Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'nun oğlu Nicolas Petro, para aklama ve haksız kazanç sağlama suçlamalarıyla tutuklandı. Nicolas Petro'nun eski eşi Carmen Varsquez, Petro'nun babasının seçim kampanyasını finanse etmek üzere uyuşturucu kaçakçılarından 150 bin dolardan fazla para aldığını iddia etmişti. Petro, iddiaları reddetti ve hakkında açılan kara para aklama suçundan soruşturmayı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Gustavo Petro, oğlunun tutuklanmasının kendisi için acı verici olduğunu ancak başsavcı Margarita Cabello Blanco'nun soruşturmasına müdahale etmeyeceğini söyledi.
30 Temmuz 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında 27 Mart'ta gerçekleşen toprak kaymasında ölenlerin sayısı 43'e çıktı. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği tarafından yapılan açıklamada, kayıp kişilerin arama çalışmalarının devam ettiği ve bölgeden yaklaşık 1000 kişinin tahliye edildiği belirtildi. Toprak kaymasında 163 ev zarar gördü, 57 ev ise tamamen yıkıldı.
20 Nisan 2023

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu, Erzurum'da düzenlediği miting sırasında bozkurt işareti yapan kişiler tarafından taşlı saldırıya uğradı. Saldırıda çok sayıda kişi yaralandı. İmamoğlu, polisin olaya müdahale etmediğini ve bunun bir talimat sonucu olduğunu iddia etti. Ayrıca, Erzurum Valisi ve diğer yetkilileri görevlerini yerine getirmemekle suçlayarak, Erzurum'a yakışmayan bir yönetim olduğunu belirtti ve yaralılarla ilgili bilgi almadan şehri terk etmeyeceğini söyledi.
7 Mayıs 2023

Ekvador'un Chimborazo eyaletine bağlı Alausi kasabasında büyük bir toprak kayması meydana geldi. Ulusal Risk Yönetimi Sekreterliği'nin açıklamasına göre, bu felaket sonucunda 16 kişi öldü, 13 kişi kayboldu ve 10 kişi yaralandı. Toprak kayması nedeniyle birçok mahalle toprak altında kaldı ve yaklaşık 500 kişi olumsuz etkilendi. Arama kurtarma çalışmaları sürerken, yerel basında yer alan haberlere göre bölgedeki dağda oluşan çatlaklar heyelanı tetiklemiş olabilir.
30 Mart 2023

Peru'nun eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, çeşitli suçlamalar nedeniyle aldığı 54 ay önleyici hapis cezasına itiraz ederek, suçsuz olduğunu ve halkı isyana teşvik etmediğini belirtti. Çevrim içi duruşmada konuşan Castillo, anayasaya aykırı şekilde gözaltına alındığını savundu. Peru Yüksek Mahkemesi, Castillo'ya 'görevi kötüye kullanmak, isyan ve komplo' suçlarından 18 ay önleyici hapis cezası vermişti. Castillo, 7 Aralık 2022'de Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmiş ve kongreyi feshetme kararının ardından gözaltına alınmıştı.
13 Mayıs 2023

CHP'den geçici olarak çıkarılan ve kesin ihracı istenen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 3 Temmuz'da Bolu'dan Ankara'ya 'değişim' ve 'adalet' temalı bir yürüyüş yapacağını açıkladı. Özcan, CHP yönetimini eleştirerek, partide değişim talep etti ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun demokrat olmadığını iddia etti. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun CHP'nin yeni genel başkanı olması gerektiğini belirtti ve aksi takdirde kendisinin aday olabileceğini söyledi.
22 Haziran 2023

Van'da, yüzde 55 oy oranıyla Belediye Başkanı seçilen DEM Partili Abdullah Zeydan'ın seçimi, İl Seçim Kurulu kararıyla iptal edildi ve ikinci sıradaki AK Partili aday Abdülahat Arvas Belediye Başkanı olarak açıklandı. Zeydan, daha önce 'örgüt propagandası' suçundan hüküm giymiş ve kamu haklarından yasaklılık cezası almıştı. Ancak, cezasının bitimine dair mahkeme kararı üzerine aday olmuş ve seçilmişti. Adalet Bakanlığı'nın son dakika müdahalesiyle, Zeydan'ın kamu haklarından yasaklılığının devam ettiği ve seçiminin iptal edilmesi gerektiği belirtildi.
3 Nisan 2024

