ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu bir oturumda, 2020 yılında ilan edilen Covid-19 'halk sağlığı acil durumu' halinin sona erdirilmesini öngören 'Salgın Bitti' başlıklı yasa tasarısını 220 'evet' oyuna karşı 210 'hayır' oyu ile kabul etti. Cumhuriyetçiler, Biden'ın 'Covid-19 salgını bitti' açıklamasına atıfta bulunarak bu tasarıyı gündeme getirdi. Beyaz Saray, ulusal acil durumun 11 Mayıs'ta sona ereceğini duyurmuştu. Tasarının Senato'dan geçmesi beklenmiyor ve Biden tasarıyı veto edeceğini belirtti.
1 Şubat 2023

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, seçim güvenliği konusunda yapılan çalışmaları anlattı. CHP'nin Türkiye genelindeki 192 bin sandıkta görev yapacak kişileri belirlediğini ve seçim gecesi okul bilişim sorumluları, ıslak imzalı tutanaklar ve YSK verileri üzerinden en doğru sonucu elde etmek için bir sistem kurduğunu ifade etti. Ayrıca, seçim sonuçlarını karşılaştırmak için yeni bir yazılım geliştirildiğini ve bu yazılımın test aşamalarının tamamlandığını belirtti.
9 Mayıs 2023

ABD'nin Georgia eyaletindeki 'seçimlere müdahale' davasında eski başkan Donald Trump'la birlikte suçlanan Scott Graham Hall, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti. Hall, seçim ekipmanlarına yasa dışı müdahale, şantaj ve altı komplo suçlamasını kabul etti. Suçlamaları kabul etmesinin ardından Hall'a, beş yıl denetimli serbestlik ve 200 saat kamu hizmeti cezası verildi. Hall ve diğer sanıkların, başkalarının 'güvenli seçim ekipmanına ve seçmen verilerine yasa dışı bir şekilde erişmesine' imkan sağlamak için komplo kurdukları belirtiliyor.
30 Eylül 2023

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 38'inci olağan kurultayını 4-5 Kasım'da düzenleyecek. Parti meclisi, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında genel merkezde toplandı ve kurultayın tarihine ilişkin tavsiye kararı alındı. Ayrıca, tüzük kurultayının 25-26 Kasım'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.
26 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla 2024 seçimleri için yeniden başkan adayı olduğunu duyurdu. Biden, demokrasi ve temel özgürlükler için duruş sergilemenin önemini vurgulayarak destekçilerine 'işimizi bitirelim' çağrısında bulundu. Biden'ın adaylığını resmi olarak ilan etmesi son iki haftadır bekleniyordu. Kasım 2024'te 82 yaşında olacak Biden, ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan unvanını da taşıyor.
25 Nisan 2023

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Pennsylvania'daki bir mitingde kulağından vurulmuş ve bu olayda bir izleyici ölmüş, ikisi ağır yaralanmıştı. Suikast girişimini engelleyemediği gerekçesiyle eleştirilen ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti. Trump, Biden/Harris yönetimini kendisini yeterince korumamakla suçladı ve demokrasi için kurşun yediğini belirtti. Suikast girişimiyle ilgili FBI hala araştırmalarını sürdürüyor.
23 Temmuz 2024

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre baskınında yasama binasına izinsiz giren ilk kişi olan Sparks, 53 ay hapis ve 2 bin dolar para cezasına çarptırıldı. Video kayıtları, Sparks'ın binaya pencereden girdiğini ve içeride 'Bu bizim Amerikamız' diye slogan attığını gösteriyordu. Aynı gün sosyal medya üzerinden 'İç savaş istiyoruz' paylaşımı yaptığı da ortaya çıktı. Eski ABD Başkanı Donald Trump hakkında ise 2020 başkanlık seçimi sonuçlarını değiştirme girişimi iddiasıyla yeni bir federal iddianame hazırlandı.
28 Ağustos 2024

