Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter üzerinden çiftçilere hitap eden bir kampanya videosu yayınladı. Videoda, kırsalda çalışan kadın ve gençlerin sigorta primlerinin devlet tarafından ödeneceği vaadinde bulundu. Ayrıca, 85 milyonun cumhurbaşkanı olacağına dair söz verdi.
10 Nisan 2023

Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanmalar ve siyasi tercihler yabancı yatırımcıları ülkeden uzaklaştırmışken, 14 Mayıs seçimlerinin ardından yabancılar Türk Lirası'ndan kazanç elde etme yollarını araştırıyorlar. ABD merkezli yatırım grubu TCW ve State Street Global gibi firmalar, sabit para birimi tahvilleri ve dolar borçlanıp lira faizi almak gibi yöntemlerle yıllık %9-10 civarında gelir elde ettiklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye'deki yatırımcıların borsaya yönelmesi ve Koç Holding ile Ford Otomotiv hisselerindeki artışlar dikkat çekiyor. Ancak, bu durumun Türkiye'deki seçimleri olumlu etkilemediği ve ülkenin ekonomik geleceğine dair şüpheci yorumlar yapıldığı ifade ediliyor.
16 Mayıs 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve eşi Selçuk Bayraktar, 10 milyon lira mal varlığı ile Kültür ve Medeniyet Vakfı'nı kurdu. Vakfın diğer kurucuları arasında 'Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar' başkanı Abdullah Eren ve T3 Vakfı mütevelli heyeti üyesi Mehmet Ali Nart da yer alıyor. Vakfın amacı, kadim değerlerle günümüz toplumsal sorunlarına çözümler üretmek olarak tanımlanmıştır.
7 Ocak 2024

Instagram fenomeni Merve Taşkın, 'müstehcen yayınların yayınlanmasına aracılık etmek' suçlamasıyla yargılandığı duruşmaya mini etek giyerek katıldı. Kendisini ve paylaşımlarını savunan Taşkın, Instagram topluluk kurallarını ihlal etmediğini belirtti. Avukatı Feyza Altun, müvekkilinin beraatini talep etti ve Taşkın'ın paylaşımlarının alışveriş sitelerindeki iç çamaşırı görsellerinden farksız olduğunu savundu. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. Taşkın'ın duruşmaya katılım şekli sosyal medyada da gündem oldu.
12 Ocak 2023

İrlanda Veri Koruma Komisyonu (DPC), Çin menşeili video paylaşım platformu TikTok'a, çocukların kişisel bilgilerinin kullanılması konusunda Avrupa Birliği (AB) yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 345 milyon avro para cezası verdi. TikTok'un kişisel verilerin korunmasına ilişkin ihlallerinin 31 Temmuz-31 Aralık 2020 tarihleri arasında gerçekleştiği belirtildi.
17 Eylül 2023

Yatırım uzmanı ekonomist Paul McNamara, Türk Lirası'nın değer kaybını yavaşlatmak amacıyla Aralık 2021'de uygulamaya konan kur korumalı mevduatın (KKM) asıl amacının TL'yi yapay bir şekilde dizginlemek olduğunu belirtti. KKM'nin bütçeye ağır bir yük getirdiği ve seçim öncesi döviz talebini dizginlemek için faiz sınırının kaldırıldığı ifade edildi. Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara, KKM'nin 2022'deki toplam yükünü 181,5 milyar TL olarak hesapladı. McNamara, KKM'nin yarattığı durum için kolay ve pürüzsüz bir çözümün temelde imkansız olduğunu söyledi.
27 Mayıs 2023

Britanya'nın Oxfordshire şehrinde yaşayan 10 yaşındaki Teddy, Apple'ın gözlüklü emojisinin gözlük takan insanları 'dişlek ve inek gibi' gösterdiğini düşünerek bu emojinin değiştirilmesi için bir imza kampanyası başlattı. Teddy, gözlük takan insanlar hakkında yanlış bir izlenim yarattığını belirterek, bu emojinin saldırgan ve aşağılayıcı olduğunu ifade etti. Kendi hazırladığı alternatif emojide gözlük çerçevelerini inceltip, ağız kısmına bir gülümseme ekledi. Kampanya, Teddy'nin öğretmeni Lisa'nın desteğiyle başlatıldı.
1 Aralık 2023

