ABD Temsilciler Meclisi, 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için başkanını seçmek üzere altı tur oylama yaptı, ancak hiçbir aday gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, yeterli desteği alamazken, 20 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a oy verdi ve tüm Demokrat üyeler Hakeem Jeffries için oy kullandı. Oylamalar, bir başkan seçilene kadar devam edecek.
5 Ocak 2023

Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, yaklaşık bir yıllık aradan sonra X'e (eski adıyla Twitter) geri döndü. Trump, paylaşımlarında ABD'nin ekonomik ve sınır sorunlarına dikkat çekerek, başkanlık dönemindeki durumu kıyasladı ve kampanya mesajlarını iletti. Ayrıca, Demokrat rakibi Kamala Harris'e yönelik eleştirilerde bulundu ve Elon Musk ile yapacağı yayının tanıtımını yaptı. Trump'ın X'e tam olarak dönüp dönmeyeceği henüz bilinmiyor.
12 Ağustos 2024

ABD başkan adayı Donald Trump, Pennsylvania'daki mitinginde kulağından vurularak suikast girişimine uğradı. Saldırgan öldürülürken, Trump'ın arkasındaki izleyicilerden biri hayatını kaybetti, ikisi ağır yaralandı. Olayın ardından sosyal medyada birçok komplo teorisi ortaya atıldı; bazıları saldırının Joe Biden tarafından düzenlendiğini, bazıları ise Trump'ın seçimi kazanmak için bu saldırıyı planladığını iddia etti. Yetkililer saldırganın geçmişi ve güvenlik zafiyetleri hakkında bilgi verirken, sosyal medyada dezenformasyon hızla yayıldı.
16 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın köpeği Commander, Ekim 2022 ile Temmuz 2023 arasında ABD gizli servis elemanlarını en az 24 kez ısırdı. Bu vakalar, 'bilgi edinme hakkı' çerçevesinde yayınlanan belgelerle ortaya çıktı. Isırılan bölgeler arasında bilek, ön kol, dirsek, bel, göğüs, uyluk ve omuz gibi çeşitli yerler bulunuyor. Commander, bir gizli servis elemanını ciddi şekilde yaraladıktan sonra Ekim 2023'te Beyaz Saray'dan ayrıldı.
22 Şubat 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan önce miting alanı üzerinde drone uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir drone ve ekipmanları ele geçirildi. Crooks’un, drone sayesinde miting alanının güvenlik açıklarını tespit ederek saldırısını planladığı düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

ABD'de eski başkan Donald Trump'a Pennsylvania'daki bir mitingde suikast girişiminde bulunuldu. Saldırgan Thomas Matthew Crooks, Trump'ı sağ kulağından yaraladı ve olay yerinde öldürüldü. Crooks'un arkadaşları, onun yalnız bir birey olduğunu ve sürekli zorbalığa uğradığını belirtti. Suikast girişimi, Cumhuriyetçi Parti'nin Trump'ın adaylığını resmileştireceği kurultaydan hemen önce gerçekleşti ve dünya liderleri ile ABD'deki iki büyük partiden siyasetçiler olayı kınadı.
14 Temmuz 2024

Brezilya yüksek mahkemesi, 8 Ocak'ta gerçekleşen kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınlarını kışkırttığı iddiasıyla eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun federal polise ifade vermesini istedi. Yargıç Alexandre de Moraes, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanıdı. Baskına katıldıkları gerekçesiyle gözaltında bulunan 294 kişinin tahliye talepleri reddedildi ve 2.151 kişiden 1.406'sı serbest bırakıldı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
15 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump'a Pennsylvania'daki bir mitingde suikast girişiminde bulunuldu. Trump kulağından vurulurken, arkasındaki izleyicilerden biri öldü ve ikisi ağır yaralandı. Saldırgan Mathew Thomas Crooks olay yerinde öldürüldü. FBI, Crooks'un cep telefonu, bilgisayarı, evi ve arabasını inceledi ancak saldırının nedenini ve planını hala çözemedi.
17 Temmuz 2024

New York başsavcısı Letitia James, eski ABD başkanı Donald Trump'a emlak sektöründe dolandırıcılık yapmak suçundan 354,9 milyon dolar para cezası verildiğini açıkladı. Trump, cezayı ödemezse New York'taki varlıklarına el konulacağı uyarısında bulunuldu. Trump, suçlamaları reddederek kararı temyize götüreceğini belirtti. Başsavcı James, davanın güçlü kanıtlara dayandığını ifade etti.
21 Şubat 2024

