Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini açıkladı. Son anketlere göre, İnce'nin oy oranı en fazla %2,2 olarak görülüyordu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İnce'yi Türkiye'nin sofrasına davet ederek eski kırgınlıkları bir kenara bırakma çağrısında bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İnce'nin yarıştan çekilmesine üzüldüğünü ve yarışın sonuna kadar devam etmesini tercih edeceğini ifade etti.
11 Mayıs 2023

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, göçmen politikalarının sıkılaştırılması konusunda koalisyon ortakları arasında yaşanan anlaşmazlık sonucu hükümetin istifa ettiğini duyurdu. Rutte, göç meselesinin büyük bir sosyal problem olduğunu belirtti ve kabinenin istifasını Kral Willem Alexander'a sunacağını ifade etti. Rutte ayrıca, seçimlerin yenilenmesi sürecini başlatacaklarını ve mevcut hükümetin seçimlere kadar geçici olarak görevde kalacağını söyledi. Muhalefet, hükümetin düşmesinden memnuniyetini Twitter üzerinden dile getirdi ve seçimlerin bir an önce düzenlenmesi çağrısında bulundu.
8 Temmuz 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Beşiktaş tribünlerinden yükselen 'Hükümet istifa' sloganları sonrasında Beşiktaş üyeliğinden istifa ettiğini açıkladı. Bu kararın ardından, MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın ve Sadir Durmaz, MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, MHP Gaziantep Milletvekili Sermet Atay, MHP Genel Sekreteri ve Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman ve MHP İstanbul Milletvekili Celal Adan da Beşiktaş üyeliklerinden ayrıldıklarını duyurdu. Milletvekilleri, deprem şehitlerine yapılan saygısızlık ve yeni kaos oyunlarına alet olma iddiasıyla bu kararı aldıklarını ifade ettiler.
26 Şubat 2023

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanlığı'na, mimarlık eğitimi almayan ilahiyatçı-tarihçi Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin'in atanması tepkilere neden oldu. Kapanşahin, kamuoyundaki tepkiler ve kendi ifadesiyle 'daha fazla yıpranmamak' için istifa ettiğini açıkladı. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, dekanlıkların idari görev yerleri olduğunu ve uzmanlık gerektirmediğini belirtti. Kapanşahin'in istifası sonrası fakülte, dönem sonuna kadar dekan yardımcısı ile yönetilecek.
17 Şubat 2023

HEDEP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, eski Diyarbakır belediye başkanı Gültan Kışanak'ın azami tutukluluk süresinin dolduğunu ve tahliye edilmesi gerektiğini belirtti. Kışanak, 'örgüt propagandası' suçlamasıyla yargılandığı dosyanın Malatya Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ettiği, diğer suçlardan dosyalarının da Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde olduğu belirtildi. Kışanak'ın toplam tutukluluk süresinin 25 Ekim 2023'te yedi yılını doldurduğuna dikkat çekildi. Beştaş, uzun tutukluluk hallerinin insan hak ve hürriyetleri önündeki engellerden birisi olduğunu vurguladı.
26 Ekim 2023

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak milletvekili seçimlerinde Sivas'tan aday adayı olmak üzere valilik görevinden istifa ettiğini duyurdu. Doğan, Hatay'da görev yaptığı süre zarfında yaşanan sel baskınları, orman yangınları, pandemi ve İdlib'deki çatışmalar gibi zorlu olaylarda görevini layıkıyla yürüttüğünü ifade etti. Ayrıca, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar da sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa etmişti.
15 Mart 2023

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Cihan Paçacı, bir gazeteciye verdiği demeç sonrası oluşan yanlış anlamalardan dolayı kurumsal ilişkiler başkanlığından istifa ettiğini duyurdu. Paçacı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin parti yetkili kurullarının onaylayacak noktada olmadığını belirtmiş ve Kılıçdaroğlu'nun Alevi kimliğine dikkat çekmişti. Altılı masa toplantısında ise ortak cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi ana gündem maddesi olarak ele alındı.
26 Ocak 2023

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Türkiye'ye üçüncü bir yol sunma çabasının başarısız olduğunu belirterek cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildiğini duyurdu. İnce, bu kararını Türkiye'nin yararına olduğunu ve seçim sonrası olası suçlamaların önüne geçmek için aldığını ifade etti. Adaylıktan çekilme kararı sonrasında bazı partililer, basın mensuplarına yönelik hakaretlerde bulundu. Ayrıca, İnce'ye yönelik sosyal medyada paylaşılan ve montaj olduğu iddia edilen özel görüntülerle ilgili gelişmeler de makalede yer aldı.
11 Mayıs 2023

AKP Ordu İl Başkanı Halit Tomakin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, Ordu halkının parti aday listelerine ciddi itirazları olduğunu belirtti ve istifanın eşiğinde olduğunu ifade etti. Bu açıklamanın ardından 12 saat geçmeden Tomakin'in görevden alındığı ve yerine Selman Altaş'ın atandığı duyuruldu.
11 Nisan 2023

