İngiltere Kralı 3. Charles, Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere yardım göndermek için çalışan gönüllüleri Batı Londra'daki Hounslow bölgesinde ziyaret etti. Kral, daha önce de Afet Acil Durum Komitesi fonuna kişisel bağış yapmıştı. Kraliyet ailesinin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Charles'ın bu ziyaretiyle depremzedelere destek olduğu belirtildi. Ziyaret sırasında Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ümit Yalçın da Kral'a eşlik etti.
15 Şubat 2023

İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in vefatının ardından tahta geçen Kral Charles ve eşi Camilla'nın taç giyme töreni, monarşi karşıtları tarafından protesto ediliyor. Protestocular, 'Monarşiyi lağvedilsin' ve 'Benim kralım değil' gibi sloganlar içeren pankartlar taşıyorlar. Tören için harcanacak paralar eleştiriliyor ve monarşi karşıtı 'Cumhuriyet' hareketinin lideri Graham Smith gözaltına alındı. Smith ve diğer monarşi karşıtları, Trafalgar Meydanı'nda polis tarafından durduruldu.
6 Mayıs 2023

Avustralya Merkez Bankası, Kraliçe 2. Elizabeth'in vefatının ardından tahta çıkan Kral 3. Charles'ın portresinin yeni beş dolarlık banknotlarda yer almayacağını açıkladı. Yeni banknotlar, yerli Avustralyalıların kültür ve tarihini onurlandıracak şekilde tasarlanacak ve birkaç yıl içinde basılacak. Mevcut banknotlar ise bu süreçte kullanılmaya devam edecek. Karar, muhalefet lideri Peter Dutton tarafından eleştirilirken, Yeşiller partisi senatörü Lydia Thorpe tarafından olumlu karşılandı.
2 Şubat 2023

The Guardian gazetesinin haberine göre, İngiltere Kralı 3. Charles, Lancaster Dükalığı aracılığıyla, vasiyet bırakmayan veya varisi olmayan kişilerin mallarına el koyarak servetine eklemekte. Feodal sistemden kalma 'bona vacantia' adı verilen bu uygulama ile son 10 yılda 60 milyon sterlinin bir kısmı hayır kurumlarına bağışlandığı iddia edilse de, gazete bu iddiaları yalanlayarak paraların Charles'ın mülklerini geliştirmek için kullanıldığını öne sürdü. Ölen kişilerin yakınları ve Liberal Demokrat Parti'den eski bakan Norman Baker, durumu ahlak dışı ve iğrenç olarak nitelendirdi.
25 Kasım 2023

İngiltere Kralı 3. Charles, iklim ve çevre konularına verdiği destek çerçevesinde, enerji tüketimini azaltmak amacıyla Buckingham Sarayı'nda bulunan yüzme havuzunun sıcaklığını düşürdü. Bu durum, havuzu kullanan bazı saray çalışanlarının üşümesine neden oldu. Kral Charles'ın ayrıca sarayda kullanılmayan odalarda ışıkların açık olup olmadığını kontrol ettiği ve kışın bile pencerelerini açık tuttuğu belirtildi. Buckingham Sarayı konu hakkında yorum yapmayı reddetti.
1 Haziran 2023

Kraliçe Elizabeth'in vefatının ardından İngiltere'nin yeni kralı olan Charles, taç giyme töreni için Buckingham Sarayı'ndan Westminster Katedrali'ne yürüdü. Tören, Canterbury Baspiskoposu tarafından yönetildi ve Kral Charles ile Kraliçe Camilla taçlarını taktı. 1953'teki Kraliçe Elizabeth'in taç giyme töreninden daha mütevazı olan bu seremonide Prens Harry de aile arasında yer aldı, ancak Galler Prensi William ve ailesinden arkada oturdu.
6 Mayıs 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 6 Mayıs'ta gerçekleşecek taç giyme töreni, yüzlerce yıllık gelenekleri yansıtacak. Tören, 1300'lü yıllarda yazılan 'Liber Regalis' adlı esere dayanıyor ve Kral 3. Charles, tüm hükümdarların oturduğu Taç Giyme Tahtı'na oturacak. Tören sırasında Kral iki, eşi bir taç takacak ve tören, geleneksel unsurları koruyarak daha kısa ve modern bir şekilde gerçekleşecek. Kral, Aziz Edward Tacı'nı giydikten sonra resmi olarak kral olacak ve tören sonrası İmparatorluk Devlet Tacı ile katedralden ayrılacak.
5 Mayıs 2023

