Depremden etkilenen bölgelerden gelen öğrenciler, özel okullar tarafından başlatılan bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında ikinci dönem için yüzde 100 bursla misafir öğrenci olarak kabul edilecekler. Proje, misafirogrenci.org adlı bir platform üzerinden yürütülüyor ve şu anda 1302 okul, 11 bin 230 kontenjan sunuyor. Aileler, seçtikleri şehirdeki özel okulların sunduğu kontenjanlardan yemek ve kitap dahil ücretsiz olarak faydalanabilecekler. Proje, anaokulundan liseye kadar olan eğitimi kapsıyor ve velilerin başvuru için doğrudan okullarla iletişime geçmeleri gerekiyor.
12 Şubat 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'de özel eğitim kurumlarının yüksek ücretleri nedeniyle toplumda bir kastlaşma oluştuğunu ifade etti. İstanbul'da bir yabancı kolejin 2024-2025 ders yılı kayıt ücretinin 830.000 lira olduğunu, taksitlendirildiğinde ise 1 milyon 150 bin liraya çıktığını belirtti. Korkmaz, bu durumun sadece çok az bir kesimin ödeyebileceği bir durum olduğunu ve Türkiye'de 2022 yılında kaynağı belirsiz 26,4 milyar dolarlık para girişi olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, vakıf üniversitelerinin bazılarının kendi şirketleri üzerinden kazanç sağladığını ifade etti.
29 Mart 2024

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, yeni evlenen çiftlere verilecek 'evlilik kredisi' ile ilgili kriterleri açıkladı. Buna göre, 150 bin liralık krediye yalnızca 18-27 yaş arası kişiler başvurabilecek. Kredinin, ilk olarak deprem bölgesinde yaşayan gençlere verileceği ve daha sonra genişletileceği belirtildi. Kriterler arasında gelir durumu, belirli suçlara bulaşmamış olma ve deprem bölgesinde yaşama şartları da bulunuyor.
1 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) öğrenci yurtlarına yapılan başvuru sonuçları açıklandı. Asil ve yedek isim listesi yurtsonuc.ibb.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı. İBB yurt ön kayıtları 28-30 Ağustos 2024 arasında yapılacak. Yedek listeden barınma hakkı kazanan öğrencilere 2 Eylül-4 Eylül 2024 arasında SMS ile bilgi verilecek. İBB yurt kesin kayıtları ise 9-11 Eylül 2024 arasında yapılacak. Yurtların bu yılki ücreti kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1950 lira olarak belirlendi.
28 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), üniversite öğrencileri için yurt başvurularını 16-19 Ağustos tarihleri arasında kabul edecek. Bu yıl yurt ücretleri kahvaltı ve akşam yemeği dahil 1950 lira olarak belirlendi. Başvurular 'İstanbul Senin' mobil uygulaması ve yurt.ibb.istanbul web sitesi üzerinden yapılacak. Başvuru şartları arasında T.C. vatandaşı olmak, İstanbul'da bir yükseköğretim kurumuna kayıtlı olmak ve ailesinin İstanbul dışında ikamet etmesi gibi kriterler bulunuyor.
15 Ağustos 2024

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve diğer ilgili kurumları, bir ay önce 'yüz yüze eğitime hazırız' açıklaması yapanları şimdi de açıklama yapmaya çağırdı. 6 Şubat'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini duyurmuş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini açıklamıştı. Akademisyenler ve siyasiler bu karara itiraz ederken, öğrencilerin uzaktan eğitimi takip etme imkanlarının kısıtlı olduğu belirtiliyor.
30 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimler öncesinde vatandaşlara yönelik bazı ekonomik kolaylıklar ve afflar içeren bir dizi yeni düzenlemeyi açıkladı. Bu düzenlemeler arasında 31 Aralık 2022'den önceki kesinleşmiş borçların yapılandırılması, çeşitli vergi ve ceza borçlarının kapsama alınması, 2 bin lirayı aşmayan vergi borçlarının silinmesi ve yaklaşık 2,5 milyon sürücünün ceza puanlarının silinerek ehliyetlerinin iadesi bulunuyor. Ayrıca, yükseköğrenim kredi borçlarının artırılmayacağı ve taksitlendirilebileceği belirtiliyor.
24 Ocak 2023

Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank, teknoloji alanında yenilikçi fikirleri olan girişimcilere destek olmak amacıyla 'Tekno Girişimci Destek Kredisi' adı altında yeni bir kredi paketi sunuyor. Bu kredi paketi ile yazılım, donanım geliştirme ve mobil teknolojiler gibi alanlarda faaliyet gösteren girişimlerin büyümesi, istihdamın artırılması ve rekabetin desteklenmesi amaçlanıyor. Teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren veya TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumlardan destek almaya hak kazanmış girişimciler bu krediden yararlanabilecek. Kredi, 500 bin liraya kadar, altı ay anapara ödemesiz ve 60 ay vadeli olup, faiz oranları vade süresine göre değişiklik gösterecek.
3 Ocak 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 6 Şubat depremlerinden etkilenen Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da YKS'nin yapılacağını açıkladı. Daha önce bu bölgelerde sınavların yapılmayacağı belirtilmişti. Ancak yapılan yeni incelemeler ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitime devam etme kararı sonrasında, bu dört ilde sınavların tekrar düzenlenmesine karar verildi. Ersoy, bölgedeki öğrencilerin güvenli bir şekilde sınavlara girebilmeleri için gerekli önlemlerin alınacağını ifade etti.
30 Mart 2023

