Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, altılı masadaki liderlerin seçilecek cumhurbaşkanının kararlarında imza yetkisi almasını eleştirdi ve bunu 'yürütme organına sivil darbe' olarak nitelendirdi. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun, ortak cumhurbaşkanı adayının liderlerle istişare içinde karar alacağını ve stratejik kararlarda imza yetkisine sahip olacağını belirtmeleri üzerine Bozdağ, Anayasa'nın yürütme yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğunu ve devredilemeyeceğini vurguladı. Bozdağ, bu tür bir uygulamanın Anayasa'nın kısmen ilgası ve cumhurbaşkanının yetkilerinin gaspı anlamına geleceğini ifade etti.
14 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te yaptığı bir konuşmada 14 Mayıs 2023 tarihini 'siyasi darbe girişimi' olarak tanımladı. Bir muhabirin bu ifadelerin anlamını sorgulaması üzerine Soylu, Amerika'nın Irak ve Afganistan'daki eylemlerine atıfta bulunarak yanıt verdi. Muhabir Filiz Gazi'nin ısrarlı soruları sonrasında Soylu'nun korumaları ve polisler tarafından muhabirin kimliği alındı, telefonuyla videoları silmeye çalışıldı.
28 Nisan 2023

Arjantin'de Ekim ayında düzenlenecek genel seçimler öncesi yapılan ön seçimlerde aşırı sağcı popülist aday Javier Milei en çok oyu aldı. Oyların yüzde 92'si sayıldı ve ilk sonuçlara göre Milei, beklenmedik şekilde oyların yüzde 30'unu aldı. Milei'yi yüzde 28'le ana muhalefet bloku, yüzde 27'yle şu an iktidarda olan 'Peronist' ittifakı takip etti. Milei, Arjantin Merkez Bankası'nın kapatılmasını, insan organlarının satışının legal olması gerektiğini ve silahların serbestleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
14 Ağustos 2023

Papua Yeni Gine'nin Enga bölgesinde iki kabilenin birbirine pusuya düşürmesi sonucu 53 kişi öldü. Emniyet güçleri bu olayı ülkenin yakın döneminin en büyük katliamı olarak nitelendirdi. Enga Bölge Valisi Peter Ipatas, güvenlik güçlerini önceden uyardıklarını ve bölgede 17 kabilenin silahlı çatışmalara dahil olduğunu belirtti. Çatışmalar, 2022 seçimleri sonrası başlayıp karşılıklı pusu ve köylere yönelik saldırılarla yoğunlaştı.
19 Şubat 2024

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Başbakan Ana Brnabic, ülkede yaşanan silahlı saldırılar ve bunun ardından düzenlenen protestolar sonrasında erken genel seçim yapılmasının kararlaştırıldığını duyurdu. Seçim tarihi henüz belirlenmemiş olup, bu kararın alınmasında son dönemdeki şiddet olaylarının etkili olduğu belirtiliyor. Başbakan Brnabic, krizin çözümü için yıl sonuna kadar erken seçimlerin düzenlenmesi gerektiğini ve istifa etmeye hazır olduğunu ifade etti.
8 Haziran 2023

Brezilya'nın eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Brasilia'daki evine, Covid-19 aşı sertifikasında sahtecilik yaptığı iddiasıyla polis baskını düzenlendi ve cep telefonuna el konuldu. Bolsonaro ve yakın çevresinin ABD'ye giriş izni alabilmek için aşı kartı bilgilerini değiştirdiği öne sürüldü. Bolsonaro, aşı sertifikasında herhangi bir değişiklik yapmadığını ve aşı olmadığını belirterek suçlamaları reddetti. Soruşturma kapsamında başka yerlerde de baskınlar yapıldı ve altı kişi gözaltına alındı.
4 Mayıs 2023

