ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, kendi partisinden üyelerin oylarıyla görevinden düşürüldü. Bu durum, ABD tarihinde bir ilk olarak kaydedildi. McCarthy'nin görevden düşürülmesi için yapılan oylamada 216 'evet' ve 210 'hayır' oyu kullanıldı. McCarthy'nin görevinden düşürülmesine sekiz Cumhuriyetçi 'evet' oyu verdi. Yeni bir başkan seçilene kadar Temsilciler Meclisi'ne geçici başkan olarak Cumhuriyetçi Temsilci Patrick McHenry atandı.
4 Ekim 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump’a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks’un evinde ve arabasında bomba yapımında kullanılan malzemeler bulundu. Emniyet yetkilileri, Crooks’un suikast girişiminde kullandığı silahın yaklaşık altı ay önce babası tarafından alınmış olabileceğini belirtti. Ayrıca, saldırı sırasında zanlının kimlik taşımadığı açıklandı. ABD Başkanı Joe Biden, saldırıya uğrayan Trump’a telefonla geçmiş olsun dileklerini iletti.
14 Temmuz 2024

ABD Kongre Polisi, bir silahlı saldırgan olduğu ihbarı üzerine Senato ofis binalarının giriş ve çıkışlarını kapattı. Polisler, binalar içinde ve çevresinde arama yaptı. Kongre Polisi Şefi Tom Manger, üç Senato ofis binasında yapılan aramanın tamamlandığını ve endişe verici bir duruma rastlanmadığını belirtti. Manger, ihbarın asılsız olabileceğini söyledi.
2 Ağustos 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan Meclis Başkanı seçimi krizi devam ediyor. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, altıncı tur oylamada da başkan seçilmek için gereken desteği alamadı. 20 Cumhuriyetçi vekil, McCarthy yerine Byron Donalds'a oy verirken, 212 Demokrat üye ise parti liderleri Hakeem Jeffries'i desteklemeye devam etti. Donald Trump'ın çağrılarına rağmen bazı Cumhuriyetçi üyeler McCarthy'ye destek vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
5 Ocak 2023

ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi'nde, 118'inci Kongre'nin ilk oturumunda meclis başkanı seçimi için yapılan üç tur oylama sonucunda bir başkan seçilemedi. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, partisinden yeterli desteği alamayarak başkanlık seçimlerini kazanamadı. Meclis başkanı seçilmeden Kongre'nin yasama faaliyetlerine başlayamayacağı için oylama ertesi güne ertelendi. Bu durum, son 100 yılda Temsilciler Meclisi'nde ilk kez yaşanıyor ve Cumhuriyetçi Parti içindeki bölünmeyi gözler önüne seriyor.
4 Ocak 2023

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump, Joe Biden’ın yerine aday olacağı konuşulan Kamala Harris hakkında açıklamalarda bulundu. Trump, Harris’i yenmenin Biden’ı yenmekten daha kolay olacağını belirtti. Joe Biden, X hesabından yaptığı açıklamada başkan adaylığından çekildiğini duyurmuş ve yardımcısı Kamala Harris’i başkan adayı olarak önermişti. Biden, özellikle Trump’la ilk münazaraya çıktığı günden beri yoğun bir çekil baskısı altındaydı.
21 Temmuz 2024

ABD Başkanı Joe Biden, 2024 seçimleri öncesi ilk münazarada kötü bir performans sergileyerek yaşına dair endişeleri artırdı. Demokrat Parti içinden ve medyadan gelen çekilme çağrılarına rağmen, parti disiplini ve demokratik normlar nedeniyle Biden'ın adaylıktan çekilmesi zor görünüyor. ABD Anayasası'nın 25. maddesi başkanın görevden alınmasına izin verse de, bu senaryo pek olası değil. Biden'ın çekilmesi durumunda, Demokrat Parti'nin yeni bir aday çıkarması Trump karşısında zayıf kalabilir.
11 Temmuz 2024

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

ABD Başkanı Joe Biden, California'nın Los Angeles kentinde düzenlenen bir programda, silahlı şiddeti önleme çabaları hakkında konuştu. Ocak ayında Monterey Park'ta gerçekleşen ve birçok kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırıyı anarak, Asyalı Amerikalılara yönelik artan nefret suçlarına dikkat çekti. Yeni bir kararname imzaladığını ve kongreye silah satışları için daha kapsamlı sabıka kaydı kontrolü ve üreticilerin sorumluluk muafiyetinin kaldırılması çağrısında bulunduğunu belirtti. Ayrıca, 2024 yılı mali bütçesinin ruh sağlığı hizmetlerine erişim ve şiddetten etkilenenlere mali destek içerdiğini ve Cumhuriyetçilerin bu bütçeyi desteklemesi gerektiğini vurguladı.
15 Mart 2023

