Yazar Yavuz Ekinci'nin 2014 yılında yayımlanan 'Rüyası Bölünenler' adlı romanı, İstanbul savcılığının talebi üzerine 'PKK propagandası yapıldığı' iddiasıyla toplatılma kararı aldı. Ekinci, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, romanın kurgusal bir eser olduğunu ve edebiyata yapılan müdahalelerin geçmişteki sansür uygulamalarını hatırlattığını belirtti. Ayrıca, yazar Ahmet Ümit ve Britanyalı yazar Jeanette Winterson'un eserlerinin de geçmişte sansürlendiği bilgisi verildi.
20 Mart 2023

Türk rock müziğinin tanınmış isimlerinden Teoman, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, emeklilik hayatı yaşadığını ve 'tembellik kariyeri' yapmayı planladığını belirtti. İki gün önce yedi şarkıdan oluşan bir cover albümü çıkardığını ve yaz sonunda yeni bir albüm daha yayınlayacağını ifade etti. Ayrıca, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusunda yapılan esprilere olumlu yaklaştığını ve bu durumdan hoşlandığını dile getirdi.
6 Haziran 2023

62 yaşında hayatını kaybeden yazar ve sunucu Metin Uca'nın ölümünden sonra, daha önce bir YouTube programında dile getirdiği yakılarak ölmek istediği yönündeki vasiyeti sosyal medyada yeniden konuşulmaya başlandı. Uca, Kocaeli'nin Dilovası ilçesinde araç kullanırken rahatsızlanarak kaza yapmış ve hastanede yoğun bakımda yaşam mücadelesini kaybetmişti. Vasiyetinde, Türkiye'nin özgür bir ülke olması durumunda yakılarak ölmek istediğini ve küllerinin İstanbul Boğazı'na serpilmesini arzuladığını ifade etmişti.
17 Kasım 2023

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

İstanbul Komedi Festivali, çağdaş sanatçı Mevlut Akyıldız'ın 'Altı da İstanbul, üstü de İstanbul' isimli desen sergisiyle açılışını yapacak. Festivalin sembolü olan İstanbul Boğazı'nın martıları, Akyıldız tarafından sanat eserine dönüştürüldü. Sanatçının üç deseni, festivalin altıncı yılı için özel üretim t-shirt ve bez çantalar üzerine uygulandı. Akyıldız'ın 90'lı yıllardan 28 eseri, festival boyunca Maximum Uniq Hall'de sergilenecek.
25 Ekim 2023

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 1954 yılında yazdığı 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' romanı, Serkan Keskin'in başrolde olduğu ve Serdar Biliş'in yönettiği bir oyunla tiyatro sahnesine taşındı. Oyun, sinema ve tiyatro öğelerini iç içe geçiren çağdaş bir uyarlamayla izleyici karşısına çıktı. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, oyun için olumlu yorumlarda bulunarak, performansı sarhoş edici bulduğunu ve tekrar izlemek istediğini belirtti. Oyun, Saatler Kolektif yapımı olarak İstanbul Maximum Uniq Hall'da sahnelenecek ve biletler Biletix üzerinden temin edilebilecek.
16 Nisan 2023

Samsun Bafra'da yaşayan Adem Topçuoğlu, 42'nci kez Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YKS) katıldı. Daha önce farklı üniversite programlarından beş diploma alan ve çeşitli öğretmenlikler yapmış olan Topçuoğlu, emekli olduktan sonra da sınavlara katılmaya devam etti. Bu yılki sınav için Samsunspor forması giymeyi planlayan Topçuoğlu, sınav heyecanını yaşamak istediğini ve artık tercih yapmayı düşünmediğini belirtti. Ayrıca, evliliğe odaklanacağını ve sınavın ikinci oturumuna katılmayacağını ifade etti.
17 Haziran 2023

