2024-2028 dönemini kapsayan 12'nci Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Planın ana hedefleri arasında sosyal kalkınmayla refahı yükseltmek, enerji ve ulaşımda Türkiye'yi merkez ülke haline getirmek yer alıyor. 2028'de gayrisafi yurt içi hasılanın 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi, işsizliğin yüzde 7,5'e düşürülmesi ve büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor. Ayrıca, enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi planlanıyor.
16 Ekim 2023

Esfender Korkmaz, üretim maliyetleri ile satış fiyatları arasındaki yüksek farkın nedeninin, hükûmetin tarımsal destekleri yeterince sağlamamasından kaynaklandığını belirtti. 2007'de çıkarılan bir kanunla, millî gelirin en az yüzde biri kadar tarımsal destek sağlanması gerekirken, hükûmetin bu miktarı millî gelirin sadece 0,44'ü kadar verdiğini ifade etti. Korkmaz'a göre, hükûmetin bu tutumu, perakende fiyatlarının düşmesini engelliyor ve fiyat kontrolü yapmasını zorlaştırıyor.
25 Şubat 2024

Türkiye'de iktidar, seçimlere kısa bir süre kala enflasyon rakamlarını düşürmeye çalışıyor. Aralık ayında yıllık enflasyon oranı %64,27 olarak açıklandı. İktidar, baz etkisi ve zincir marketlerin fiyatları dondurması gibi yöntemlerle ocak ayı enflasyonunu negatif çıkarmayı hedefliyor. İstanbul'da doğalgaz ve elektrik fiyatlarında yapılan indirimler de bu stratejinin bir parçası olarak görülüyor. Uzmanlar, iktidarın bu hamleleri seçim kampanyası için kullanacağını öne sürüyor.
9 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son 21 yılda tarım, hayvancılık ve su ürünleri alanlarında büyük başarılar elde ettiğini belirtti. Erdoğan, muhalefetin tarım sektörüne yönelik eleştirilerini temelsiz bulduğunu ifade etti ve tarımda sürdürülebilirlik ve markalaşma konularına vurgu yaptı. Ayrıca, tarım sektöründeki bazı sorunların farkında olduklarını ve bu sorunlara çözüm bulmak için çalıştıklarını söyledi. Erdoğan, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık ile genç ve kadın çiftçilere yönelik kredi limitlerinin artırıldığını da duyurdu.
17 Mayıs 2024

Yalçın Karatepe, Merkez Bankası'nın enflasyon raporunu değerlendirerek, Türkiye'de yüksek enflasyonun kalıcı olacağını öne sürdü. Merkez Bankası'nın faiz oranlarını önemli ölçüde artırmasına rağmen, enflasyonun beklenen düzeylere inmemesi ve hatta artış göstermesi eleştirildi. Karatepe, enflasyonla mücadelede yeni yönetimin de sorumluluğunun olmadığını ve enflasyonun 2024 yılı sonunda yüzde 36 yerine muhtemelen yüzde 50 civarında olacağını ifade etti.
9 Şubat 2024

Merkez Bankası'nın faiz oranını sabit tutma kararı, ekonomistler arasında farklı yorumlara neden oldu. Tunç Şatıroğlu, bu kararı 'enflasyon lobisinin kazanması' olarak değerlendirirken, Mahfi Eğilmez asıl önemli olanın faiz değil, enflasyonu kontrol altına almak olduğunu belirtti. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası duruşunun sıkılaştırılacağını ifade etti. Ocak ayı enflasyonunun %6.7, Şubat ayının ise %5 civarında gerçekleşmesi bekleniyor, ancak yıl sonu beklentileri Merkez Bankası'nın tahminlerinin 7 puan üzerinde.
22 Şubat 2024

