Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows, mahkemeye teslim oldu. Meadows, Trump'la Georgia Eyaleti Sekreteri Brad Raffensperger arasında yapılan ve Trump'ın Raffensperger'i kendi lehine yeterli oyu bulmasına yardım etmeye çağırdığı görüşmeye dahil olmasıyla suçlandığı belirtildi. Aynı dava kapsamında yargılanan Donald Trump ve avukatı Rudy Giuliani de kefalet ödemeyi kabul etmişti.
24 Ağustos 2023

ABD'de bir mahkeme, eski Başkan Donald Trump ve şirketi 'Trump Organization'ın, varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve başkalarını dolandırdığına karar verdi. Yargıç Arthur Engoron, Trump ve şirketin yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söylediğini belirtti. Engoron, Trump'ın bazı işletme ruhsatlarının feshedilmesi direktifini verdi ve şirketin operasyonlarının bağımsız bir gözlemci tarafından denetleneceğini aktardı. Duruşma aralık ayına kadar uzayabilir.
27 Eylül 2023

New York başsavcısı Letitia James, eski ABD başkanı Donald Trump'a emlak sektöründe dolandırıcılık yapmak suçundan 354,9 milyon dolar para cezası verildiğini açıkladı. Trump, cezayı ödemezse New York'taki varlıklarına el konulacağı uyarısında bulunuldu. Trump, suçlamaları reddederek kararı temyize götüreceğini belirtti. Başsavcı James, davanın güçlü kanıtlara dayandığını ifade etti.
21 Şubat 2024

Donald Trump, 2016 başkanlık kampanyası sırasında porno yıldızı Stormy Daniels'a 'sus payı' ödemesi ve ticari kayıtlarda 34 kez sahtecilik yapmakla suçlanıyor. New York Manhattan'da hakim karşısına çıkan Trump, suçlamaları reddetti ve bir sonraki duruşmaya kadar serbest bırakıldı. Trump, bu durumu 'cadı avı' olarak nitelendirerek kendisine yönelik siyasi bir saldırı olduğunu iddia etti. Medya, Trump'ın konuşmasının haber değeri olmadığını belirterek yayınlamadı.
5 Nisan 2023

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD hava sahasında tespit edilen ve Çin'e ait olduğu belirtilen casus balonunun uluslararası hukukun ve ABD'nin egemenliğinin ihlali olduğunu ifade etti. ABD Başkanı Joe Biden'ın Amerikan halkının güvenliğini öncelikli tuttuğunu ve Çin'e karşı ulusal güvenliği koruma konusunda kararlı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Biden'ın Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Çin ziyaretini ertelemesi kararını desteklediği belirtildi.
4 Şubat 2023

İstanbul Anadolu başsavcılığında görevli savcı Şaben Bağrıaçık, bir katibi taciz ettiği iddiasıyla yargılandı ve İstanbul 40'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada iki dakikalık müzakere sonucunda beraat etti. Duruşma savcısı Abdullah Gül, cinsel taciz suçunu işlediğine dair somut delil bulunmaması nedeniyle sanığın beraatini talep etti. Mahkeme, 'şüpheden sanık yararlanır' ilkesi gereğince beraat kararı verdi ve kararın bir örneğinin Hakimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği'ne gönderilmesine karar verdi.
25 Mayıs 2023

Anayasa Mahkemesi (AYM), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği ihlal kararını görüşmek üzere gündemine aldı. Ancak bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine görüşme ileri bir tarihe ertelendi. AYM, Demirtaş'ın 'tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğa ilişkin kararların etkili itiraz güvencesi içermeyen, bağımsız ve tarafsız hâkim ilkelerine aykırı olan sulh ceza hâkimliklerince verilmesi nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği' iddiasını ele alacaktı.
26 Temmuz 2023

Avrupa Adalet Divanı, Almanya'da askerlik hizmetini reddetme gerekçesiyle iltica başvurusu yapmış ancak reddedilmiş Suriyeli vicdani retçilerin lehine bir karar aldı. Bu kararla, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi'nin (BAMF) bu kişilere sadece geçici koruma sağlama kararı yeniden değerlendirilecek. 2020'de Divan, Suriyeli vicdani retçilerin tam koruma hakkına sahip olduğuna hükmetmişti, ancak BAMF bu karara rağmen yeni başvuruları kabul etmemişti. Bu son kararla, daha önce reddedilmiş binlerce başvuru yeniden incelenebilecek.
8 Şubat 2024

ABD'de gerçekleştirilen büyük bir dolandırıcılık davasında, Lev Aslan Dermen ve Kingston ailesi üyeleri, ABD'yi 1 milyar dolar dolandırmaktan dolayı 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yargıç Jill Parrish, bu cezayı, yenilenebilir yakıt vergisi teşviklerinden yararlanmak için yalan beyanlarda bulunan Washakie Renewable Energy şirketinin CEO'su Jacob Kingston ve ailesine karşı verdi. Kingston ailesi ve Dermen, 511 milyon dolar çalmakla ve 600 milyon dolar daha çalmaya çalışmakla suçlanıyor. Aynı zamanda, Sezgin Baran Korkmaz'ın da bu suç örgütüyle bağlantılı olduğu ve ABD'de yargılandığı belirtiliyor.
8 Nisan 2023