ABD, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan eski Peru devlet başkanı Alejandro Toledo'yu Peru'ya iade etti. Toledo, Lima'daki Barbadillo Cezaevi'ne gönderildi ve burada 18 ay önleyici hapis cezası çekecek. Brezilyalı şirket Odebrecht'ten aldığı iddia edilen 30 milyon dolardan fazla rüşvet nedeniyle Peru'da 20 yıl hapis cezası talebiyle dava açılmıştı. Toledo, 2019'da ABD'de gözaltına alınmış ve Covid-19 salgını sebebiyle ev hapsine alınmıştı.
24 Nisan 2023

CHP'den bir yıllığına ihraç edilen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlediği basın toplantısında altılı masaya hitaben cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmelerini istedi. Kendisini başarılı bir kariyer sahibi ve gerçek bir Türk milliyetçisi olarak tanımlayan Özcan, altılı masaya meydan okuma niteliğinde bir mektup gönderdiğini belirtti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Bolu'da mağlup ettiğini ve ayrımcılık yapmadığını iddia ederek, adaylığının uygun olduğunu savundu.
20 Ocak 2023

Haiti'de çetelerin şiddet eylemleri ve protestoların artması üzerine Başbakan Ariel Henry görevinden istifa etti. Guyana Devlet Başkanı ve CARICOM Dönem Başkanı Irfaan Ali, geçici bir başkanlık konseyi ve başbakanın atanması konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Çete lideri 'Barbecue' lakaplı Jimmy Cherizier, Henry'nin istifa etmemesi durumunda ülkenin kaosa sürükleneceği tehdidinde bulunmuştu. Çetelerin saldırıları sonucu hapishanelerden kaçan binlerce mahkum ve şiddet olayları, Henry'nin istifasına yol açtı.
12 Mart 2024

Bolivya'nın kuzeyinde avlanırken kaybolan 30 yaşındaki Jhonattan Acosta, 31 gün sonra kurtarıldı. Ayak bileğini kırdığı ormanda yırtıcı hayvanlardan korkan Acosta, yanında sadece bir mermi bulunan tüfeği, yaban domuzlarına karşı kullanmış. Yağmur suyu içip böcek ve solucan yiyerek hayatta kalan Acosta, 17 kilo kaybetti ve yaşadığı deneyimden sonra avcılığı bırakmaya karar verdi.
2 Mart 2023

Eski Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Lungu'nun eşi Eshter Lungu, hırsızlık iddiasıyla gözaltına alındı. Polis, eski First Lady Lungu'nun, yakınındaki dört kişi ile üç motorlu aracı ve bir mülk tapusunu çalma suçlamasıyla ifade vermek üzere gözaltına alındığını bildirdi. Lungu ve diğer dört kişi, suçlamaları reddettikten sonra gözaltına alındılar. Eski first lady'nin tutuklanması, eşinin Zimbabve'deki bir yemin törenine katıldığı sırada gerçekleşti.
7 Eylül 2023

14 Mayıs seçimlerinin ardından bakan değişiklikleri yaşanmış ve bu değişikliklerle birlikte yargı ve devlet kadrolarında da değişiklikler beklenmeye başlanmıştır. DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın haberine göre, yargıda yaz kararnamesi ve mülkiyede vali ve emniyet müdürlerini kapsayan kararnamelerin hazırlığı sürmekte ve özellikle eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yakın isimlerin görevden alınacağı öngörülmektedir. Valiler kararnamesinin hafta sonuna kadar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.
5 Temmuz 2023

İçişleri Bakanı ve AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu, seçim kampanyası sırasında yaptığı bir konuşmada, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçmişteki sözlerini abartarak aktardı ve 14 Mayıs seçimlerinin bir darbe girişimi olduğunu iddia etti. Soylu, Biden'ın 'Türkiye'yi Gezi, 17-25 Aralık, 6-8 Ekim ve 15 Temmuz'da yenemedik, şimdi 14 Mayıs'ta yeneceğiz' dediğini öne sürdü. Biden'ın aslında 2020 ABD başkanlık seçimleri sırasında Türkiye'deki muhalif liderleri desteklemenin öneminden bahsettiği ve Erdoğan'a farklı bir yaklaşım uygulanması gerektiğini ifade ettiği belirtildi.
29 Nisan 2023