Siyasi suikast, cinayet ve ölüm tehditleriyle bilinen Türk İntikam Tugayı (TİT), İstanbul Başakşehir'de Kürtçe kitap satan bir dükkanı işleten ve HDP üyesi olan Erkan Güngör'ü tehdit etti. Güngör, kendisine ölüm tehdidi yollayanların kimliğinin tespit edilmesini ve 'hakaret' ve 'ölümle tehdit' suçlarından cezalandırılmasını talep etti. TİT, geçmişte gazeteci, siyasetçi, akademisyen ve sanatçılara yönelik suikast, cinayet ve ölüm tehdidi eylemleriyle bilinmiştir.
31 Ağustos 2023

Şair Ahmet Telli, 2015'te IŞİD'in Kobani'ye saldırısının ardından bir anma toplantısında okuduğu şiirler sebebiyle 'terör örgütü propagandası yapmak' suçlamasıyla yargılanmaktadır. Davanın ikinci duruşması 21 Mart Dünya Şiir Günü'nde Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Telli'nin yargılanmasına karşı sosyal medyada 'Ahmet Telli'nin Mısralarıyız' başlığı altında bir destek kampanyası yürütülüyor. Telli, 2017'deki toplantıda okuduğu şiir ve yaptığı konuşma nedeniyle 2020'de dava açıldığını ve yurtdışına çıkış yasağının ilk duruşma sonrası kaldırıldığını belirtti.
20 Mart 2023

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, The Guardian gazetesine kültürel önerilerde bulundu. Pamuk, Louvre Müzesi'ni, Annie Ernaux'nun anı kitabının film uyarlaması 'Kürtaj'ı, Tacita Dean'in 'Geography Biography' adlı film enstalasyonunu, Norveçli romancı Dag Solstad'ın 'Mahcubiyet ve Haysiyet' adlı kitabını, 'Çernobil' adlı diziyi ve Ahmet Hamdi Tanpınar'ın 'Saatleri Ayarlama Enstitüsü' adlı romanının tiyatro uyarlamasını önerdi.
9 Ekim 2023

Attila İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı tarafından düzenlenen Attila İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahipleri belirlendi. Roman dalında 'Ölümden Uzak Bir Yer' adlı kitabıyla Kerem Eksen, şiir dalında ise 'Yavaş Yavaş Bilemiyorum' kitabıyla Süreyya Berfe ödüle değer bulundu. İlk Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü 'Nergis Hanım Hakkında Bazı Şeyler' kitabıyla Devrim Koçak’a, İlk Şiir Kitabı Vakıf Özel Teşvik Ödülü'ne 'Şiir Mayasıdır Uzakların' kitabıyla Zeynep Tiryaki değer görüldü. Ödül töreni 2 Kasım’da TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilecek.
23 Ekim 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın 'Ahlat Ağacı' filminden beş yıl sonra çekeceği yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Film, Cannes Film Festivali'nde ilk gösterimini yapması bekleniyor ve süresinin üç ile dört saat arasında olacağı söyleniyor. Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar ve Musab Ekici gibi isimlerin yer aldığı film, Arte France Cinéma tarafından ortak yapımcılıkla destekleniyor. Film, küçük bir köyde zorunlu hizmet yapan ve İstanbul'a atanmayı bekleyen bir öğretmenin, iki kız öğrencisi tarafından tacizle suçlanması sonucu yaşadığı dramı konu alıyor ve aile, aşk, ilişkiler, yabancılaşma gibi temaları işliyor.
3 Şubat 2023

68 yaşındaki yazar ve şair Roni Margulies, kanser tedavisi gördüğü bir süre sonrasında hayatını kaybetti. Margulies, 2002 Yunus Nadi Şiir Ödülü'nü 'Saat Farkı' kitabıyla kazanmıştı. Ayrıca, İngiliz şairler Ted Hughes ve Philip Larkin ile İsrailli şair Yehuda Amihay'ın şiirlerini Türkçeye çevirdi. En çok satan kitabı 'Bugün Pazar, Yahudiler Azar' oldu.
19 Temmuz 2023

