Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için adayların alacağı yardım ve bağışlarla ilgili kuralları açıkladı. Adaylar, yabancı devletler, uluslararası kuruluşlar, tüzel kişiler ve Türk uyruklu olmayan gerçek kişilerden bağış alamayacak. Adaylar, belirlenen süre içinde mal bildiriminde bulunacak ve seçilen adayın mal bildirimi Resmi Gazete'de yayımlanacak. Nakdi yardımlar, adayların açacağı 'seçim hesabı'na yatırılacak ve sadece seçim harcamalarında kullanılacak. Adaylar, seçim hesapları ve finansal işlemler için muhasebeci veya avukatları yetkilendirebilecek.
18 Mart 2023

Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu'nun kararı uyarınca, futbolda ikinci transfer ve tescil dönemi 8 Şubat'a kadar sürecek şekilde yarın başlayacak. Bu dönem, 2022-2023 sezonunun ikinci yarısında takımların kadrolarını güçlendirmeleri için bir fırsat sunacak. İlk transfer ve tescil dönemi 17 Haziran'da başlamış ve 8 Eylül'de sona ermişti.
11 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, deprem nedeniyle süresiz tatil ilan edilen üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitim vereceğini açıkladı. Ayrıca, KYK yurtlarının depremzedeler için kullanıma açılacağını belirtti. Deprem bölgesindeki veya bu illere kayıtlı 13 binin üzerindeki yükümlü askerin mart ve nisan celplerinin mayısa ertelendiğini de ekledi.
11 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası evsiz kalan binlerce insan için öğrenci yurtlarının kullanılması kararı alındı ve Türkiye genelinde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Bu karar çeşitli kesimler tarafından eleştirildi. Boğaziçi Üniversitesi ise, 20 Şubat 2023'te başlayacak bahar dönemi derslerini isteyen öğrencilerin sınıfta, isteyenlerin ise çevrimiçi olarak takip edebileceğini duyurdu. Ayrıca depremzede öğrencilere ders kayıtları ve eğitimle ilgili kolaylıklar sağlanacağı belirtildi.
13 Şubat 2023

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2024-YKS istatistiklerini açıkladı. Adaylar en çok matematik ve fen bilimleri sorularında zorlanırken, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularında ortalama bir doğru yanıt verildi. Sınava katılım oranları ve doğru yanıt ortalamaları detaylı olarak paylaşıldı. Kadın adaylar Türkçe ve sosyal bilimlerde daha başarılı olurken, erkek adaylar temel matematik ve fen bilimlerinde öne çıktı.
16 Temmuz 2024

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK'ün kararıyla üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise üniversitelerin yaza kadar uzaktan eğitime geçeceğini duyurdu. KYK yurtları depremzedeler için kullanıma açılacak. Akademisyenler, veliler ve öğrenciler bu karara tepki göstererek, toptancı yaklaşımın yanlış olduğunu, depremzedeler için yeterli altyapının olmadığını ve pandemi tecrübesinden ders alınması gerektiğini belirtiyorlar. Ayrıca KYK yurtlarının aileler için uygun olmadığı ve alternatif çözümler sunulması gerektiği ifade ediliyor.
11 Şubat 2023

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta yaşanan deprem sonrasında üniversitelerin bahar dönemi ertelenmiş ve KYK yurtları depremzedeler için boşaltılmıştı. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu, yurtlarda sadece 160 depremzedenin kaldığını ve yurtların yüzde 18,8'lik bir doluluk oranına sahip olduğunu açıkladı. Akademisyenler, öğrenciler ve veliler, bu durumun yeni mağduriyetlere yol açacağını belirtiyor ve uzaktan eğitim kararına itiraz ediyorlar.
1 Mart 2023

Merkez Bankası, Mayıs 2024 itibarıyla özel sektörün yurt dışı kredi borcunun 2023 yıl sonuna göre 4,5 milyar dolar artarak 168,5 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Uzun vadeli kredi borcu 2,4 milyar dolar artarak 157,3 milyar dolara, kısa vadeli kredi borcu ise 2,1 milyar dolar artışla 11,2 milyar dolara çıktı. Bankaların uzun vadeli borçlanmaları azalırken, tahvil ihracı şeklindeki borçlanmaları arttı. Finansal olmayan kuruluşların kredi borçlanmaları azalırken, tahvil stokları arttı.
17 Temmuz 2024

ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, YKS'ye başvuran en genç adayın 15, en yaşlı adayın 89 yaşında olduğunu belirtti. Sınava toplam 3 milyon 527 bin 466 adayın başvurduğunu ve sınavın 228 sınav merkezinde uygulanacağını ifade etti. Adayların okul türlerine göre dağılımı ve diğer istatistiksel bilgileri paylaştı. Geçen yılki sınava 3 milyon 243 bin 334 aday başvurmuştu.
12 Haziran 2023

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, e-Devlet Kapısı'nda kullanıcı sayısının 66 milyonu aştığını ve yıl sonuna kadar kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılabileceğini açıkladı. Ayrıca, mobil kaza tutanağı uygulamasının 20 Mayıs'ta açıldığını ve 59 bin kişi tarafından kullanıldığını belirtti. 'Özel sigortalarım' hizmeti ile kullanıcılar tüm poliçe bilgilerine tek noktadan erişim sağlayabilecek. Mobil cüzdan uygulaması da devreye alınarak, kullanıcıların internetin olmadığı ortamlarda dijital cüzdanlarına aktardıkları verileri kullanabilmeleri sağlanacak.
7 Ağustos 2024

