34. Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Film Yarışması'nda yarışacak dokuz film belirlendi. Festival, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından 2-10 Kasım arasında düzenlenecek. Yarışacak filmler arasında Kıvanç Sezer’in 8X8, Melis Önel’in Aniden, Umut Evirgen’in Annesinin Kuzusu, Fikret Reyhan’ın Cam Perde, Tunahan Kurt’un Karganın Uykusu, Ayşe Polat’ın Kör Noktada, Umut Subaşı’nın Sanki Her şey Biraz Felaket, Cemil Ağacıkoğlu’nun Son Hasat ve Nehir Tuna’nın Yurt filmleri bulunuyor. Festivalin 'En İyi' ödülleri 10 Kasım’da Festival Ödül Töreni’nde sunulacak.
5 Ekim 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin 42'ncisi için program duyuruldu. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film gösterilecek. Festival, 'Hırçın' filmi ile açılacak ve Kayhan Yıldızoğlu ile Nevra Serezli'ye Sinema Onur Ödülleri verilecek. Ulusal Yarışma kategorisinde 11 film yarışacak ve festival gösterimleri altı farklı salonda yapılacak. Biletler, İKSV Lale Kart üyeleri için öncelikli satışla 27 Mart'ta, genel satış ise 31 Mart'ta başlayacak.
22 Mart 2023

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, Eye Film Müzesi iş birliğiyle 'Sinematografik Hazlar: Eye Film Müzesi’nden Bir Seçki' adlı film programını sunuyor. Program, 4 Haziran'a kadar Pera Müzesi Oditoryumu'nda izlenebilecek ve Avrupa sinemasının en eski örneklerinden seçilmiş filmleri içeriyor. Gösterimler, kadınların sinema endüstrisindeki rolünü vurgulayan eserler ve erken dönem komedileri gibi çeşitli türleri kapsıyor. Program, indirimli müze giriş biletiyle izlenebilir ve 18 yaş ve üzeri için uygundur.
24 Mayıs 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 17-28 Nisan 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan 43. İstanbul Film Festivali'nin 'Türkiye Sineması' bölümüne başvurular başlamıştır. Festival, 1982 yılından bu yana düzenlenmekte olup, bu yılki tema 'Sinemaya Yeni Bakışlar' olarak belirlenmiştir. Başvurular sadece internet üzerinden yapılabilecek ve son tarih 19 Ocak 2024'tür. Festivalde Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması gibi kategorilerde ödüller verilecek.
5 Aralık 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde yarışan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren 'Kuru Otlar Üstüne' filmi, 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye'de ilk kez gösterilecek. Film, bir köydeki resim öğretmeni Samet'in taciz suçlamasıyla karşılaşmasını ve hayatının değişimini konu alıyor. Festival, 18-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve film ekibinin yanı sıra dünya sinemasından seçkiler, özel gösterimler, belgeseller, söyleşiler ve atölye çalışmaları gibi etkinlikler de yer alacak.
13 Temmuz 2023

Bu hafta sinema salonlarında üçü yerli olmak üzere toplam 10 yeni film izleyici ile buluşacak. Oscar adayı 'Geride Kalanlar', yerli aksiyon filmi 'Emanet', gençlik filmi 'Hayatımız Roman', yabancı aksiyon filmi 'Tetikçi', Arnavut yapımı 'The Albanian Virgin', duygusal drama 'Hatır', korku filmleri 'Hayali' ve 'Rahha', animasyonlar 'Süper Kahramanlar: Sihirli Dünya' ve 'Minik Fare ve Sevimli Ayının Maceraları' bu haftanın dikkat çeken yapımları arasında yer alıyor.
7 Mart 2024

İstanbul Modern Sinema, kadın sinemacılara daha fazla alan açmayı hedefleyen projesi kapsamında 'Düşten Maddeye' adlı yeni seçkisini duyurdu. Seçki, sinema endüstrisindeki kadınların eksikliğinin çokça hissedildiği yapım tasarımı ve sanat yönetimine odaklanıyor. 10 filmlik seçki, 26-29 Ekim tarihleri arasında İstanbul Modern Sinema'da izleyiciyle buluşacak.
18 Ekim 2023

