Eski ABD Başkanı Donald Trump, 1996 yılında New York'ta bir mağazada magazin dergisi yazarı E. Jean Carroll'a tecavüz etmekle suçlanmıştı. Trump, bu iddiaları reddetmesine rağmen tecavüz ve hakaret davasında 5 milyon dolar ve ek olarak 83,3 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildi. Trump, bu tazminat cezasının ertelenmesini talep etti ancak Federal Yargıç Lewis A. Kaplan tarafından bu talep reddedildi. Ayrıca, Trump dolandırıcılık davasından da 354,9 milyon dolar para cezasına çarptırılmış ve bu cezanın ertelenmesi talebi de reddedilmişti.
8 Mart 2024

ABD'nin, İsveç'te gerçekleşen Kuran yakma eylemi sonrasında Türkiye'de olası misilleme saldırılarına karşı vatandaşlarını uyardığı güvenlik uyarısının ardından, İçişleri Bakanlığı Türkiye'de güvenlik tedbirlerinin en üst seviyeye çıkarıldığını duyurdu. ABD'nin uyarı notunda adı geçen şahısların gözaltına alındığı ve yapılan aramalarda herhangi bir silah veya eylem emaresine rastlanmadığı, ancak soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiği belirtildi. Ayrıca, IŞİD ve El Kaide'nin bu tür olayları eylem gerekçesi olarak kullanabileceği bilgisi de değerlendirilmekte.
31 Ocak 2023

ABD'li aktör Kevin Spacey, Londra'da görülen cinsel saldırı davasında tüm suçlamalardan beraat etti. 2001 ve 2013 yılları arasında dört erkekle ilgili dokuz cinsel saldırı suçlaması bulunan Spacey, suçlamaları reddetmiş ve davayı 'hükümsüz' olarak nitelendirmişti. Kararın açıklanmasının ardından Spacey ağladı ve hukuk ekibine sarılarak mahkemeye teşekkür etti. Spacey, cinsel saldırı, rıza olmadan cinsel ilişkiye girmeye neden olmak ve bir kişiyi cinsel birleşmeye zorlama suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.
26 Temmuz 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023

Halkbank, İran'a uygulanan ekonomik yaptırımları delme suçlamasıyla ABD'de yargılanıyor. Banka, 'Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası' (FSIA) kapsamında yargı bağışıklığı talebiyle temyize başvurdu. İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nde yapılan duruşmada, Başsavcılık Halkbank'ın yargı bağışıklığı talebini reddetti. Mahkeme heyeti, kararın ileri bir tarihte açıklanacağını duyurdu. ABD Yüksek Mahkemesi daha önce FSIA'nın ceza hukuku davalarına uygulanamayacağına hükmetmiş, ancak İkinci Bölge Temyiz Mahkemesi'nden Halkbank'ın itirazını teamül hukukuna göre yeniden değerlendirmesini istemişti.
29 Şubat 2024

Ahmet Altan, bir yazarın Anayasa'nın 90. maddesi ve AİHM kararları göz ardı edilerek 6 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığını ve yurt dışı yasağının kaldırılmadığını eleştirdi. Yazarın Silivri'de hapis yattığı süre boyunca yazdığı romanlar 26 ülkede yayınlanmış ve önemli edebi ödüller almıştı. Altan, bu durumu hukuksal bir skandal olarak nitelendirirken, siyasi çevrelerden yeterli tepkinin gelmediğini, sadece Mustafa Yeneroğlu'nun itiraz ettiğini belirtti.
29 Şubat 2024

Gazeteci Serdar Akinan, YouTube kanalındaki videoları nedeniyle 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma', 'tehdit', 'hakaret' ve 'terörle mücadelede görev alanları hedef göstermek' suçlamalarıyla gözaltına alındı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirilen ve hakkında soruşturma yürütülen Akinan, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı, ancak yurtdışına çıkış yasağı getirildi ve haftada iki gün karakola imza atması şartı konuldu. Akinan, ifadesinde YouTube'da yayınladığı videolar ve konuk ettiği Muhammed Yakut ile ilgili soruları yanıtladı. Akinan'ın gözaltına alınmasının ardından Yakut'un YouTube kanalı da erişime engellendi.
19 Nisan 2023

İnsan hakları kurumlarında çalışan 11 kişinin yargılandığı Büyükada davası, Yargıtay'ın yerel mahkemenin kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlandı. Yargıtay, bir sanığın eksik araştırma sonucu hapis cezası aldığını ve üç sanığın beraat etmesi gerektiğini belirtmişti. İstanbul 35'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, bozma kararına uyduğunu açıkladı ve Taner Kılıç hakkındaki yurt dışı yasağının devamına ve ByLock kullanımının araştırılmasına karar verdi. Bir sonraki duruşma 6 Haziran'da yapılacak.
8 Mart 2023

Delaware'de bir bilgisayar tamir dükkanı sahibi olan John Paul Mac Isaac, Hunter Biden'ın avukatının bilgisayardaki bilgilerin çalınması ve paylaşılması hakkında savcılara yaptığı cezai soruşturma çağrısını değerlendirdi. Mac Isaac, kendisine yönelik tehdit iddialarını reddederek, Hunter Biden'ın bilgisayarını tamir etmek ve içeriklere erişmek için gerekli izne sahip olduklarını belirtti. 2020'de New York Post'un haberine göre, Hunter Biden'ın bilgisayarında babası Joe Biden'ın Ukrayna politikalarına müdahalesine dair iddialar ve kişisel içerikler bulunmuştu. Hunter Biden'ın avukatı, bilgisayarın içeriğinin çalınması ve dağıtılması konusunda dükkan sahibi ve Trump'ın ekibinden bazı isimleri suçlamıştı.
4 Şubat 2023

