Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, yoğun sis sebebiyle 06:20 itibarıyla İstanbul Boğazı'nın çift yönlü olarak gemi geçişlerine kapatıldığını duyurdu. Bu karar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yoğun sis için yapmış olduğu sarı kodlu uyarının ardından geldi.
5 Ocak 2023

Marmara Denizi, İmralı Adası'nın güneybatısında su alarak batan 'Batuhan A' adlı kargo gemisindeki beş kişilik mürettebat için arama kurtarma çalışmaları dördüncü gününde sürüyor. Gemi, Bursa'nın Karacabey ilçesi açıklarında 51 metre derinlikte denizin tabanına oturmuş durumda. Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı TCG Akın gemisinde görevli dalgıçlar, arama çalışmalarını sürdürüyor. Gemi, 14 Şubat'ta Marmara Adası'ndan Bursa'nın Gemlik ilçesine mermer tozu taşırken batmıştı.
18 Şubat 2024

Newcastle Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan araştırma, Alaska'daki Juneau Buz Alanı'ndaki buzulların beklenenden daha hızlı eridiğini ve geri dönüşü olmayan bir dönüm noktasına yaklaştığını ortaya koyuyor. Araştırma, 2010 yılından bu yana buzul kaybında çarpıcı bir artış olduğunu gösteriyor. Bu durum, deniz seviyesinin yükselmesine önemli katkıda bulunuyor ve diğer yüksek Arktik bölgeleri de benzer şekilde etkilenebilir. Çalışma, iklim değişikliğine karşı etkili azaltma ve uyum stratejileri geliştirmek için bu süreçlerin anlaşılmasının önemini vurguluyor.
7 Temmuz 2024

İstanbul Şile'deki Sofular sahilinde denizde görülen patlamamış top mermileri nedeniyle sahil boşaltıldı. Bir yurttaşın denizde mühimmat olduğunu görüp jandarmaya haber vermesi üzerine, jandarma ekipleri yüzmeye gelen yurttaşları denizden ve plajdan uzaklaştırdı. Sualtı Savunma Grup Komutanlığı ekipleri denize dalarak mühimmatların olduğu yeri işaretledi ve İstanbul Valiliği, en az 28 adet mühimmat tespit edildiğini ve bunlardan 8'inin teşhis ve imha için karaya çıkartıldığını açıkladı.
31 Temmuz 2023

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan yoğun sis, özellikle İstanbul Boğazı'nın yüksek ve kuzey bölgeleri ile bazı köprüler çevresinde etkili oluyor. Sis nedeniyle görüş mesafesi düşerken, trafikte de aksamalar yaşanıyor. Şehir Hatları, yoğun sis sebebiyle bazı vapur seferlerinin iptal edildiğini ve İstanbul Boğazı'nda gemi trafiğinin durdurulduğunu duyurdu. Kent genelindeki trafik yoğunluğu sabah 07:00 itibarıyla yüzde 33 olarak ölçüldü.
29 Şubat 2024

Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Muğla Marmaris'teki özel çevre koruma bölgesinde marina yapılması için imar planı değişikliği yapmayı planlıyor. Bu durum, bölge halkı ve çevre aktivistleri tarafından tepkiyle karşılandı. İtirazlar, denizin kirleneceği, turizmin ve yerel halkın geçim kaynaklarının zarar göreceği, alt yapı sorunlarının artacağı ve yerel halkın görüşünün alınmadığı yönünde. Projenin arkasındaki isim, 'iktidara yakınlığıyla bilinen' MUÇEV.
24 Haziran 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde akşam saatlerinden itibaren gök gürültülü sağanak yağış beklendiğini duyurdu. Gaziantep başta olmak üzere, yurdun iç ve doğu kesimleri çok bulutlu, bazı bölgelerde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Hava sıcaklıklarının doğu kesimlerde artacağı, ülke genelinde mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Marmara'nın güneybatısı ve Kuzey Ege'de kuvvetli rüzgar bekleniyor.
12 Nisan 2024

İstanbul Boğazı, SEA TURTLE isimli genel kargo gemisinin dümen arızası yaşaması sebebiyle çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, trafiğin geçici bir süreliğine askıya alındığını duyurdu. Bu durum, Kandilli önlerinde meydana geldi.
29 Mart 2024

1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamaları ve Moda Deniz Kulübü (MDK) Kabotaj Kupası Yat Yarışları dolayısıyla İstanbul Boğazı, gemi trafiğine çift yönlü olarak kapatıldı. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, kapatma işlemi saat 07:10 itibarıyla başladı.
1 Temmuz 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara'nın batısı ve Kuzey Ege bölgesinde kuvvetli lodos beklendiğini duyurdu. Edirne, Kırklareli, Çanakkale ve Balıkesir çevrelerinde kuvvetli ve zaman zaman fırtına şeklinde esmesi beklenen lodosun, Tekirdağ, İstanbul ve Bursa çevrelerinde de etkili olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli lodosun Pazar öğle saatlerinden sonra etkisini kaybetmesi beklenirken, ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi, soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması istendi.
9 Şubat 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Marmara Denizi Gemlik Körfezi-Bursa Mudanya bölgesinde meydana gelen 5,1 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen 4,5 büyüklüğündeki depremin bilançosunu açıkladı. İstanbul'un Esenler ve Küçükçekmece ilçelerinde birer bina ve Bursa'nın Mudanya ilçesinde bir evde çatlaklar oluştuğunu belirtti. Ayrıca Mudanya'da iki kişinin merdivenden düşerek yaralandığı bilgisini paylaştı. Depremin ardından 13 artçı sarsıntı daha kaydedildi.
4 Aralık 2023