PEN Türkiye Yazarlar Derneği, Mine Kırıkkanat'ın Gölcük depreminden dört yıl sonra yazdığı distopik roman 'Bir Gün, Gece'yi ayın kitabı olarak belirledi. Seçim, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 10 ilde büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından yapıldı. PEN Türkiye, romanın distopik ögelerinin Türkiye'nin depremlere karşı yeterli önlem almadığı gerçeğiyle paralellik gösterdiğini ve bu bağlamda romanın edebi bilinç örneği olarak okunması gerektiğini belirtti.
14 Şubat 2023

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa'nın 90. maddesini ve AİHM kararlarını göz ardı ederek, edebiyat dünyasında saygın bir yere sahip ve eserleri 26 ülkede yayınlanan bir yazara 6 yıl 8 ay hapis cezası verdi. Yazar, Silivri'de geçirdiği 4 yıl 7 aylık hapis süresince romanlar yazmıştı. Mahkeme ayrıca yazarın yurt dışı yasağını da kaldırmadı. Bu karara sadece Mustafa Yeneroğlu gibi birkaç siyasetçi itiraz etti, genel olarak siyasi çevrelerden tepki gelmedi.
29 Şubat 2024

Şair Ahmet Telli, 2017'de bir basın açıklamasında okuduğu şiirler nedeniyle 'terör örgütü propagandası' yapmak suçlamasıyla yargılandı. Ankara 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Telli'nin üzerine atılı suçu işlediği belirtilerek 10 ay hapis cezasına hükmedildi. Telli, savunmasında aydın sorumluluğuyla hareket ettiğini ve beraatini talep ettiğini belirtti. Mahkeme, verilen cezayı erteledi.
4 Temmuz 2023

Netflix Türkiye, ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne'yi yayına aldı. Film, Erzurum'a bağlı bir köyde zorunlu hizmetinin son yılında İstanbul'a atanmayı umut eden resim öğretmeni Samet'in hikayesini anlatıyor. Oyuncu kadrosunda Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar, Musab Ekici ve Ece Bağcı gibi isimler yer alıyor. Ayrıca, film bu yıl Türkiye'nin Oscar adayı olarak seçildi ve Nuri Bilge Ceylan'a en iyi açılışını sağladı.
1 Mart 2024

Doğan Kitap tarafından gazeteci-yazar Duygu Asena anısına 2007 yılından bu yana verilen Duygu Asena Roman Ödülü, bu yıl 'Cüret' romanıyla Neslihan Önderoğlu'na verildi. Jüri, Önderoğlu'nun romanındaki kimsesizlerin ve toplumda yerini bulamayanların direncini anlatan hikayesi ile anlatı dilinin yetkinliği ve temaları bütünlüğe taşıma becerisi nedeniyle ödüle layık görüldüğünü belirtti.
5 Nisan 2024

Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından düzenlenen 56. SİYAD Ödülleri'nde, Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği ‘Kuru Otlar Üstüne’ filmi dokuz dalda ödül kazandı. Film, aralarında en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödüllerinin de bulunduğu dokuz kategoride ödüle layık görüldü. Deniz Celiloğlu ve Merve Dizdar, sırasıyla en iyi erkek ve kadın oyuncu ödüllerini aldı. ‘Karanlık Gece’ filmi en iyi müzik, ‘Hayat’ filmi ise yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.
5 Mart 2024

Türkiye'nin tanınmış tarihçilerinden Prof. Dr. Zafer Toprak 77 yaşında hayatını kaybetti. Ölüm haberini meslektaşı Prof. Dr. Mehmet Ö. Alkan sosyal medya üzerinden duyurdu. Zafer Toprak, Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü'nün kurucu başkanlığını yapmış ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer almıştır. Ayrıca, 'Darwin'den Dersim'e Cumhuriyet ve Antropoloji' adlı eseriyle 2012 yılında Sedat Simavi Ödülü'ne layık görülmüştür.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim