İtalya'nın tarihi kenti Venedik, turist sayısının kent sakinleri sayısını aşması üzerine, günübirlik turistlerden şehir merkezine giriş için 5 avro ücret almaya başladı. Bu uygulama, yılın belirli günlerinde ve belirli saatlerde geçerli olacak. Giriş ücreti ödemeyenler için 50-300 avro arasında para cezaları uygulanacak. Venedik yönetimi, aşırı turizmin etkilerini azaltmak için daha önce de büyük yolcu gemilerinin şehre girişini yasaklamış ve tur gruplarına sınırlamalar getirmişti.
26 Nisan 2024

Yenikapı-Kirazlı metro hattında ray bakım çalışmaları yapılacağı duyuruldu. Bu çalışmalar nedeniyle 5 Ağustos’a kadar her gün 22.00-00.00 saatleri arasında Otogar-Kirazlı arasındaki seferler gecikmeli yapılacak. Seferler saat 06.00 itibarıyla normale dönecek. Duyuru, Metro İstanbul’un sosyal medya hesabından yapıldı.
20 Temmuz 2024

6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 10 gün geçmesine rağmen, deprem bölgesinde barınma, ısınma, tuvalet, banyo, temiz su ve güvenlik sorunları çözülemedi. Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, yardımların geç ulaştığını ve organizasyonun yetersiz olduğunu belirtti. Çadır kentlerin yeterli ve güvenli olmadığı, yangın riski taşıdığı ve hijyen sorunlarına yol açtığı ifade edildi. Bölgede ishal, uyuz gibi hastalıkların artış gösterdiği ve çöp sorununun da ciddi sağlık riskleri yarattığı vurgulandı.
16 Şubat 2023

Adıyaman'da bulunan Perre Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine tarihlenen ve yaklaşık 1800 yıl öncesine dayanan bir boğa başı kabartması bulundu. 2001 yılından bu yana aralıklarla devam eden kazılarda daha önce de Roma çeşmesi, büyük blok taşlar ve su kanalları gibi çeşitli mimari yapılar keşfedilmişti. Bu yılki kazılarda ise Kamosorion tipi mezar yapısında ve yanında üç mezar ile iki sunum çukuru tespit edildi. Müze Müdürü Mehmet Alkan, bulunan boğa başı kabartmasının mezarları koruduğu düşüncesini güçlendirdiğini belirtti.
29 Kasım 2023

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin arıtılamayacağını belirtti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, körfezdeki kirlilik ve balık ölümleri üzerine inceleme başlattı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı arıtma tesislerinin standartların üzerinde kirli su deşarj ettiğini tespit etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 1 milyon 858 bin 610 lira ceza kesildi. Tugay, körfezdeki kirlilik sorununu bir veya bir buçuk yıl içinde çözeceklerini ve altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyledi.
27 Eylül 2024

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda triatlon sporcularının Sen Nehri'nde yapmayı planladıkları antrenman, nehirdeki kirlilik nedeniyle iptal edildi. Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin temiz olduğunu kanıtlamak için daha önce nehirde yüzmüştü. Ancak yapılan su kalitesi testleri, nehirde yüzmenin sağlık açısından riskli olduğunu ortaya koydu. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan 1,5 milyar dolara rağmen sosyal sorunların öncelenmediğinden şikayetçi.
28 Temmuz 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizm sezonu boyunca bazı müze ve ören yerlerinin ziyaret saatlerini uzattı. Aspendos, Side, Patara, Hierapolis, Efes gibi ören yerleri gece 00.00'a kadar, İstanbul Havalimanı Müzesi ve Galata Kulesi saat 23.00'e kadar, Ayasofya Tarihi Müzesi, Van Akdamar Anıt Müzesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi ise saat 22.00'ye kadar ziyarete açık olacak. Bu değişiklik, turizm sezonunda ziyaretçilere daha esnek saatler sunmayı amaçlıyor.
9 Nisan 2024

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Efes Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 'gece müzeciliği' uygulaması kapsamında yenilenen LED aydınlatma sistemi ile ziyaretçilere gün batımından sonra da hizmet vermeye başladı. Bu uygulama, özellikle yaz aylarında gündüz sıcaklarından kaçınan turistlerin akşam saatlerinde tarihi ve kültürel ziyaretler yapabilmesini amaçlıyor. Celsus Kütüphanesi gibi önemli yapılar, geceleyin zengin süslemeleriyle dikkat çekiyor. Ziyaretler, mevcut giriş ücretleriyle gece yarısına kadar devam edebiliyor.
2 Mayıs 2024

Aspendos Antik Kenti'nde Roma İmparatorluğu dönemine ait Zeus ve Afrodit'i tasvir eden iki heykel bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, heykellerin 2 bin yıllık olduğunu ve 'Geleceğe Miras' projesi kapsamında yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildiğini belirtti. Heykellerin, İki Katlı Dükkanlar-Stoa Kompleksi'nde bulunduğu ve ülkenin kültür ve turizm hayatına katkı sağlayacağı ifade edildi.
27 Mayıs 2024

6 Şubat depremlerinde hasar gören Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki caminin minaresine bu yıl da leylek yuva yaptı. Bu nedenle minarenin onarımı bir kez daha ertelendi. İmam Ömer Güneş, leyleğin yuvayı şiddetli rüzgardan sonra tekrar aynı yere yaptığını belirtti. Leylek göç ettikten sonra minare tadilatının devam edeceği açıklandı.
24 Mayıs 2024

