Sosyal medyada, Türkiye'den İsviçre'ye giden kişilere enflasyon nedeniyle iltica hakkı verildiği yönünde iddialar ortaya atıldı. İsviçre başkonsolosluğu, Instagram üzerinden yaptığı açıklamayla bu iddiaları yalanladı ve İsviçre'nin sadece ırk, din, milliyet gibi nedenlerle zulüm riski altında olan kişilere iltica hakkı tanıdığını belirtti.
2 Şubat 2023

Hemofili hastaları ve aileleri, kanamayı durduran ve deri altından uygulanan monoklonal antikor emicizumab-kxwh'nin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamına alınmasını talep ediyor. Hemofili Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, ilacın SGK'nın geri ödeme listesine dahil edilmemesinin özellikle damar yolu sorunları olan çocuk hemofili hastalarını mağdur ettiğini belirtti. 20'den fazla ailenin SGK aleyhine dava açtığı ve bir hastanın mahkeme kararıyla ilacı kullanmaya başladığı belirtildi.
16 Ağustos 2023

Pozitif-iz Derneği tarafından başlatılan 'Bi' Teste Bakar!' kampanyası, herkesin kimlik bilgisi vermeden ve ücretsiz olarak HIV testi yaptırabilmesine olanak tanıyor. Dernek Kurucu Üyesi Çiğdem Şimşek, toplumda HIV hakkında yeterli bilincin olmadığını ve önyargıların devam ettiğini belirtiyor. Kampanya kapsamında, korunmasız cinsel ilişki yaşayan herkesin düzenli olarak HIV testi yaptırması gerektiği vurgulanıyor. Testler, derneğin Maslak Oto Sanayi'deki merkezinde, randevu alınarak ve danışmanlık hizmetiyle birlikte gerçekleştiriliyor.
15 Kasım 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), her yıl geleneksel olarak yaptığı gibi bir filmi restore ederek sinemaseverlerle buluşturuyor. Bu yılki seçimleri, fantastik-dram-trajedi türlerini harmanlayan Metin Erksan'ın 'İntikam Meleği-Kadın Hamlet' filmi oldu. Film, geçtiğimiz yıl vefat eden ünlü oyuncu Fatma Girik'in başrolünde olduğu ve 1976 yapımı bir eser. Restorasyon işlemi Atlas Post Production tarafından gerçekleştirildi ve film, 42'nci İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşacak.
9 Mart 2023

Borsa İstanbul, ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle açıldı ve şirketler, stopajın sıfırlanması gibi vergi muafiyetlerinden faydalanarak hisse geri alımına devam etti. Investing'in raporuna göre, hisse geri alımı yapan şirketler arasında Türkiye Sigorta, İşbir Sentetik, Inveo Yatırım gibi çeşitli sektörlerden firmalar yer aldı. Bu hareketlilik, borsanın deprem sonrası hasarını telafi etme çabasının bir parçası olarak görülüyor.
17 Şubat 2023

İl sağlık müdürlükleri, aile hekimlerine hepatit B aşısı başta olmak üzere bazı aşılarda sıkıntı yaşanacağını ve yeterli sayıda aşı dağıtılamayacağını bildirdi. Aile hekimlerinden planlamalarını buna göre yapmaları ve önceliği bebeklere vermeleri istendi. Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bağışıklama hizmetlerinin kırılgan bir sisteme dönüştüğünü belirtti ve aşı tedarikindeki eksikliklerin büyük bir beceri eksikliği olduğunu vurguladı. Birlik ve Dayanışma Sendikası ise özellikle deprem bölgesi Hatay’da bebek ve çocuk aşılarının tedarikinde sonbahara kadar sıkıntılar yaşanabileceğini açıkladı.
15 Temmuz 2024

