Kaan Sezyum, Türkiye'deki gıda enflasyonunun dünyadaki en yüksek oranlardan biri olduğunu ve bu durumun halkı olumsuz etkilediğini vurguluyor. Yazısında, ekonomik sıkıntıların yanı sıra, yönetim biçiminin ve yasakların toplumu nasıl baskı altına aldığını eleştiriyor. Sezyum, genç neslin eğitim sistemindeki yetersizlikler nedeniyle gerçeklikten uzaklaştığını ve mutsuzluk içinde yaşadığını ifade ediyor. Ayrıca, ülkenin evrensel kurallara uymayan bir yaşam tarzına sürüklendiğini belirtiyor.
15 Mayıs 2024

Türkiye'de enflasyonla mücadele politikalarının daraltıcı etkileri ve yeniden yükselen enflasyon, piyasalarda stagflasyon endişelerini artırdı. Stagflasyon, ekonomide durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü durumu ifade eder. Sektör temsilcileri, iç talebi etkilemeyecek politikalara ağırlık verilmesi ve finansmanın önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtiyor. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve TOBB Hazırgiyim ve Konfeksiyon Sektör Meclisi Başkanı Şeref Fayat, stagflasyon riskine karşı uyarılarda bulundu.
8 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye'nin öncülük ettiği tahıl koridoru anlaşmasının Avrupa ve Afrika'daki birçok insanın ekmek bulamama durumunu önlediğini belirtti. Ukrayna'nın Rusya işgali altında ihracatının durması sonucu oluşan kriz, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğuyla imzalanan anlaşma ile çözüme kavuşturuldu. Nebati ayrıca, Türkiye'nin pandemi ve savaş gibi küresel zorluklara rağmen büyümeye devam ettiğini ve Türkiye Ekonomi Modeli ile üretim ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadele edileceğini ifade etti.
24 Nisan 2023

İlber Ortaylı, dünya genelinde artan kirlilik ve beslenme krizine dikkat çekerek, nüfus artışının azalmasına rağmen bu sorunların önüne geçemeyeceğini ifade etti. Gelecekte su ve gıda problemlerinin büyüyeceğini ve bu kaynaklar etrafında çatışmaların yoğunlaşacağını öngördü. Ayrıca, Türkiye'nin coğrafi ve stratejik pozisyonunu gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'nın geçmişteki birlik deneyimlerinden ve Brexit sonrası yaşanan gelişmelerden bahsederek, Avrupa'nın hala çözülmemiş sorunlara sahip olduğunu belirtti.
5 Mayıs 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Şubat ayında aylık enflasyonun %3,15 arttığını ve yıllık enflasyonun %55,18'e gerilediğini açıkladı. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise aylık enflasyonun %7,21 arttığını ve yıllık enflasyonun %126,91 olduğunu bildirdi. TÜİK verileri, yöneticilerin sık değişimi ve eleştiriler nedeniyle tartışma konusu olurken, gıda fiyatlarındaki en büyük artış dikkat çekti.
3 Mart 2023

Tüm, Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sencer Solakoğlu ve yönetim kurulu üyeleri, Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan ile bir araya gelerek hayvancılık sektöründeki güncel gelişmeleri ele aldı. Toplantıda, özellikle et ithalatı ve et fiyatlarının gelecekteki seyri üzerinde duruldu. Görüşmede, et fiyatlarının enflasyon oranında artmaya devam edeceği ve arz talep dengesinin en iyi şartlarda 2-3 yıl içinde sağlanabileceği, bu süre zarfında et fiyatlarının yüksek seyretmeye devam edeceği ifade edildi.
19 Mart 2024