ABD Başkanı Joe Biden, bir muhabirin sorusu üzerine 2024 seçimlerinde aday olmayı planladığını fakat henüz resmi bir duyuru için hazırlık yapılmadığını belirtti. Biden, 2020 seçimlerinde ABD Başkanı olarak seçilmişti ve Kasım 2024'te 82 yaşında olacak. Bu durum onu ABD tarihinde görevde bulunan en yaşlı başkan yapmaktadır.
10 Nisan 2023

ABD başkan adayı Donald Trump’a yönelik suikast girişiminin ön bulgu raporu yayınlandı ve Gizli Servis eleştirildi. Raporda, Gizli Servis'in yerel özel tim SWAT ve keskin nişancılarla sabah toplantısına katılmadığı, yerel kolluk kuvvetleriyle iletişimde uyumsuzluk yaşandığı ve şüpheli Thomas Matthew Crooks'un izlenmesinde eksiklikler olduğu belirtildi. Suikast girişimi sırasında Trump kulağından vurulmuş, bir izleyici ölmüş ve iki kişi ağır yaralanmıştı.
22 Temmuz 2024

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Denizli'de düzenlenen bir mitingde konuştu. Kılıçdaroğlu, kırsalda çalışan kadınların sosyal güvencesiz olduğunu ve sosyal devletin bu kadınların sosyal güvenlik primlerini ödeyeceğini belirtti. Taşeron işçiler ve farklı statülerdeki öğretmenler arasındaki ücret adaletsizliğini gidermeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, polislerin zor çalışma koşullarına dikkat çekerek, 100 bin güvenlik görevlisi alacaklarını ve polislerin sekiz saat çalışıp evlerine gidebilecekleri bir sistem getireceklerini söyledi.
4 Mayıs 2023

ABD'de bir federal yargıç, eski Başkan Donald Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows ve diğer bazı yardımcılarının, 2020 seçim sonuçlarını geçersiz sayma çabalarına yönelik cezai soruşturma kapsamında jüri önünde ifade vermelerini istedi. İfadeye çağrılanlar arasında Ken Cuccinelli, John Ratcliffe, Robert O’Brien ve John McEntee gibi isimler bulunuyor. Trump'ın hukuk ekibinin bu karara itiraz etmesi bekleniyor.
25 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremler sonrasında, AKP'nin seçimleri ertelemek için Yüksek Seçim Kurulu'nu (YSK) devreye sokacağı öne sürüldü. Depremler, Türkiye nüfusunun yüzde 15'ini etkileyen bölgelerde meydana geldi ve 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin ciddi güçlüklerle karşı karşıya olduğu belirtildi. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini ifade etti. Habertürk yazarı Fatih Altaylı ve gazeteci Deniz Zeyrek, seçimlerin altı ay veya bir yıl ertelenebileceğine dair duyumlar aldıklarını paylaştılar.
13 Şubat 2023

Amerika, dört ay içinde Başkanını, Temsilciler Meclisi üyelerini, Senato’nun üçte birini ve bazı eyalet yönetimlerini belirleyecek zor bir seçime hazırlanıyor. Gündemde yoksulluk, suç oranları, göç sorunları ve kürtaj hakkı gibi pek çok konu var. En tartışmalı konu ise Başkan Biden’ın yaşı ve akli melekeleri. Biden’ın demans hastası olabileceği ve dört yıllık başkanlık sürecini tamamlayamayabileceği endişeleri dile getiriliyor. Demokratlar, Biden’ın adaylığının Trump karşısında seçim kaybına yol açabileceğini düşünüyor.
30 Haziran 2024

ABD'nin eski başkanı Donald Trump ve 18 sanık, Georgia'da 2020 başkanlık seçimlerine müdahale suçlamasıyla yargılanacak. Fulton Bölge Yüksek Mahkemesi'ndeki duruşmada, Trump ve diğer sanıkların avukatları hazır bulundu. Yargıç Scott McAfee, 23 Ekim'de yargılanmalarına başlanmasına karar verdi. Duruşmanın yaklaşık dört ay süreceği ve eyaletin 150'den fazla şahidi dinlemeyi planladığı belirtildi.
7 Eylül 2023