Lenacapavir adlı enjekte edilebilir HIV tedavisinin, enfeksiyona karşı neredeyse yüzde 100 etkili olduğu belirlendi. Güney Afrika ve Uganda'da yaklaşık 5 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada, aşı olan kadınlarda enfeksiyon görülmedi. Amerikan ilaç üreticisi Gilead tarafından üretilen bu aşı, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa ve diğer ülkelerde HIV tedavisi için onaylanmış durumda. Kadınlarda elde edilen sonuçlar New England Journal of Medicine’de yayınlandı ve Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen bir AIDS konferansında tartışıldı.
25 Temmuz 2024

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) Avrupa Birliği'nin desteğiyle hayata geçirdiği Ortaklaşa: Kültür, Diyalog ve Destek Programı kapsamında Türkiye'nin farklı bölgelerinden dört proje, 11 milyon liralık desteğe hak kazandı. Desteklenen projeler arasında, deprem bölgesinde bir yapının kültür-sanat mekânına dönüştürülmesi, bir festival oluşumu, dezavantajlı grupların kültür ve sanata erişimini artırmaya yönelik bir mekân dönüşüm tasarımı ve şehirler arasında sanatçı değişimini teşvik etme bulunuyor. Ortaklaşa Hibe Programı, iki ayrı dönemde toplam 1,3 milyon avro hibe desteği sağlayacak.
26 Eylül 2023

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için duyurduğu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin kişinin emekli olacağı ve bu düzenlemenin maliyetinin oldukça yüksek olacağı belirtiliyor. Şirketler, EYT düzenlemesi sonrasında çalışmaya devam edecek EYT'li işçilerin gelecekte hak mahrumiyeti davası açmaması için hukuki önlemler araştırıyor. Ekonomi gazetesi yazarı Vahap Munyar, şirketlere işçileri tazminat ödemesinden sonra bir süre işten uzak tutup daha sonra yeniden işe alarak dava riskini ortadan kaldırma tavsiyesinde bulunulduğunu aktarıyor.
11 Ocak 2023

İstanbul'da meslek hastalıkları konusunda hizmet veren tek hastane olan İstanbul Meslek Hastalıkları Hastanesi, deprem riski nedeniyle Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin tüberküloz kliniğinin taşınması planları ile işlevsiz hale getirilmek üzere. Sağlık profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşları, hastanenin bu şekilde işlevsiz bırakılmasını eleştiriyor ve alternatif çözümler öneriyor. İstanbul ve Kocaeli Tabip Odaları, DİSK, KESK İstanbul Şubeler Platformu, İstanbul İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi ve İşyeri Hekimleri Derneği, hastanenin önemine dikkat çekerek, meslek hastalıklarının tanı ve tedavisi için bu kurumun varlığının kritik olduğunu vurguluyor.
26 Nisan 2023

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın düzenlediği İstanbul Müzik Festivali kapsamında, genç kadın müzisyenlere destek sağlayan 'Yarının Kadın Yıldızları: Genç Kadın Müzisyenler Destek Fonu' projesinin bu yılki kazananları belirlendi. Toplam 21 genç kadın müzisyen, eğitim ve kariyer gelişimleri için fon desteği almaya hak kazandı. Seçimler, bir seçici kurul tarafından yapıldı ve kazananlar 11 Haziran'da Süreyya Operası'nda konser verecek.
28 Nisan 2023

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyelerinin bayramdan önce yatırılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu yıl emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkarıldığını açıklamıştı. Işıkhan, ikramiyelerin takvimlendirme çalışmalarının devam ettiğini ve tarihlerin yakın zamanda açıklanacağını belirtti. Ayrıca, beş yıl içinde 2,5 milyon EYT'linin sisteme gireceğini ve şu anda EYT kapsamında emekli olup çalışmaya devam eden 1 milyon vatandaşın bulunduğunu ifade etti.
25 Mayıs 2024

CHP Bursa Milletvekili ve halk sağlığı profesörü Kayıhan Pala, Türkiye'de kızamık vakalarındaki olağanüstü artışa dikkat çekerek Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'yı sorumluluk almaya çağırdı. Pala, TBMM'ye sunduğu önergede vakaların yaş dağılımı, aşı durumları ve alınan önlemler hakkında sorular yöneltti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'de 2023'ün ilk iki ayında 343 doğrulanmış kızamık vakası tespit edildi. Kızamık, aşı ile önlenebilen ve özellikle aşılanmamış bireyler için risk taşıyan bir hastalıktır.
15 Haziran 2023

