Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarında görev yapan ücretli öğretmen ve usta öğreticilerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 oranında bir artış gerçekleştirildi. Bu değişiklik, Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri ile Bilgi İşlem Genel Müdürlüklerinde geçici görev yapan yönetici ve öğretmenlerin ek ders ücretleri de haftada dokuz saat artırıldı.
11 Kasım 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında toplu ulaşım araçları, taksi, okul ve personel servis ücretlerine zam yapıldı. Akbil ücreti yüzde 13 zamla 20 liraya, aylık öğrenci abonman ücreti ise 282,5 liraya yükseldi. Taksilerde açılış ücreti 30 lira, mesafe ücreti kilometre başına 20 lira olarak belirlendi. Minibüslerde en kısa mesafe ücreti 18 lira, öğrenci ücreti ise 12 lira oldu. Okul servis ücretleri ve personel servisi ücretlerinde de artışlar yapıldı.
25 Temmuz 2024

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel okulların 2023 yılı ücretlerine yüzde 65 zam yapılacağını duyurdu. ÖZDEBİR Yönetim Kurulu Başkanı Naci Atalay ise özel okullara yüzde 80-90 oranında bir zam beklentisi içinde olduklarını ifade etmişti. Özel okullar 2022 yılını son 40 yılın en zor dönemi olarak nitelendiriyor ve geçen yıl 1500'den fazla özel okulun kapandığı belirtiliyor.
4 Ocak 2023

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yayımladığı 'Geçmişten Günümüze Sayılarla Eğitim' broşürü, Anadolu ve Fen liselerine olan yüksek talebe rağmen, İmam Hatip ve Meslek Liselerinin sayısının artırıldığını gösteriyor. Anadolu liselerine olan talep, öğrenci başına düşen yüksek sayıdan anlaşılırken, İmam Hatip liselerinin öğrenci sayısı azalmasına rağmen sayılarının artırıldığı belirtiliyor. Ayrıca, üniversiteye giriş oranları da dikkate alındığında, Anadolu ve Fen liselerinin İmam Hatip ve Meslek liselerine göre daha başarılı olduğu görülüyor. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim politikalarının velileri ve öğrencileri belirli lise türlerine mecbur bıraktığı yönünde eleştirilere yol açıyor.
19 Nisan 2024

Ankara'da yaşayan görme engelli 8. sınıf öğrencisi Yağmur Büyükurvay, LGS sınavında yanlış kitapçık verilmesi nedeniyle hak kaybına uğradı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın kılavuzuna göre, hiç görmeyen öğrencilere, şekil, grafik ve resim içeren sorular yerine betimlemeli soruların yer aldığı kitapçık verilmesi gerekiyor. Ancak Büyükurvay'a yanlış kitapçık verildi ve bu durum sınav performansını olumsuz etkiledi. Ailesi, durumu Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirdi ancak sorunun çözülmesi için dava açmaları gerektiği söylendi. Aile, durumun düzeltilmesi için dava açtı.
30 Temmuz 2023

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından Koç Üniversitesi, 2023-2024 eğitim yılı ücretlerini duyurdu. Üniversitenin sitesinde yer alan bilgiye göre, bu yıl ilk kez yerleşen öğrenciler için tıp fakültesi dışındaki programlar 520 bin lira olacak. Bu ücret geçen yıl 278 bin lira idi. Yabancı dil hazırlık programı ücreti de tüm bölümler için 520 bin lira olarak belirlendi. Tıp fakültesinin ücreti ise yarı burslu öğrenciler için 358 bin lira oldu.
20 Temmuz 2023