Britanya Kralı 3'üncü Charles'ın oğlu Sussex Dükü Prens Harry, Britanya'da polis korumasının kaldırılması kararına itiraz ederek açtığı davayı kaybetti. Yüksek Mahkeme, Britanya hükümetinin bu kararında hukuka aykırı bir durum olmadığına hükmetti. Prens Harry ve eşi Megan Markle, 2020'de Kraliyet'teki görevlerinden ayrılarak ABD'ye taşınmış ve bu süreçte Kraliyet ailesi mensuplarına tanınan polis korumasından mahrum bırakılmıştı. Britanya içişleri bakanlığı, masrafları Prens Harry tarafından karşılansa bile, onun Britanya'dayken kişisel polis koruması almasına son verilmesine karar vermişti.
28 Şubat 2024

Galler Prensesi Kate Middleton'ın Anneler Günü'nde paylaştığı aile fotoğrafı, manipüle edildiği iddiaları üzerine geri çekilmesiyle kraliyet ailesinde yeni bir skandalın fitilini ateşledi. Fotoğraftaki detaylar ve Prensesin evlilik yüzüğünün olmaması gibi unsurlar komplo teorilerini güçlendirdi. Bu durum, kraliyet ailesinin şeffaflık ve halkla ilişkiler stratejileri üzerine tartışmaları da beraberinde getirdi. İngiltere Kralı Charles'ın sağlık durumu ve Prenses Kate'in uzun süre halka görünmemesi gibi konular, kraliyet ailesinin zorlu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
14 Mart 2024

Britanya, IŞİD’in Suriye ve Kuzey Irak’ta Ezidilere yönelik gerçekleştirdiği katliamları soykırım olarak tanıdı. Bu karar, Britanya Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Devlet Bakanı Lord Ahmed tarafından açıklandı. Açıklamada, bu kararın Ezidilerin tazminat almasını ve adalete erişmesini sağlama taahhüdünü güçlendirdiği belirtildi. Ayrıca, Almanya'nın da ocak ayında benzer bir karar aldığı hatırlatıldı.
1 Ağustos 2023

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Alman kökenleri, 300 yıl öncesine, Alman elektör Georg Ludwig von Hannover'in İngiltere Kraliçesi Anne'nin ölümü üzerine İngiliz tahtına çıkmasıyla başlar. Kral 1'inci George olarak bilinen Georg Ludwig, İngiliz tahtına çıkan ilk Alman kraldır. Kraliyet ailesinin birçok üyesi Alman kökenlidir ve bu kökenler, evlilikler ve politik ilişkiler yoluyla Avrupa'nın diğer kraliyet aileleriyle de bağlantılıdır. Kraliçe Victoria'nın torunları bugün Avrupa'nın birçok tahtında bulunmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kraliyet ailesi, Alman kökenli soyadını Windsor olarak değiştirmiş ve Alman unvanlarından feragat etmiştir. Kral 3'üncü Charles'ın Alman kökenli olduğu ve İngiliz Kraliyet Ailesi'nin Nazi Almanyası ile ilişkilerinin tarihi, İngiliz halkı tarafından olumsuz karşılanmaktadır.
7 Mayıs 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin Avrupa'ya sığınmacı akışını yavaşlatmak amacıyla Britanya ile vardığı anlaşmayı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, bu anlaşmanın Türkiye'nin iç sistemine müdahale olduğunu belirtti. Ayrıca, anlaşmanın ve Türkiye'de kurulacak olan yeni polis merkezinin İngiltere tarafından duyurulmasını eleştirdi ve Türkiye'nin bu konuda henüz bir açıklama yapmamasını sorguladı.
10 Ağustos 2023

Buckingham Sarayı, Kral 3'üncü Charles'ın kanser teşhisi aldığını ve tedavi gördüğünü duyurdu. Kral, tedavi sürecinde resmi devlet görevlerine devam edecek ancak halka açık etkinliklere katılmayacak. Kanserin erken teşhis edildiği ve Charles'ın kemoterapi tedavisine başlandığı belirtildi. Kral'ın kanser türü açıklanmazken, prostat kanseri olmadığı ifade edildi.
5 Şubat 2024

