Britanya'da Lucy Faithfull Vakfı, aşırı pornografi erişiminin gençleri çocuk istismarı videoları izlemeye ittiği konusunda uyarıda bulundu. Vakıf, 18 yaş altı gençlerle iletişime geçme oranlarında %30, gençlerin davranışlarından endişe duydukları için iletişime geçen yetişkinlerin oranında ise %26 artış olduğunu bildirdi. Bu durum üzerine vakıf, gençlere yardım etmeyi amaçlayan bir internet sitesi açtı. Siteye gelen maillerde en endişe verici gelişme, küçüklerin yasadışı çocuk istismarı materyallerini izlemesi veya paylaşması oldu.
26 Eylül 2023

Uganda'nın başkenti Kampala'da 70 yaşındaki Safina Namukwaya, tüp bebek tedavisi sonucunda ikiz bebeklerini dünyaya getirdi. Bebeklerden biri erkek diğeri kız olup, sağlık durumları iyi. Namukwaya, Afrika'da doğum yapan en yaşlı kadın olabilir ve bu durum, insan doğasının gücünü ve direncini gösteriyor. Ayrıca, Namukwaya ilk kez anne olmanın mutluluğunu yaşarken, geçmişte çocuk sahibi olamadığı için çevresi tarafından küçümsendiğini ifade etti.
30 Kasım 2023

Ev kadınlığından milyarlar kazanarak ünlü olan iş insanı Martha Stewart, 81 yaşında ABD'de yayınlanan Sport Illustrated dergisinin mayo sayısının kapak modeli olarak tarihe geçti. Dominik Cumhuriyeti'nde çekilen fotoğraflarla derginin en yaşlı kapak modeli olan Stewart, bu deneyimi 'tarihi bir fırsat' olarak nitelendirdi ve yaşlı bir kadının da güzel görünebileceğini ve kendini iyi hissedebileceğini göstermek istediğini belirtti.
16 Mayıs 2023

Guinness Dünya Rekorları, Şubat 2023'te Bobi'ye verilen 'en yaşlı köpek' unvanını, yaşını kanıtlayan yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle geri aldı. Portekiz menşeli Alentejo çoban köpeği Bobi'nin, unvanı aldığı tarihte 30 yaşında olduğuna dair kanıt bulunamadı. Bobi, Ekim 2023'te 31 yaşındayken öldü. Unvanın önceki sahibi, 1939'da 29 yaş 5 aylıkken ölen Avustralya'dan 'Bluey' adlı köpekti.
23 Şubat 2024

Belçika'nın KU Leuven Üniversitesi'nden araştırmacılar, 'Afrika turkuaz killifish' türü balıklar üzerinde deney yaparak, beyinlerindeki yaşlanmayı durdurabildi. Araştırmacılar, kanser tedavisinde kullanılan 'Dasatinib' ve alerjiler için reçete edilen 'Quercetin' isimli ilaçları balıklara bir hafta boyunca uyguladı. Araştırmacı Jolien van Houcke, süreç sonunda yaşlı balıkların beyin hücrelerinde yenilenme tespit ettiklerini duyurdu.
9 Ağustos 2023

Çin'de 60 yaş ve üzeri 29 bin kişi üzerinde yapılan 10 yıllık bir araştırma, sağlıklı yaşam tarzı faktörlerinin Alzheimer risk geni taşıyan bireylerde dahi hafıza kaybını yavaşlattığını ortaya koydu. Araştırmada, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel egzersiz, aktif sosyal ilişkiler, aktif bilişsel aktivite, sigara içmeme ve alkol kullanmama gibi altı faktör incelendi. Araştırma sonuçları 'British Medical Journal' dergisinde yayınlandı.
28 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 'Hayat Tabloları, 2020-2022' istatistiklerine göre, Türkiye'deki doğuşta beklenen yaşam süresi toplamda 77,5 yıl olarak belirlendi. Bu süre erkekler için 74,8, kadınlar için ise 80,3 yıl. 15 yaşındaki kişilerin ortalama kalan yaşam süresi 63,5 yıl, 30 yaşındaki bir kişi için ortalama kalan yaşam süresi 48,9 yıl ve 50 yaşındaki bir kişinin kalan yaşam süresi ortalama 29,8 yıl olarak hesaplandı.
18 Eylül 2023

