İtalya, Roma'daki ünlü Trevi Çeşmesi'ni ziyaret eden turistlerden 1 avro ücret almayı planlıyor. Bu düzenleme, kontrolsüz turist kalabalığını azaltmak ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek amacıyla yapılacak. Roma'nın turizmden sorumlu belediye meclis üyesi Alessandro Onorato, bu planın Romalılar için ücretsiz, turistler için ise sembolik bir avro olacağını belirtti. Ayrıca, Venedik de benzer bir uygulama ile günübirlik ziyaretçilerden 5 avro ücret almayı planlıyor.
10 Eylül 2024

Galata Kulesi'nde süren onarım çalışmaları tamamlandı ve kule 25 Mayıs'ta tekrar ziyaretçilere açılacak. Restorasyon çalışmaları, hem kültürel mirası koruyacak hem de ziyaretçilere ve göçmen ebabil kuşlarına ev sahipliği yapacak şekilde düzenlendi. Çalışmaların profesyonel dağcılar tarafından desteklendiği belirtildi. Ziyaretçi yönetim planı çerçevesinde, saat başı en fazla 100 kişi olacak şekilde kontrollü girişlere izin verilecek.
24 Mayıs 2024

İtalya'nın başkenti Roma'da, M.Ö. 3. yüzyıla ait dört antik tapınak ve Jül Sezar'ın suikasta uğradığı yerin kalıntılarını içeren 'Kutsal Alan', ziyaretçilere açıldı. 1926-1929 yıllarında keşfedilen ve daha önce sınırlı erişime sahip olan bölge, İtalyan moda evi Bvlgari'nin finansmanıyla restore edilerek turistik ziyarete sunuldu. Belediye Başkanı Roberto Gualtieri, yükseltilmiş yürüyüş yolları sayesinde ziyaretçilerin tarihi katmanları görebileceklerini belirtti. Giriş ücreti 5 avro olarak belirlendi.
20 Haziran 2023

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları kapsamında bugünden itibaren bir ay boyunca ziyaretçilere kapalı olacak. Kulenin çatı onarımı nedeniyle 8'inci katı geçen yıl kasımda ziyarete kapatılmış, aleminin konservasyonu tamamlanmıştı. Ayrıca, yapıda jeoradar çalışmaları gerçekleştirildi ve dış cephe onarımı yapılacak. Restorasyon çalışmaları sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan 400'e yakın göçmen kuş yuvasına zarar verilmeyecek. Çalışmaların nisanda tamamlanması planlanıyor.
23 Şubat 2024

İtalya'nın başkenti Roma, çöp yakma kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle Nisan ayından itibaren haftada 900 ton çöpü Hollanda'ya göndermeye başlayacak. Bu durum, Roma - Amsterdam arasında çöp taşıyan yeni bir tren seferinin işlemesine yol açtı. Hollanda'nın bu işten ton başına 200 avro kazanacağı bildirildi. Roma'daki çöp sorunu, şehrin çöp öğütme merkezinde geçen yıl çıkan yangın sonrası arttı ve yeni bir tesisin 2026 yılına kadar tamamlanması bekleniyor.
3 Nisan 2023

Galata Kulesi, depreme karşı güçlendirme ve dış cephe onarımı çalışmaları nedeniyle bir ay süreyle ziyaretçilere kapatıldı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, kulenin daha önce çatı onarım çalışmaları nedeniyle kısmen kapatıldığı hatırlatıldı. Çalışmalar sırasında kulenin beden duvarlarında bulunan yaklaşık 400 göçmen kuş yuvasının korunacağı ve ebabil kuşlarının göç mevsiminin gözetileceği belirtildi.
21 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yenilenen Galata Köprüsü, çift yönlü araç ve yaya trafiğine açıldı. Köprüdeki çalışmalar planlanan tarihten önce sona erdi. Yenileme çalışması kapsamında, köprünün depreme karşı direncinin artırılması, hasarlı genleşme derzlerinin onarılması ve yağmur suyuna karşı koruyan yalıtım tabakasının yenilenmesi gibi işlemler gerçekleştirildi. Ayrıca, köprü tabliyesinde güneşte erimeyen 'trinidad asfalt' kullanıldı.
17 Eylül 2023