Britanya hükümeti, Amerikalı milyarder Elon Musk’ın ülkedeki aşırı sağcı şiddet olaylarını 'iç savaş kaçınılmaz' diye yorumlamasını eleştirdi. Southport kentinde bir bıçaklı saldırganın üç çocuğu öldürmesi ve sekizi çocuk 10 kişiyi yaralaması üzerine aşırı sağcılar sokaklara dökülmüş ve göçmenlere ait işyerleri ile camilere saldırmıştı. Britanya başbakanlık sözcüsü ve Adalet Bakan Yardımcısı Heidi Alexander, Musk’ın yorumlarını 'tamamen haksız' ve 'içler acısı' olarak nitelendirdi.
6 Ağustos 2024

Britanya Kralı 3. Charles, 6 Mayıs Cumartesi günü Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenecek törenle taç giyecek. Törene dünya liderleri, ünlüler ve hayır kurumu temsilcileri dahil 2 bin 200'den fazla davetli katılacak. Tören, Kraliçe 2. Elizabeth'in taç giyme törenine göre daha mütevazı olacak. Prens Harry törene katılacak ancak eşi Meghan katılmayacak. Türkiye'yi törende Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay temsil edecek. Tören sonrası düzenlenecek konserde Katy Perry ve Lionel Richie gibi yıldızlar sahne alacak.
4 Mayıs 2023

İngiltere Kralı 3. Charles'ın 'Illustrated London News' dergisi için sipariş edilen ilk resmi portresi, ressam Alastair Barford tarafından çizildi ve Londra'da tanıtıldı. Barford, portreyi çizerken Kral'ın karşısında oturmadığını, onu Buckingham Sarayı'nda bir resepsiyonda gözlemleyerek ve fotoğraflarını çekerek çalıştığını belirtti. Portrede, Kral'ın kolunda yerli Amazon lideri tarafından hediye edilen bir bileklik de görülüyor. Kral 3. Charles'ın taç giyme töreni 6 Mayıs'ta gerçekleşecek.
4 Nisan 2023

The Guardian gazetesinin incelemesine göre, İngiliz Kraliyet Ailesi, Lancaster ve Cornwall düklüklerinden yıllık 1,2 milyar sterlin gelir elde ediyor. Bu gelir, 70 yıllık bir süreçte toplanan ve Ortaçağ'dan kalma ayrıcalıklara dayanan geniş arazi ve mülk portföylerinden kaynaklanıyor. Lancaster Düklüğü'nün gelirleri İngiliz tahtında oturan kişiye, Cornwall Düklüğü'nün gelirleri ise tahtın erkek varisine geçiyor. Kraliçe 2'nci Elizabeth'in ölümünden sonra tahta çıkan Charles'ın yerine Cornwall Düklüğü oğlu Prens William'a geçti. Britanya'da düklük gelirlerinin halka aktarılması ve kraliyet harcamalarının denetlenmesi konuları politikacılar tarafından tartışılmakta.
5 Nisan 2023

Britanya'da üç kız çocuğunun bıçakla öldürülmesinin ardından başlayan aşırı sağcı şiddet eylemlerine karşı birçok şehirde ırkçılık karşıtı barışçıl protestolar düzenleniyor. Saldırganın Britanyalı ve Müslüman olmadığı ortaya çıkmasına rağmen, sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler ve aşırı sağcı söylemler şiddet olaylarını tetikledi. Aşırı sağcı gruplar birçok şehirde dükkanları yağmaladı, araçları ve binaları ateşe verdi. Buna karşılık, on binlerce ırkçılık karşıtı protestocu Londra, Bristol, Brighton ve Newcastle gibi şehirlerde barışçıl gösteriler düzenledi.
8 Ağustos 2024

İngiltere Kralı 3. Charles için 6 Mayıs'ta Westminster Katedrali'nde düzenlenecek taç giyme töreni, kraliyet ailesi için bir dizi yenilik getirecek. Tören, Canterbury Başpiskoposu Justin Welby tarafından yönetilecek ve beş bölümden oluşacak. Törende gençlere önem verilecek, Britanya'nın değişimi vurgulanacak, çeşitli dillerde ilahiler söylenecek ve ilk kez kadın rahipler görev alacak. Ayrıca, Kraliyet mücevherleri tarihte ilk kez Hristiyan olmayan kişiler tarafından sunulacak.
30 Nisan 2023

Buckingham Sarayı, Kral Charles'ın 6 Mayıs'ta yapılacak taç giyme töreni için davetiyeleri yayınladı. Davetiyede, Charles'ın eşi Camilla, 'Konsort Kraliçe' yerine ilk kez resmi olarak 'Kraliçe' unvanıyla anıldı. Törene iki bin kişi davet edilecek ve tahtın varisi Prens George da törene katılacak çocuklar arasında yer alacak.
5 Nisan 2023
İşaretlediklerim