ABD Anayasa Mahkemesi, İran'a yönelik yaptırımları delmekle suçlanan Halkbank'ın temyiz başvurusunu görüştü. Halkbank, 1976'dan beri yürürlükte olan Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de yargılanamayacağını savunuyor. Alt mahkeme bu savunmayı reddetmişti. Duruşmada Halkbank'ın yargılanıp yargılanmayacağına dair bir karar çıkmadı. NTV muhabiri Hüseyin Günay, yargıçların duruşmada çok hazırlıklı olduklarını ve sürecin nasıl ilerleyeceğine dair bilgi verdi.
18 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

ABD Yüksek Mahkemesi, alt mahkemenin Türkiye'nin kamu bankası Halkbank'ı İran yaptırımlarını delmekle suçlayarak yargılanması gerektiğine dair kararını gözden geçirmeye karar verdi. Halkbank, 1976'da yürürlüğe giren Yabancı Devletler Dokunulmazlığı Yasası'na dayanarak ABD'de ceza mahkemesinde yargılanamayacağını savunmuş, ancak bu savunma alt mahkeme tarafından reddedilmişti. Yüksek Mahkeme, yargılama kararını alt mahkemenin insiyatifine bırakarak, 'Halkbank yargılanmalı' talebini net bir şekilde desteklemedi.
19 Nisan 2023

ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz, 'FETÖ' suçlamasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden serbest bırakıldı. Serbest bırakılma kararı, Türkiye'nin ABD'den F-16 savaş uçakları talep ettiği ve yabancı yatırımları çekmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Topuz, Eylül 2017'de gözaltına alınmış ve 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' suçundan sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Topuz'un avukatı ve ABD İstanbul Konsolosluğu Sözcüsü, konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
27 Kasım 2023

Sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, altı yıl önce gözaltına alındı ve ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Kavala'nın serbest bırakılması yönünde kararlar vermiş ancak Türkiye bu kararlara uymamıştır. Kavala, 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmıştır. AİHM ve AKPM'nin kararlarına rağmen Kavala'nın tutukluluk hali devam etmektedir.
18 Ekim 2023

Ankara 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği, 22 Şubat 2023 tarihli kararıyla Rudaw, Avesta Kitap ve Evrensel gazetesinin YouTube kanallarının 'milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması' gerekçesiyle erişime engellenmesine karar verdi. İfade Özgürlüğü Derneği'nin EngelliWeb projesi bu bilgiyi paylaştı. YouTube, henüz bu kararı uygulamaya koymadı.
24 Şubat 2023

Afganistan'da Taliban yönetimi, üç Britanya vatandaşını gözaltında tutuyor. Gözaltındakilerden biri olan Kevin Cornwell, bir yardım vakfı adına çalışan bir paramedik ve 11 Ocak'ta gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak Cornwell'in odasında bulunan ve ruhsatı kayıp olduğu düşünülen bir silah gösteriliyor. Diğer gözaltındaki Britanya vatandaşı ise 'tehlikeli' ülkelere seyahat eden ve sosyal medyada bu seyahatlerini paylaşan 23 yaşındaki Miles Routledge. Britanya Dışişleri Bakanlığı, gözaltındaki vatandaşlarına ulaşmak için çaba sarf ettiğini açıkladı.
2 Nisan 2023

Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, Türkiye'deki seçimlerin demokrasi ve hukuk devleti yönünde sonuçlanacağına inancını dile getirdi. 2017'den bu yana tutuklu olan Kavala, Gezi eylemleri ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında 'hükümeti ve anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçlamalarıyla yargılanmış ve ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin serbest bırakılması yönünde karar vermesine rağmen, Türkiye'deki yargı süreci devam etmekte ve Kavala halen tutukluluk durumundadır.
11 Mayıs 2023

Britanya hükümetinin, ülkeye yasadışı yollarla giren düzensiz sığınmacıları Ruanda'ya göndermeyi öngören planı, Britanya Yüksek Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Plan daha önce alt mahkeme tarafından da hukuka aykırı bulunmuş ve hükümet tarafından temyize götürülmüştü. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2022'de plan kapsamında Ruanda'ya yapılacak ilk uçuşu durdurmuştu. İçişleri Bakanı Suella Braverman, planın yaz aylarında başlayacağını duyurmuştu, ancak temyiz mahkemesi planı yasalara aykırı buldu.
15 Kasım 2023

Gazeteci Barış Pehlivan, 'Mide Bulandıran Öykü' başlıklı yazısı nedeniyle Yargıtay Üyesi Ömer Faruk Aydıner tarafından açılan ve 'kamu görevlisine hakaret' suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldığı davadan, Aydıner'in şikayetinden vazgeçmesi üzerine beraat etti. İstanbul 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Pehlivan, gazetecilik faaliyetlerinin suç olmadığını ifade etti. Avukatı Hüseyin Ersöz, Pehlivan'ın tahliyesi için gerekli yasal sürecin işletileceğini duyurdu.
16 Kasım 2023
İşaretlediklerim