31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Hatay, Adıyaman ve Malatya'da film gösterimleri yapacak. Festivalin Genel Müdürü Hüseyin Orhan, kültür ve sanatın iyileştirici gücünü deprem bölgelerine taşımak istediklerini belirtti. Adana Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, bu yıl deprem bölgesinde daha fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Festival, 23-29 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek ve Nilüfer konseriyle başlayacak.
5 Eylül 2024

Adana'da düzenlenen 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu. Festivalde 'Sinemamızın Yüzü Özel Ödülü'nü alan usta oyuncular Kadir İnanır ve Türkan Şoray oldu. İnanır, ödül konuşmasında barış vurgusu yaparken, Şoray ise Atatürk'ün kadınlara verdiği haklara dikkat çekti.
23 Eylül 2023

18-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin uzun metraj, belgesel ve kısa metraj film yarışmaları jüri üyeleri açıklandı. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda filmleri değerlendirecek jüri, yönetmen Ömer Faruk Sorak başkanlığında belirlendi. SİYAD En İyi Film Ödülü, Film-Yön En İyi Yönetmen ödülü, Belgesel Film Yarışması, Uluslararası Kısa Film Yarışması, Öğrenci Kısa Film Yarışması ve Adana Kısa Film Yarışması'nın jüri üyeleri de duyuruldu.
21 Ağustos 2023

Fransa'nın Cannes şehrinde 14-25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek olan 77'nci Cannes Film Festivali'nin resmi seçkisi, yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Festivalde, Greta Gerwig'in jüri başkanlığını üstleneceği ve birçok ünlü yönetmenin son filmleriyle Altın Palmiye için yarışacağı açıklandı. Yarışacak yönetmenler arasında Yorgos Lanthimos, David Cronenberg, Francis Ford Coppola ve Paolo Sorrentino gibi isimler bulunuyor. Ana yarışmada Altın Palmiye için yarışacak filmlerin listesi de paylaşıldı.
11 Nisan 2024

Bu yıl 30'uncusu düzenlenecek olan Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde, Türk sinemasının ve tiyatrosunun deneyimli sanatçıları Perran Kutman ve Cihan Ünal'a 'Onur Ödülleri' verileceği açıklandı. Festival, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar öncülüğünde 18-24 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek ve Menderes Samancılar Yürütme Kurulu Başkanlığını üstlenecek. Festivalde çeşitli yarışma bölümleri olacak ve sinemacılar için son başvuru tarihi 7 Ağustos 2023 olarak belirlenmiştir.
18 Temmuz 2023

Ünlü yönetmen Nuri Bilge Ceylan'ın Cannes Film Festivali'nde prömiyer yapan ve Merve Dizdar'a 'en iyi oyuncu' ödülü getiren yeni filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Türkiye'de ilk olarak 30'uncu Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde gösterilecek. Film, 29 Eylül'de Türkiye genelinde sinemalarda izleyiciyle buluşacak. 'Kuru Otlar Üstüne', İstanbul'a atanmayı bekleyen bir resim öğretmeninin taciz suçlamasıyla karşılaşması ve bu durumun hayatını nasıl etkilediğini konu alıyor.
14 Temmuz 2023

'Kanun Hükmü' adlı belgesel, Altın Portakal Film Festivali'nden 'filmdeki bir kişi hakkında yargı sürecinin devam ettiği' gerekçesiyle çıkarıldı. Bu duruma tepki gösteren 20 jüri üyesi, belgesel seçkiye geri alınmazsa görevden çekileceklerini açıkladı. Ayrıca, Ulusal Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Metraj Film Yarışması'nda yer alan 27 film de festivalden çekildi.
27 Eylül 2023