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) verilerine göre, İstanbul'da eylül ayında fiyatı en çok artan ürünler okul malzemeleri oldu. Bu gruptaki artış yüzde 98'lere kadar ulaştı. İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi'nde yer alan 242 ürünün 166'sının perakende fiyatı arttı. Eylülde önceki aya göre 'Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamaları Grubu'nda yer alan defter yüzde 98,94 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu.
2 Ekim 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kız çocuklarının eğitim oranını artırmak için ailelerin 'erkeklerle aynı okula göndermek istememe' endişesine çözüm olarak kız çocukları için ayrı okulların açılabileceğini belirtti. Bu açıklama, sosyal medyada ve kamuoyunda ciddi eleştirilere yol açtı. Eleştiriler, bu tür bir ayrımın laik eğitim sistemine ve karma eğitim ilkesine aykırı olduğu, gerici bir zihniyeti yansıttığı ve cinsiyet ayrımcılığını pekiştireceği yönündeydi.
12 Temmuz 2023

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi toplantısında toplu ulaşım araçları, taksi, okul ve personel servis ücretlerine yüzde 22,19’a varan oranlarda zam yapıldı. Akbil ücreti yüzde 13 zamla 17,70 liradan 20 liraya, aylık öğrenci abonman ücreti ise 250 liradan 282,5 liraya çıktı. Taksilerde açılış ücreti 30 lira, mesafe ücreti kilometre başına 20 lira, zaman tarifesi ücreti saatlik 235 lira ve indi-bindi ücreti 100 lira olarak belirlendi. Minibüslerde en kısa mesafe ücreti 18 lira, öğrenci ücreti ise yüzde 20 zamla 10 liradan 12 liraya yükseldi.
25 Temmuz 2024

Muğla'da 15 yaşındaki lise öğrencisi Sıla Akgül'e çarparak ölümüne neden olan sürücü T.Y, önce 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı, sonra ceza 24 bin 300 lira para cezasına çevrildi. Ayrıca sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konuldu. Akgül ailesinin avukatı Didem Alaca, karara itiraz edeceklerini belirtti ve verilen cezanın çok az olduğunu ifade etti.
19 Ekim 2023

Engelli bireyler, döviz kuru ve yüksek enflasyon nedeniyle tıbbi malzemelerin fiyatlarının artması sonucu SGK'nın geri ödeme tutarlarının yetersiz kalmasından şikayetçi. Kalitesiz tıbbi malzemeler enfeksiyonlara ve ek sağlık sorunlarına yol açarken, engelliler daha kaliteli ürünlere erişim için yüksek farklar ödemek zorunda kalıyor. Ayrıca, engelli bireyler hane içi gelir kriteri olmaksızın engelli aylığı bağlanmasını ve SGK'nın geri ödemelerinin güncel dolar kuru üzerinden yapılmasını talep ediyor. Engelli Hakları Erişim Platformu, bu sorunların çözümü için yetkililere çağrıda bulunuyor.
18 Mayıs 2024

Ankara Büyükşehir Belediyesi, artan CNG maliyetleri nedeniyle toplu ulaşım ücretlerine zam yaptığını duyurdu. Tam bilet fiyatı 6,5 liradan 9,5 liraya, öğrenci bileti ise 3,5 liradan 4,75 liraya çıkarıldı. Belediye Başkanı Mansur Yavaş, maliyet artışlarının önüne geçmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi muafiyeti veya indirim talebinde bulunmuş, ancak yanıt alamamıştı. EGO Genel Müdürlüğü'nün Kasım 2022'deki aylık zararı 262 milyon lira olarak açıklandı.
9 Ocak 2023

CHP Gençlik Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, YÖK'ün hibrit eğitim kararının öğrencilerin oy kullanmasını engellemek amacıyla alındığını öne sürdü. Kahramanmaraş'taki depremler sonrası YÖK, üniversitelerin bahar dönemini ertelemiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan uzaktan eğitime geçileceğini duyurmuştu. Akademisyenler ve siyasiler karara itiraz ederken, Eğitim-Sen dava açtı. YÖK'ün hibrit eğitim kararı, öğrencilerin adres değişikliği yapma süresinin bitimine yakın bir tarihte açıklandı. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Gençosman Killik, öğrencilerin oy kullanabilmesi için ulaşım masraflarının karşılanması dahil gerekli desteği vereceklerini belirtti.
3 Nisan 2023

