ABD hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılım sürecinde Türkiye'nin onayını bekleyen İsveç ile ilgili olarak Türkiye'ye hızlı onay vermesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Türkiye, İsveç'in terörle mücadele konusundaki tutumundan dolayı endişelerini dile getirmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin Türkiye Meclisi'nde onay sürecini başlatma kararı aldıklarını açıklamıştı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO değerlerini paylaşan ve ittifakı güçlendirecek ortaklar olduğunu belirtti.
18 Mart 2023

Nobel Vakfı, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül törenine Rusya, Belarus ve İran'ı davet etti. Ayrıca, aşırı sağcı İsveç Demokratlar Partisi lideri Jimmie Akesson da davet edildi. Bu karar, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve İsveç Liberal Parti AP Milletvekili Karin Karlsbro tarafından eleştirildi. Nobel Vakfı Direktörü Vidar Helgesen, bu kararın dünyanın giderek daha fazla kutuplaşmasından ve farklı görüşlere sahip kişiler arasındaki diyaloğun azalmasından dolayı alındığını belirtti.
1 Eylül 2023

Britanya, Avrupa'ya yönelik sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Türkiye ile bir anlaşma yaptığını duyurdu. Anlaşma, kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, yeni bir Türk polis merkezinin kurulması, insan kaçakçılarına karşı mücadele, bot ticaretinin engellenmesi ve gümrük verilerinin hızla aktarılmasını içeriyor. Bu anlaşma, önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimler öncesinde Britanya'nın siyasi gündeminin en üst sıralarında yer alan yasadışı göç konusunda atılan bir adım olarak görülüyor.
9 Ağustos 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, ülkede bulunan düzensiz göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme planının 10-12 hafta içinde başlayacağını duyurdu. Bu plan, İşçi Partisi tarafından engellenmeye çalışılsa da, Sunak gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ve ulusal güvenlik gereği bu planın uygulanacağını belirtti. Britanya, geçen yıl Ruanda ile düzensiz göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere 5 yıllık 120 milyon sterlinlik bir anlaşma yapmıştı. Yüksek Mahkeme'nin geçmişte bu planı yasa dışı bulduğu ve uygulamayı durdurduğu biliniyor.
22 Nisan 2024

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Federal Meclis'te yaptığı konuşmada, kaçak göçle mücadelede daha fazla kararlılık göstereceklerini ve oturma izni olmayanların hızla sınır dışı edileceğini belirtti. Scholz, Rusya'nın işgalinden kaçan Ukrayna vatandaşlarına koruma sağlamaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, Almanya'nın düzensiz göçü azaltma hedefi olduğunu ve sığınma başvurusu reddedilenlerin sınır dışı süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Almanya'da sığınma başvurusu reddedilen ve henüz sınır dışı edilmemiş kişi sayısının 240 bin civarında olduğu belirtiliyor.
16 Mart 2023

Almanya Göçmen ve Mülteciler Dairesi'nin verilerine göre, Türk vatandaşları Ekim 2023'te 9 binden fazla başvuruyla Suriyelileri ve Afganları geride bırakarak iltica oranlarında birinci sıraya yükseldi. Eylül ayı itibariyle Almanya'da sığınma talebinde bulunan Türk vatandaşı sayısı 35 bin 283 olarak açıklanmıştı, bu da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 204'ten fazla artış anlamına geliyor. Avrupa İstatistik Ofisi de Avrupa Birliği ülkelerine ilk kez iltica eden Türk vatandaşlarının sayısının tüm zamanların rekorunu kırdığını açıklamıştı.
3 Kasım 2023

Avrupa Birliği (AB), düzensiz göçmen girişi endişesiyle üye ülkelerin vize serbestisi anlaşmalarını askıya alma yetkisini genişletmeyi planlıyor. AB Komisyonu, vizesiz seyahatle bağlantılı yeni zorlukların ortaya çıktığını belirtti ve vizesiz seyahatin kötüye kullanılması durumlarını ele alacak donanıma sahip olmanın büyük önem taşıdığını ifade etti. Yeni kurallarla, üye ülkeler vize serbestisi uygulamalarını askıya alabilmek için daha geniş ve esnek gerekçeler öne sürebilecek.
19 Ekim 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Türkiye'nin verdiği onayın yeniden gözden geçirilmesini talep etti. Erbakan, Türkiye'nin NATO ve Batı İttifakı ile olan ilişkilerinden zararlı çıktığını belirterek, İsveç'in üyeliğine onay verilmesinin yeni hüsranlara yol açabileceğini ifade etti. İsveç, uzun süredir Türkiye'nin itirazını aşmaya çalışıyordu ve nihayetinde Türkiye'den yeşil ışık almıştı.
12 Temmuz 2023