Nuri Bilge Ceylan'ın son filmi 'Kuru Otlar Üstüne', Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Türkiye prömiyerini yapacak. Film gösteriminden elde edilecek gelir, İhtiyaç Haritası aracılığıyla deprem bölgelerine ulaştırılacak. Festival bu yıl, İhtiyaç Haritası ile işbirliği yaparak, özellikle depremden etkilenen çocukların ve gençlerin psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimine katkı sağlamayı hedefliyor. İhtiyaç Haritası, afet bölgesinde 'Hatay Komünite Merkezi' başta olmak üzere farklı konteyner kent ve alanlarda çocuklar ve gençler için kalıcı mekanlar kuracak ve çeşitli eğitim ve etkinlikler gerçekleştirecek.
8 Eylül 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta üç yerli yapım olmak üzere toplam yedi yeni film vizyona girdi. Cannes Film Festivali'nde ödül kazanan 'Savaş Atı', iki gencin Amerikan Rüyası'na dair hikayesini anlatıyor. 'Kaygısız Baş', İstanbul'dan Kapadokya'ya dönen bir gencin yaşadıklarını, 'Küçük Deniz Kızı' ise Ariel'in insan olma arzusunu konu ediniyor. Japon yapımı anime 'Suzume', genç bir kızın olgunlaşma serüvenini, 'Conjuring: Şeytan Ayini' ve 'Cin Hikayeleri Kayıp Bebek' korku ve gerilim türünde, 'İşaretliler: Kurban' ise metafizik bir hikayeyi izleyiciyle buluşturuyor.
26 Mayıs 2023

Bu hafta Türkiye'deki sinema salonlarında dört yerli yapım dahil olmak üzere beş yeni film vizyona girdi. Özcan Alper'in yazıp yönettiği 'Karanlık Gece', toplumsal öfke ve linç kültürünü ele alıyor ve gazeteci Nuh Köklü'ye adanmıştır. Ümit Ünal'ın senaryosunu yazdığı 'Oregon', 80'lerin toplumsal yaşamını ve günümüze dair detayları içeriyor. Güney Kore yapımı 'Kuralsızlar', gerilim ve aksiyon dolu bir hikaye sunuyor. 'Büyük Macera: Hazine Peşinde', mahallelerine sahip çıkmak için mücadele eden dört arkadaşın hikayesini anlatıyor. 'Elif ve Arkadaşları: Kapadokya' ise haftanın animasyon filmi olarak çocukları Kapadokya'da bir maceraya davet ediyor.
28 Nisan 2023

İstanbul Modern'in yeni binasındaki sinema salonu, 8-18 Haziran tarihleri arasında 'Unutma Biçimleri' adlı programla açılıyor. Program, yönetmen Burak Çevik'in 73. Berlin Film Festivali'nde prömiyerini yapan ve 14 yıl sonra bir araya gelen bir çiftin hikâyesini anlatan 'Unutma Biçimleri' filminden esinlenmiş. Film, Türkiye'de ilk gösterimini İstanbul Modern'de yapacak ve 14 yıl boyunca Türkiye'de başka bir yerde gösterilmeyecek. Programda ayrıca Türkiye'de ilk kez gösterilecek sekiz film bulunuyor ve biletler Perşembe günleri ücretsiz, diğer günler ise 80 lira olarak belirlenmiş.
6 Haziran 2023

42'nci İstanbul Film Festivali, İstanbul Kadıköy'deki Süreyya Operası'nda başladı. Festivalin ilk Sinema Onur Ödülü Kayhan Yıldızoğlu'na, ikinci ödül ise Nevra Serezli'ye verildi. Metin Akpınar, ödül töreninde Nevra Serezli'ye sürpriz yaparak ödülünü takdim etti. Festival kapsamında 12 gün boyunca 84 ülkeden 160 yönetmenin 163 filmi gösterilecek.
7 Nisan 2023

Nehir Tuna'nın yönettiği 'Yurt' filmi, 80. Venedik Film Festivali'nde 'En İyi Senaryo' ödülünü kazandı. Film, festivalin 'Orizzonti' (Ufuklar) bölümünde yarıştı ve beş dakika boyunca ayakta alkışlandı. Filmin konusu, kendini İslam'a adamış bir babanın zoruyla erkeklerin kaldığı bir dini yurda yerleştirilen 14 yaşındaki Ahmet'in yaşadıklarına odaklanıyor. Film, Türkiye prömiyerini 7-14 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yapacak.
10 Eylül 2023