Sertaç Eş, Türkiye'deki devlet okullarında eğitim kalitesinin düşük olduğunu, öğretmen ve öğrencilerin zor koşullar altında olduğunu belirtiyor. Psikolojik rehberlik eksikliği ve disiplin sorunları nedeniyle öğrencilerin eğitimden uzaklaştığını, ekonomik zorluklar içindeki ailelerin bile çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kaldığını ifade ediyor. Ayrıca, öğretmenlerin maddi zorluklar içinde olduğunu ve emekli maaşlarıyla geçinemediklerini vurguluyor. Eğitim sistemindeki bu sorunların kuşaklar boyu devam ettiğini ve değişim gerektiğini belirtiyor.
10 Mayıs 2024

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından duyurulan 'Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nda İstanbul'da katılmak isteyen hanelerin aylık 120 bin lira gelir elde etmesi gerektiği belirtildi. Kampanya, asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için ulaşılamaz durumda. Türkiye'de çalışanların yüzde 34'ü asgari ücret ve altında maaş alırken, emeklilerin ve memurların büyük çoğunluğu da bu kampanyadan yararlanamayacak gelir seviyesinde.
5 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Nurdağı ve İslahiye'deki 8. sınıf öğrencileri için sınavlı okullarda her şubeye iki ek kontenjanın ayrılacağını belirtti. Bu düzenlemenin diğer öğrencileri etkilemeyeceğini ve mağduriyet oluşturmayacağını ifade etti. Düzenleme ile ilgili detaylar Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 26 Haziran Pazartesi günü yayımlanacak kılavuzda yer alacak.
25 Haziran 2023

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilerin ve öğretmenlerin cep telefonlarıyla derse giremeyeceğini açıkladı. Öğrencilerin cep telefonlarını derse girmeden teslim edeceklerini belirtti. Ayrıca, özel okul ve servis ücretlerine ilişkin yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılacağını söyledi. Tekin, çocukların ve gençlerin hareketsizliğini gündeme alarak, sabah ders başlamadan önce bir fiziksel aktivite organizasyonu yapılmasını istediklerini belirtti.
5 Eylül 2023

Ücretli Öğretmenler Dayanışma Derneği Başkanı Levent Atasoy ve diğer ücretli öğretmenler, TBMM bahçesinde bir basın açıklaması yaparak mali sorunlarını ve çalışma koşullarını anlattı. Atasoy, 90 bin ücretli öğretmenin asgari ücretin altında maaş aldığını ve yarım sigorta primiyle çalıştıklarını belirtti. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, ücretli öğretmenlerin sendikalaşamadıklarını ifade ederek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e sorunların çözümü için çağrıda bulundu.
26 Ocak 2023

Rekabet Kurumu, Giresun'da faaliyet gösteren dört özel yükseköğrenim öğrenci yurdu hakkında soruşturma başlattı. Kurum, bu yurtların aralarında anlaşarak fiyatları birlikte belirlemek suretiyle 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun' un ilgili maddesini ihlal ettikleri iddiasını incelemeye aldı. Soruşturma, ön araştırmanın sonucunda elde edilen bilgi, belge ve tespitlerin ciddi ve yeterli bulunması üzerine açıldı.
19 Eylül 2023

Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği (GLADER) Başkan Yardımcısı Selman Bahadır Orhan, et fiyatlarının son iki ayda yüzde 50 artış göstermesi sonucu lahmacun fiyatlarının da yükseldiğini ifade etti. Orhan, maliyet hesaplarına göre 40 TL'nin altında satılan lahmacunların içerisinde et bulunmasının mümkün olmadığını, bu nedenle hileli olabileceğini belirtti. İstanbul'un bazı ilçelerinde 20 TL'ye lahmacun satıldığı ve denetleyici kurumların lahmacunun hileye açık olduğunu söylediği aktarıldı.
10 Mart 2023
İşaretlediklerim