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, uzun yıllar savunduğu 'Faiz sebep, enflasyon sonuç' tezinden Mayıs 2023 seçimlerinden sonra vazgeçtiğini ve bu konuda Mehmet Şimşek'i ekonominin başına getirdiğini belirtti. Faizlerin düşürülmesiyle enflasyonun düşeceği beklentisi gerçekleşmeyince, Erdoğan enflasyonun düşürülmesinin zaman alacağını ve bu süreçte vatandaşın mağdur edilmemesi için çeşitli adımlar atıldığını ifade etti. Enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde seyretmeye devam ettiği belirtilirken, Erdoğan'ın enflasyonu tek haneli rakamlara düşürme hedefi olduğunu vurguladı.
6 Mart 2024

Murat Muratoğlu, Türkiye'de artan fakirlik seviyesine ve simit gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarının hükümet tarafından belirlenmesine dair yeni bir düzenlemeyi ele alıyor. Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklikle, simit fiyatlarının belirlenmesinde ilgili federasyon ve Ticaret Bakanlığı'nın olumlu görüşü aranacak. Muratoğlu, bu durumu, hükümetin ekonomik yönetimdeki başarısızlıklarını örtbas etme çabası olarak yorumluyor ve temel gıda maddelerine erişimde yaşanan zorluklara dikkat çekiyor.
15 Mart 2024

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkelerden biri olduğunu ve Akdeniz'de çölleşmenin hızlanabileceğini ifade etti. Kuraklığın gıda fiyatları üzerindeki etkisi artacak ve tarım, hayvancılık, turizm gibi sektörler olumsuz etkilenecek. Taalas, fosil yakıt kullanımını azaltma ve sulama teknolojilerine odaklanma gerekliliğine vurgu yaparak, Türkiye'nin güneş ve rüzgar enerjisine yatırım yapması gerektiğini belirtti.
20 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Türkiye'de aralık ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Bu oran, önceki yılın aynı dönemine göre hesaplanan baz etkisiyle düşük çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonla mücadelede uygulanan politikaların olumlu etkilerini önümüzdeki aylarda vatandaşların daha net hissedeceğini belirtti. Bakan, enflasyonla mücadelede işsizlik ve ekonomik küçülmeye yol açmayan politikaların uygulanmaya devam edeceğini ifade etti.
3 Ocak 2023

Ekonomist Remzi Özdemir, seçimlerin ardından Türkiye'de hükûmetin enflasyonla mücadele kapsamında daha sert tedbirlere başvuracağını iddia etti. Özdemir'e göre, Merkez Bankası Nisan toplantısında bu yönde önemli adımlar atacak ve bu durum fiyatların düşmesine neden olacak. Özdemir, halkın bu süreçte zorlanacağını ancak sonunda Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme başarısını takdir edeceğini belirtti.
24 Şubat 2024

Bağımsız akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), Türkiye'de 12 aylık enflasyonun yüzde 137,55 seviyesinde olduğunu duyurdu. Aralık ayında aylık enflasyon yüzde 5,18 artış gösterirken, altı aylık artış ortalaması yüzde 38,57 olarak hesaplandı. İktidarın enflasyonla mücadelede somut önlemler almak yerine baz etkisine güvendiği ve bu durumun özellikle seçimlere yaklaşırken iktidar tarafından fiyatların gerilemiş gibi gösterilebileceği belirtiliyor.
3 Ocak 2023

Esfender Korkmaz, çekirdek enflasyonun, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, altın, içki ve tütün gibi malların fiyat artışlarını çıkardıktan sonra elde edilen TÜFE(B)'nin yıllık bazda yüzde 70,31 olduğunu belirtiyor. Bu oranın, yıllık TÜFE'den daha yüksek olduğunu ve enflasyonun direnç gösterdiğini ve artacağını ifade ediyor. Korkmaz, 2021 yılından bu yana hem TÜFE hem de çekirdek enflasyonun arttığını ve seçim dönemi nedeniyle siyasi iktidarın popülizmden vazgeçmeyeceğini, bu durumun TÜFE artışını sürdüreceğini öne sürüyor.
5 Mart 2024