Merkez Bankası, yılın ilk enflasyon sunumunda TL'nin değer kaybı beklentilerinin kırılması, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve ithal tüketim malı talebinin azaltılması gibi üç anahtar hedefe odaklandı. Bankanın sıkı para politikası duruşu ve kararlı tutumu, TL'ye geçişi hızlandırabilir ve enflasyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Bu adımlar, dezenflasyon sürecinin başlaması için önemli olarak değerlendiriliyor.
11 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'deki tarımsal üretimin yüzde 20'sinden fazlasına zarar verdiğini ve bölgedeki kırsal altyapıda ciddi hasar oluşturduğunu bildirdi. Depremin etkilediği bölge, Türkiye'nin tarımsal gayri safi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 15'ini ve tarım ihracatının yüzde 20'sini oluşturuyor. FAO, depremden etkilenen bölgelere yardımın 112 milyon dolara çıkarılmasını talep etti. Ayrıca, depremlerin Türkiye'ye maliyetinin 103 milyar doların üzerinde olduğu ve bölgede 658 bin kişinin işsiz kaldığı belirtildi.
1 Nisan 2023

Yılbaşından bu yana et ithalatı için 1 milyar dolar harcayan Türk hükümeti, iç piyasada et fiyatlarını düşürmeyi amaçlamıştır. Ancak bu çabalar sonuçsuz kalmış, halk ucuz et alabilmek için sabah erken saatlerde kuyruklara girmiştir. Buna rağmen, Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 25 oranında bir zam yapmıştır. Bu durum, yerli üreticilere destek olunabilecekken yabancı üreticilere kaynak aktarılmasını eleştiren görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
22 Nisan 2024

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 64,27 arttığını duyurdu. Aylık enflasyon oranı yüzde 1,18 olarak belirlenirken, üretici fiyatları yıllık yüzde 97,72 artış gösterdi. Önceki yılın aynı dönemindeki yüksek enflasyon oranları nedeniyle, bu yılın Aralık ayında enflasyon oranlarında gözlemlenen düşüş, baz etkisi olarak adlandırılıyor. İktidarın, enflasyona karşı önlem almak yerine bu baz etkisinin devreye girmesini beklediği ve seçimlere yaklaşırken enflasyon düşüşünün fiyatlar gerilemiş gibi lanse edileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

İklim değişikliğinin enflasyon üzerindeki etkileri ve merkez bankalarının fiyat istikrarını koruma kabiliyetleri üzerindeki potansiyel etkileri giderek daha fazla önem kazanıyor. Avrupa Merkez Bankası ve bilim insanlarının yaptığı araştırma, küresel ısınmanın ve sıcak hava dalgalarının gıda fiyatlarını ve genel enflasyonu artıracağını gösteriyor. Araştırmaya göre, iklim değişikliği 2035 yılına kadar gıda maliyetini her yıl yüzde 1,49 ila 1,79 puan, genel enflasyonu ise 0,76 ile 0,91 puan arasında artıracak.
27 Mart 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, hükümetin enflasyonla mücadelede maliye politikası, yapısal reformlar ve sektörel politikaları kullanmaya devam edeceğini ifade etti. Merkez Bankası'nın hükümetin belirlediği genel politikalar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarında ciddi bir değişiklik olmadığını ve enflasyonu tek haneye düşürme kararlılığını dile getirdi. Ekonomide yeni bir model denemesi ve seçim öncesi para politikasında değişiklik yapılmaması, piyasa dışı düzenlemeler ve Merkez Bankası'nın TL'deki değer kaybını yavaşlatma çabaları anlatıldı.
16 Haziran 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun temmuz ayı enflasyon oranını yüzde 47,83 olarak hesapladığını ve Enflasyon Araştırma Grubu'nun 12 aylık enflasyonu yüzde 122,88 olarak belirlediğini açıkladı. Şimşek, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, mali tedbirler, döviz kuru gelişmeleri ve ücret artışlarının etkisiyle enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, para politikası duruşunun olumlu etkisiyle 2024 yılı ortasından itibaren yıllık enflasyonun düşmeye başlayacağını ve politikalarının temel amacının orta vadede enflasyonu kalıcı olarak tek hanelere indirmek olduğunu ifade etti.
3 Ağustos 2023