İsrail Savaş Kabinesi Üyesi Benny Gantz, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu Hamas'a karşı savaşta başarısız olmakla suçlayarak savaş kabinesinden istifa ettiğini açıkladı. Gantz, Netanyahu'ya seçim tarihi belirlemesi çağrısında bulunarak, sonbaharda erken seçimlere gidilmesi gerektiğini belirtti. Gantz'ın istifası, merkeze yakın bir çizgide siyaset yapan son figürün de ayrılması anlamına geliyor. Gantz, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz saldırısının ardından Netanyahu başbakanlığındaki olağanüstü hal hükümetine katılmıştı.
10 Haziran 2024

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden 'Cehennemin kapılarını kapatacağız' şeklinde bir açıklama yaptı. Bu ifade, Brezilya'da Jair Bolsonaro'ya karşı seçim kazanan Lula Da Silva'nın sözlerinden alıntıdır. Ayrıca, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve imzalanan protokol, kayyım uygulamalarının sonlandırılması gibi konular gündemdedir. HDP ve Yeşil Sol Parti, bu gelişmeleri değerlendirmek üzere toplantı yapmıştır.
24 Mayıs 2023

Kolombiya kongresi, boğa güreşini yasaklayan ve boğa güreşi arenalarının rekreasyon, spor ve kültür alanı olarak kullanılmasını öngören tasarıyı 93'e karşı 2 oyla kabul etti. Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, bu kararı destekleyerek hayvanların ölmesinden keyif alanların sonunda insanların ölmesinden de keyif alacağını belirtti. Tasarı, cumhurbaşkanının onayının ardından 2027'de yürürlüğe girecek. Ancak, geçimini boğa güreşlerinden sağlayan binlerce kişi bu yasa tasarısına tepkili ve hükümetin bu kişiler için istihdam sağlaması talep ediliyor.
30 Mayıs 2024

Kolombiya hükümeti, eski Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) üyeleriyle ateşkes anlaşması sağladı. Anlaşma, Barış Yüksek Komiseri Danilo Rueda ve FARC'ın çatı örgütü Estado Mayor Central'in (EMC) temsilcisi Andrey Avendano tarafından imzalandı. Ateşkesin 16 Ekim'de başlayacağı ve yıl sonuna kadar uzatılması için mutabakat sağlandığı belirtildi. Ateşkesin, halkı korumayı ve askerler ile gerillalar arasında kan akmasını önlemeyi amaçladığı vurgulandı.
9 Ekim 2023

İçişleri Bakanlığı, 14 Mayıs 2023'te gerçekleştirilecek Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin güvenliğini sağlamak için 601 bin 251 güvenlik personeli, 73 helikopter, sekiz uçak, 61 İHA, 6 bin 708 zırhlı muharebe aracı, 754 TOMA ve 244 bot/gemi görevlendirecek. Seçim Koordinasyon Komisyonu kuruldu ve oy pusulalarının taşınması, enerji dağıtım merkezleri, kamera ve aydınlatma sistemleri gibi alanlarda güvenlik önlemleri artırılacak. Ayrıca sosyal medya provokasyonlarına müdahale edilecek ve seçim günü devriye sayısı artırılacak.
13 Mart 2023

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Donetsk bölgesindeki Soledar ve Bahmut şehirlerinde Rus ordusuna karşı mücadelelerinin devam ettiğini belirtti. Zelenski, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerinin ülkeyi koruduğunu ifade etti. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Soledar şehrini kontrol altına aldıkları yönündeki iddiası, Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı Doğu Grubu Sözcüsü Sergey Çerevatiy tarafından yalanlandı ve şehirde çatışmaların sürdüğü bildirildi.
14 Ocak 2023