Türkiye'de kuru soğan fiyatlarındaki yüksek artış devam ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, fiyat artışlarına tepki gösterenlere mevsimsel şartları işaret ederek, fiyatların yeni ürünle birlikte düşmeye başladığını belirtti. Nebati, soğan fiyatlarına odaklanan eleştirilere karşı, ülkenin altyapı ve savunma yatırımlarının önemini vurgulayarak, sosyal medyada zaman geçiren ve eleştiri yapan kişilere atıfta bulundu.
22 Nisan 2023

AA Finans tarafından yapılan ankete göre, 10 ekonomistin katılımıyla haziran ayı için Türkiye'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,91 artması bekleniyor. Bu beklentiye göre, yıllık enflasyonun yüzde 38,20'ye düşmesi öngörülüyor. Ayrıca, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 47,32'den 42,07'ye gerilemiş durumda. Mayıs ayında TÜİK tarafından ölçülen yıllık enflasyon yüzde 39,59 olarak kaydedilmişti.
3 Temmuz 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında aylık enflasyonun %6,65 arttığını ve yıllık enflasyonun %57,68'e yükseldiğini duyurdu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu %121,62 olarak açıkladı ve Ocak ayında aylık enflasyonun %9,26 arttığını belirtti. Ekonomistlerin Ocak ayı için aylık enflasyon beklentisi %3,8 artış iken, yıllık enflasyonun %53,5'e gerileyeceği öngörülmüştü. Dünya genelinde enerji fiyatlarının düşmesine ve gıda fiyatlarının azalmasına rağmen, Türkiye'de fiyat artışları devam ediyor.
3 Şubat 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi üzerine, bu durumu Türkiye'de değişen damak tadına bağlayarak, koyun etinin ucuz olmasına rağmen tercih edilmediğini ve çocukların kokusundan rahatsız olduğunu belirtti. Mersin'deki aday tanıtım toplantısında ise koyun etinin yağlı ve güzel olduğunu, güç verdiğini ve Türkiye'ye en güzel tadı verdiğini ifade ederek, koyun eti tüketimine yönelik pozitif bir mesaj verdi.
16 Nisan 2023

Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere göre, Şubat ayı yıllık enflasyon oranı %67,07 olarak gerçekleşti ve piyasa beklentilerinin üzerinde çıktı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonla mücadelede dezenflasyon sürecinin yılın ikinci yarısında belirgin sonuçlar vereceğini ve 2025'te bu sürecin daha da hızlanacağını ifade etti. Yılmaz, Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı adımlarının yanı sıra maliye politikası ve yapısal reformlarla desteklenecek dezenflasyon sürecinin önemine vurgu yaptı.
6 Mart 2024

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyon tahminlerinde bir değişiklik yapmadıklarını belirterek 2023 yıl sonu için yüzde 22,3 ve 2024 yıl sonu için yüzde 8,8 enflasyon tahmininde bulundu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun Aralık ayı verilerine göre yıllık enflasyon yüzde 64,27 olarak gerçekleşmişti. Merkez Bankası, enflasyon hedefini son olarak 2010 yılında tutturabilmiş ve son 12 yıldır hedeflerinin üzerinde bir enflasyon oranıyla karşılaşmıştır. Birleşmiş Milletler'in Türkiye için 2023 sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,4 seviyesinde.
26 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından fiyatları 'uygun' bulunarak övülen Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde satılan Ramazan kolisinin fiyatı geçen yıl 169 lira iken bu yıl 320 liraya yükseldi. Türk Lirasının döviz karşısında değer kaybetmesi ve faiz oranlarının düşürülmesiyle artan maliyetler nedeniyle enflasyon tarihi seviyelere ulaştı. Hükümet yetkilileri ve iktidara yakın medya, fiyat artışlarından zincir marketleri sorumlu tutarken, Erdoğan Tarım Kredi Kooperatif marketlerini desteklemişti. 2018 yılında 49 lira olan Ramazan kolisi fiyatındaki artış, enflasyonun boyutunu gözler önüne seriyor.
12 Mart 2023
İşaretlediklerim