Merve Kavakcı, 12 Ağustos 2022 tarihinden itibaren yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı dış politika danışma kurulu üyeliği görevinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla alındı. Görevden alma kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Kavakcı, daha önce 2017-2022 yılları arasında Kuala Lumpur büyükelçisi olarak görev yapmıştı. Aynı kararla Süleyman Gökçe de görevden alındı.
23 Mart 2023

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması kamuoyu için sürpriz oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce Erkan'a destek vermesine rağmen, Erkan kişisel sebepler ve ailesini gözeterek görevden ayrılmak istediğini açıkladı. Ancak, Cumhurbaşkanı kararnamesinde 'görevden alındı' ifadesinin kullanılması, geçmişteki benzer durumlarla kıyaslandığında dikkat çekici bir farklılık oluşturuyor.
4 Şubat 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na Cambridge Analytica konusunda uyarıda bulundu. Siyasal iletişim danışmanı Suat Özçelebi, Cambridge Analytica'nın kapandıktan sonra farklı isimler altında faaliyetlerini sürdürdüğünü ve gençlerin bu tür manipülasyonlarda ana hedef kitlesi olduğunu belirtti. Özçelebi, seçmen davranışlarının sosyal medya verileri ve manipülasyonlarla etkilenebileceğini ve bu yöntemlerin Trump seçimleri ve Brexit'te kullanıldığını ifade etti. Türkiye'de de benzer hazırlıkların olabileceğine dair işaretler olduğunu ve genç seçmenlerin bu tür çalışmalarla etkilenebileceğini vurguladı.
3 Mayıs 2023

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş için hak ihlali kararı verdiğini ve Türkiye'nin bu karara uymaması halinde eylül ayında yaptırımlarla karşılaşabileceğini açıkladı. İki siyasetçi, Kasım 2016'da tutuklanmış ve cezaevi görüşmelerinin kaydedilmesine itiraz etmişlerdi. İç hukukta sonuç alamayınca AİHM'ye başvurmuş ve mahkeme Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal ettiğine hükmetmişti.
8 Haziran 2023

Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan'ın yeniden cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, oyuncu Ahsen Eroğlu Türkiye'den ayrılma kararı aldığını Instagram üzerinden duyurdu. Seçimlerde sandık görevlisi olarak çalışan Eroğlu, yaşanan süreci 'karman çorman' olarak tanımladı ve insan gibi yaşamak istediğini, ayrımcılık görmek istemediğini belirtti. Eroğlu, kendini geliştirmek için yurt dışına gideceğini ve bu kararın ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğini ifade etti.
29 Mayıs 2023

AKP'li Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'emriyle' milletvekili olmak için belediye başkanlığı görevinden istifa ettiğini açıkladı. Sayan'ın istifası AKP genel merkezinde krize neden olduğu iddia edilirken, Sayan bu kararı Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda aldığını belirtti. Sayan, daha önce ulusal siyasete atılmak istediğini ve milletvekili adayı olmayacağını söylediğini ifade etti.
17 Mart 2023

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol müsabakalarında 'Hükümet istifa' sloganlarının atılmasını eleştirdi ve bu durumu depremzede vatandaşlara saygısızlık olarak değerlendirdi. Bahçeli, Türk futbolunun siyasileştirilmesi ve kutuplaşmaya sürüklenmesine karşı çıktı ve bu eylemleri 'zillet komplosu' olarak tanımladı. Ayrıca, Beşiktaş üyeliğinden istifa ettiğini ve bundan böyle Karagümrüklü olduğunu açıkladı.
28 Şubat 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, kendisine yönelik iftira kampanyalarının partisinin oy oranlarını düşürdüğünü ve bu nedenle cumhurbaşkanı adaylığından çekildiğini belirtti. İnce, hakkında çıkan ve montaj olduğunu iddia ettiği görüntülerle ilgili olarak, bu iftiraların seçmen üzerinde etkili olduğunu ve Memleket Partisi'nin zarar görmemesi için adaylıktan çekildiğini ifade etti. Ayrıca, bu iftiraların FETÖ ve PKK ile irtibatlı kaynaklar tarafından yapıldığını ve bazı siyasetçiler ile gazetecilerin bu durumdan zevk aldığını öne sürdü.
12 Mayıs 2023

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, partiden istifa ettiğini sosyal medya hesabı üzerinden duyurdu. Yanıkömeroğlu, partinin kuruluş amaç ve ilkelerinden uzaklaştığını belirterek üzüntüsünü ifade etti ve ülkenin çıkarlarına öncelik vererek çalışmalarına devam edeceğini söyledi. Bu istifa, İYİ Parti'den önceki istifaların ardından geldi; Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Genel İdare Kurulu Üyesi Bahadır Erdem de partiden ayrılmıştı.
6 Aralık 2023

