ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanları, Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı döneme ait gizli bilgiler içeren belgelerin, kurucusu olduğu Penn Biden Merkezi'ndeki kişisel ofisinde bulunduğunu açıkladı. Belgeler, 2 Kasım 2022'de kilitli bir dolapta keşfedildi ve Biden'ın avukatları hemen Beyaz Saray ve ilgili kurumlarla iletişime geçti. Adalet Bakanlığı belgeleri incelemeye aldı. Bu durum, daha önce Donald Trump'ın evinden gizli belgelerin çıkması nedeniyle Trump'ı sorumsuzlukla suçlayan Biden için ironik bir durum yarattı ve Cumhuriyetçi Parti üyeleri tarafından eleştirildi.
10 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da düzenlenen bir toplantıda yapay zekanın fırsatlarının yanı sıra ekonomi ve ulusal güvenlik için potansiyel riskler barındırdığını ifade etti. Teknoloji şirketlerinin ürünlerini halka sunmadan önce güvenliklerinden emin olmaları gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Kongre'nin teknoloji şirketlerinin kişisel veriler üzerindeki kontrolünü sınırlayan ve çocukları hedef alan reklamları engelleyen yasaları geçirmesi gerektiğini söyledi. Yapay zekanın tehlikeli olup olmadığı sorusuna ise 'Zamanla göreceğiz' yanıtını verdi.
5 Nisan 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde 8 Kasım 2022 ara seçimlerinin ardından başlayan meclis başkanı seçimleri 13'üncü tur oylamada da sonuçsuz kaldı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, gerekli desteği alamayarak başkan seçilemedi. 20 muhafazakar Cumhuriyetçi, McCarthy'yi 'müesses nizamın adamı' olarak gördükleri için ona oy vermiyor. Meclis, başkanını seçmeden işlemeye başlayamıyor ve oylamaların devam etmesi bekleniyor.
7 Ocak 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, altılı masaya seçim güvenliği konusunda işbirliği yapma önerisinde bulundu. İnce, seçmen listelerinin incelenmesi ve sandıkların güvenliğinin sağlanması için 26'lı bir masa kurulmasını önerdi. İlk turda kendi adaylarını çıkaracaklarını belirten İnce, ikinci turda altılı masanın adayını destekleyip desteklemeyecekleri konusunda ise net bir karar vermediklerini ve duruma göre hareket edeceklerini ifade etti.
27 Ocak 2023

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, önümüzdeki sene düzenlenecek olan ABD başkanlık seçimleri öncesi, gerekirse başkanlığı devralabileceğini belirtti. Mevcut başkan Joe Biden'ın yaşının tartışma konusu olduğu bu dönemde, Harris, Biden'ın iyi durumda olduğunu ifade etti. Harris, Biden'a saldırıldığını çünkü kazanacaklarından korkulduğunu söyledi.
8 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın başkan yardımcısı olduğu döneme ait yeni 'gizli belgeler', Washington'daki Penn Biden Diplomasi ve Küresel Katılım Merkezi'ndeki ofisinde bulundu. Beyaz Saray ve Adalet Bakanlığı konu hakkında yorum yapmaktan kaçındı. İlk grup belgelerde ABD istihbarat birimlerinin Ukrayna, İran ve İngiltere ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Beyaz Saray ikinci grup belge hakkında açıklama yapmadı. Biden daha önce belgelerin bulunmasının kendisi için de sürpriz olduğunu belirtmişti. Bu durum, Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçilere geçmesiyle siyasi bir mesele haline gelebilir.
12 Ocak 2023