Birleşmiş Milletler'in Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler 2023 raporuna göre, küresel ekonomik büyüme 2023 yılında yüzde 1,9 olacak ve bu oran son yılların en düşük büyüme tahmini olarak kaydedildi. Raporda, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin yüzde 2,7'ye yükselebileceği belirtildi. Türkiye ekonomisinin 2023'te yüzde 3,7 ve 2024'te yüzde 3,5 büyümesi beklenirken, yıl sonu enflasyon oranının ortalama yüzde 42,4 olacağı ve 2024'te yüzde 13,5'e düşeceği tahmin ediliyor. Bu tahminler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 enflasyon hedefinin yüzde 20'ler seviyesinde olacağı yönündeki açıklamasının üzerinde.
26 Ocak 2023

Bloomberg HT'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine katılan kurumların medyan beklentisi, Türkiye'de kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 3,8 ve yıllık yüzde 62,8 artacağı yönünde. Ekim ayında yaşanan hafif gevşemenin ardından, kasım ayı için enflasyon beklentileri tekrar yükselişe geçti. 2023 sonu için medyan enflasyon beklentisi yüzde 66,5 iken, 2024 sonu için yüzde 42,24 olarak belirlendi. OECD ise Türkiye için enflasyon ve büyüme tahminlerini yükseltti.
30 Kasım 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, gelecek sene enflasyonun kalıcı şekilde düşeceğini ifade etti. Orta Vadeli Program'da (OVP) 2023 yılı enflasyon hedefi yüzde 65, 2024 yılı hedefi ise yüzde 33 olarak belirlendi. Erdoğan, yapısal reformların, maliye ve para politikasını güçlü bir şekilde destekleyeceğini ve Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmek zorunda kalacağını belirtti. Ayrıca, her şeyin kontrol altında olduğunu ve yapısal reformlarla Türkiye'yi tekrar tek haneli enflasyona kavuşturacaklarını ifade etti.
11 Eylül 2023

Faizin 7,5 puan artırılarak yüzde 25’e çekilmesinden sonra Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek gibi Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’dan da 'kararlılık' mesajı geldi. Erkan, 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir şekilde başlamasını sağlayacak zemini oluşturmak için Enflasyon Raporu toplantısında kamuoyuyla paylaştıkları yol haritasını kademeli ve kararlı adımlarla uygulamaya devam ettiklerini belirtti. Ayrıca, Türkiye'de altın ithalatında son dönemde dikkat çekici artışlar yaşandığı ve bu durumun cari açık üzerinde de etkili olduğu belirtildi.
28 Ağustos 2023

Esfender Korkmaz, AKP iktidarının 2006 yılında çıkardığı ve tarımsal destekleme programlarının finansmanı için gayrisafi millî hasılanın yüzde birinden az olamayacağını belirten kanuna uymadığını ifade etti. 2007 yılından itibaren tarımsal desteklerin milli gelire oranı yüzde 1'in altında kaldı ve zamanla daha da azaldı. Korkmaz, tarımsal desteklerin yeniden GSYH'nın yüzde birine çıkarılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye'deki yüksek geçiş ücretlerinin gıda fiyatlarını artırdığına ve tarım ürünlerinin nakliyesinde paralı yolların bedava olması gerektiğine dikkat çekti.
7 Şubat 2024

Türkiye'de gıda fiyatlarının aylık yüzde 8.25, yıllık ise yüzde 71.12 arttığı belirtiliyor. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte, iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan tereyağı, peynir ve süt fiyatlarında büyük artışlar yaşanıyor. Ayrıca, hizmet sektöründe de fiyat artışları devam ediyor. Ulaştırma, sağlık, eğitim, lokanta ve otellerdeki yıllık artış oranları dikkat çekici seviyelerde. Bu durum, tüketici fiyatlarında enflasyonun düşüşe geçeceğine dair bir umut bırakmıyor.
5 Mart 2024

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, son dönemdeki zamların ekmek maliyetini de artırdığını ve bu durumun büyük bir ekonomik krize bağlı olduğunu belirtti. Tarım ve gıda ürünlerinde enflasyonun yüzde 300 olduğunu ifade eden Kavuncu, ekonomik kalkınma politikalarının ve enflasyonla mücadele programının değiştirilerek ekonominin düze çıkarılması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Kavuncu, ekmek fiyatlarının 12 TL olmasının zorunlu hale geldiğini belirtti.
20 Temmuz 2023
İşaretlediklerim