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü'ne layık görüldü. Bu karar, Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından kabul edilemez olarak nitelendirildi ve AKPM'nin itibar ve inandırıcılığının ciddi şekilde zedelendiği belirtildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2019'da Kavala'nın derhal salıverilmesi yönünde karar vermişti. Ancak Yargıtay, 28 Eylül 2023'te Kavala'nın ağırlaştırılmış müebbet cezasını onamıştı.
10 Ekim 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, yerel seçimlerde MHP'ye bir ilçe belediyesi verilmesi gerektiğini söylediği iddialarının ardından tartışma yaratmıştır. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın'ın açıklamalarının ardından Sancaklı, partisinden istifa ettiğini duyurdu. Sancaklı, istifasını Cumhur İttifakı ve partisini olası spekülasyonlardan korumak amacıyla verdiğini belirtti.
9 Aralık 2023

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, 6 yıllık başbakanlık görevini en geç 7 Şubat'ta bırakacağını ve 14 Ekim'de yapılacak genel seçimlerde aday olmayacağını açıkladı. Ardern, görevi sürdürme konusunda yeterli olmadığını hissettiğini ve devam etmesinin ülkeye zarar vereceğini belirtti. 2017 yılında dünyanın en genç kadın başbakanı olarak seçilmişti.
19 Ocak 2023

Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Candan, 'kayyım rektör' Naci İnci tarafından görevine iki kez son verildikten sonra mahkeme kararıyla görevine geri döndü. Candan, ilk olarak 2021'de görevden alınmış ve yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştı. 2022'de mahkeme, Candan'ın görevine iade edilmesine karar vermişti. Ancak, Candan'ın görev süresi 2022'de bir kez daha uzatılmamıştı. 2023'te mahkeme, Candan'ın görevden alınmasını ikinci kez hukuksuz buldu ve Candan resmen görevine geri döndü.
23 Haziran 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Kızılay'ın çadır satışı yapması eleştirilirken, Kızılay Başkanı Kerem Kınık'ın AKP'den milletvekili adayı olmak için Malatya'da çalışma yürüttüğü öne sürüldü. Kınık, çadır satışı konusunda eleştirilere rağmen istifa çağrılarına yanıt vermedi. Ayrıca Kınık hakkında Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na para aktarılması ve çadır satışı skandalı nedeniyle suç duyurularında bulunulduğu belirtildi. Haberde, Kınık'ın dokunulmazlık kazanmak istediğine dair kulis bilgilerine de yer verildi.
12 Mart 2023

Türkiye A Milli Takım Teknik Direktörü Vincenzo Montella, Avusturya'ya 6-1 ve Macaristan'a 1-0 yenilgilerinin ardından düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin 'İstifa etmeyi düşünüyor musunuz?' sorusuna, bu sorunun provokatif olduğunu belirterek, hatalı bir soru sorma durumunda gazetecinin işi bırakıp bırakmadığını sorgulayarak yanıt verdi. Montella, maçları tekrar izleyerek pozisyonları değerlendirme fırsatı bulacağını ifade etti.
27 Mart 2024

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Haziran – 7 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek erken seçimlerde sonuç ne olursa olsun istifa etmeyeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı RN partisinin zaferinin ardından Macron, parlamentoyu feshederek erken seçime gitme kararı almıştı. Macron, RN partisinin genel seçimlerde de zafer kazanması halinde istifasının talep edilmesi durumunda bunu kabul etmeyeceğini belirtti ve Fransız halkını oy kullanmaya çağırdı.
11 Haziran 2024

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın kardeşi Ayşe Hilal Sayan Koytak, Dışişleri Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü'ne atandı. Bu atama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Sayan Koytak daha önce de dış politika danışmanlığı ve Kuveyt büyükelçiliği gibi görevlerde bulunmuştu. En son Haziran 2022'de merkeze alınmıştı.
23 Şubat 2023

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, koruma altına alınan bir çocuğun kuruluştan izinsiz ayrıldığı süreçlerde yeniden cinsel istismara uğradığına dair iddiaları inceliyor. Bakanlık, çocuğun 2020'den itibaren koruma ve bakım altında olduğunu ve cinsel istismar suçlamasıyla açılan davada sanıkların tutuklu olduğunu belirtti. Çocuğun ihtiyaç duyduğu tüm tıbbi ve psikososyal destek hizmetlerinin uzman ekipler tarafından sağlandığı ve çocuğun izinsiz ayrıldığı her durumda kolluk kuvvetlerine haber verildiği ifade edildi.
10 Ağustos 2023

Türkiye'den yaşanan 'beyin göçü' sonrası, Boğaziçi Üniversitesi mezunları 'Siz isteyin, biz döneriz' kampanyası başlattı. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, gençlere dönme çağrısı yaptı. AKP MKYK üyesi Emre Cemil Ayvalı ise bu gençleri 'Batının ezik köleleri' olarak nitelendirerek eleştirdi. Ayvalı daha önce CNN Türk programında iktidar ve 'FETÖ' ilişkisine dair açıklamalar yapmıştı.
10 Mayıs 2023
İşaretlediklerim