Asya Kaplan Sivrisineği, İstanbul'da yaygınlaşarak sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve Batı Nil virüsü gibi hastalıklara ve alerjik reaksiyonlara neden oluyor. Bu sivrisinek türü, Türkiye'ye Güney Amerika'dan ticari alışverişler sırasında gemiyle gelmiş ve ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de ise Karadeniz'de görülmüştü. Boğaziçi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Necla Birgül İyison, iklim değişikliğinin bu sivrisineklerin gelişimini hızlandırdığını ve yayılmalarını kolaylaştırdığını belirtiyor. Sivrisineklerin yayılmasını önlemek için su birikintilerinin ortadan kaldırılması ve ilaçlamaların artırılması gerektiği vurgulanıyor.
8 Ağustos 2024

İstanbul Boğazı'ndan çıkış yapan PD-30 isimli yüzer havuzun Haydarpaşa Limanı'na yanaşması için boğazdaki gemi trafiği çift yönlü olarak kapatıldı. Yüzer havuz, İstanbul Gemi Trafik Hizmetleri Merkezi'nin koordinasyonunda beş kılavuz kaptan ve çeşitli römorkörler eşliğinde boğazdaki seyrine devam ediyor. Bu geçiş nedeniyle İstanbul Boğazı'ndaki transit gemi trafiği geçici olarak askıya alındı.
19 Eylül 2024

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından deniz dibinde tonoz temizliği yapıldı. Sahil Güvenlik dalış timleri ve Bodrum Liman Başkanlığı ekiplerinin de katıldığı çalışmada, vinç yardımıyla denizden 8 tonoz, 15 çapa, zincir ve halat çıkarıldı. Toplamda 20 tona yakın atık, bekleyen bir gemiye taşındı.
16 Ağustos 2023

Yunanistan Rodos Denizaltı İstasyonu Deniz Araştırma Merkezi'nin açıklamasına göre, Kızıldeniz'e ait bir göçmen denizanası türü Rodos'un Trianton Körfezi'nde tespit edildi. İklim değişikliği nedeniyle deniz sıcaklıklarının artması, bu türün göç etmesine neden oluyor. Göçmen denizanaları, 1970'lerden bu yana Süveyş Kanalı aracılığıyla Hint ve Pasifik okyanuslarından Akdeniz'e giriyor ve deriyle temas halinde yoğun acı ve kaşıntıya neden olabiliyor.
12 Mart 2024

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü, TÜBİTAK destekli bir araştırma ile İzmir dış körfezinde Foça-Karaburun bölgesinde birçok yeni fay hattı tespit etti. Prof. Dr. Derman Dondurur liderliğindeki 12 kişilik ekip, Piri Reis gemisiyle bir hafta süren sismik araştırmalar yaparak yaklaşık bin kilometrelik alanda veri topladı. Araştırma sonucunda, bölgedeki aktif fay miktarı ve yoğunluğunun beklenenden fazla olduğu görüldü. Toplanan veriler işlenerek fayların haritalanması planlanıyor ve bu çalışmanın İzmir'in afet riski açısından önemli olduğu vurgulanıyor.
2 Mart 2023

Antarktika'daki Thwaites Buzulu'nun erimesi, 2100 yılına kadar deniz seviyesinin 65 santimetre yükselmesine neden olabilir. Thwaites Buzulu, yılda yaklaşık 50 milyar ton buz kaybediyor ve bu durum küresel deniz seviyesinin yüzde 4'ünün yükselmesinden sorumlu tutuluyor. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, buzulun erime hızının devam etmesi halinde ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesine karşı uyum politikaları öneriyor.
9 Haziran 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara ve Ege bölgelerinde çöl tozları nedeniyle olumsuz koşulların beklendiğini ve tedbirli olunması gerektiğini duyurdu. Çöl tozları, hava kirliliğini artırarak solunum ve dolaşım sistemi sorunlarını şiddetlendirebiliyor. Sahra Çölü başta olmak üzere dünyanın çeşitli çöllerinden yıllık yaklaşık 2 milyar ton toz atmosfere karışıyor. Türkiye, Afrika ve Orta Doğu kaynaklı çöl tozlarının etkisi altında bulunuyor. Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Çağatay Güler, toz taşınımının özellikle sahil bölgelerinde yaşayanlar için solunum sorunlarını artırabileceğini belirtti.
1 Nisan 2024

