Erzincan'ın İliç ilçesinde 13 Şubat'ta siyanürlü liç alanında meydana gelen toprak kayması sonucu dokuz işçi toprağın altında kaldı. İkinci gününde devam eden arama kurtarma çalışmalarında, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın açıklamasına göre, AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan toplam 827 personel görev yapıyor. AFAD Başkanı Okay Memiş, arama kurtarma ekibi sayısının yeterli olduğunu ve dokuz işçiye ulaşmak için her türlü yöntemin denenmekte olduğunu belirtti.
14 Şubat 2024

Kaz Dağları'nda Kanadalı Alamos Gold ve Türkiye iştiraki Doğu Biga Madencilik tarafından yürütülen siyanürlü maden faaliyetleri, halkın protestolarına neden oldu. Şirketin genel müdürü, ruhsat yenileme işleminin geciktirilmesi durumunda Türkiye'nin milyarlarca dolar tazminat ödemek zorunda kalacağını belirtti. AKP iktidarı döneminde maden yasası 21 kez değiştirilerek şirketlere çeşitli kolaylıklar sağlandı. Erzincan İliç'teki Çöpler altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonucu 9 işçi toprak altında kaldı ve çevresel riskler arttı.
15 Şubat 2024

Sağlık alanında faaliyet gösteren 19 sendika ve iki aile hekimliği dernekleri federasyonunun oluşturduğu SABİM, 1 ve 2 Ağustos'ta tüm yurtta iş bırakma kararı aldı. İki günlük iş bırakma eylemi tüm kamu hastaneleri ve ASM’lerde yapılacak. Eylemde, sadece acil sağlık hizmetleriyle hayati önem arz eden iş ve işlemler sürecek. SABİM, en düşük sağlık çalışanı maaşının yoksulluk sınırının üzerinde, en düşük hekim maaşının ise yoksulluk sınırının en az üç katı olacak şekilde düzenlenmesini talep ediyor.
26 Temmuz 2023

Muğla Milas'taki Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Bu süreçte eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akbelen için toplanan milletvekillerine zeytinyağı dağıttı. Zeytinyağının, maden sahalarına dikilen zeytin ağaçlarından elde edildiği belirtildi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, eski bakana zeytinyağını iade ederek Akbelen'den vazgeçmeyeceklerini belirtti.
8 Ağustos 2023

Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açılışı öncesinde, santrale karşı düzenlenen protestolarda gözaltına alınanlar oldu. Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK üyesi ve Mersin milletvekili adayı Doç. Dr. Hakan Güneş de gözaltına alınanlar arasında yer aldı. İktidar, seçim öncesinde santralde nükleer yakıt kullanımını başlatarak tesisin teknik olarak çalışır hale gelmesini ve 'nükleer santral' statüsü kazanmasını planlıyor. Uzmanlar ise hem yakıtın getirilmesi ve depolanması hem de santral projesinin kendisiyle ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyor.
27 Nisan 2023

Akbelen'deki kömür madeni çalışmaları nedeniyle ağaçların kesilmesi ve bu duruma karşı çıkan İkizköy direnişçilerine jandarmanın müdahalesi sonrasında, 'Beşli Çete' olarak bilinen Limak ve İçtaş ortaklığı YK Enerji, 'emekçiler' adına gazetelere tam sayfa ilan vererek maden ve santralleri savundu. İlan, iktidara yakın birçok gazetede tam sayfa yayınlandı ve muhalif Sözcü gazetesinde de yer aldı. İlanın yayınlanması, Sözcü gazetesine eleştirilere neden oldu.
30 Temmuz 2023

Hürriyet gazetesinde onlarca gazetecinin işten çıkarılmasının ardından, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yeterli üye sayısına ulaşarak toplu sözleşme görüşmeleri için yetki talebinde bulunmuştu. İşveren Demirören'in işten çıkarmalar ve hayali işe alımlar yapması sonucu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sendikaya yetki vermemişti. Ancak TGS'nin açtığı dava sonucunda İstanbul 24'üncü İş Mahkemesi sendikanın yeterli çoğunluğa sahip olduğunu tespit etmiş ve bakanlığın itirazına rağmen istinaf mahkemesi bu kararı onaylamıştır.
14 Haziran 2023

CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi ve Demokrat Parti, Akbelen Ormanı'ndaki kömür madeni ve ağaç kesimine karşı TBMM'yi olağanüstü toplanmaya çağırdı. Köylüler, 2019'dan bu yana Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı mücadele ediyor. Muhalefet partileri, ormanlara zarar verecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilmemesi gerektiğini belirtti. Meclis'in olağanüstü toplanabilmesi için 120 milletvekilinin imzası ve TBMM başkanının olumlu yanıtı gerekiyor.
2 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli büyük depremin dokuzuncu gününde, Adıyaman'da yaşanan ihmal ve yardım eksikliğine isyan eden bir sağlık çalışanının evine polis gönderildi. Polis, sağlık çalışanından bir tutanak imzalamasını istedi, ancak sağlık çalışanı tutanağa 'Benim gazeteciye anlattıklarım, söylediklerim suç değildir' şerhi düşerek imzaladı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası avukatı Kamil Tekin Sürek, savcılığın muhtemelen soruşturma açacağını ve ifade alınacağını belirtti.
15 Şubat 2023