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Türkiye'de 2023 itibarıyla yaklaşık 200 ülkeden 350 bin yabancı öğrenci bulunduğunu açıkladı. Türkiye, dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip ilk 10 ülke arasında yer alıyor. YÖK, uluslararası öğrenci sayısını 500 bine, ardından 1 milyona çıkarmayı hedefliyor. Ayrıca, istihdam bağlantısı azalan programların kontenjanları azaltılırken, yapay zeka ve dijital teknolojiler gibi alanlarda yeni programlar açılıyor.
11 Temmuz 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), lisans ve lisansüstü öğrencilere verilen burs miktarlarında artış yaptığını duyurdu. Doktora bursu çalışan öğrenciler için 910 TL'den 2.500 TL'ye, çalışmayanlar için ise 3.825 TL'den 7.500 TL'ye yükseltildi. Lisans destek bursu 1.000 TL'den 1.875 TL'ye, TEBİP-Lisans bursu 1.500 TL'den 2.000 TL'ye, yüksek lisans bursu 2.300 TL'den 3.500 TL'ye, doktora bursu ise 3.500 TL'den 6.000 TL'ye çıkarıldı.
4 Nisan 2023

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 8-9 Haziran tarihlerinde yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS), okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli adaylara 30 dakika ek süre sağlayacak. Bu karar, bir engelli öğrencinin Kamu Denetçiliği Kurumu'na (KDK) başvurması ve KDK'nın ÖSYM'ye tavsiyede bulunması sonucu alındı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) daha önce engelli öğrencilere ek süre verilmesini kararlaştırmış, ancak uygulama 2024-2025 eğitim öğretim yılına kadar ertelenmişti.
12 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İslam Kalkınma Bankası'nın (İKB) Türkiye'ye 2024-2026 dönemi için 6,3 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu. Bu finansman, eğitim, sağlık, ulaştırma, finans, tarım, sanayi, enerji ve altyapı gibi çeşitli sektörleri desteklemek amacıyla kullanılacak. Finansman, İKB'nin yanı sıra Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu, Özel Sektörün Geliştirilmesi İslami Kurumu ve İslam Ülkeleri Arası İhracat ve Yatırım Sigortası Kurumu tarafından da sağlanacak. Şimşek bu açıklamayı, İKB'nın 50'nci kuruluş yıl dönümü toplantısında yaptı.
29 Nisan 2024

Resmi Gazete'de yayımlanan cumhurbaşkanı kararı ile devlete olan borçların yapılandırılması için başvuru süresi 6 Haziran'a, ilk taksit ödeme süresi ise 31 Temmuz'a kadar uzatıldı. Ayrıca, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, kredi kartı borçlarının faizlerinin silinmesi ve anaparanın 36 ay taksitlendirilmesi vaadinde bulundu.
26 Mayıs 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar dönemi eğitimini erteledi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu durum, 14 Mayıs seçimleri öncesinde, öğrencilerin oy kullanma sürecini etkileyebilir. Adres değişikliği için son tarih olan 2 Nisan'a kadar üniversitelerin açılıp açılmayacağı belirsizliği sürdüğünden, öğrencilerin hangi şehirde oy kullanacakları konusunda kararsızlıkları var. CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, bu belirsizliğin giderilmesi ve öğrencilerin mağduriyetinin önlenmesi için Meclis'te konuştu.
30 Mart 2023

6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar döneminin ertelendiğini ve Erdoğan'ın üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildiğini duyurdu. Bu kararla birlikte KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Çanakkale'deki KYK yurtlarında kalan öğrencilerden odalarını hızla boşaltmaları isteniyor, ancak bu talep etkili bir şekilde iletilmedi ve birçok öğrenci durumdan geç haberdar oldu. Öğrenciler, yurtların hızlı boşaltılma sürecine ve uzaktan eğitim kararına tepkili.
12 Şubat 2023

Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ile Katar Üniversitesi, 30 öğrencinin tam burslu eğitimi için işbirliği anlaşması imzaladı. Katar Üniversitesi, Türkiye’den gidecek öğrencilere yurt konaklaması, yemek, sağlık sigortası, uçak bileti ve aylık eğitim desteği sağlayacak. Başvuru yapacak öğrencilerin belirli akademik ve dil yeterlilik şartlarını karşılaması gerekiyor. Başarılı olan 30 öğrenci, Ocak 2025'te Katar'da eğitimlerine başlayacak.
28 Haziran 2024

Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Liseye Geçiş Sınavı (LGS)'nin 2 Haziran 2024 Pazar günü yapılacağını duyurdu. Tekin, bu kararla öğrencilerin bayram öncesinde sınava girmelerini ve ailelerin bayram hazırlıkları ve yaz tatili planlamalarını daha rahat yapabilmelerini hedeflediklerini belirtti. Sınavın soru sayısı ve şeklinde bir değişiklik olmayacağını, tüm soruların sekizinci sınıf öğretim programlarına uygun olarak hazırlanacağını ifade etti.
2 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz cep telefonu ve bilgisayar satışı konusunun bir sonraki kabine toplantısında ele alınacağını belirtti. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de üretim yapan firmaların bu kapsama dahil edileceğini ve cari açığı düşünerek hareket edeceklerini ifade etti. Erdoğan, ayrıca Aile ve Gençlik Bankası ile evlenecek gençlere uygun şartlarda kredi meselesinin de yakın takiplerinde olduğunu bildirdi.
6 Eylül 2023
İşaretlediklerim