Antalya'nın Alanya ilçesinde gezi teknelerinin deniz çayırlarına zarar verdiği tespit edildi. Deniz çayırları, 'Akdeniz'in akciğerleri' olarak biliniyor ve nesli tükenmekte olan canlılar için hayati öneme sahip. Su altı belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan, teknelerin çapalarının deniz çayırlarını sökerek büyük tahribata yol açtığını görüntüledi. Uzmanlar, deniz çayırlarının korunması için teknelerin bağlanabileceği tonozların yapılması gerektiğini belirtiyor.
14 Ağustos 2024

Marmaris'teki Kızılbük bölgesinde Sinpaş GYO'nun inşaatında denize foseptik atık için boru hattı döşendiği iddia edildi. Çevre aktivistleri, kanalizasyonun denize deşarj edileceğini belirtti. Muğla Büyükşehir Belediyesi daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na 'Sinpaş inşaatının su ve kanalizasyon alt yapısı yoktur, sağlamamız da mümkün değildir' şeklinde bir rapor sunmuştu. Ancak bakanlık, bu raporu görmezden gelerek Sinpaş'a 'ÇED olumlu' kararı vermişti. Marmaris Kent Konseyi, Marmaris Limanı'nın atık çukuruna döneceği belirtilerek karardan dönülmesini istedi.
26 Haziran 2023

Greenpeace Akdeniz, Hatay'ın Samandağ ve Defne ilçelerinde gerçekleştirdiği partikül madde ölçümlerinde, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği limitlerin 5.2 kat üstünde hava kirliliği saptadı. Deprem sonrası enkaz kaldırma işlemleri sırasında oluşan toz bulutları, sağlık için ciddi riskler oluşturuyor. Ölçümler, özellikle akşam saatlerinde ve çadır bölgelerinde hava kirliliğinin arttığını gösteriyor. Hava kirliliği, çocuklar, yaşlılar ve hamileler için daha büyük risk taşıyor ve kronik hastalıkların alevlenmesine yol açabiliyor.
15 Mart 2023

Anadolu Efes ve Deniz Yaşamını Koruma Derneği iş birliğiyle yürütülen Denize +1 Nefes projesi kapsamında, müzisyen Mercan Dede Marmara Denizi'nde kaydedilen seslerden ilham alarak 'Mercanların Senfonisi' eserini besteledi. Proje, denizlerin yağmur ormanları olarak nitelendirilen mercanların korunmasını ve Marmara Denizi'ndeki su altı yaşamının zenginleştirilmesini hedefliyor. Proje kapsamında dalgıçlar tarafından kaydedilen sesler, eko-akustik uzmanı İpek Oskay tarafından analiz edildi. Mercan Dede, bu seslerden ilham alarak deniz canlılarının ses ve görüntülerini kullanarak bir senfoni oluşturdu.
12 Haziran 2024

Türkiye'nin Ege Denizi'nde, yerli balık popülasyonlarının aşırı avlanma sonucu azalmasıyla birlikte, istilacı türlerden aslan balıklarının sayısı artmaktadır. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Dr. Erhan Irmak, aslan balıklarının rekabet olmadan kolayca çoğalabildiğini ve yerli türler üzerinde baskı oluşturduğunu belirtiyor. Ayrıca, aslan balıklarının zehirli dikenleri nedeniyle yüzücüler ve balıkçılar için tehlike arz ettiği, ancak etinin zehirli olmadığı ifade ediliyor.
6 Mayıs 2024

