Avrupa Birliği, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye'ye yeniden yapılanma sürecinde destek olmak için 7 milyar avro yardım sağlayacağını duyurdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Türkiye'ye 1 milyar avro destek vereceklerini açıkladı. Ayrıca, Avrupa Yatırım Bankası da Türkiye'ye 500 milyon avro yardım yapacağını ve 2019'dan beri süren finansman yasağını kaldıracağını belirtti. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, toplam taahhüt edilen yardımın 7 milyar avroya ulaştığını ifade etti.
21 Mart 2023

2023'ün ilk iki ayında 465 doktor, Türk Tabipleri Birliği'nden iyi hal belgesi talep etti. Bu belge, yurt dışında çalışmak isteyen doktorların gidecekleri ülkelere sunmaları gereken bir evrak. 2012'den bu yana doktorların yurt dışına göçünde ciddi bir artış yaşanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın duyurduğu Beyaz Reform düzenlemeleri doktorların göçünü durduramadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Giderlerse gitsinler' açıklamasının ardından doktor açığını kapatma çabaları devam ediyor.
2 Mart 2023

Almanya hükümeti, kalifiye iş gücü açığını kapatmak amacıyla yabancılara vergi indirimi sağlamayı planlıyor. Maliye Bakanı Christian Lindner, yabancı iş gücüne ilk üç yıl için kademeli vergi indirimi uygulanacağını açıkladı. Ancak bu plan, muhalefet partileri ve sendikalar tarafından yerlilere yönelik ayrımcılık ve sosyal barışa tehdit olarak eleştirildi. Hükümet içinden de bazı isimler, planın toplumsal kıskançlık yaratabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
10 Temmuz 2024

İspanya'ya giden düzensiz göçmen sayısı son bir yılda yüzde 66,2 artış gösterdi. Bu artışa karşılık olarak, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Batı Afrika ülkelerini ziyaret ederek diplomatik girişimlerde bulunma kararı aldı. Sanchez, Avrupa Birliği'nin düzensiz göçle mücadele için sağladığı yardımları görüşmek üzere Moritanya, Senegal ve Gambiya'yı ziyaret edecek. İspanya İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, bu yıl 15 Ağustos'a kadar ülkeye 31 bin 155 düzensiz göçmen girdi.
21 Ağustos 2024

Almanya'da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) oluşan koalisyon hükümeti, çocuklara 'temel geçim güvencesi' sağlamayı öngören reform planında anlaştı. 2025 yılında yürürlüğe girecek olan bu uygulama için ilk yıl 2,4 milyar avro ayrılacak. Plan, çocuk parası, düşük gelirlilere yapılan çocuk ödeneği ve sosyal yardımlardaki çocuk payı gibi ödemeleri tek kalem altında topluyor. Yeni düzenlemenin özellikle tek başına çocuk büyütenler ve sosyal yardımla geçinenlerin durumunu iyileştirmesi hedefleniyor.
28 Ağustos 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla Gençlik Buluşması'nda yaptığı konuşmada, son 20 yılda Türkiye'nin demokrasi ve kalkınma alanında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti. Başörtüsü teklifi konusunda muhalefet partilerine anayasa değişikliği yapma çağrısında bulundu ancak muhalefetin randevu taleplerini reddettiğini ve bu nedenle sadece 'cumhur ittifakı' olarak bir araya gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Ayrıca, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde Türkiye'den destek istediklerini ancak teröristlerin iadesi konusunda istenilen adımları atmadıklarını söyledi.
15 Ocak 2023

2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Programı'nda, sosyal güvenlik alanında yapılacak reformlar arasında emeklilik kriterleri ve yaşının doğuşta beklenen yaşam süresine uyumlu olarak otomatik ayarlanması ve emekli aylığı bağlama oranında yeniden düzenleme yapılması planlanıyor. Avrupa'da bazı ülkelerde uygulanan otomatik ayarlama mekanizması, nüfus değişikliklerine bağlı olarak emekli maaşlarında ayarlamalar yapılmasını öngörüyor. Bu sistem, emeklilik sisteminin sürdürülebilirliğini artırmayı amaçlıyor. SGK'nın da önerisiyle, Türkiye'de emeklilik sisteminde önemli bir reformun yapılması gündemde.
17 Nisan 2024

