Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü, Rus kuvvetlerinin işgal ettikleri Ukrayna topraklarında uydu interneti sağlayıcısı Starlink'in terminallerini kullandığını belirtti. Starlink, Ukrayna'da savaşın başından itibaren önemli bir iletişim aracı olarak kullanılmaya başlanmıştı. Ancak, Starlink'in sahibi olan SpaceX, Rusya'da bu hizmeti satmadığını ve Rusya'ya ekipman göndermediğini açıkladı. Bu durum, Starlink ekipmanlarının işgal altındaki bölgelerde nasıl kullanıldığına dair soruları beraberinde getiriyor.
11 Şubat 2024

Rusya, başkent Moskova'ya Ukrayna tarafından gerçekleştirilen drone saldırılarının engellendiğini açıkladı. Saldırının Rusya Savunma Bakanlığı yakınlarında gerçekleştiği belirtildi. Rusya, daha önce Ukrayna'nın limanlarına saldırılar düzenlemişti. Rus Savunma Bakanlığı, Kiev rejiminin Moskova'ya terörist saldırı girişiminde bulunduğunu ifade etti.
24 Temmuz 2023

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz tahıl girişimi konusunda kendilerine yalan söylendiğini öne sürdü. Lavrov, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Rusya’nın 'Karadeniz tahıl girişimine yeniden katılma isteği'ni sorgulamasıyla ilgili bir soruya yanıt verdi. Lavrov, Batı'nın Rus gübre ve tahılının ihracatını kolaylaştırmak için yatırımların yumuşatılacağını söylediğini, ancak bu sözlerin yerine getirilmediğini iddia etti. Ayrıca, Guterres’in 'Karadeniz tahıl girişimi'ni canlandırma planını 'gerçekçi' bulmadığını belirtti.
24 Eylül 2023

Rusya ve Ukrayna, Ankara'da yapılan görüşmeler sonucunda 40 tutsak askerin takas edilmesi konusunda anlaşma sağladı. Rus İnsan Hakları Ombudsmanı Tatiana Moskalkova ve Ukraynalı mevkidaşı Dmytro Lubinets, uluslararası ombudsman konferansı sırasında bir araya gelerek bu konuda mutabakata vardı. Anlaşma, iki ülke arasında devam eden çatışmaların ortasında gerçekleşti.
11 Ocak 2023

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada, ABD'nin Ukrayna'ya 2 milyar dolarlık ek güvenlik yardımı yapacağını bildirdi. Bu yardımın, daha fazla mühimmat ve yüksek teknoloji içereceği belirtildi. Ayrıca, Ukrayna'nın F-16 savaş uçakları talebine ilişkin olarak, bu uçakların Ukrayna'nın kısa vadeli savaş kapasitesi için kilit bir rol oynamadığı ve daha çok uzun vadeli savunma ile ilgili olduğu ifade edildi. ABD'nin, Rusya'ya karşı savaşın yıldönümünde yeni yaptırımlar açıklaması bekleniyor.
24 Şubat 2023

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Rusya ile istikrar ve güvene dayalı ilişkilerin sürdürüleceğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatını tasvip etmediklerini, ancak Türkiye'nin dış politikasında Rusya'nın önemli bir konumu olduğunu ve bu durumun değişmesi için bir sebep olmadığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin yaptırımlara ilişkin tutumunun BMGK kararlarına saygı duyacak şekilde uluslararası hukuka uygun olduğunu belirtti. İttifak ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in ise Rusya'nın Ukrayna işgaline karşı sert tepkiler verdiği ve destek gösterdiği hatırlatıldı.
20 Mart 2023

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri ve çeşitli silah sistemlerine ait mühimmat içeren yeni bir askeri yardım paketi duyurdu. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, bu yardımın ABD ordusunun envanterinden sağlanacağını ve Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve HIMARS için ek mühimmat içereceğini belirtti. Pentagon, paketin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ile çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.
31 Mayıs 2023