Elon Musk, Twitter'ı satın aldıktan sonra üst yöneticileri görevden alıp şirketin yönetim kurulunu feshetti ve mavi tiki parayla satmaya başladı. Ayrıca şirketin yarısını işten çıkardı ve birçok değişiklik yaptı. Musk, reklam gelirlerinde yaklaşık yüzde 50'lik bir düşüş yaşandığını ve şirketin hala negatif nakit akışında olduğunu belirtti. Şirketler, Musk'ın eylemleri ve yanlış bilgi ile sahte hesapların yayılma endişesi nedeniyle reklam vermekte tereddüt ediyor.
15 Temmuz 2023

Koç Holding, kendi emekli ve yardım sandığı vakfının sahip olduğu Arçelik hisselerini 630 milyon lira karşılığında satın aldı. Bu alım, şirketin ödenmiş sermayesinin yüzde 0,87'sine denk geliyor. Satın alma işlemi nakit ve peşin olarak gerçekleştirildi ve hisse devri tamamlandı. İşlem öncesinde Koç Holding'in Arçelik'teki payı yüzde 40,56 iken, Koç Holding Emekli ve Yardım Sandığı Vakfı'nın payı yüzde 5,14'tü.
19 Ocak 2023

ABD'li milyarder yatırımcı George Soros, kendisi hakkında çıkan ölüm söylentilerine Twitter üzerinden yanıt vererek sağlıklı olduğunu ve hayatta olduğunu açıkladı. Söylentiler, 22 bin takipçili bir Twitter hesabı tarafından yayıldı ve bu hesap söz konusu paylaşımı silmedi. George Soros'un ölümüne dair söylentiler daha önce de ortaya çıkmış ve Reuters gibi haber ajansları da bu tür yanlış bilgilendirmeler yapmıştı.
15 Mayıs 2023

Avustralya'nın Queensland bölgesinde balık tutarken kaybolan 65 yaşındaki Kevin Darmody adlı kişinin cesedinin parçaları, bölgede yapılan arama çalışmaları sırasında öldürülen iki timsahın birinin midesinden çıktı. Darmody'nin yanında olan arkadaşı, olay anında sadece bir bağırış ve suya düşme sesi duyduğunu belirtti. Yaban hayatı uzmanları, Darmody'nin iki timsah tarafından öldürülmüş olabileceğini tahmin ediyor. Bu olay, 1985'ten bu yana kayıtlara geçen 13'üncü timsah saldırısı vakasıdır.
3 Mayıs 2023

ABD'nin Arizona eyaletinde 14 yaşındayken kaybolan ve yüksek işlevli otizm teşhisi konan Alicia, dört yıl sonra Montana'da ortaya çıktı. Alicia'nın annesi, kızının internet üzerinden tanıştığı bir kişi tarafından kaçırılmış olabileceğini düşünmüştü. Ancak Alicia, polise kimsenin kendisine zarar vermediğini ve tutsak olmadığını söyledi. Alicia'nın bulunduğu yer, kaybolduğu Arizona'dan yaklaşık 1600 kilometre uzakta.
27 Temmuz 2023

Eskişehir'de, TikTok kullanıcısı Ayşegül Didem Doğan, 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen bölgelerde AKP'ye oy veren afetzedelere hakaret içerikli ve provokatif bir video yayınladığı gerekçesiyle gözaltına alındı. Eskişehir başsavcılığı tarafından 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama' suçlamasıyla soruşturma başlatılan Doğan, adliyeye sevk edildi. Doğan'ın videosu, AKP'li hesaplar tarafından da paylaşılarak tutuklanması talep edildi.
17 Mayıs 2023