Dünyanın en yaşlı insanı unvanına sahip olan 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon, Fransa'nın Toulon kentindeki bir bakımevinde hayatını kaybetti. Rahibe Randon, 25 Nisan 2021'den itibaren bu unvanı taşıyordu ve 2021 yılının başında Covid-19'u atlatmıştı. Bakımevi yetkilileri, Rahibe Randon'un ölümüyle ilgili üzüntülerini dile getirirken, Randon'un uzun süredir ölümü arzuladığını belirttiler.
18 Ocak 2023

ABD'de Walmart'ta çalışan 82 yaşındaki gazi Warren Marion, TikTok kullanıcısı Rory McCarty'nin başlattığı bağış kampanyası sonucunda emekli olabildi. Kampanya, McCarty'nin Marion ile ilgili videoyu paylaşmasının ardından 3 milyon görüntülenme alarak yaklaşık 110 bin dolar topladı. Marion, toplanan parayla evinin taksitlerini ödeyecek ve Florida'daki çocuklarını ziyaret edecek.
10 Ocak 2023

Britanya'da yaşayan Sian Sexton, 11 yıl önce kaybolan kedisine kavuştu. Kedi Daisy, Sexton'la birlikte 2012'de Dorset bölgesindeki Caerphilly kasabasına taşındıktan kısa bir süre sonra evden kaçmıştı. 11 yıl sonra Caerphilly'deki bir veteriner, Sexton'a mikroçip takılmış sahipsiz bir kedinin getirildiğini bildirdi. Bu sayede Sexton, 11 yıldır kayıp olan kedisine kavuştu.
26 Eylül 2023

Borsa İstanbul'da Şubat ayında 75 yaş ve üstü yatırımcılar, portföy değerlerini en fazla artıran yaş grubu oldu. Kripto paraların düşüş trendinde olması ve yüksek enflasyon nedeniyle yatırımcılar Borsa İstanbul'a yönelmişti. Ancak, 20-29 yaş arası yatırımcılar borsadan çıkmaya başladı. Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, borsadaki yatırımcı sayısında azalma yaşandı ve 14 yaş grubunun tamamında çıkışlar görüldü. Buna rağmen, 40-44 yaş aralığındaki yatırımcıların portföy değeri Şubat ayında önemli ölçüde artış gösterdi.
8 Mart 2023

Britanya'da iklim değişikliğinin etkisiyle 1884'ten bu yana kaydedilen en sıcak Eylül ayı yaşandı. İngiltere'de bu Eylül'de kaydedilen 16,7 derece, bir önceki rekor olan 2006 Eylül'ündeki 16,5 dereceyi geride bıraktı. Britanya Meteoroloji Kurumu, bu yılki Eylül ayı ortalama sıcaklığının 15,2 derece olmasının, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan neredeyse imkansız olduğunu belirtti. Ayrıca, geçen yıl Britanya'da hava sıcaklığına bağlı nedenlerle 4 bin 507 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
2 Ekim 2023

Portekiz'de yaşayan 30 yaşındaki 'Bobi' isimli köpek, Guinness Dünya Rekorları tarafından 'dünyanın gelmiş geçmiş en yaşlı köpeği' olarak ilan edildi. Saf Rafeiro do Alentejo ırkından olan Bobi, daha önce bu unvanı taşıyan 23 yaşındaki Chihuahua cinsi Spike'ı geride bıraktı. Bobi, Portekiz'in güneyindeki Conqueiros köyünde Costa ailesiyle birlikte yaşamaktadır ve 1 Şubat itibarıyla 30 yıl ve 266 gün yaşamıştır.
3 Şubat 2023