ABD Başkanı Joe Biden'ın Delaware'deki evinde FBI ajanları tarafından yapılan aramada altı gizli belge daha bulundu. Arama yaklaşık 13 saat sürdü ve bulunan belgeler Adalet Bakanlığı tarafından incelenmek üzere alındı. Biden ve eşi Jill Biden arama sırasında evde değildi. Daha önce Biden'ın ofisinde de gizli belgeler bulunmuş ve bu durum Adalet Bakanlığı tarafından özel bir savcının atanmasıyla incelenmeye başlanmıştı. Biden'ın ev ve ofisindeki gizli belgelerin bulunması, daha önce benzer bir durumla eleştirilen eski Başkan Donald Trump'ın ardından şimdi de Biden'a yönelik eleştirilere neden oluyor.
23 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerin 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılabilmesi için 10 Mart'ta cumhurbaşkanı olarak yetkisini kullanacağını belirtti. Erdoğan, bu durumun erken seçim olmadığını, sadece seçimin öne alındığını ifade etti. Seçim tarihi ve sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken, yürürlükteki kanunlar ve hukukçular arasında seçim sürecinin başlangıcı konusunda farklı görüşler bulunuyor. 6 Nisan 2022'de kabul edilen seçim yasasının uygulanabilmesi için seçimlerin 6 Nisan'dan sonra yapılması gerekiyor ve 14 Mayıs'ta sandıkların kurulabilmesi için seçim ilanının 6 Nisan'dan önce Resmi Gazete'de yayınlanması şart.
22 Ocak 2023

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve Türkiye'nin güneydoğu bölgelerini etkileyen şiddetli depremler nedeniyle, 14 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimlerin 18 Haziran'a ertelenebileceğini belirtti. Bir hükümet yetkilisinin de seçim yapmanın güçlüklerine işaret ettiği aktarıldı. Akşener, Anayasa'nın 78'inci maddesine göre seçimlerin bir yıl ertelenmesine ihtimal vermediğini ve siyasilerin seçimlerin yapılması için çaba göstermeleri gerektiğini ifade etti.
10 Şubat 2023

ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç limiti konusunda prensipte anlaşmaya vardıklarını duyurdu. Anlaşma, ABD'nin nakit sıkıntısı çekmesine günler kala sağlandı ve borç limitinin iki yıl artırılmasını öngörüyor. Anlaşma, bazı federal programlarda kesinti ve gıda yardım programlarına yeni çalışma gereksinimleri getirilmesini içeriyor. Biden, anlaşmanın ekonomik temerrüdü önleyeceğini ve Kongre'de birkaç gün içinde oylanmasının beklendiğini belirtti.
28 Mayıs 2023

ABD Temsilciler Meclisi, 118'inci Kongre'nin ilk oturumunda meclis başkanını seçmek için oylama yaptı. Cumhuriyetçilerin lideri Kevin McCarthy, kendi partisinden yeterli desteği alamayarak ilk turda başkan seçilemedi. Demokratlar ise Hakeem Jeffries'e tam destek verdi. Meclis, yeni başkan seçilene kadar oylamaya devam edecek. McCarthy, partisinden gelen itirazlarla karşı karşıya kalarak, başkanlık için mücadele etmeye devam edecek.
4 Ocak 2023

ABD Başkanı Joe Biden, konutunda ve kişisel ofisinde bulunan gizli belgelerle ilgili olarak pişmanlık duymadığını ve avukatlarının talimatlarına uyduğunu ifade etti. Kaliforniya'daki doğal afet bölgelerini ziyaret ederken gazetecilerin bu konudaki sorularına maruz kalan Biden, Amerikan halkının neden afetle ilgili sorular sormadığını anlamadığını belirterek tepki gösterdi. Ayrıca, bulunan belgelerin hemen Ulusal Arşivlere ve Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğini ve konunun çözümü için ilgili birimlerle işbirliği yapıldığını kaydetti.
20 Ocak 2023
İşaretlediklerim