31 Mayıs - 7 Haziran tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek olan Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde dünya genelinden 64 film gösterilecek. Festival 'Daha Fazlası, Daha Azı Değil' temasıyla düzenleniyor ve açılış gecesinde sinemadaki kadın emeğini onurlandıran çeşitli ödüller verilecek. Festivalde özel gösterimler, FIPRESCI Ödülü'ne aday filmler ve çeşitli tematik bölümler yer alacak. Ayrıca İranlı yönetmen Mania Akbari festivalin konuğu olacak ve festivalde Türkiye'den kadın filmleri de gösterilecek. Biletler 27 Mayıs'ta satışa çıkacak ve Ankara Büyükşehir Belediyesi öğrencilere 1000 bilet hediye edecek.
25 Mayıs 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde gösterilecek ilk filmler açıklandı. Festival, Cannes'da prömiyerini yapan 'May December' filmi ile açılacak. Festivalin uluslararası programında Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan ve önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Toronto Film Festivali'nin ardından ülkemizde ilk kez Ayvalık'ta gösterilecek yılın merakla beklenen filmleri yer alıyor. Festivalde ayrıca, 'Sararmış Yapraklar', 'Canavar', 'Öğretmenler Odası', 'Kabahatliler', 'Umudunu Kaybetme', 'İnşallah Erkek Olur', 'Dört Kız Kardeş', 'Nasıl Seks Yapacağız?', 'Vurgun Yemek', 'Güzel Günler', 'Çözümler Kitabı' ve 'Yeniden Başla' gibi filmler de izleyiciyle buluşacak.
24 Ağustos 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 42. İstanbul Film Festivali'nde 'Kör Noktada' filmi, Altın Lale Ulusal Yarışma Ödülü'nü aldı. Ayşe Polat'ın yazıp yönettiği film, aynı zamanda en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi kurgu ödüllerini de kazandı. En iyi yönetmen ödülü 'Ayna Ayna' filmiyle Belmin Söylemez'e verildi. Ödül töreninde farklı kategorilerde birçok sanatçı ve eser ödüllendirildi, bazı ödül sahipleri ödüllerini toplumsal olaylara ve kişilere adadı.
18 Nisan 2023

1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda yer alacak 10 film belirlendi. Seçici kurulun değerlendirmesi sonucu belirlenen filmler Türkiye'de ilk kez Antalya'da sinemaseverlerle buluşacak. Ayrıca '8×8', 'Bildiğin Gibi Değil', 'Hayat', 'Kurban' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri dünya ilk gösterimlerini festivalde yapacaklar. Festivalde ilk filmlerini gerçekleştiren yönetmenlerin aday olabildiği 'Behlül Dal En İyi İlk Film Ödülü' için ise 'Beraber', 'Yurt' ve 'Zamanımızın Bir Kahramanı' filmleri değerlendirilecek.
6 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 43'üncü İstanbul Film Festivali'nde ödüller sahiplerine verildi. Festivalde, Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi Altın Lale Ödülü'nü kazandı. Selman Nacar'ın 'Tereddüt Çizgisi' filmi Ulusal Fıpresci ödülünü alırken, en iyi kadın oyuncu ödülü Tülin Özen'e, en iyi erkek oyuncu ödülü ise Serdar Orçin ve Alican Yücesoy'a verildi. Festivalde ulusal ve uluslararası birçok kategoride ödüller dağıtıldı.
29 Nisan 2024

Türk sinemalarında bu hafta iki yerli film dahil olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona giriyor. Oscar adayı 'The Banshees of Inisherin' ve Mısır asıllı İsveçli yönetmen Tarık Saleh'in 'Cennetten Gelen Çocuk' filmleri dikkat çekiyor. Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği 'Prestij Meselesi', Güney Koreli müzik grubu BTS'nin konserini anlatan 'BTS: Yet to Come in Cinemas', gerilim filmi 'Kulübeye Tıklat', yerli korku filmi 'Musallat 3' ve animasyon 'Mumyalar' diğer gösterime giren yapımlar arasında yer alıyor.
3 Şubat 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta 10'u yerli olmak üzere toplam 14 yeni film seyirciyle buluşuyor. Filmler arasında Amy Winehouse'un hayatını anlatan 'Back to Black', deprem sonrası Hatay'da geçen bir dramı konu alan 'Şahsi Meselemiz Merkez Üssü Hatay' ve bir dizi komedi, dram, aksiyon, korku ve animasyon türündeki yapımlar yer alıyor. Bu filmler arasında çeşitli konular işleniyor, örneğin 'Üç Günlük Dünya' İstanbul'un arka mahallelerinde geçen bir hikayeyi, 'Kanlı Gece: Kamp' ise yerli aksiyon severlere hitap ediyor.
3 Mayıs 2024