İtalya'da sağ koalisyon hükümeti tarafından önerilen başkanlık sistemine geçiş projesi, muhalefetin geniş çaplı direnişiyle karşılaştı. Başbakan Giorgia Meloni'nin muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, parlamentonun rolünün azaltılması ve başkanlık sistemine geçiş fikri ele alındı. 5 Yıldız Hareketi, Demokratik Parti ve Eylem Partisi liderleri, mevcut parlamenter sistemin korunması ve cumhurbaşkanının garantör rolünün önemine vurgu yaparak değişikliklere karşı çıktılar. Anayasa değişikliği için parlamentonun her iki kanadından üçte ikilik destek ya da referandum gerekiyor.
10 Mayıs 2023

Panamalı milli futbolcu Gilberto Hernandez, Panama'nın Colon kentinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırıda Hernandez'in yanı sıra yedi kişi daha yaralandı. Saldırının failleri kaçarken, saldırının gerekçesi henüz belirlenemedi. Son aylarda Colon'da uyuşturucu kartelleri arasında birçok çatışma yaşandı ve bu yıl 50'den fazla kişi öldürüldü.
4 Eylül 2023

Filipinler'de radyo programcısı ve gazeteci Juan Jumalon, canlı yayın sırasında silahlı saldırıya uğrayarak öldürüldü. Saldırganın, Jumalon'un evine 'dinleyici' olarak girdiği ve iki el ateş ettikten sonra altın kolyesini alarak kaçtığı belirtildi. Saldırının nedeni bilinmiyor ve saldırganların kimliklerine ilişkin soruşturma devam ediyor. Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., gazetecilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceklerini ifade etti.
5 Kasım 2023

Erzurum'da Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu'nun mitingine taşlı saldırı düzenlendi ve en az 17 kişi yaralandı. Erzurum Valisi Okay Memiş'in başlangıçta sadece su şişesi atıldığını savunmasına rağmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bazı AKP'li politikacılar İmamoğlu'nu suçladı. Emniyet güçleri saldırıya karıştığı tespit edilen 19 kişiden 15'ini gözaltına aldı, diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.
8 Mayıs 2023

CHP'den ihracı istenen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, partiden atılacağını öğrendikten sonra, bu durumu partililere yaşatmamak adına 19 Eylül'de istifa edeceğini duyurdu. Özcan, sesinin duyulabilmesi için abartılı konuştuğunu ifade etti. CHP Genel Merkezi'ne yürüyüş yaparak partinin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alan açıklamalarda bulunmuştu. Gazeteci Fatih Altaylı ile yaptığı röportajda, abartılı konuşma tarzını toplumun dikkatini çekmek için kullandığını belirtti.
14 Temmuz 2023

El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele, çetelere karşı mücadele amacıyla inşa edilen ve Amerika kıtasının en büyük hapishanesi olarak belirtilen 'Terör Muhafaza Merkezi'ni açtı. Hapishane, San Salvador'a 74 kilometre uzaklıkta, 166 hektarlık bir alanda yer alıyor ve sadece 7 ayda tamamlandı. Hapishane, 600 asker, 250 polis ve gardiyanlar tarafından sürekli gözetlenecek. El Salvador, çetelerin gücü nedeniyle ciddi güvenlik sorunları yaşayan ve yüksek cinayet oranlarına sahip bir ülke.
2 Şubat 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile arasında gerginlik olduğuna dair sosyal medyada dolaşan iddialara Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla yanıt verdi. Soylu, Erdoğan'ı 'davamızın lideri' olarak nitelendirdi ve milletvekili adaylığı konusundaki tartışmalara girmeyeceğini belirtti. Ayrıca, AKP'nin 14 Mayıs seçimleri için mevcut bakanların çoğunu milletvekili adayı olarak göstermeyi planladığı ve özellikle deprem bölgelerinden aday gösterilecek bakanlarla kaybedilen desteği geri kazanmayı hedeflediği bilgisi verildi.
25 Mart 2023
İşaretlediklerim