Honduras'ın başkenti Tegucigalpa'ya bağlı Tamara kasabasındaki kadınlar cezaevinde çıkan isyan sonucunda ölü sayısı 46'ya çıktı. Mara Salvatrucha ve Barrio 18 çeteleri arasındaki çatışmada mahkumlar yakılarak veya silah/bıçakla öldürüldü. Honduras Devlet Başkanı Xiomara Castro olayları 'son derece korkunç' olarak tanımladı ve Güvenlik Bakanı'nı görevden alarak yerine yeni bir atama yaptı. Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü saldırının planlı olduğunu ve güvenlik kameralarının kırıldığını belirtti.
22 Haziran 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan toprak kayması sonucunda 23 kişi öldü, 67 kişi kayboldu ve 38 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, bölgedeki dağda oluşan çatlakların heyelanı tetiklediği belirtildi.
1 Nisan 2023

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasına el konulması, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde protesto gösterilerine yol açtı. Bu gösteriler, Van'dan başlayarak diğer illere yayıldı ve milletvekilleri de Van'a destek için gitti. Yerel seçim sonuçları ve ekonomik büyüme beklentileri, Türk tipi demokrasinin ve ekonomik politikaların eleştirildiği bir bağlamda tartışıldı. Erdoğan'ın IMF ile uyumlu kalkınma planları ve Irak ile yapılacak sınır dışı operasyonlarının meşruiyeti de ele alındı. Sonuç olarak, Abdullah Zeydan'a yönelik kayyum atama girişimi, halkın direnişiyle geri çekildi.
5 Nisan 2024

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta yaşanan heyelan sonucunda ölü sayısının 56'ya çıktığı bildirildi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği, kayıp kişileri arama çalışmalarının sürdüğünü ve toprak altında 30 kişinin daha olduğunu belirtti. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 60 ev tamamen yıkıldı. Ulaştırma ve Bayındırlık Bakanlığı, kapanan yolların açılması için çalışmaların devam ettiğini ve bölgede 'acil durum' ilan edildiğini duyurdu.
20 Mayıs 2023

Brezilya Federal Polisi, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun bir kambur balinayı taciz ettiği şüphesiyle soruşturma başlattı. Bolsonaro'nun Haziran ayında Sao Sebastiao kasabası açıklarında jet ski ile balinanın 15 metre yakınında olduğu ve rahatsızlık belirtileri gösteren balinayı telefonuyla kaydettiği iddia ediliyor. Brezilya yasalarına göre deniz memelilerini taciz etmek yasaktır ve motorlu gemilerin bu hayvanlara 100 metre yaklaşması yasaklanmıştır. Bolsonaro daha önce de Amazon Ormanları'na zarar vermekle suçlanmış ve 'Kaptan Testere' lakabı almıştı.
20 Kasım 2023

Brezilya'da seçimleri kaybettikten sonra ABD'ye giden eski devlet başkanı Jair Bolsonaro, Brezilya'daki kongre baskınıyla ilişkilendirilerek soruşturuluyor. Bolsonaro, ABD'de daha uzun süre kalabilmek için altı aylık turist vizesine başvurdu. Avukatı, Bolsonaro'nun suç işlediğine dair bir kanıt olmadığını savunuyor. ABD Kongresi'nden 41 Demokrat üye, Bolsonaro'nun vizesinin iptal edilmesi için hükümete mektup yazdı.
31 Ocak 2023

İran'da eski milletvekili Hamide Zerabadi, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulundu. Zerabadi, adaylık başvurusunu İçişleri Bakanlığına yaparak, bir gün halkın bir kadını cumhurbaşkanı olarak seçeceğini umduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde dış politikada gerilimi düşürecek politikalar izleyeceğini ifade eden Zerabadi, reformist bir siyasetçi olarak tanınıyor. Adayların seçime katılabilmesi için Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti'nin onayından geçmesi gerekiyor.
3 Haziran 2024
İşaretlediklerim