Ankara Valiliği, Beypazarı'nda bulunan bir kömür madeninde göçük olduğunu ve 15 işçinin yaralandığını duyurdu. Yaralanan işçilerden üçü hastanede gözetim altına alındı. Göçüğün, maden ocağı sahasındaki toprak çöküntüsü ve oluşan hava basıncı sebebiyle meydana geldiği belirtildi.
5 Ekim 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bir maden ocağında meydana gelen toprak kayması faciasında kaybolan dokuz işçiden birinin cesedi, 53 gün sonra bulundu. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer kayıp işçilerin bulunması için çabalar sürüyor. Olay, madencilik sektöründeki güvenlik önlemlerinin yeterliliği konusunda yeniden tartışmaları alevlendirdi.
5 Nisan 2024

Saadet Partisi tarafından TBMM Genel Kurulu'na sunulan ve kamudaki personel istihdamında mülakatın kaldırılmasını öneren teklif, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. AKP, daha önce kamuda mülakatın kaldırılmasını seçim vaadi olarak sunmuştu ancak bu vaat hayata geçirilmedi. Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, önerinin gerekçesini adaletsiz ve kayırmacı bir düzenin gençlerin ülkelerine gönül koymasına neden olduğunu belirterek açıkladı.
3 Ekim 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı eylem yapan köylülerin tuvaleti, jandarma tarafından alana alınmadı. Eylemcilerin su tankerini almayan jandarma, seyyar tuvaletlerin girişini de engelledi. Tuvaletleri alana sokmak isteyen yurttaşlara copla müdahale edildi ve iki kişi gözaltına alındı. Valilik, ağaç kesiminin sona erdiğini belirtse de, alanda iş makineleri çalışmaya devam ediyor.
12 Ağustos 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı direnen köylülerin su tankeri, jandarma tarafından 'incelenecek' gerekçesiyle nöbet tutulan alana alınmadı. Ancak, eylemcilerin direnişi sonucunda tankerin alana alındığı belirtildi. Köylüler, 2019'dan bu yana madene karşı mücadele ediyorlar ve ağaç kesimine karşı eylemler düzenliyorlar.
4 Ağustos 2023

Ankara'da eski Ülkü Ocakları başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili soruşturma kapsamında, MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Köktürk ve eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş gözaltına alındı. Demirbaş, MHP Mersin Milletvekili Olcay Kılavuz'un evinde gözaltına alınmasının ardından serbest bırakıldı. Soruşturma devam ederken, cinayetle ilgili iki özel harekat polisinin de gözaltına alındığı iddia ediliyor ve firari şüphelilerin yakalanması için çalışmalar sürüyor.
3 Ocak 2023

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Anagold Altın Madeni'nde bir toprak kayması yaşandı ve dokuz işçi kayboldu. Çevre aktivisti Sedat Cezayirlioğlu, madenin siyanür ve diğer kimyasalların Fırat Nehri'ne sızma riski taşıdığını ve bu durumun Türkiye'nin tarımını tehdit ettiğini belirtti. Maden, daha önce de siyanür sızdırma şikayetiyle gündeme gelmiş ve Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından cezalandırılmıştı. Bölgedeki çevre aktivistleri ve CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, olası bir sızıntının ciddi çevresel felaketlere yol açabileceği konusunda uyarıyor.
13 Şubat 2024

Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay'ın tutukluluğuna yapılan itiraz, Yargıtay tarafından reddedildi. Bu kararın ardından Atalay, Twitter üzerinden bir mesaj yayımlayarak, daha önce konuşmayan veya yeterince tepki göstermeyen kişileri hukuksuzluklara karşı seslerini yükseltmeye çağırdı. Ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Başkanlık Divanı'na da durumun ciddiyeti karşısında sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini belirtti ve yemin etmek için kendisine heyet gönderilmesini talep etti.
14 Temmuz 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda, Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji'ye ait kömür madenine karşı köylüler ve çevre aktivistleri 2019'dan bu yana direniyor. 24 Temmuz'da bölgeye jandarma ekipleri sevk edildi ve ağaç kıyımı başladı. Valilik, Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan çalışmaların sona erdiğini belirtse de, ağaç kesimi devam ediyor ve bölgedeki köylüler ve çevreciler jandarma tarafından ablukaya alındı.
1 Ağustos 2023

Fikret Bila, en düşük emekli maaşının 10 bin liradan 12 bin veya 12 bin 500 liraya çıkarılmasının emeklilerin geçim sıkıntısını çözmeyeceğini savunuyor. Büyük şehirlerdeki yüksek kira ve gıda fiyatları nedeniyle emeklilerin yine geçinemeyeceğini belirtiyor. Üç büyük konfederasyonun ortak taleplerinin iktidar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ancak taleplerin yerine getirilmesi için daha etkili yöntemlerin kullanılabileceğini ifade ediyor. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay'ın açıklamaları, konfederasyonların taleplerinin karşılanmaması durumunda işçilerin sahaya inerek mitingler düzenleyebileceğini işaret ediyor.
10 Temmuz 2024

Sputnik Türkiye, sendikalaşan ve temel haklarını talep eden 24 çalışanını işten çıkardı. İşten çıkarılan çalışanlar ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, Süzer Plaza önünde eylem düzenledi. Sendika, Sputnik Türkiye yönetimini ve temsilcilerini eleştirdi ve işten çıkarılan üyelerin işe geri alınması ve toplu iş sözleşmesinin imzalanması talebinde bulundu.
8 Ağustos 2023
İşaretlediklerim