Yunanistan'da yaşanan ve en az 38 kişinin ölümüne neden olan tren kazası sonrasında Ulaştırma Bakanı Kostas Karamanlis istifa ettiğini açıkladı. Ancak bakanın istifası, halkın hükümete olan öfkesini yatıştırmaya yetmedi. Başkent Atina'da hükümet karşıtı gösteriler düzenlendi ve polis müdahalesi yaşandı. Sosyal medyada ise bazı vatandaşlar, bakanın yargılanması ve tüm hükümetin istifa etmesi gerektiğini ifade etti.
2 Mart 2023

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, partisinin pazar günkü seçimlerde üçüncü sırada yer alması ve meclisteki çoğunluğunu kaybetmesinin ardından partisinin genel başkanlığından istifa edeceğini duyurdu. Muhafazakarların çoğunluğu elde ettiği seçimlerde Marin, rakiplerini tebrik etti ve eylül ayında yeni bir genel başkanın seçileceğini belirtti. Marin'in başbakanlık görevinin de yakında sona ermesi bekleniyor.
5 Nisan 2023

TBMM Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan'ın dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar verdi. Başarır, bir mahkemeye tepki göstermesi nedeniyle 'duruşma hakimlerine alenen hakaret' ve 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından; Türkkan ise Bingöl'de bir vatandaşa hakaret etmesi ve sonrasında özür dilemesi nedeniyle 'hakaret' suçundan fezleke hazırlanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nun son kararı vereceği belirtildi ve milletvekilleri savunmalarını yazılı veya sözlü olarak yapabilecekler.
2 Mart 2023

OHAL döneminde 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Ankara Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edilen Eğitim-Sen Genel Başkanı ve barış akademisyeni Prof. Dr. Nejla Kurul, Ankara 21. İdare Mahkemesi'nin kararıyla görevine iade edildi. Kurul, bu gelişmeyi Twitter hesabı üzerinden duyurdu ve KHK ile ihraç edilmenin haksız ve hukuksuz olduğunu belirtti. Ayrıca, kimsenin KHK keyfiyetiyle karşılaşmayacağı bir ülke için mücadeleye devam edeceğini ifade etti.
25 Mayıs 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Beşiktaş tribünlerinde 'Hükümet istifa' sloganları atılmasının ardından Beşiktaş'tan istifa ettiğini açıkladı. Bu karar, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında hükümete yönelik öfkenin spor müsabakalarına yansıması ve tribünlerdeki protestoların artması bağlamında gerçekleşti. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da benzer gerekçelerle Beşiktaş'tan istifa ettiğini duyurdu.
26 Şubat 2023

Kahramanmaraş depremleri sonrasında yaşanan organizasyon ve koordinasyon eksiklikleri nedeniyle eleştirilen Kızılay Başkanı Kerem Kınık, istifa çağrılarına karşı çıkarak görevine devam edeceğini ifade etti. Kınık, Kızılay'ın depremzedelere çadır ve gıda malzemesi satışı yapmasının ardından gelen eleştirilere, başarılarına atıfta bulunarak ve 'goygoycuların lafı ile hareket etmeyeceğini' söyleyerek yanıt verdi. Ayrıca, şu anda üretilen her çadırın AFAD'a gönderildiğini ve depolarında çadır kalmadığını belirtti.
28 Şubat 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi, genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanarak, cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerindeki sonuçları ve kurultay takvimini ele almak üzere bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, PM üyelerinin her seçim sonrası olduğu gibi istifa dilekçelerini sunduklarını açıkladı. Bu toplantıdan iki gün önce Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeleri de istifa etmişti. Kılıçdaroğlu, parti içinde devam etme yönünde mesajlar vermişti.
3 Haziran 2023

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, iş insanı Osman Kavala'nın eylüle kadar serbest bırakılmaması halinde Türkiye'nin üyelikten ihraç edilebileceği konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, HDP'nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmaması durumunda ayrı bir ihlal prosedürünün başlatılacağı belirtildi. Kavala, Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmekle suçlanarak yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış ve 2046 gündür hapiste bulunuyor. Avrupa Konseyi, Türkiye'nin Strazburg mahkemesinin kararına rağmen Kavala'yı tahliye etmemesi üzerine yaptırım prosedürü başlatmıştı.
8 Haziran 2023

Macaristan Ulusal Meclisi, İsveç'in Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğine yeşil ışık yaktı. Bu kararla birlikte, İsveç'in NATO'ya katılım sürecindeki son bürokratik engel de aşılmış oldu. İsveç'in NATO üyeliği konusunda Macaristan'ın onayı, sürecin tamamlanmasında kritik bir adım olarak görülüyor.
26 Şubat 2024

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilmesine neden olduğu iddia edilen sahte görüntülere ilişkin iddianameyi iade etti. İddianamede, 'Ankara Kuşu' adlı Twitter hesabının sahibi Oktay Yaşar ve Cevheri Güven de suçlanıyordu. Mahkeme, iddianamenin iadesinde, Yaşar ve Güven'in birlikte hareket ettiklerine dair iddia ve delil bulunmadığını belirtti. Ayrıca, iddianamede hangi eylemin ne şekilde hangi suçu oluşturduğuna ilişkin bir anlatımın yer almadığı savunuldu.
26 Temmuz 2023
İşaretlediklerim