Alternatif rock müzik grubu Piiz ve rapçi Kezzo, çocuk yaşta evlendirilen kız çocuklarının sorunlarına ışık tutmak amacıyla 'Kör Kuyu' isimli bir şarkı yayınladı. Piiz, müzik kariyerlerinin 20. yılını bu şarkı ve özel bir konserle kutluyor. Şarkı, erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yaşadığı zorlukları konu alıyor. Grup, 3 Aralık'ta İstanbul Beşiktaş'ta düzenlenecek olan 20. yıl özel konserinde birçok konuk sanatçıyı ağırlayacak.
24 Kasım 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, memur maaş katsayısındaki yeni düzenleme sonrası yaşlı aylığının, engelli aylıklarının ve silikozis hastalarına yapılan ödemelerin artırıldığını açıkladı. Yaşlı aylığı 1997 liradan 2 bin 348 liraya, yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1594 liradan 1874 liraya, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2 bin 392 liradan 2 bin 811 liraya yükseltildi. Ayrıca 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis hastalarına yapılan ödemelerde de artışlar gerçekleşti.
8 Temmuz 2023

Britanya'da yapılan bir araştırma, arıların sosyal öğrenme yoluyla sorun çözme becerileri kazandığını ortaya koydu. Londra Queen Mary Üniversitesi'nden uzmanlar, bir grup arıyı şeker ödüllü bir kutuyu açmayı öğretti ve bu arılar bilgilerini kolonilerindeki diğer arılara aktardı. İzleyici arılar, alternatif yöntemleri keşfetmelerine rağmen, eğitilen arıların kullandığı yöntemi yüzde 98 oranında tercih etti. Araştırma, arıların davranışlarının sosyal olarak öğrenildiğini ve bu davranışların gruplar arasında yayılabileceğini gösterdi.
9 Mart 2023

Irak'ın Süleymaniye ilçesinde yaşayan Nuşirevan Abdurrahman ve Şıler Selim çifti, evlerinde besledikleri yılanların derilerinden elde ettikleri yağlarla geçimlerini sağlıyor. Abdurrahman, yılanlara çocukluğundan beri ilgi duyduğunu ve evlendikten sonra eşiyle birlikte yılan bakıcılığına başladığını belirtiyor. Çift, yılanların deri atma sürecini takip ederek yağ elde ediyor ve bu işlem sırasında yılanlara zarar vermediklerini ifade ediyor.
4 Eylül 2023

Northeastern ve Glasgow üniversiteleri ile MIT iş birliğiyle yapılan bir araştırma, evde yalnız yaşayan papağanların dokunmatik ekranlar aracılığıyla diğer papağanlarla görüntülü arama yaparak daha mutlu bir yaşam sürdüğünü gösterdi. Araştırmada, 18 papağan sahibine ve papağanlarına tablet kullanımı eğitimi verildi ve kuşların seçtikleri 'arkadaşlarıyla' görüşmeleri sağlandı. 1000 saatlik video analizi sonucunda, papağanların daha fazla ötüş, konuşma ve oyun oynama gibi mutluluk belirtileri gösterdiği belirlendi. Araştırma, evcil papağanların izolasyon ve can sıkıntısının azaltılmasında teknolojinin potansiyel bir rol oynayabileceğini ortaya koydu.
26 Nisan 2023

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Malatya'da yıkılan Sevgi Apartmanı'nın enkazında arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, 5 yaşındaki Furkan Özbay ve 11 yaşındaki ağabeyi Doğukan Özbay 82 saat sonra enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. Kurtarılan çocuklar hemen hastaneye kaldırılırken, onlarla birlikte kurtarılan kedileri 'Asit' ise enkazdan kaçtı.
9 Şubat 2023

Columbia Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi, 60 yaş ve üstü 3 bin beş yüzden fazla gönüllü üzerinde multivitaminlerin hafıza ve düşünme becerileri üzerindeki etkisini inceledi. Katılımcılar rastgele iki gruba ayrılarak birine multivitamin diğerine plasebo verildi. Üç yıl süren çalışmada, multivitamin alan grup anında hatırlama testinde plasebo grubuna göre daha iyi sonuçlar elde etti. Özellikle kardiyovasküler hastalık öyküsü olan katılımcılarda multivitamin kullanımının bilişsel puanları iyileştirdiği gözlendi.
17 Haziran 2023
İşaretlediklerim