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dünya sıralamalarında ilk 400'de bulunan üniversitelerden mezun olanlara doğrudan denklik vereceğini, ilk 1000'de yer alanlardan mezun olanlarda ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girme şartı aranmayacağını açıkladı. Bu düzenleme, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programları dahil olmak üzere bütün programları kapsayacak. İlk 1000'de yer almayan üniversitelerin tıp, diş hekimliği, eczacılık ve hukuk programlarını bitirenlerin YKS'ye girme ve başarı şartını yerine getirme zorunluluğu devam edecek.
29 Mart 2024

CHP Gençlik Kolları, 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerde, ikametgahlarından farklı şehirlerde bulunan üniversite öğrencilerinin oy kullanabilmesi için ekonomik engelleri ortadan kaldırmayı amaçlayan 'Demokrasi Bileti' kampanyasını başlattı. Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin otobüs bileti alarak oy kullanmaya gitmek zorunda kaldıklarını ve birçok öğrencinin ekonomik gücünün bilet ücretlerini karşılamaya yetmediğini belirtti. Kampanya, TÜLOV iş birliğiyle yürütülecek ve destek olmak isteyenler 'demokrasibileti.org' üzerinden katkıda bulunabilecek.
27 Nisan 2023

Darıca Gençlerbirliği, 2024-2025 sezonu futbolcu seçmelerine katılacak adaylardan 5 bin TL talep ettiğini duyurdu. Bu uygulama, Türkiye futbolunda bir ilk olarak dikkat çekiyor. Daha önce Alagöz Holding'in sponsorluğunda olan kulüp, bu kez farklı bir gelir modeli deniyor. Bu gelişme, futbol camiasında tartışmalara yol açabilir.
27 Ağustos 2024

İstanbul Anadolu Savcılığı, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı'nda hakim, savcı ve personelin çocukları ve gençler için Kuran kursu açılacağını duyurdu. Ücretsiz yaz Kuran kursu, Kartal Müftülüğü tarafından organize edilecek ve 7-20 yaş arasındaki kız ve erkekler için açık olacak. Kurs, 3 Temmuz 2023'te başlayıp 11 Ağustos 2023'te sona erecek ve adliyenin mescidinde düzenlenecek.
24 Haziran 2023

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın, sınavsız olarak yaptığı 199 KYK yurt müdürü ataması, Büro Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası'nın açtığı dava sonucunda mahkeme tarafından iptal edildi. Mahkeme, atamaların kanuni dayanağının olmadığını belirterek, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının zorunlu olduğuna hükmetti. Sendika başkanı, yapılan atamaların liyakatsiz olduğunu ve başka usulsüz atamaların da olduğunu ifade etti.
7 Kasım 2023

Boğaziçi Üniversitesi, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle bazı yurtlarında öğrenci kabul etmeyecek. Bu durum, yurtların toplam kontenjanını yaklaşık 2 bin 500 kişi azalttı. Üniversite, kapasite artırma çabalarının devam ettiğini belirtse de, henüz somut bir gelişme yok. Yurt kurasına katılma hakkına sahip öğrencilerin listesi açıklandı ancak birçok öğrenci yurt bulamadı. Depremzede öğrenciler ve sosyo-ekonomik durumu kötü olan öğrenciler de bu durumdan etkilendi.
21 Temmuz 2023

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), vakıf yükseköğretim kurumlarında normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden eğitim öğretim ücretinin yıllık değil, sadece tekrar gerektiren ders veya dönem başına alınacağını duyurdu. Bu kararın, bazı vakıf yükseköğretim kurumlarının normal eğitim süresinde mezun olamayarak okulu uzatan öğrencilerden kaldığı ders ücreti yerine yıllık ücret talep ettiği şikayetleri üzerine alındığı belirtildi. YÖK, tüm vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilen karara uygun hareket edilip edilmediğinin ilk denetim döneminde gözden geçirileceğini vurguladı.
19 Eylül 2023

Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerde bahar döneminin ertelendiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaza kadar uzaktan eğitime geçileceğini duyurdu. Bu karar, KYK yurtlarının depremzedelere açılmasıyla birlikte öğrencilerin mağdur olacağı endişesini doğurdu. Eğitim-Sen, kararın eğitim hakkına orantısız ve öngörülemez bir müdahale olduğunu belirterek, yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açtı.
14 Şubat 2023

Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyım' yönetimi, mezunların okula girişini sağlayan mezun kartlarını iptal etmeye devam ediyor. Bu durum, mahkeme kararlarına rağmen gerçekleşiyor. 9 Mart 2023'e kadar 138 mezunun kartı iptal edilerek okula girişi yasaklandı. Mezunlar, giriş yasaklarını mahkemeye taşıyor ve bazı mezunların davalarında, giriş yasaklarının kaldırılmasına yönelik kararlar çıkmaya başladı. Ancak, mahkeme kararının üzerinden bir ay bile geçmeden bazı mezunların kartları yeniden iptal edildi.
25 Temmuz 2023

Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması için başvuru tarihlerini açıkladı. Başvurular 20-31 Mayıs tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Öğretmen adayları, atanmak istedikleri alanlara uygun mezuniyet belgelerini sisteme yükleyerek sözlü sınava katılmak istedikleri ili tercih edecekler. Sözlü sınava hak kazanan adaylar ve sınav merkezleri 10 Haziran 2024'te ilan edilecek, sınavlar ise 1 Temmuz 2024'te başlayacak.
17 Mayıs 2024
İşaretlediklerim