ABD başkan adayı Donald Trump’a Pennsylvania eyaletindeki bir mitingde suikast girişiminde bulunuldu. Trump kulağından vurulurken, arkasındaki izleyicilerden biri öldü ve ikisi ağır yaralandı. Saldırgan Mathew Thomas Crooks olay yerinde öldürüldü. FBI, Crooks’un cep telefonuna ve diğer kişisel eşyalarına erişim sağladı ancak saldırının nasıl ve neden düzenlendiğine dair bir ipucu bulamadı. Soruşturma devam ediyor.
17 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un, Trump sahneye çıkmadan birkaç saat önce miting alanı üzerinde insansız hava aracı (İHA) uçurduğu tespit edildi. Trump, Pennsylvania eyaletindeki mitingde kulağından vurulmuş ve arkasındaki izleyicilerden biri ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Crooks’un arabasında bir İHA ve bu hava aracına ait ekipmanlar ele geçirildi. Crooks’un, kameralı İHA sayesinde miting üzerinden kuş bakışı görüntü elde ederek güvenlik açıklarını tespit edebildiği düşünülüyor.
20 Temmuz 2024

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi ilk canlı münazara, 28 Haziran'da Joe Biden ve Donald Trump arasında gerçekleşecek. Münazara, ekonomi, enflasyon, göçmen meselesi ve dış politika konularını kapsayacak. Biden, Trump'ın 6 Ocak kongre baskını ve ceza davalarını hatırlatırken, Trump da Biden yönetimindeki ekonomik sorunları ve göçmen politikalarını eleştirecek. Münazara, kararsız seçmenlerin oylarını şekillendirmede önemli bir rol oynayacak.
27 Haziran 2024

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ön bulgu raporu yayınlandı ve Gizli Servis eleştirildi. Raporda, Gizli Servis'in yerel özel tim SWAT ve keskin nişancılarla sabah toplantısına katılmadığı, yerel kolluk kuvvetleriyle iletişimde uyumsuzluk yaşandığı ve şüpheli Thomas Matthew Crooks'un izlenmesinde eksiklikler olduğu belirtildi. Suikast girişimi sırasında Trump kulağından vurulmuş, bir izleyici ölmüş ve iki kişi ağır yaralanmıştı.
22 Temmuz 2024

Eski ABD Başkanı ve 2024 başkanlık seçimlerinin Cumhuriyetçi adayı Donald Trump, başkanlık döneminde yasaklamak istediği TikTok'ta hesap açtı. Trump, TikTok'u ulusal güvenlik gerekçesiyle kapatmak istemiş ancak Federal Mahkeme buna izin vermemişti. Trump'ın TikTok'a katılmasının, genç seçmenlere ulaşma stratejisinin bir parçası olduğu düşünülüyor. Trump'ın TikTok'taki takipçi sayısı kısa sürede 2 milyona ulaştı.
2 Haziran 2024

Hafize Gaye Erkan, Türkiye Merkez Bankası Başkanlığı'na atanmasının ardından, ABD'de eski çalıştığı First Republic Bank (FRB) ile ilgili olarak 'banka müşterilerini yanıltmak ve bankacılık yasalarını ihlal etmek' suçlamasıyla dava edildi. Erkan, FRB'de 2014-2021 yılları arasında çeşitli görevlerde bulunmuş ve bankanın eş CEO'su olarak görev yapmıştı. Davacılar, FRB'nin mali raporlarının ve yöneticilerin açıklamalarının yanıltıcı olduğunu ve yatırımcıları hatalı yönlendirdiğini iddia ediyor. Erkan dışında FRB ve denetim şirketi KPMG ile birlikte altı kişi daha yargılanıyor. Davacılar, toplamda 271 bin 312 dolar 79 cent zarar iddiasında bulunuyor.
13 Haziran 2023

Donald Trump, Güney Carolina'da yüzde 60 oy alarak dört eyalette zafer kazandı ve gelecek hafta 16 eyalette daha benzer bir başarı bekleniyor. Partisi tarafından desteklenen Trump, karşılaştığı davalardan güç kazanıyor gibi görünüyor. Öte yandan, mevcut başkan Joe Biden, politikaları, yaşlılığı ve sıkça yaptığı gaflar nedeniyle kendi seçmen kitlesinden bile tam destek göremiyor. Trump'ın Ocak ayında yeniden ABD'nin başkanı olması ve daha güçlü iddialarla geri dönmesi olası görünüyor.
28 Şubat 2024

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan meclis başkanı seçimleri 13'üncü tur oylamada da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli desteği alamayarak başkan seçilemedi. 20 muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'yi 'müesses nizamın adamı' olarak gördükleri için ona oy vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
7 Ocak 2023

ABD Gizli Servisi, 5 Kasım'daki başkanlık seçimlerinin ardından 6 Ocak 2025'te Kongre'ye yapılacak olası bir baskına karşı güvenliği artıracağını duyurdu. Kongre Binası'nı korumaktan sorumlu Polis Şefi J. Thomas Manger, ulusal muhafızlarla koordinasyon içinde çalıştıklarını ve Kongre Binası'nda görevli emniyet mensubu sayısının artırıldığını belirtti. 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınının tekrarlanmaması için alınacak önlemler arasında Kongre binasının etrafının tel örgülerle çevrilmesi ve ek polis memurlarının görevlendirilmesi yer alıyor.
12 Eylül 2024

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023
İşaretlediklerim