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, 14 Mayıs'taki seçimlerde sandık güvenliğini sağlamak ve hak ihlallerini tespit etmek amacıyla Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bağımsız izleme ve gözlemci talepleriyle başvuracaklarını açıkladı. İHD, ayrıca Bağımsız Seçim İzleme Platformu'nda da yer alarak, siyasi partilere bağlı olmayan üye ve aktivistlerle çalışmayı hedefliyor. Platform, hak ihlallerini dijital sistem üzerinden raporlayarak seçim güvenliği konusunda bir fotoğraf çıkarmayı amaçlıyor.
20 Nisan 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), emeklilerin devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Türkiye Kızılay Derneği, Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı gibi kuruluşlarda çalışan emeklileri etkileyecek. AYM, bu istisnanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti. Karar, yayınlandığı gün yürürlüğe girdi ve emekliler ya maaşlarından vazgeçecek ya da çalıştıkları yerlerden ayrılmak zorunda kalacaklar.
26 Haziran 2024

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk ve yaşlı hastalar için gerekli olan ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çıkarıyor. Kurum, büyüme hormonu eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları ve demans hastalarının mama ihtiyaçlarını kısıtlı şartlarda veya hiç karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, bu durumun hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtiyor. SGK'nın ödeme politikaları, çeşitli bahanelerle hastaların tedavilerinin engellenmesine yol açıyor.
14 Mart 2024

DİSK'e bağlı GENEL-İŞ Sendikası üyeleri, ücretlerin artırılması talebiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bazı belediyelerde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Şişli'de toplanan işçiler, taleplerini dile getiren pankartlar açarak halay çekip slogan attılar. Sendika temsilcisi Zuhal Kaynak, belediye işverenlerinin düşük ücret dayatmasına karşı olduklarını ve belediye gelirlerinin artırılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, kıdem tazminatı tavanı uygulamasının mağduriyet yarattığını ve vergide adalet talep ettiklerini ifade etti.
11 Temmuz 2023

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), aşırı kurak bir dönem yaşanan İstanbul'da su sarfiyatını azaltacak ve aile bütçesine katkı sağlayacak tasarruf önerileri sundu. Kentteki barajlarda genel doluluk oranının yüzde 33 seviyelerine kadar düştüğü belirtildi. Evdeki su sarfiyatının yüzde 70'inin tuvalet ve banyoda harcandığı, damlatan muslukların tamir ettirilmesi ve musluk başlıklarına perlatör takılması gibi önerilerle su tasarrufu sağlanabileceği ifade edildi.
16 Ağustos 2023

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Sapanca'daki Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde yılın ikinci yarısında kamuda tasarruf ve harcama kontrolü uygulamalarının başlayacağını açıkladı. Çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirten Şimşek, yakında detayların paylaşılacağını ifade etti. Aynı zamanda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücret zammının ocak ayında yapıldığını ve temmuz ayında ikinci bir zam yapılmayacağını duyurdu. Bu durum, hükümetin halkın ekonomik durumunu göz önünde bulundurarak aldığı kararlar arasında yer alıyor.
30 Nisan 2024

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in altı yaşındaki kızı H.K.G.'nin evlendirilmesi davasında, kızın yaşını büyük gösteren doktorun yurt dışına kaçtığı öğrenildi. Baba Yusuf Ziya Gümüşel ve anne Fatıma Gümüşel'e 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' suçundan, H.K.G.'nin evlendirildiği Kadir İstekli'ye ise 'zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı' ve 'cinsel saldırı' suçlarından hapis cezası isteniyor. H.K.G.'nin yaşının büyük gösterilmesi için sahtecilik yaptığı gerekçesiyle üçü kamu görevlisi yedi kişi hakkında hapis cezası istemiyle dava açıldı.
28 Temmuz 2023
İşaretlediklerim