Türkiye'den Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapılan vize başvurularının sayısı pandemi sonrası artarken, çalışan sayısının artmaması nedeniyle randevu almakta zorluklar yaşanıyor ve ret oranları yükseliyor. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun 120 bin 876'sı reddedildi, bu da %15,7'lik bir ret oranına işaret ediyor. Bu oran, 2019'da %9,7 iken, 2023 tahminlerine göre %15'in çok üstüne çıktığı belirtiliyor. En çok ret veren Schengen ülkeleri arasında Estonya, Finlandiya ve Belçika yer alıyor.
17 Haziran 2023

Hollanda Danıştayı, aile ve memleket ziyareti için ülkelerine gidip dönen Suriyeli sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğine karar verdi. Hollanda makamları, sığınmacıların ülkelerine sorunsuz gidip dönmesinin Suriye'de güvenlik sorununun en aza indiğinin göstergesi olduğunu belirtiyor. Bu nedenle, ülkelerini ziyaret ettiği belirlenen sığınmacıların oturma izni uzatılmıyor. Danıştay, bu konuda Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) hak verdi ve Suriye'ye gidip gelen sığınmacıların oturma izninin iptal edilebileceğini vurguladı.
15 Ağustos 2024

Rahmi Turan, Türkiye'den çıkış harçlarının 150 liradan 3000 liraya çıkarılmasını ve kira gelirlerinden yüzde 20 vergi alınmasını eleştiriyor. Turan, bu uygulamaların vatandaşları ekonomik olarak zor durumda bırakacağını ve adaletsiz olduğunu savunuyor. Ayrıca, 10 milyonu aşkın sığınmacının ülkeye bedava girdiğini belirterek, hükümetin vergi politikalarını ve sığınmacı sorununu ele alıyor.
23 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili olarak ilk maaşların şubat veya mart ayında ödenebileceğini belirtti. Ayrıca, faiz oranlarının daha da düşürüleceğini ifade etti. Erdoğan, seçimler, ekonomi ve dış politika gibi konularda da değerlendirmelerde bulundu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin sıcak bakmadığını, Suriye ile ilişkiler ve terörle mücadele konularında da açıklamalarda bulundu.
1 Şubat 2023

Almanya, Avrupa Birliği dışından işgücü göçünü teşvik etmek ve Covid-19 sonrası oluşan işgücü açığını kapatmak amacıyla yeni bir göç yasası tasarısını duyurdu. İçişleri Bakanı Nancy Feaser ve Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil tarafından açıklanan yasa tasarısı, 'fırsat kartı' adı verilen ve nitelik, mesleki tecrübe, dil bilgisi gibi faktörlere dayalı bir puan sistemine geçişi öngörüyor. Bu düzenleme, Almanya'nın göç, istihdam ve vatandaşlık yasalarında yapmayı planladığı reformların bir parçasıdır ve Mart 2020'de yürürlüğe giren nitelikli işgücü göçü yasasının devamı niteliğindedir.
21 Şubat 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin AB üyeliğinin önünün açılması durumunda İsveç'in NATO üyeliğini onaylayabileceklerini belirtti. Bu durum, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini 'terörle ilgili endişeler' nedeniyle beklettiği bir dönemde gündeme geldi. Almanya Başbakanı Scholz ve Avrupa Komisyonu sözcüsü, Türkiye'nin AB üyeliği ile İsveç'in NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmaması gerektiğini ifade ettiler. Finlandiya'nın NATO üyeliği Türkiye tarafından onaylanmışken, İsveç'in üyeliği hala beklemekte.
10 Temmuz 2023

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemini şiddetle kınadı. Bakanlık, bu eylemin ifade özgürlüğü adı altında gerçekleştirilmesini kabul etmediklerini ve eylemin nefret suçu olduğunu belirtti. Ayrıca İsveç makamlarını ve uluslararası toplumu İslam düşmanlığına karşı tedbir almaya çağırdı.
21 Ocak 2023

Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Almanya hükümeti, kalifiye iş gücü açığını kapatmak amacıyla yabancılara vergi indirimi sağlamayı planlıyor. Maliye Bakanı Christian Lindner, yabancı iş gücüne ilk üç yıl için kademeli vergi indirimi uygulanacağını açıkladı. Ancak bu plan, muhalefet partileri ve sendikalar tarafından yerlilere yönelik ayrımcılık ve sosyal barışa tehdit olarak eleştirildi. Hükümet içinden de bazı isimler, planın toplumsal kıskançlık yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
10 Temmuz 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, çocuklara 'temel geçim güvencesi' sağlamayı öngören reform planında anlaştı. 2025 yılında yürürlüğe girecek olan bu uygulama için ilk yıl 2,4 milyar avro ayrılacak. Plan, çocuk parası, düşük gelirlilere yapılan çocuk ödeneği ve sosyal yardımlardaki çocuk payı gibi ödemeleri tek kalem altında topluyor. Yeni düzenlemenin özellikle tek başına çocuk büyütenler ve sosyal yardımla geçinenlerin durumunu iyileştirmesi hedefleniyor.
28 Ağustos 2023
İşaretlediklerim