Bodrum'da dalgıçların katılımıyla gerçekleştirilen temizlik çalışmasında denizden 2,5 ton atık çıkarıldı. Bitez Koyu'nda toplanan plastik şişe, içecek kutusu, plastik kasa, araba lastiği ve duba gibi atıklar, Bitez Üç Fidan Parkı'nda sergilendikten sonra atık merkezine götürüldü. Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, bu tür çalışmaların tüm Türkiye'de yapılması gerektiğini vurguladı. Etkinlik, 'Denize en çok mavi yakışır' sloganıyla düzenlendi.
22 Mayıs 2024

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, İstanbul Boğazı 04:35 itibarıyla yoğun sis sebebiyle çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldı. Sis yoğunluğunun Boğaz'ın bazı bölgelerinde etkili olduğu belirtildi.
8 Ocak 2023

Marmara Denizi'nde, İmralı Adası'nın güneybatısında, 69 metre boyundaki 'BATUHAN A' isimli genel kargo gemisi su alarak battı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olay yerine hızlı tahlisiye botları yönlendirdi. Bursa Valisi Mahmut Demirtaş, Türk vatandaşı oldukları değerlendirilen 6 kişilik mürettebatın kurtarılması için çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini belirtti. Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekipleri, dalgaların 3 metreye yaklaştığı bölgede kurtarma çalışmalarını sürdürüyor.
15 Şubat 2024

Marmara Denizi'nde, Gemlik Körfezi-Mudanya (Bursa) hattında 5,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. AFAD'a göre deprem, 10:42'de ve 8,98 kilometre derinlikte gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi ise depremin büyüklüğünü 4,9, derinliğini 5,4 kilometre olarak açıkladı. Deprem, Bursa ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde hissedildi.
4 Aralık 2023

Balıkesir'in Erdek ilçesinde, yedi ev sahibi, evlerinin önündeki plajda deniz çayırlarını kepçeyle söktürdükleri için soruşturma altına alındı. Ev sahipleri, çocukların hastalanmaması için bu işlemi yaptıklarını savundu. Ancak uzmanlar, deniz çayırlarının korunması gerektiğini ve bu tür müdahalelerin deniz ekosistemine zarar verdiğini belirtti. Marmara Denizi'nin özel çevre koruma bölgesi ilan edilmesinin ardından, her türlü kıyısal işlemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iznine tabi olduğu vurgulandı.
1 Temmuz 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün günlük tahmin raporuna göre, İzmir ve Aydın'ın kıyı kesimlerinde kuvvetli, Edremit Körfezi çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli yağış bekleniyor. Ayrıca Marmara, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ve birçok ilde yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği öngörülüyor. Sabah ve gece saatlerinde iç ve doğu kesimlerde sis ve pus, Doğu Anadolu'nun kuzeydoğusunda buzlanma ve don olayı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi bekleniyor. Hava sıcaklıklarının Marmara ve güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin üzerinde, diğer yerlerde ise mevsim normalleri civarında olması tahmin ediliyor.
8 Mart 2023

İstanbul'un kuzey ve yüksek kesimlerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olan yoğun sis, İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin askıya alınmasına ve bazı vapur seferlerinin iptal edilmesine neden oldu. Sis, özellikle Yavuz Sultan Selim Köprüsü çevresi ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun Sarıyer ve Beykoz kesimlerinde yoğunlaştı. Trafikte ciddi bir aksama yaşanmazken, sis nedeniyle bazı ana cadde ve viyadüklerde görüş mesafesi düştü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin trafik yoğunluğu ölçümüne göre, kent genelinde trafik yoğunluğu sabah saat 08.00 itibarıyla yüzde 1 olarak kaydedildi.
10 Mart 2024

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin iç ve doğu kesimleri çok bulutlu olacak. Akdeniz'in ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, Doğu Anadolu'nun güney ve doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Samsun ve Ordu'nun iç kesimlerinde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Marmara'nın doğusu ile Batı Karadeniz'in batısında sabah ve gece saatlerinde pus ve sis etkili olacak. Ayrıca, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ tehlikesi, kar erimeleri ve heyelan riski bulunuyor.
11 Nisan 2024
İşaretlediklerim