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege bölgelerinde güney yönlerden esen kuvvetli rüzgar ve fırtına beklendiğini duyurdu. Ayrıca Kıyı Ege'de kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışı öngörülüyor. Vatandaşlar, olası ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenmeler, sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.
27 Kasım 2023

Brighton Üniversitesi'nden Corina Ciocan'ın baş yazarlığını yaptığı bir araştırma, Britanya'nın güneyindeki Chichester açıklarından toplanan istiridye ve midyelerde yüksek oranda fiberglas bulunduğunu ortaya koydu. İstiridyelerde kilogram başına 11 bin 220, midyelerde ise kilogram başına 2 bin 740 cam parçacığı tespit edildi. Fiberglasın deniz canlılarının sindirim sistemini etkileyebileceği, iltihaplanmaya ve üreme sağlığının azalmasına yol açabileceği belirtildi. Bu durum, okyanus kirliliği ve mikroplastik artışının ekosistem ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.
10 Temmuz 2024

İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Afrika'dan gelen yeni bir sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi'nde hafta sonu etkili olacağını belirtti. Sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ'da 35, Edirne ve Çanakkale'de 40, Balıkesir'de 41, Bursa'da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya'da 39 dereceye kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Toros, sıcak hava şartlarına uygun giyinmenin ve su tüketiminin artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
20 Temmuz 2023

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Boğazı'nda görüş mesafesinin 0.5 milin altına düşmesi sebebiyle 06.38 itibarıyla gemi trafiğini çift yönlü olarak askıya aldı. Yoğun sis, Şehir Hatları'nın bazı seferlerinin de yapılamamasına neden oldu.
31 Ocak 2023

California Üniversitesi ve NASA'nın ortaklaşa yürüttüğü bir çalışma, Grönland'daki Petermann Buzulu'nun gelgit hareketleri nedeniyle beklenenden daha hızlı eridiğini ve deniz seviyesindeki yükselme oranını hızlandırdığını gösterdi. Uydu radar verileriyle yapılan analizler, buzulun kara ile bağlantısının koparak okyanusta yüzmeye başladığını ve gelgit döngüleri sırasında önemli ölçüde yer değiştirdiğini ortaya çıkardı. Çalışmanın baş yazarı Enrico Ciraci, bu durumun deniz seviyesinin yükselmesini hızlandırabilecek yeni bir erime etkisini gösterdiğini belirtti. Çalışmanın ortak yazarı Eric Rignot, bu bulguların deniz seviyesindeki yükselme projeksiyonlarını yüzde 200'e kadar artırabileceğini ifade etti.
10 Mayıs 2023

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul'un Kuruçeşme açıklarındaki Galatasaray Adası'yla ilgili imar planı değişikliği yaptı. Yeni planlarla adanın Anadolu yakasına bakan kısmında denize yeni bir parsel açıldı ve taşınmaz niteliğini 'taş volisi' olarak tapu kaydına işledi. Hidrobiyolog M. Levent Artüz, bu durumun Boğaziçi'nde Gır-Gır ile avcılığı yasak olan türlerin avcılığının yolunu açabileceğini belirtti. Ayrıca, bu durumun palamut, lüfer gibi balıkların soyunu kurutma anlamına gelebileceğini ifade etti.
26 Haziran 2023

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Antalya Kumluca'daki plajda yerleştirilen şezlong ve şemsiyelerin deniz kaplumbağası yuvalarını kapattığını ve bazı yavruların öldüğünü belirtti. Vakıf, belediye ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Ayrıca, sahillerdeki ışık kirliliğinin de kaplumbağa yavrularının doğru yönü bulmasını zorlaştırdığına dikkat çekildi.
25 Ağustos 2023

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Altınova Mahallesi'nde Marmara Denizi'nde yaklaşık 25 metre su çekilmesi gözlemlendi. Bazı vatandaşlar bu durumu beklenen Marmara depremiyle ilişkilendirirken, Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamada su seviyesindeki değişikliğin tektonik veya deprem kaynaklı olmadığı, basınç farkından kaynaklanan meteorolojik bir olay olduğu belirtildi.
13 Şubat 2023

Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, 7 Kasım'da Marmara Denizi'nde meydana gelen ve AFAD tarafından 4,1, Kandilli Rasathanesi tarafından ise 4,5 büyüklüğünde ölçülen depremin, beklenen Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kuzey kolunda olmadığını açıkladı. Görür, depremin Erdek kuzeyinden geçen ve normal atım bileşeni olan güney kolunda gerçekleştiğini ve bu depremin bir öncü deprem olduğunu söylemenin spekülasyon olacağını Twitter hesabından duyurdu.
8 Kasım 2023
İşaretlediklerim