Eski ABD başkanı Donald Trump, Temsilciler Meclisi başkanlığı için kalıcı bir isim belirlenene kadar Cumhuriyetçileri birleştirmek amacıyla geçici olarak bu görevi üstlenebileceğini açıkladı. Trump, kendisinin halihazırda 2024 başkanlık seçimleri için yarıştığına işaret ederek, bu görevi kısa süreliğine üstlenebileceğini belirtti. Eski temsilciler meclisi başkanı Kevin McCarthy, Cumhuriyetçiler arasındaki desteğinin azalmasının ardından görevinden düşürülmüştü.
6 Ekim 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda, Millet İttifakı'nın seçim güvenliği için Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görevli bulunduracaklarını söyledi. Islak imzalı tutanakları kendi sistemlerinde toplayarak YSK sonuçlarıyla karşılaştıracaklarını ifade etti. Seçim gecesi doğru sonuçları aktarmaya odaklandıklarını belirten Salıcı, cumhurbaşkanlığı seçim sonucunu gece 1:00-2:00 arası, milletvekilliği seçim sonuçlarını ise 15 Mayıs sabahı beklediklerini dile getirdi. Ayrıca, seçim gecesi avukat ve bilişim görevlileri de dahil olmak üzere toplamda 500 bin kişiyi mobilize edeceklerini açıkladı.
29 Nisan 2023

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önlemek amacıyla geçici bütçe tasarısını onayladı. Tasarı, federal hükümete 45 gün daha finansman sağlayacak ve 91'e karşı 335 oyla kabul edildi. Tasarının bir sonraki durağı Demokratların hakimiyetindeki ABD Senatosu olacak. Eğer burada da onaylanırsa, tasarı ABD Başkanı Joe Biden'ın imzasına sunulacak.
1 Ekim 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sona erdi. Toplantıda, 14 Mayıs 2023'te yapılacak seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için alınacak tedbirler ve deprem felaketinin etkilerinin bertaraf edilmesine yönelik konular ele alındı. Ayrıca terör örgütlerine karşı yürütülen operasyonlar ve Yunanistan ile ilişkilerdeki son durum değerlendirildi.
30 Mart 2023

Brezilya'da Yüksek Mahkeme, eski devlet başkanı Jair Bolsonaro'nun Kongre ve diğer devlet binalarının basılmasında rolü olduğu iddiasıyla soruşturma açılmasına karar verdi. Bolsonaro'nun antidemokratik eylemleri kışkırttığı suçlaması, daha geniş bir soruşturmanın parçası olarak değerlendiriliyor. Bolsonaro, 30 Ekim 2022'deki seçimleri kaybettikten sonra destekçileri tarafından düzenlenen protestolarda ordunun müdahalesi çağrısı yapılmış ve 8 Ocak'ta Kongre binasına baskın düzenlenmişti. Bolsonaro, görev süresinin bitiminden önce ABD'ye gitmişti.
14 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelge, 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nin düzenli ve dürüst bir şekilde yürütülmesi için Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ve ilgili seçim kurullarına kamu kurum ve kuruluşlarınca işgücü, araç ve gereç desteği sağlanmasının önemini vurguluyor. Genelgede, seçimlerin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve millet iradesinin sandığa sağlıklı yansıması için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ve bu konuda kamu kurum ve kuruluşları, kamu bankaları yöneticileri ve güvenlik güçlerinin amirlerinin azami gayret göstereceği belirtiliyor.
15 Mart 2023

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamada, partinin 7 Ekim'de olağanüstü kongresini düzenleyeceğini belirtti. Dağ, kongrede milletvekilliği, kabinede, bakan yardımcılıkları ve diğer alanlarda değişimlerin olacağını ifade etti.
9 Ağustos 2023

ABD Temsilciler Meclisi, 3 Ocak'ta başlaması beklenen yeni yasama dönemi için başkanını seçmek üzere altı tur oylama yaptı, ancak hiçbir aday gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Cumhuriyetçilerin çoğunluk lideri Kevin McCarthy, yeterli desteği alamazken, 20 Cumhuriyetçi vekil Byron Donalds'a oy verdi ve tüm Demokrat üyeler Hakeem Jeffries için oy kullandı. Oylamalar, bir başkan seçilene kadar devam edecek.
5 Ocak 2023