ABD Dışişleri Bakanlığı, Bağdat'taki büyükelçiliğinde ve Erbil kentindeki konsolosluğunda acil ihtiyaç duyulmayan personelin tahliye edilmesini istedi. Bu talimatın, 'ABD personeline ve çıkarlarına yönelik artan güvenlik tehditleri nedeniyle' verildiği belirtildi. Ayrıca, ABD vatandaşlarına Irak’a gitmemeleri tavsiye edildi.
23 Ekim 2023

ABD'de Massachusetts Ulusal Hava Muhafızları istihbarat kanadı üyesi 21 yaşındaki Jack Teixeira, ABD ordusuna ait gizli bilgileri bir çevrim içi grupta paylaştığı iddiasıyla gözaltına alındı. New York Times'ın araştırmasına göre, Teixeira bu bilgileri grupta lider konumundayken ifşa etmiş. Sızıntı, grubun üyelerinden bazılarının belgeleri halka açık bir forumda yayımlamasıyla fark edildi. Adalet Bakanı Merrick Garland, Teixeira'nın ulusal savunma bilgilerini izinsiz çıkarma, saklama ve iletimle suçlandığını ve davanın Massachusetts Bölge Mahkemesinde görüleceğini açıkladı.
13 Nisan 2023

ABD'deki bir temyiz mahkemesi, Türkiye'nin 6 bin yıllık 'Yıldız Avcısı' adlı Kilia idolünün çalındığını beyan etmekte geç kaldığı gerekçesiyle eserin Türkiye'ye iadesi talebini reddetti. Mahkeme, Türkiye'nin 1990'lı yıllardan itibaren eserin durumundan haberdar olabileceğini ve Nisan 2017'ye kadar müzayede evi Christie’s ve eserin sahibi Michael Steinhardt'a dava açma hakkını değerlendirmediğini belirtti. Türkiye'nin eserin New York'ta olduğunu bildiği halde harekete geçmemesi eleştirildi.
9 Mart 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Georgia eyaletindeki 2020 seçim sonuçlarına müdahale suçlamasıyla gözaltına alındı ve sabıka fotoğrafı çekildi. Bu, bir ABD başkanının sabıka fotoğrafının çekildiği ilk olay oldu. Trump daha önce üç ayrı dava için yetkili makamlara teslim olmuştu ancak sabıka fotoğrafı çekilmemişti. Trump'ın yanı sıra, eski avukatı Rudy Giuliani ve eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows dahil 18 kişiye daha suçlama yöneltilmiştir.
25 Ağustos 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

Brezilya yüksek mahkemesi, 8 Ocak'ta gerçekleşen kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınlarını kışkırttığı iddiasıyla eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun federal polise ifade vermesini istedi. Yargıç Alexandre de Moraes, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanıdı. Baskına katıldıkları gerekçesiyle gözaltında bulunan 294 kişinin tahliye talepleri reddedildi ve 2.151 kişiden 1.406'sı serbest bırakıldı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
15 Nisan 2023

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), gazeteci Cengiz Erdinç'in yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldığını duyurdu. Erdinç, 'halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma' iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Savcılık tarafından adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edilen Erdinç, haftada bir imza yükümlülüğü ve yurt dışı yasağı ile serbest bırakıldı.
3 Kasım 2023

Uganda Parlamentosu, eşcinsel ilişkileri suç sayan ve LGBTİ+ bireylere ölüm ve hapis cezası öngören bir yasa tasarısını kabul etti. ABD, tasarının yasalaşması durumunda Uganda'ya ekonomik yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, tasarıyı kınadılar. Avrupa Birliği de tasarıya karşı derin endişelerini ifade etti ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.
23 Mart 2023

Brezilya Milli Takımı ve Barcelona'nın eski yıldız futbolcusu Dani Alves, İspanya'da tecavüz suçundan aldığı 4,5 yıl hapis cezasının ardından şartlı tahliye ile serbest bırakıldı. Ocak 2023'ten bu yana tutuklu olan Alves, 1 milyon avro kefaletle salıverilecek. Şartlı tahliye koşulları arasında, ülkeyi terk etmemesi için pasaportlarının teslim edilmesi ve her hafta mahkemeye çıkması yer alıyor. Ayrıca, mağdura yaklaşmasını engelleyen bir uzaklaştırma kararı bulunuyor. Tecavüz mağdurunun avukatı, şartlı tahliye kararını skandal olarak değerlendirdi.
20 Mart 2024

ABD Başkanı Joe Biden, kişisel ofisinde avukatları tarafından kapalı bir kutuda bulunan gizli belgeler hakkında bilgi sahibi olmadığını ve içeriklerini bilmediğini ifade etti. Biden, belgelerin bulunmasından şaşkınlığını dile getirdi ve avukatlarının Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi'ne (NARA) durumu bildirdiklerini belirtti. Ayrıca, sürecin kısa zamanda sonuçlanmasını umduğunu söyledi.
11 Ocak 2023
İşaretlediklerim