Romanya, elindeki iki Patriot savunma sisteminden birini Ukrayna'ya hibe etme kararı aldı. Bu karar, Romanya meclisinde kabul edilen yasa tasarısının Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından onaylanmasıyla yürürlüğe girecek. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, bu yardımı memnuniyetle karşılayarak, Romanya'ya minnettarlığını ifade etti ve bu sistemin Ukrayna'nın hava sahasını Rus füze saldırılarına karşı koruyacağını belirtti. Romanya, 2004'ten beri NATO üyesi olup, Ukrayna ile 650 kilometrelik bir sınırı paylaşmaktadır.
6 Eylül 2024

Güney Kore Başkanı Yoon Suk-yeol, Kuzey Kore'nin artan nükleer tehditlerine karşı ABD ile ortaklaşa nükleer başlıkların tatbikatlarda kullanılmasını planladıklarını belirtti. Yoon, bu başlıkların ABD'ye ait olmasına rağmen planlamanın ortak yapılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, ABD'nin bu fikre olumlu baktığını dile getirdi. Kuzey Kore ise kıtalararası balistik füzeler geliştirme ve nükleer cephaneliğini artırma çağrısında bulunmuştu.
2 Ocak 2023

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ortadoğu ziyareti, bölgede ve enerji piyasalarında yarattığı etkiler nedeniyle tartışma konusu oldu. Putin, Ukrayna savaşı sonrası tecrit edilmişken, Birleşik Arap Emirlikleri'nde sıcak bir karşılama aldı. Bu durum, Batı ile Arap toplumları arasındaki ilişkilerdeki makasın Gazze'deki durum nedeniyle açılmasına bağlandı. Ancak Rusya'nın Ortadoğu'daki etkisi sınırlı ve önceliği Ukrayna ve Kafkaslar ile Orta Asya'da etkisini yeniden göstermek. Putin'in ziyaretinin asıl amacı, enerji piyasalarındaki konumları ve silah satışları nedeniyle Körfez ülkeleriyle koordinasyonu güçlendirmek olarak görülüyor. Petrol piyasasında OPEC+ üyesi olmamakla birlikte Rusya'nın koordinasyona dahil edilmesi gerektiği ve ABD'nin kayaç petrolü üretimiyle piyasayı sürüklediği belirtiliyor. Ayrıca, İklim Zirvesi'nde fosil yakıtların geleceği ve Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol'un çevre dostu enerjiye geçişteki çabaları ve aldığı ödül de ele alınıyor.
10 Aralık 2023

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşına destek amacıyla Challenger 2 tankları göndereceklerini belirtti. Britanya'nın bu konudaki detayları daha sonra açıklayacağı ifade edildi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Britanya'ya teşekkürlerini iletti. Almanya ve Fransa'nın ardından Britanya da Ukrayna'ya askeri destek sağlayan ülkeler arasına katıldı.
14 Ocak 2023

Belarus Savunma Bakanlığı, Rus askeri birliklerini ve ekipmanını taşıyan bir trenin Belarus'a vardığını duyurdu. Bu gelişme, Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı Ukrayna işgalinin ardından Belarus'un stratejik konumunun tartışıldığı bir dönemde gerçekleşti. Belarus daha önce savaşa katılmayacağını açıklamış olmasına rağmen, savaşın başlarında Rusya'nın Belarus topraklarını askeri amaçlar için kullandığı biliniyor. İki ülke ayrıca ortak askeri tatbikat düzenleme planları yapıyor ve bu durum, Rusya'nın Ukrayna'ya kuzeyden saldırı için Belarus'u kullanabileceği endişelerini artırıyor.
6 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kazakistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bir davet yapabileceklerini belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Suriye'ye dostluk elini uzattığını ve bölgede bir terör devleti kurulmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Suriye'de barışın sağlanmasının milyonlarca insanın ülkelerine geri dönmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
5 Temmuz 2024