ABD Senatosu, 2023 mali yılının bitimine saatler kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi’nin ardından Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu’nda da kabul edildi. ABD Başkanı Joe Biden, hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısına imza attı. Biden’ın 2023 mali yılının bitimine bir saatten az kala federal hükümete 45 günlük finansman sağlayacak tasarıyı imzalamasıyla, hükümetin kapanmasının önüne geçildi.
1 Ekim 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, 8 Ocak'ta gerçekleşen Kongre baskınını kışkırttığı iddiasıyla federal polise ifade verdi. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta ülkesine dönmüştü. Brezilya Yüksek Mahkemesi Yargıcı Alexandre de Moraes, olayların aydınlatılması için Bolsonaro'nun ifadesinin önemli olduğunu belirtti ve Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro'nun destekçileri, seçim sonuçlarına tepki olarak çeşitli protesto eylemleri düzenlemiş ve 8 Ocak'ta Ulusal Kongre binasına girmişlerdi.
27 Nisan 2023

ABD Başkanı Joe Biden, seçim kampanyası sırasında karşı çıktığı Meksika sınırına duvar örme politikasına rağmen, Teksas'ın güneyinde sınır duvarının yaklaşık 32 km uzunluğundaki kısmının inşa edileceğini duyurdu. Bu karar, yasa dışı sınır geçişlerinin sayısındaki artış nedeniyle alındı. Eski Başkan Donald Trump, Biden'ın bu adımını destekledi ve kendi döneminde uyguladığı sert sınır politikalarının yeniden uygulanması gerektiğini belirtti.
5 Ekim 2023

ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçimleri öncesi Başkan Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, milyonlarca seçmenin izlediği canlı münazarada karşı karşıya geldi. Biden, konuşmasında sık sık tekledi ve cümlelerini bitirmekte zorlandı, bu da Trump'ın daha özgüvenli ve akıcı konuşması karşısında gölgede kalmasına neden oldu. İzleyicilerin yüzde 67'si Trump'ın münazarayı kazandığını düşünürken, Biden'ın performansı Demokrat Parti içinde endişelere yol açtı. Münazara, Biden'ın yaşı ve zihinsel sağlığına ilişkin endişeleri gidermek için büyük bir fırsattı, ancak bu fırsatı değerlendiremedi.
28 Haziran 2024

Amerika, dört ay içinde Başkanını, Temsilciler Meclisi üyelerini, Senato’nun üçte birini ve bazı eyalet yönetimlerini belirleyecek zor bir seçime hazırlanıyor. Gündemde yoksulluk, suç oranları, göç sorunları ve kürtaj hakkı gibi pek çok konu var. En tartışmalı konu ise Başkan Biden’ın yaşı ve akli melekeleri. Biden’ın demans hastası olabileceği ve dört yıllık başkanlık sürecini tamamlayamayabileceği endişeleri dile getiriliyor. Demokratlar, Biden’ın adaylığının Trump karşısında seçim kaybına yol açabileceğini düşünüyor.
30 Haziran 2024

ABD Adalet Bakanlığı, eski başkan Donald Trump'ın 'peşine düşenlerle aynı şekilde hesaplaşacağı' yönündeki paylaşımı üzerine, federal yargıçtan bir koruma emri çıkarmasını talep etti. Bakanlık savcıları, Trump'ın paylaşımının, aleyhine açılan dava kapsamında 'özellikle önemli' olduğunu belirtti. Önerilen koruma emri, Trump ve avukatlarının hükümet tarafından sağlanan materyalleri onaylanan yetkililer dışındaki kişilere ifşa etmesini engellemeyi amaçlıyor.
6 Ağustos 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletinde kendisi hakkında açılan dava sonrasında 7,1 milyon dolar bağış topladı. Trump, 2024 seçim kampanyası için bu bağışları topladı. Ayrıca, iddianamenin açıklanmasının ardından geçen 3 haftada Trump'ın kampanyasına 20 milyon dolar daha bağış yapıldı. Trump, sabıka fotoğrafının çekilmesinin ardından Twitter'a geri döndü ve ilk tweetinde bağış toplama sayfasına yönlendiren bir link paylaştı.
27 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

Gazeteci Hayko Bağdat, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılandığı davada bir yıl iki ay 17 gün hapis cezasına çarptırıldı. Bağdat, 2017'de 'ozguruz.org' sitesinde yayınlanan yazısı ve 2014, 2018, 2019 yıllarında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle suçlanıyordu. Mahkeme, 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme' ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlarından beraat kararı verdi. Ancak, 24 Temmuz 2019'daki paylaşımı nedeniyle 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan suçlu bulundu ve cezası ertelendi.
10 Temmuz 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump, Philadelphia'da düzenlenen 'Sneaker Con' kongresinde kendi markalı spor ayakkabı modelini tanıttı. Ayakkabılar, internet üzerinden 399 dolara satışa sunuldu. Tanıtım sırasında Trump, hem olumlu hem de olumsuz tepkilerle karşılaştı. Bu girişim, Trump'ın New York'ta emlak sektöründe dolandırıcılıkla suçlanıp büyük bir para cezasına çarptırıldığı döneme denk gelirken, aynı zamanda ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olması bekleniyor.
18 Şubat 2024
İşaretlediklerim