Aziz Çelik, Temmuz 2024'te asgari ücretin artmaması durumunda alım gücünün düşeceğini ve yoksulluğun artacağını ifade etti. Asgari ücretin sadece küçük bir grubun değil, yaklaşık 10 milyon insanın ortalama ücreti olduğunu belirtti. Asgari ücretin artmaması durumunda diğer ücretlerin de artmayacağını ve bu durumun SGK prim gelirlerini olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Çelik, asgari ücretin artırılmamasının 'dezenflasyon' bahanesiyle yapıldığını ve bu durumun yoksulluğu artıracağını savundu.
10 Haziran 2024

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Silivri İlçe Örgütü'nün açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki mevcut ekonomik durumu ve hayat pahalılığını eleştirdi. Meclisi 'yaşlı, zengin, patron erkekler kulübü' olarak nitelendiren Kadıgil, devletin zenginlere ve patronlara ait olduğunu ve halkın bu durumdan pay alamadığını ifade etti. Ayrıca, iktidarın toplumsal ayrımları kullanarak gerçekleri saklamaya çalıştığını ve hedeflerinin bu 'patronlara ait saray rejimini' yıkmak olduğunu belirtti.
8 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018-2020 Hayat Tabloları verilerine göre, Türkiye'de doğuştan beklenen yaşam süresi 78,6 yıldan 78,3 yıla düştü. Kadınlar erkeklerden ortalama 5,5 yıl daha uzun yaşıyor. En yüksek yaşam süresine sahip il Gümüşhane olarak belirlenirken, en düşük yaşam süresi Kilis'te kaydedildi. İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde yaşam süresi Türkiye ortalamasının üzerinde.
26 Nisan 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, işsizliğin son 11 yılın en düşük seviyelerine gerilediğini belirtti. Erdoğan, kamuda tasarruf paketi kapsamında önümüzdeki üç yıl kamuya alınacak çalışan sayısının kısıtlandığını ve devletin istihdam kapısı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlere ticarete atılma tavsiyesinde bulunan Erdoğan, özel sektörün eleman eksikliği nedeniyle işlerini büyütemediğini ve bu durumun ülke için sosyolojik kökleri olan bir sorun olduğunu ifade etti.
15 Mayıs 2024

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayımladığı Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nde Türkiye, 146 ülke arasında 129. sırada yer alarak beş basamak geriledi. Türkiye'nin cinsiyet uçurumunun yüzde 63,8 kapanmış olduğu belirtilirken, ekonomik katılım, eğitim, sağlık ve siyasi imkanlar gibi dört ana alanda düşük sıralamalar elde etti. İzlanda endeksin en üst sırasında yer alırken, Afganistan son sırada bulunuyor.
21 Haziran 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), geniş tanımlı işsiz sayısının son bir yılda 811 bin artarak 9 milyon 634 bine ulaştığını duyurdu. TÜİK'in verilerine göre, Şubat 2024 itibarıyla dar tanımlı işsizlik oranı %8,7, geniş tanımlı işsizlik oranı ise %24,5 olarak kaydedildi. Geniş tanımlı işsizlik, iş arayan ancak hemen çalışmaya başlayamayacak olan potansiyel işgücünü ifade eder. Ayrıca, geniş tanımlı kadın işsizliği oranının %32,9 olduğu belirtildi.
15 Nisan 2024

Nedim Türkmen, kayıt dışı istihdamın sosyal güvenlik ve vergi sistemi için büyük bir sorun olduğunu belirtiyor. Kayıt dışı çalıştırılanlar, sigorta primi ve Gelir Vergisi gibi ödemelerden mahrum kalıyor ve bu durum haksız rekabete yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2023 yılı Faaliyet Raporu'na göre, kayıt dışı istihdam oranı %25.42'ye düşürülmüş. Kurum, eksik ücret bildirimiyle mücadele etmek için çeşitli bilgilendirme faaliyetleri yürütmüş.
8 Nisan 2024

Hayko Bağdat, Türkiye'de 1,3 milyon modern köle olduğunu iddia etti. Suriye'deki savaşın ardından Türkiye'ye taşınan fabrikalar ve yağmalanan kaynaklar, Suriye halkını perişan etti. Türkiye'nin demografik değişim planları ve cihatçılara verilen pasaportlar, ülkenin iç güvenliğini tehdit ediyor. Walk Free'nin 2023 Küresel Modern Kölelik Endeksi'ne göre Türkiye, modern kölelik açısından dünyada beşinci sırada yer alıyor.
3 Temmuz 2024

ILO'nun 2021 raporuna göre, uluslararası göçmen işçi sayısı 164 milyondan 169 milyona yükseldi. Bu işçilerin büyük bir kısmı yüksek gelirli ülkelerde çalışıyor. Küresel Kölelik Endeksi, zorla çalıştırılan insan sayısının 27,6 milyon olduğunu ve bunların dörtte birinin çocuk olduğunu belirtiyor. Türkiye, işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla göç ve istihdam politikalarını uyumlaştırma yoluna gitmiş, bu kapsamda geçici ve/veya uluslararası koruma statüsündeki göçmenlerin kayıtlı bir şekilde çalışmalarını teşvik etmiştir.
31 Mart 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan asgari harcama tutarının, yani açlık sınırının 14 bin 25 liraya yükseldiğini bildirdi. Aynı zamanda yoksulluk sınırı 45 bin 686 liraya çıkarken, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 18 bin 239 lira olarak hesaplandı. Ekim ayı verilerine göre açlık sınırı 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırı ise 44 bin 573 lira idi.
28 Kasım 2023