14-19 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek Ayvalık Uluslararası Film Festivali'nin programı açıklandı. Festival, Todd Haynes imzalı 'May December' filmiyle açılacak. Festival kapsamında toplam 57 film gösterilecek ve çeşitli etkinlikler, söyleşiler ve atölyeler düzenlenecek. Festivalin Türkiye Sineması 2022-2023 bölümünde ulusal ve uluslararası festivallerde gösterilmiş yerli yapımlar yer alacak. Festivalin uluslararası programında ise Cannes, Berlin, Karlovy Vary, Selanik gibi dünya festivallerinde prömiyerini yapan filmler gösterilecek.
5 Eylül 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından bu yıl 28’incisi düzenlenen İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı açıklandı. Festivalde beş uluslararası ve 14 yerli oyun sahnelenecek. Program kapsamında Almanya, Fransa, Romanya, Sırbistan ve Japonya’dan oyunlar yer alacak. Festival, 22 Ekim ile 19 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da 11 farklı mekânda gerçekleştirilecek.
6 Eylül 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), her yıl geleneksel olarak yaptığı gibi bir filmi restore ederek sinemaseverlerle buluşturuyor. Bu yılki seçimleri, fantastik-dram-trajedi türlerini harmanlayan Metin Erksan'ın 'İntikam Meleği-Kadın Hamlet' filmi oldu. Film, geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü oyuncu Fatma Girik'in başrolünde olduğu ve 1976 yapımı bir eser. Restorasyon işlemi Atlas Post Production tarafından gerçekleştirildi ve film, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
9 Mart 2023

Bu yıl 7-14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ortak yapım marketi ve proje geliştirme platformu Antalya Film Forum'da yer alacak ilk projeler belli oldu. Uzun Metraj Kurmaca ve Belgesel Work-in-Progress Platformları'na toplam 10 proje seçildi. Bu projeler arasında Erkan Tahhuşoğlu'nun 'Döngü', Ozan Yoleri'nin 'Güzel Bir Gece', Pınar Yorgancıoğlu'nun 'Karanlıkta Islık Çalanlar' gibi isimler yer alıyor.
31 Ağustos 2023

Türk sinemalarında bu hafta dört yerli film ve beş yabancı film olmak üzere toplam dokuz yeni film vizyona giriyor. İrlanda'nın Oscar adayı 'Sessiz Kız', 1910 yılında geçen 'Tek Yürek İmalat-ı Harbiye', bilim kurgu aksiyon filmi '65', uçakta geçen gizemli olayları konu alan 'Uçuş 811', komedi filmi 'Ulan Salih', ünlü sunucunun hayatını konu alan 'Ne Olacak Halim?', 'Çığlık' serisinin yeni filmi 'Çığlık 6', ve iki animasyon film 'Pinkfong Sing-Along Movie 2: Wonderstar Concert' ve 'Hayaller Ülkesi: Gizemli Macera' izleyicilerle buluşuyor.
10 Mart 2023

2-10 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 34'üncü Ankara Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Yarışması'nın jürisi belli oldu. Jüri başkanlığını yönetmen Derviş Zaim'in üstlendiği yarışmanın diğer jüri üyeleri yazar Mine Söğüt, kurgucu Mustafa Preşeva, oyuncular Murat Kılıç ve Selin Yeninci'den oluştu. Festivalde toplam 225 bin liralık ödül verilecek. Bu sene ayrıca en iyi film ödülü kazanan filmin yönetmenine bir sonraki filmi için; ilk defa yapımcı Cemal Okan tarafından 'Fono Film Post Prodüksiyon Ödülü' verilecek.
16 Ekim 2023

Türkiye'deki sinema salonlarında bu hafta yedi yeni film vizyona giriyor. Dardenne kardeşlerin göçmenlerin hayatta kalma mücadelesini anlattığı 'Tori ve Lokita', Mahsun Kırmızıgül'ün 'Prestij Meselesi', Ben Affleck'in başrolünde olduğu 'Hypnotic: Zihin Avı', Robert De Niro'nun oynadığı 'Eyvah Babam', Salvador Dali'nin hayatını anlatan 'Dali Diyarı', animasyon filmi 'Örümcek-Adam: Örümcek Evrenine Geçiş' ve korku filmi 'The Boogeyman' izleyicilerle buluşuyor.
2 Haziran 2023
İşaretlediklerim