İtalya'nın Venedik şehrinin yönetimi, günübirlik gezen turistlerden 5 avro ücret almayı planlıyor. Bu uygulamanın 2024'ün bahar aylarından itibaren başlaması öngörülüyor. Ancak, bu plan, hareket özgürlüğünü kısıtladığı ve şehri açık hava müzesine dönüştüreceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Venedik'in haklarını savunan sivil toplum örgütü Venessia'nın başkanı Matteo Sechi, bu uygulamaya karşı olduklarını belirtiyor.
12 Eylül 2023

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, 2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları öncesinde Seine Nehri'nin temiz olduğunu kanıtlamak için nehirde yüzdü. Nehrin temizlenmesi için 1,5 milyar dolarlık bir altyapı projesine yatırım yapıldı, ancak son su kalitesi testlerinde yüksek seviyede E.coli bakterisi bulundu. Parisliler, nehrin temizlenmesine harcanan paraların sosyal sorunlara öncelik verilmediği gerekçesiyle eleştirilerde bulundu. Olimpiyat oyunları sırasında yüzme etkinliklerinin iptal edilme riski bulunuyor.
17 Temmuz 2024

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul'daki Kariye Camisi'nin yoğun ziyaretçi nedeniyle cuma günleri ziyarete kapalı olacağını duyurdu. 2020 yılında cami statüsüne çevrilen ve 2024 yılında ibadete açılan Kariye Camisi, mozaik ve freskleriyle ünlüdür. Müdürlük, caminin cuma günleri sadece ibadete açık olacağını ve diğer günlerde vakit namazlarından 15 dakika önce turistik ziyaretlerin durdurulacağını belirtti.
18 Ağustos 2024

Fatih Çekirge, Bodrum ve Çeşme gibi turistik bölgelerde plajlara çöken mafyanın yeniden hazırlık içinde olduğunu belirtiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, CNN Türk'te yaptığı açıklamalarda, denize 50 metre uygulaması doğrultusunda kaçak plajların üzerine gideceklerini söyledi. Çekirge, plajlardaki astronomik fiyatlar, vale kavgaları ve silahlı çatışmalar gibi sorunlara dikkat çekiyor ve bu plajların ihale süreçlerinin şeffaflığı konusunda sorular soruyor.
19 Mayıs 2024

Avrupa Parlamentosu'nun bütçe komitesi, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle 400 milyon avroluk afet yardımında bulunmasını onayladı. Toplamda 454,8 milyon avroluk afet yardımının geri kalanı Romanya ve İtalya'ya gidecek. Yardımlar, Avrupa Birliği bütçesinin dayanışma ve acil yardım için ayrılan bölümünden karşılanacak.
20 Eylül 2023

Uşak’ın Ulubey İlçesi sınırlarında bulunan Blaundos Antik Kentindeki kazı çalışmalarında Roma dönemine ait bir kadın heykeli bulundu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, 1 Temmuz’da başlatılan kazı çalışmaları kapsamında Ceres (Demeter) Tapınağının batı kısmından çıkarılan heykelin baş kısmı eksik. Heykel, dönemin sanat anlayışını ve kültürel birikimini yansıtan bir örnek olarak değerlendiriliyor ve Uşak Müze Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmalarına alındı.
21 Eylül 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İBB Miras aracılığıyla, Eminönü'nde bulunan ve atıl durumda olan 1600 yıllık Gülhane Sarnıcı'nı restore etti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski İBB yönetimine atıfta bulunarak sarnıcın daha önce fark edilmediğini belirtti ve restorasyonu sosyal medya üzerinden duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise sarnıcın artık bir sanat merkezi olarak ziyarete açıldığını Twitter hesabından paylaştı.
30 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, İtalya'nın Milano şehri ve Britanya'nın başkenti Londra'daki Türk temsilcilikleri sosyal medya üzerinden yardım çağrısında bulunarak vatandaşları ve İtalyalı dostları Diyanet Vakfı ve Kızılay'a bağış yapmaya yönlendirdi. Milano başkonsolosluğu ve Londra büyükelçiliği, bağış yapmak isteyenler için ilgili bağış sayfalarının linklerini paylaştı. Diyanet Vakfı'nın sitesinde farklı miktarlarda hızlı bağış seçenekleri sunuluyor.
8 Şubat 2023

İstanbul Boğazı'nda Beşiktaş önlerinde bir gemide makine arızası meydana gelmesi nedeniyle gemi trafiği çift yönlü olarak geçici süreyle durduruldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 'CORNELIA' isimli 176 metre boyundaki geminin arızası için Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin olay yerine yönlendirildiğini açıkladı. Boğaz trafiğinin ne zaman normale döneceği hakkında henüz bir bilgi verilmedi.
31 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Dikmen yerleşkesindeki binanın tuvaletlerini yenilemesi üzerine gelen tasarruf tedbirlerine uyulmadığı eleştirilerine yanıt verdi. Bakanlık, bakım-onarım çalışmalarının binaların ömrünü uzatmak için zorunlu olduğunu ve tasarruf genelgesinin kapsamı dışında olduğunu belirtti. Bakanlık, genelgenin amacının kamuda verimliliği artırarak tasarruf sağlamak olduğunu ve bu tür bakım-onarım çalışmalarının hizmetin devamı için gerekli olduğunu vurguladı.
5 Temmuz 2024
İşaretlediklerim