ABD'de yaşayan çiftçi Lee Wilson, 50. evlilik yıldönümünde eşi Renee için 80 dönümlük araziye 1,2 milyon ayçiçeği ekti. Bu özel hediye için çok düşündüğünü belirten Lee, eşinin her zaman ayçiçeklerini sevdiğini ve bu yüzden bu hediye fikrini seçtiğini söyledi. Ayçiçeği tarlası, turistlerin fotoğraf çekmek için akın ettiği bir yer haline geldi.
31 Temmuz 2023

Mersin'in Anamur ilçesinde, Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımlı Morca Mağarası'na iniş yapan 14 kişilik dağcılık ekibinden ABD'li Mark Dickey, mağaranın yaklaşık 900 metre derinliğinde mide rahatsızlığı geçirerek mahsur kaldı. AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri, Dickey'in kurtarılması için çalışma başlattı.
4 Eylül 2023

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin eski başkanı ve 'Gecenin Sıcağında' filminin Oscar ödüllü yapımcısı Walter Mirisch, 101 yaşında hayatını kaybetti. Akademi CEO'su Bill Kramer ve Başkanı Janet Yang, Mirisch'in film endüstrisine ve Akademi'ye olan katkılarını övdü ve ailesine başsağlığı diledi. Mirisch, Hollywood'un en etkili yapımcılarından biri olarak kabul ediliyor ve Akademi tarafından kariyeri boyunca çeşitli ödüllerle onurlandırıldı.
26 Şubat 2023

Getir'de kurye olarak çalışan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Muharrem Can İncir, sipariş teslimi sonrası bir otelde piyano çalarken çekilen videosuyla sosyal medyada dikkat çekti. Mozart'ın 'Türk Marşı'nı çalan İncir, piyano çalmayı kendi kendine internetten öğrendiğini ve ileride piyanist olmak istediğini belirtti. Tasarım ve modelleme bölümünde okuyan İncir, konservatuvara gitme isteğine rağmen eğitimi olmadığı için kazanma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor. Sosyal medyadaki olumlu yorumlar karşısında duygulanan İncir, bu ülkede keşfedilmesi gereken birçok gencin olduğunu ifade etti.
11 Ocak 2023

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adayı olarak yaptığı ilk videoda dikkat çeken 'marteniçka' bilekliğini bir Kızılay il başkanından hediye aldığını ve leylek görünce çıkaracağını belirtmişti. Sosyal medya hesaplarından çiçekli bir ağaç dalına asılmış 'marteniçka' fotoğrafını 'Sana söz' notuyla paylaşan Kılıçdaroğlu, profilindeki kapak fotoğrafını da bu görselle değiştirdi. Marteniçka, Balkan ve Trakya halklarının baharı kutlamak için taktığı, sağlık ve uzun ömrü temsil eden kırmızı ve beyaz yün bilekliklerdir.
26 Mart 2023

ABD'li finans şirketi Wells Fargo, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimi kazanması durumunda 2024 ortasına kadar dolar/TL'nin 20'ye yükselmesini, Millet İttifakı'nın kazanması durumunda ise 14'e düşmesini bekliyor. Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetiminde olduğu dönemde döviz rezervlerinden büyük miktarlarda satış yapıldığı ve Merkez Bankası'nın 2022'de dolar/TL'yi dizginlemek için 108 milyar dolarlık müdahalede bulunduğu belirtiliyor. Ekonomist İris Cibre, Wells Fargo'nun analizini iyimser bulduğunu ve bazı ekonomik faktörlerin göz ardı edildiğini ifade ediyor.
9 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında dünya çapında tanınan sanatçılar ve ünlüler, Türkiye'ye sosyal medya üzerinden destek ve taziye mesajları yayımladı. Oscar ödüllü oyuncu Russell Crowe, Antonio Banderas, Dua Lipa, Mark Ruffalo, George Takei, Evgeny Grinko, Yngwie Malmsteen ve Manowar gibi isimler, depremden etkilenenler için üzüntülerini ve dayanışma duygularını ifade ettiler. Mark Ruffalo ayrıca AHBAP Derneği'ne destek olunması çağrısında bulundu.
7 Şubat 2023
İşaretlediklerim