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Fatih'te yaptığı bir konuşmada 14 Mayıs 2023 tarihini 'siyasi darbe girişimi' olarak tanımladı. Bir muhabirin bu ifadelerin anlamını sorgulaması üzerine Soylu, Amerika'nın Irak ve Afganistan'daki eylemlerine atıfta bulunarak yanıt verdi. Muhabir Filiz Gazi'nin ısrarlı soruları sonrasında Soylu'nun korumaları ve polisler tarafından muhabirin kimliği alındı, telefonuyla videoları silmeye çalışıldı.
28 Nisan 2023

Eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, federal polise verdiği iki saatlik ifadede, 8 Ocak'taki kongre, yüksek mahkeme ve başkanlık sarayı baskınını kışkırttığı suçlamalarını reddetti. Bolsonaro'nun danışmanı Fabio Wajngarten, Bolsonaro'nun olaylar sırasında ABD'de olduğunu ve baskınları onaylamadığını belirtti. Brezilya yüksek mahkemesi yargıcı, Bolsonaro'ya ifade vermesi için 10 günlük bir süre tanımıştı. Bolsonaro, 30 Aralık 2022'de ABD'ye gitmiş ve 30 Mart'ta Brezilya'ya dönmüştü.
29 Nisan 2023

ABD Hazine Bakanlığı'nın verilerine göre, ülkenin borcu 33,04 trilyon dolara ulaştı. Bu durum, ABD Kongresi'nin 2023 mali yılının sona ereceği eylül sonunda yeni bir geçici bütçeyi geçirerek hükümetin kapanmasını önlemeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti. Peter G. Peterson Vakfı Üst Yöneticisi Michael Peterson, ABD'nin milli borcunun trilyonlarca dolar artmaya devam ettiğini belirtti. ABD, 19 Ocak'ta 31,4 trilyon dolarlık borç limitine ulaşmıştı ve limiti aşmamak için olağanüstü önlemler almıştı.
19 Eylül 2023

ABD Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin çoğunluğu ele geçirmesiyle birlikte, kritik komitelere aşırı sağcı milletvekillerinin atanması ülkede tartışma konusu oldu. Marjorie Taylor-Greene, Lauren Boebert ve Paul Gosar gibi isimlerin Gözetim ve Hesap Verebilirlik Komitesi'ne atanması, Biden yönetimine yönelik baskının artacağının sinyalini verdi. Cumhuriyetçiler, Biden ailesinin ticari faaliyetlerini de dahil olmak üzere bir dizi konuyu soruşturmayı planlıyor. Öte yandan, özgeçmişinde yalanlar söylediği ortaya çıkan George Santos'un da iki komiteye atandığı belirtildi.
19 Ocak 2023

Millet İttifakı'nı oluşturan altı partinin liderleri, seçim güvenliği konusunu görüşmek üzere CHP Genel Merkezi'nde toplandı. Toplantıda, seçim kampanyası sürecinde yürütülen çalışmalar ve sandık güvenliği için yapılan hazırlıklar ele alındı. İttifak, 14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için 561 bin 977 görevli ve gönüllü ile hazır olduklarını ve her sandığın gözetleneceğini belirtti. Ayrıca, seçmenlerin demokrasiye katılımını ve şeffaf bir yönetim anlayışını vurguladılar.
12 Mayıs 2023

Elon Musk, ABD'de 5 Kasım'daki başkanlık seçiminde Donald Trump'ın kazanması durumunda kabinede görev almaya hazır olduğunu belirtti. Musk, Trump ile yaptığı canlı yayında, ülkenin iyiliği için Trump'ın kazanması gerektiğini söylemiş ve hükümetin etkin çalışmasına ilişkin bir başkanlık komisyonu kurulmasını önermişti. Trump ise Musk'ı bakan veya danışman olarak atamayı düşündüğünü ifade etti. Musk, bu teklife olumlu yanıt vererek kendini bakan olarak tasvir eden bir fotoğraf paylaştı.
20 Ağustos 2024
İşaretlediklerim