Ayvalık Uluslararası Film Festivali, 14-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Festival öncesinde, Seyir Derneği tarafından 24 Haziran - 2 Temmuz tarihleri arasında Açık Hava Film Geceleri düzenlenecek. Balıkesir Ayvalık'taki etkinlikte, dünya festivallerinde gösterilen 10 film sinemaseverlerle buluşacak. Filmler her gece 21:15'te gösterilecek ve biletler 17 Haziran'dan itibaren satışa sunulacak.
14 Haziran 2023

Selman Nacar'ın son filmi 'Tereddüt Çizgisi', 80. Venedik Film Festivali'nde dünya prömiyerini yaptı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı. Filmin galasına, yönetmen Nacar'ın yanı sıra oyuncular Tülin Özen, Oğulcan Arman Uslu, Gülçin Kültür Şahin, Erdem Şenocak, Okan Avcı, Buket Gülbeyaz, Zeynep Tözüm, Ahmet Kutlu ve film ekibi katıldı. Filmin dünya haklarını, Shoplifters, The Square ve A War gibi uluslararası film kategorisinde Oscar adayı olan filmleri de temsil eden Magnolia Pictures aldı.
5 Eylül 2023

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde bu yıl cumhuriyetin 100'üncü yılına özel verilen 'Sinemamızın Yüzü' ödülü Türkan Şoray ve Kadir İnanır'a takdim edilecek. Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar başkanlığında düzenlenen festivalin Yürütme Kurulu, Türkiye sinemasına katkılarından dolayı iki usta isme ödül verme kararı aldı. Ödüller, 23 Eylül'de festivalin kapanış gecesinde takdim edilecek.
11 Eylül 2023

31. Adana Altın Koza Film Festivali'nde jüri başkanlığını ünlü yönetmen ve senarist Nuri Bilge Ceylan yapacak. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve oyuncular Demet Akbağ ile Uğur Polat'a onur ödülü verilecek. Nuri Bilge Ceylan, daha önce Cannes Film Festivali'nde 'Bir Zamanlar Anadolu'da' ile Büyük Ödül ve 'Kış Uykusu' ile Altın Palmiye kazanmıştı. Yönetmenin son filmi 'Kuru Otlar Üstüne' ise vizyon gösteriminin ardından Netflix'te izleyiciyle buluşmuştu.
12 Ağustos 2024

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nde bu yıl, dünya festivallerinde dikkat çeken yerli ve yabancı yapımlar gösterilecek. Festival kapsamında 'Genç Sinema' programı ile üniversite öğrencileri sinema profesyonelleriyle buluşacak ve 'çocuk günü' etkinlikleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca, geçen yıl hayatını kaybeden usta sinemacı Jean Luc Godard anısına 'Nefret / Le Mépris' filmi gösterilecek.
2 Ağustos 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinemalarda, Cannes Film Festivali'nde yarışan 'Çaykovski’nin Karısı' ve gerçek bir olaydan uyarlanan 'Çıldırmış Ayı' gibi dikkat çekici filmler gösterime girdi. Ayrıca, evlilik kararını ailelerine açıklayan bir çiftin hikayesini anlatan 'Belki Evet, Belki Hayır' ve bir annenin hasta kızını kurtarmak için verdiği mücadeleyi konu alan 'Kızım' gibi yerli yapımlar da izleyiciyle buluştu. Animasyon severler için 'Tay' ve 'Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop', korku filmi meraklıları için ise 'Paranoid' ve 'Ecinni 4: Ecel' vizyona giren diğer filmler arasında yer alıyor.
31 Mart 2023
İşaretlediklerim