Nejla Kurul, Türkiye'de artan şiddet olaylarına ve işçi ölümlerine dikkat çekiyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre, 2024 Nisan ayında 32 kadın öldürüldü ve 13 kadın ölümü şüpheli olarak kaydedildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin raporuna göre ise aynı ayda en az 163 işçi hayatını kaybetti. Kurul, eğitim sisteminin işçi hakları ve sendikalar konusunda yetersiz olduğunu ve daha güvenli çalışma koşulları için örgütlenmenin önemini vurguluyor.
19 Mayıs 2024

2022-23 yıllarında Türkiye'de yıllık ortalama %5 civarında gerçekleşen ekonomik büyüme, istihdam artışını yıllık ortalama %4,2 oranında sınırlı tuttu. Bu durum, ekonomik büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin sınırlı olduğunu gösterdi ve 2023 yılsonunda atıl işgücü oranının %25'e ulaşmasına neden oldu. Türkiye, OECD genelinde en yüksek ikinci ekonomik büyüme oranına ve en düşük ikinci istihdam oranına sahip oldu. Ayrıca, en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olarak kaydedildi. İşgücü piyasasındaki yapısal sorunlar ve beklenen konjonktürel sorunlar, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte işsizliğin artmasına yol açabilir.
16 Şubat 2024

Forbes dergisi, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'dan 50 yaş üstü başarılı 50 kadını belirlediği listesine Türk girişimciler Gülden Türktan ve Gamze Cizreli'yi ekledi. Gamze Cizreli, Türkiye ve birçok ülkede restoran zinciri işleten bir girişimci olarak tanımlanırken, Gülden Türktan ise G20'nin kadın odaklı sosyal yardım grubu W20'nin kurucu başkanı olarak iş dünyasında cinsiyet eşitliğini destekleyen çalışmalarıyla öne çıkıyor.
23 Ocak 2023

TBMM'de, CHP tarafından verilen ve kadına yönelik şiddetin araştırılmasını talep eden önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, 2023 yılında şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınların listesini ve şiddet istatistiklerini Genel Kurul'da paylaştı. Ersever, Türkiye'nin OECD ülkeleri arasında kadına şiddette ilk sırada olduğunu ve her 10 kadından 4'ünün erkek şiddetine maruz kaldığını belirtti. Ayrıca, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını eleştirdi.
28 Kasım 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı Mayıs ayında bir önceki aya göre 0,1 puan azalarak yüzde 8,4 olarak kaydedildi. Bu düşüş, işsizlik oranında hafif bir iyileşme olduğunu gösteriyor. Veriler, Türkiye ekonomisinin iş gücü piyasasındaki durumu hakkında bilgi sunuyor.
10 Temmuz 2024

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), haziran ayı için dört kişilik aile için açlık sınırını 10 bin 373 lira, yoksulluk sınırını ise 33 bin 789 lira olarak hesapladı. Ayrıca bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 13 bin 471 lira olarak belirlendi. Gıda fiyatlarındaki değişimler ve diğer yaşam maliyetleri bu hesaplamaları etkiledi.
27 Haziran 2023

KESK'e bağlı BES-AR'ın verilerine göre açlık sınırı 17 bin 215 lira, yoksulluk sınırı ise 50 bin 750 lira oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk lirasının değer kazanma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti. İstanbul'da su fiyatlarına %15 zam yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında yeni bir soruşturma açıldı. SPK, Global Yatırım Holding'in halka arz başvurusunu reddetti. Narlı Feribot İşletmeciliği AŞ, halka arz için SPK'ya başvurdu. Türkiye'de ekim ayında trafiğe kaydedilen her dokuz otomobilden biri elektrikliydi. İstanbul'da düzenlenen rüşvet operasyonunda 105 kişi yakalandı. JP Morgan, Merkez Bankası'nın politika faizini 250 baz puan artırmasını bekliyor. Binance CEO'su istifa etti.
22 Kasım 2023

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın (BİSAM) verilerine göre, Türkiye'de dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için gerekli asgari harcama tutarı olan açlık sınırı 12 bin 612 lira, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 lira oldu. Yoksulluk sınırı, bir ailenin eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderlerle birlikte yapması gereken harcama tutarı olarak belirleniyor. Asgari ücretle (11 bin 402 lira) geçinmeye çalışan milyonlarca yurttaşın durumu her geçen gün daha da zorlaşıyor.
16 Ekim 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkıldıktan sonra kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederken, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun (KCDP) verileri bu iddiayı çürütüyor. Soylu, 2020'de 309 kadının hayatını kaybettiğini, 2022 sonunda ise bu sayının 279'a düştüğünü belirtirken, KCDP 2022'de 334 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 245 kadının şüpheli şekilde öldüğünü açıklıyor. KCDP'nin 2020 raporuna göre de, o yıl erkekler tarafından öldürülen kadın sayısı 300 ve şüpheli şekilde ölen kadın sayısı 171.
26 Nisan 2023

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Temmuz 2024'te dört kişilik bir ailenin açlık sınırını 19 bin 234 lira, yoksulluk sınırını ise 62 bin 652 lira olarak belirledi. Açlık sınırı, asgari ücreti 2 bin 232 lira aşmış durumda. Bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 24 bin 901 lira olarak hesaplandı. Bu veriler, gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçları kapsayan harcamaları içeriyor.
30 Temmuz 2024
İşaretlediklerim