade ediyor. Merkez Bankası'nın faiz kararı ve diğer düzenlemelerdeki yavaş geri çekilme, sektörde hayal kırıklığına neden olmuş. Sektör kaynakları, TL mevduat faizlerinde gevşeme olmasına rağmen, kur korumalı mevduatın baskısının devam ettiğini ve krediye erişimde sıkıntıların sürdüğünü belirtiyor.
10 Temmuz 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla bireysel kredilerin risk ağırlığını yüzde 150'ye çıkardı. Bu karar, ihtiyaç kredileri, bireysel kredi kartları, taşıt kredileri ve finansal kiralama işlemlerini kapsıyor. Ayrıca, kredi kartlarındaki taksitlendirme süreleri, havayolları, seyahat acenteleri ve yurt dışı konaklama harcamalarında uygulanmayacak. Bu değişiklikler, bireysel kredi faiz oranlarının artmasına neden olacak.
1 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye fon akışında ciddi bir artış olduğunu ve ekonomik programa güvenin pekiştiğini belirtti. Şimşek, Türkiye'nin risk primindeki düşüş ve cari açıktaki azalma gibi göstergelerin ekonomik programın başarısını kanıtladığını söyledi. Ayrıca, Türkiye'nin kredi notunun yükseldiğini ve enflasyon beklentilerinde iyileşme olduğunu vurguladı. Şimşek, bütçe disiplini ve yapısal reformlarla ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.
20 Mayıs 2024

Bloomberg haber ajansına göre, Türkiye Merkez Bankası, kredi temerrüt takasındaki (CDS) artışı önlemek amacıyla bankalardan dolar tahvili (eurobond) almalarını istedi. Türkiye'nin CDS primleri seçim sonrası 700 baz puan seviyesine çıkmıştı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bankalar hakkında yapılan açıklamaların gerçeği yansıtmadığını belirtti ve Türkiye'nin ekonomik altyapısının güçlü olduğunu savundu.
25 Mayıs 2023

Merkez Bankası, eylül ve ekim aylarında gerçekleştirdiği 500'er baz puanlık faiz artışlarının ardından, son toplantısında politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkardı. Uluslararası kurumların 250 baz puanlık bir artış beklediği bu hamle, ekonomi yönetiminin 'normalleştirme' politikaları çerçevesinde gerçekleşti. Yeni ekonomi yönetimi, yabancı yatırımcıların güvenini kazanmak ve döviz ihtiyacını karşılamak amacıyla Körfez ülkeleri ve Batı yatırımlarına yönelik girişimlerde bulunuyor. Dünya Bankası ise Türkiye ekonomisini desteklemek için 35 milyar dolarlık bir yatırım paketi duyurdu.
23 Kasım 2023

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültene göre, bankacılık sektörünün kredi hacmi 3 Kasım itibarıyla 71 milyar 306 milyon lira artarak 10 trilyon 995 milyar 454 milyon liraya ulaştı. Aynı dönemde toplam mevduat 67 milyar 682 milyon lira azalarak 13 trilyon 839 milyar 733 milyon lira oldu. Tüketici kredileri ve taksitli ticari kredilerin tutarı artarken, bireysel kredi kartı alacakları da yüzde 1,3 oranında artış gösterdi.
9 Kasım 2023
İşaretlediklerim