Amasya'nın Göynücek ilçesine bağlı Ilısu köyünde kadınlar, her pazar Roma döneminden kalma hamamda çamaşır yıkama geleneğini sürdürüyor. Kaymakam Mustafa Kartal, köyün tarihi ve termal suyun tarımsal projelerde kullanılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Köy sakinleri, bu geleneği annelerinden ve ninelerinden devraldıklarını belirterek, suyun turizme kazandırılması için de çalışmalar yapıldığını ifade etti.
1 Ekim 2024

Üsküdar'da bulunan ve Bizans döneminden kalan Kız Kulesi'nin restorasyon çalışmaları sona ermek üzere. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kuledeki restorasyonun birkaç hafta içinde tamamlanacağını ve kule-müze olarak hizmet vereceğini açıkladı. Ersoy, restorasyonun gecikmesinin nedeninin depreme karşı alınan ek önlemler olduğunu belirtti ve Kız Kulesi'nin artık yeme içme yerine kültürel bir ziyaret noktası olarak hizmet vereceğini ifade etti.
4 Nisan 2023

Edirne'de kuraklık ve tarımsal sulama nedeniyle su seviyesi azalan Meriç Nehri'nde, akışın hızlandırılması için temizlik çalışmaları yapılacak. İlk olarak Uzunköprü ilçesi Çakmak Köyü yakınındaki pompa istasyonuna su aktarılacak ve ardından nehir yatağında çalışmalar sürdürülecek. Edirne Valisi Yunus Sezer, bu çalışmaların tarımsal sulama için önemli olduğunu belirtti. Ayrıca, Çakmak Barajı'ndaki çalışmaların devam ettiği ve kışın da Meriç Nehri'nden baraja su aktarılacağı ifade edildi.
9 Temmuz 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyaretçilere açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, kuleye ulaşımın Karaköy İskelesi'nden sağlanacağını ve tekne seferlerinin her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir yapılacağını duyurdu. Kız Kulesi, Mayıs 2023'te kısa bir süreliğine ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle tekrar kapatılmıştı.
1 Mart 2024

Venedik Belediyesi, 25 Nisan-14 Temmuz tarihleri arasında günübirlik turistlerden alınan 5 avro giriş ücreti uygulamasının test aşamasını tamamladı ve bu süreçte 2,2 milyon avro toplandığını açıkladı. Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, uygulamanın kent sakinleri, çalışanlar, öğrenciler ve turistler için kenti daha yaşanabilir kılmayı amaçladığını belirtti. 2025'ten itibaren giriş ücretlerinin düzenli olarak alınacağı duyuruldu.
15 Temmuz 2024

İstanbul'un ünlü simgelerinden biri olan Kız Kulesi, iki yılı aşkın bir süredir devam eden restorasyon çalışmalarının ardından Mayıs 2023'te ziyarete açılmış, ancak Üsküdar Salacak sahilindeki düzenleme çalışmaları nedeniyle kısa bir süre sonra tekrar kapatılmıştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın açıklamasına göre, kule bugünden itibaren ziyaretçilere yeniden açık olacak ve ulaşım Karaköy İskelesi'nden sağlanacak. Tekne seferleri her gün 9:30-17:00 saatleri arasında yarım saatte bir düzenlenecek.
1 Mart 2024

İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan tarihi Zeyrek Çinili Hamam, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden hizmete açılıyor. Hamam, müzesi, tarihi Bizans sarnıçları, etkinlik alanı ve bahçesiyle İstanbul kültür-sanat haritasındaki yerini alacak. Açılış, 30 Eylül 2023'te, 'Kalıntıların Şifası' isimli sergiyle gerçekleşecek. Sergi, hamamın 13 yıllık restorasyon sürecinden ilham alarak, tarihi kalıntıların onarımı sırasında açığa çıkan katmanların, bizi kişisel ve toplumsal düzeyde dönüştürebilme olasılıklarını araştırıyor.
30 Eylül 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Tuzla İçmeler Araç Köprüsü'nün deprem güçlendirme çalışmaları sebebiyle 120 gün boyunca trafiğe kapalı olacağını açıkladı. Bu duyuru belediyenin sosyal medya hesabı üzerinden yapıldı. Köprünün trafiğe kapatılması, bugünden itibaren başlayacak ve belirtilen süre boyunca devam edecek.
21 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Rumeli Hisarı'nda devam eden restorasyon çalışmaları sırasında gizli bir geçit keşfetti. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, bu geçidin 125 metre uzunluğunda olduğunu ve farklı kollarla başka kanallara uzandığını belirtti. Geçidin harç ve malzeme analizi yöntemiyle inceleneceğini söyleyen Polat, restorasyon çalışmaları sırasında daha önce bilinmeyen birçok noktanın ortaya çıkarıldığını ifade etti. Rumeli Hisarı'nın restorasyonu 2021'de başlamış ve bu süreçte önemli buluntular elde edilmiştir.
31 Mayıs 2024

Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, İstanbul'dan bina güvenliği ile ilgili binlerce başvuru aldıklarını duyurdu. İBB, başvurulara cevap vereceğini ve bina güvenliği taramalarının ücretsiz yapılacağını belirtti. Şimdiye kadar 100 binden fazla bina ziyaret edilmiş, ancak sadece 30 bini inceleme için izin vermiş. Tut, bu işlemin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve riskli yapılar için güçlendirme süreçlerine başvurulabileceğini ifade etti.
12 Şubat 2023

Avrupa Birliği (AB), Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 400 milyon avro yardım sağlama kararı aldı. Aynı zamanda Romanya'ya kuraklık, İtalya'ya ise sel felaketi nedeniyle mali destek sağlanacağı belirtildi. Yardımların AB'nin 2023 bütçesinden Dayanışma Fonu'na aktarılacak para ile yapılması planlanıyor. Ancak ödeme yapılabilmesi için Avrupa Parlamentosu'nun da onay vermesi gerekiyor.
18 Eylül 2023

Bolu'da yer alan Yedigöller Milli Parkı'nda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından iki göl temizlendi. Deringöl ve Nazlıgöl'de yapılan temizlik çalışmaları, istilacı bitkiler ve orman atıklarının su yüzeyinden toplanmasını içeriyordu. Bu çalışmalar, su ekosistemini koruma ve peyzaj iyileştirme amacıyla gerçekleştirildi ve beş gölde daha benzer temizlik çalışmaları yapılması planlanıyor.
26 Ağustos 2024

Mardin'in Midyat ilçesinde, dört yıl önce başlatılan çalışmalar sonucu keşfedilen ve içerisinde ibadethane, silo, su kuyuları, barınma alanları, şırahane, işlik, sarnıç ve mezar alanları gibi çeşitli yapılar bulunan 5 bin yıllık yer altı şehrinin iki etabı, bu yıl ziyarete açılacak. Yapılan kazı ve temizlik çalışmaları sonucunda 8 bin 223 metrekarelik alan ve bu alanlara bağlı yaklaşık 120 metrelik tünel ortaya çıkarıldı. Ayrıca, yer altı şehrinde farklı dönemlere ait kandiller, ağırşaklar, el değirmeni, taş-cam boncuklar, taş eserler, bronz sikke-takılar, pişmiş topraktan araç gereçler ve çeşitli kemikler bulundu. Restorasyon ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projeleri Mardin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.
22 Şubat 2024
İşaretlediklerim