Özgür Özel, Avrupa seçimlerinde aşırı sağın yükselmesinin hem Avrupa hem de Türkiye için ciddi bir tehlike olduğunu belirtiyor. Aşırı sağa karşı başarılı olmanın yolunun onların argümanlarını tekrarlamaktan geçmediğini, sol ve sosyal demokrat partilerin kendi değerlerine dönerek gelir dağılımı eşitsizliği ve sosyal devletin ortadan kalkması gibi konularda ciddi alternatifler sunmaları gerektiğini vurguluyor. Özel, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez'in aşırı sağa karşı duruşunu örnek göstererek, sol partilerin toplumun genelinin hissettiği sorunlara odaklanması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, göçmenler konusunda AB'yi ve Türkiye ile sığınmacı anlaşması imzalayan Merkel'i eleştiriyor.
27 Haziran 2024

AKP Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Yasin Aktay, sığınmacıların Türkiye'ye entegre edilip Türkleştirileceğini ifade etti. Ata İttifakı cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan ise sığınmacıların belirlenen bir takvim dahilinde ülkelerine gönderileceğini iddia ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini dile getirdi ve 'Plana sadık kal' çağrısında bulundu. Oğan, sığınmacıların geri gönderilmesini 'vazgeçilmez kriter' olarak nitelendirerek bu konuda bir takvimin olduğunu ve en kısa zamanda işlemeye başlayacağını belirtti.
31 Mayıs 2023

Avrupa Birliği İltica Ajansı'nın (EUAA) verilerine göre, Türkiye'den Avrupa'ya yapılan iltica başvuruları 2022'ye kıyasla yüzde 82 artarak 100 bin 870'e ulaştı. Bu artış, 2015-2016 mülteci krizinden bu yana iltica başvurularının en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. En fazla başvuru yapılan ülke Almanya olurken, Türk vatandaşlarının iltica başvuru kabul oranları son dört yılda düşüş gösterdi. 2023'te başvuru kabul oranı yüzde 25'e geriledi.
28 Şubat 2024

Stockholm'de YPG destekçisi bir grup tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir maket asıldı. Bu olay üzerine İsveç büyükelçisi Türkiye Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İsveç Parlamentosu Başkanının Türkiye ziyaretini iptal etti. İsveç Başbakanı Ulf Kristerrson, bu eylemin İsveç'in NATO üyeliği için yapılan başvuruyu sabote etmeye çalıştığını ve ülkesinin güvenliği için de tehlike oluşturduğunu belirtti. İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuş, Türkiye'nin endişeleri sonrasında Madrid'deki NATO zirvesinde iki ülke, Türkiye'nin terörle mücadele konusundaki taleplerini karşılayacak adımlar atacaklarını taahhüt etmişti.
13 Ocak 2023

Türkiye, Resmi Gazete'de yayınlanan bir cumhurbaşkanı kararı ile 7 bin yabancı hastanın tedavi giderlerini karşılayacak. Bu düzenleme, sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık kurumları ve devlete ait üniversite hastanelerinde geçerli olacak. İlk açıklamalarda, bu hastaların bir kısmının Filistinli olduğu ve Türkiye'nin küresel sağlık katkıları çerçevesinde insani yardım faaliyetleri yürüttüğü belirtildi. İletişim Başkanlığı, bu kararın mülteci veya geçici koruma altındaki kişilerle ilgisi olmadığını vurgulayarak kamuoyunu yanıltıcı bilgilere karşı uyardı.
12 Mayıs 2024

İsveç'te Danimarkalı-İsveçli aşırı sağcı Rasmus Paludan'ın Kuran yakma eylemi, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkileri gerilmiş ve Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği sürecini askıya almasına neden olmuştu. Şubat ayında benzer eylemler için izin isteyen kişilere, terör saldırısı endişesiyle polis tarafından izin verilmemişti. Ancak mahkeme, polisin bu kararını anayasaya aykırı bularak yasaklamayı haksız buldu ve toplanma özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu belirtti.
4 Nisan 2023

Almanya Bakanlar Kurulu, ülkeyi yabancı kalifiye elemanlar için daha cazip kılmayı hedefleyen bir yasa tasarısını kabul etti. Tasarı, AB dışı ülkelerden gelenlerin meslek diplomalarının denkliğini kolaylaştıracak ve en az iki yıl tecrübeli kişilere Almanya'da iş bulma fırsatı sunacak. 'Fırsat Kartı' adı verilen belge ile Almanya'ya gelip iş aramak ve geçici işlerde çalışmak mümkün olacak. Almanya, nitelikli işgücü açığını kapatmak ve iş piyasasının istikrarını korumak için yılda 400 bin kalifiye göçmene ihtiyaç duyuyor.
30 Mart 2023

İzmir'in Alsancak semtinde bulunan İsveç Fahri Konsolosluğu'na silahlı saldırı düzenlendi ve Emine T. adlı kadın ağır şekilde yaralandı. Saldırının faili gözaltına alındı. İzmir Valiliği, failin zihinsel engelli olduğunu duyurdu. Son dönemde İsveç'te Kuran yakma eylemlerine izin verilmesi gerilimi tırmandırmıştı ve saldırının bununla bağlantılı olabileceği düşünülüyor.
1 Ağustos 2023

Eylül 2022'de İsveç ve Danimarka ekonomik bölgelerinde meydana gelen patlamalar sonucu Kuzey Akım boru hatları zarar görmüştü. İsveçli savcılar, sabotaj ihtimali üzerinde durulan bu olayla ilgili soruşturmayı sonlandırdıklarını ve elde edilen kanıtları Alman mercilere teslim edeceklerini açıkladı. İsveç makamları, uluslararası sularda gerçekleşen bu olayda İsveç veya herhangi bir İsveç vatandaşının dahli olmadığını belirterek, daha fazla araştırma yapma yetkilerinin olmadığını ifade etti. Danimarka'nın soruşturması ise devam ediyor.
7 Şubat 2024

Britanya, özellikle Manş denizini geçerek gelen düzensiz göçmen sayısındaki artış nedeniyle, daha önce durdurulan Ruanda'ya göçmen gönderme planını yaz aylarından önce tekrar başlatmayı hedefliyor. İçişleri Bakanı Suella Braverman ve Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta, Göç ve Ekonomik Kalkınma İşbirliği Mutabakat Zaptını genişletme kararı aldı. Bu plan kapsamında, Ruanda'ya sınır dışı edilen göçmenlerin yeni hayatlarını kurmaları desteklenecek. Britanya ayrıca, düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik yeni bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bu tasarıya göre, düzensiz göçmenler yakalandıkları anda gözaltına alınacak ve 28 gün içinde sınır dışı edilecekler.
19 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, çalışma şartları nedeniyle yurt dışına giden veya gitmeyi düşünen doktorları Türkiye'ye geri dönmeye davet etti. Daha önce 'Gidiyorlarsa gitsinler' şeklinde bir açıklama yapan Erdoğan, seçimlere kısa bir süre kala doktorlara yönelik olumlu bir mesaj vererek, bilimsel çalışmalar için gerekli imkanların sağlanacağını belirtti. Bu çağrı, Erdoğan'ın daha önceki sert tutumunun aksine bir yaklaşım olarak değerlendirildi.
1 Mayıs 2023

Türk Tabipleri Birliği'ne (TTB) göre, 2022 yılında 2 bin 685 hekim yurt dışına gitmek için iyi hal belgesi talep etti. Son 10 yılda hekim göçünde dramatik bir artış yaşandı. 2012'de 59 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 1341 pratisyen ve 1344 uzman hekim tarafından istendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hekimlerin göçüne ilişkin yaptığı açıklamalar ve Sağlık Bakanı Koca'nın 'Beyaz Reform' adını verdiği düzenlemeler hekim göçünü durduramadı. İstanbul'dan 2021'de 577 hekimin talep ettiği belge, 2022'de 990'a yükseldi. Sağlık Bakanı Koca, 2020'den bu yana 13 bin 557 doktorun kamudan istifa ettiğini belirtti.
2 Ocak 2023

Berkant Gültekin, Türkiye ile AB arasında 2013 yılında imzalanan 'Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni' ve 'Geri Kabul Anlaşması'nın sonuçsuz kaldığını eleştiriyor. Anlaşma kapsamında Türkiye'ye göçmenlerin Avrupa'ya gitmesini engellemesi karşılığında milyarlarca Euro ödenmesi kararlaştırılmıştı. Ancak yıllar geçmesine rağmen Türkiye vatandaşları AB'ye vizesiz giriş yapamazken, Türkiye göçmen kabul eden bir ülke haline geldi. Gültekin, AKP'nin entegrasyon politikalarının yetersizliğini ve bunun toplumsal çatışmalara yol açtığını vurguluyor.
3 Temmuz 2024
İşaretlediklerim