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki seçim sürecine Rusya'nın müdahale ettiğini öne sürdü. Kılıçdaroğlu, montaj ve kumpas içeren içeriklerin arkasında Rusya'nın olduğunu iddia etti ve Rusya'dan bu müdahaleleri durdurmasını talep etti. Muharrem İnce'nin adaylıktan çekilmesiyle ilgili tartışmaların ortasında bu iddialar gündeme geldi. Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov ise bu iddiaları yalanlayarak Rusya'nın diğer ülkelerin iç işlerine ve seçim süreçlerine karışmadığını belirtti.
12 Mayıs 2023

Rusya'nın başkenti Moskova'da 22 Mart'ta Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen ve 130'dan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı sonrası, Rusya yönetimi saldırıda Ukrayna'nın parmağı olduğunu iddia etti. Saldırıyı IŞİD üstlenmiş ve dört saldırgan yakalanmıştı. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) Direktörü Aleksandr Bortnikov, saldırganlardan elde edilen verilerin Ukrayna'nın dahil olduğunu doğruladığını belirtti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise saldırıdan radikal İslamcıları sorumlu tutmuştu.
26 Mart 2024

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret sırasında Ukrayna, Güney Kafkasya, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Karadeniz bölgesindeki durumlar ele alınacak. Ayrıca, Tahıl Koridoru Anlaşması, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi, Güney Kafkasya'daki durum ve enerji sektöründeki stratejik projeler gibi konular da gündemde olacak. Turizm konusu ve Rus turistlerin güvenliği de görüşülecek.
6 Nisan 2023

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin NATO üyesi olmasına rağmen Rusya'dan S400 hava savunma sistemi aldığını ve bu nedenle F35 projesinden çıkarıldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinde demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularında gerilediğini belirtti. Korkmaz, Rusya'nın şovenist politikalarını ve Putin'in diktatörlük eğilimlerini eleştirirken, İran'daki rejimin halktan kopuk olduğunu ve BRICS ülkeleri ile olan ticaretin Türkiye'ye zarar verdiğini ifade etti.
9 Temmuz 2024

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın son 24 saatte Ukrayna'ya 20 füze saldırısı düzenlediğini ve 12 Kalibr tipi füzenin düşürüldüğünü açıkladı. Ayrıca, Rus güçlerin Ukrayna'ya 62 hava saldırısı gerçekleştirdiği ve dört Şahed tipi insansız hava aracı kullandığı, bunların hepsinin imha edildiği belirtildi. Son 24 saatte cephe hattında Rus ve Ukrayna birlikleri arasında 30'dan fazla çatışma meydana geldiği bildirildi.
6 Ağustos 2023

Eski ABD başkanı ve Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran'la ilgili sorunları telefon görüşmeleri ve birebir müzakereyle çözebileceğini iddia etti. Los Angeles'taki bir basın toplantısında konuşan Trump, Kuzey Kore'nin yeni nükleer tesisleri ve İran'ın Rusya'ya füze tedariki iddialarına değindi. Trump, bu sorunları çözmek için birkaç telefon görüşmesi yapmasının yeterli olacağını belirtti. Ayrıca, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Trump'tan korkulduğunu söylediğini aktardı.
14 Eylül 2024

Esfender Korkmaz, Türkiye'nin doğal gaz ve tahıl ithalatında Rusya'ya olan bağımlılığını eleştiriyor ve alternatif ülkelerden tedarik sağlanması gerektiğini savunuyor. Korkmaz, Akkuyu Nükleer Santrali'nin devlet tarafından yapılması gerektiğini belirtiyor ve Rusya ile Çin'in rüşvet ve suistimale açık ülkeler olduğunu iddia ediyor. Ayrıca, otokratik yönetimlerin demokrasi ve hukuk standartlarını tehdit olarak gördüğünü ifade ediyor.
9 Haziran 2024
İşaretlediklerim