Birleşmiş Milletler'in eski iyi niyet elçisi ve Amerikalı oyuncu Angelina Jolie, İsrail'in Gazze'deki Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı eleştirdi. Jolie, saldırının ardından İsrail ve işbirliği içindeki ülkeleri hedef alarak, Filistinli sivillerin uluslararası hukuka aykırı olarak gıda, ilaç ve insani yardımdan mahrum bırakıldığını belirtti. Ayrıca, dünya liderlerinin BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes dayatmasını engelleyerek bu suçlara ortak olduğunu ifade etti.
2 Kasım 2023

Britanya Başbakanı Keir Starmer, İsrail'e silah satışının askıya alınmasını desteklemediğini belirtti. Starmer, savunma amaçlı satışların da durdurulmasının yanlış bir tutum olacağını ifade etti. Hamas'ın İsrail'e saldırılarının birinci yılı nedeniyle düzenlenen oturumda, Starmer, bölgedeki insani duruma dikkat çekerek, Filistinli sivillerin yaşadığı zorlukları vurguladı. Starmer, bölgenin bu süreci bir yıl daha kaldıramayacağını belirtti.
7 Ekim 2024

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna'ya destek oturumunda bir araya geldi ve Gazze için oturum talebini reddetti. Sol gruptan Portekizli Milletvekili Catarina Martins, Gazze'deki durumu gündeme alarak bir karar tasarısının oylanmasını istedi ancak bu talep 251 karşı oyla reddedildi. Martins, Gazze'de yaşananları soykırım olarak nitelendirerek, AB'nin bu konuda özel bir sorumluluğu olduğunu vurguladı.
17 Temmuz 2024

Netflix'in popüler dizisi 'The Crown'un altıncı ve son sezonunun ilk dört bölümü, eleştirmenlerin karışık tepkilerine neden oldu. Bazı eleştirmenler senaryonun Diana'ya olan takıntısını eleştirirken, bazıları ise Elizabeth Debicki'nin performansını övdü. Dizi, tarihsel olaylarla örtüşmeyen kurgusal unsurlar nedeniyle de eleştirilere maruz kaldı. Son sezonun ikinci kısmı 14 Aralık'ta yayınlanacak ve Prens Charles, Camilla, William ve Kate'in düğünlerini içerecek.
17 Kasım 2023

Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı ağaçlarını korumaya çalışan eylemcilere destek için bölgeye giden CHP'li vekiller Ali Mahir Başarır ve Mahmut Tanal, eylemciler tarafından yuhalandı. Başarır, bir eylemciye 'Bana bağırma' dediği için, Tanal ise 'Sizin gibi insanlar yüzünden iktidarı kaybettik' dediği için tepki çekti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da alana gidip konuşma yaptıktan sonra arabasına binip ayrılmak isteyince yurttaşlar tarafından protesto edildi.
28 Temmuz 2023

Britanya vatandaşı 31 yaşındaki Melissa Kerr, 2019 yılında İstanbul'da bir hastanede popo kaldırma ameliyatı sırasında öldü. Olayın ardından Britanya'da soruşturma başlatıldı ve Kerr'in akciğerlerine pıhtı atması sonucu öldüğü belirlendi. Britanya hükümeti, vatandaşlarını yeterince bilgilendirmediği eleştirileri üzerine, Türkiye ile medikal turizm konusunda görüşmeler yapmak üzere harekete geçti. Sağlık Bakanı Maria Caulfield, konunun ciddiye alındığını ve yakın zamanda Türkiye'ye bir ziyaret gerçekleştirileceğini açıkladı.
21 Kasım 2023

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'e 1983 yılında ABD ziyareti sırasında düzenlenmesi planlanan suikast girişimine ilişkin belgeleri yayınladı. Belgelerde, Kraliçe'nin İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) tarafından tehdit edildiği ve bu konuda uyarıldığı bilgileri bulunuyor. Ayrıca, San Francisco'da yaşayan bir İrlandalının kızının ölümünün intikamını almak istediği ve Kraliçe'ye Golden Gate Köprüsü veya Yosemite Ulusal Parkı ziyareti sırasında saldırı planladığı istihbarat raporları arasında yer alıyor. Belgeler, ABD Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası gereğince FBI'ın internet sitesinde yayımlandı.
26 Mayıs 2023

1936 yılında İngiliz Kralı 8. Edward'ın tahta çıkışı için üretilen ancak tahttan feragat etmesi nedeniyle kullanılmayan 'Coronation Ale' isimli kraliyet birası, 75 yıl mahzende bekledikten sonra 2011'de bulundu. Şimdi ise, Kral 3. Charles'ın taç giyme töreninden bir gün önce açık artırmayla satılacak. Satıştan elde edilen gelir, Kral 3. Charles tarafından kurulan The Prince’s Trust vakfına bağışlanacak.
19 Nisan 2023

İngiliz Kraliyeti, Prens Harry'nin 6 Mayıs'ta Westminster Abbey'de gerçekleşecek olan Kral Charles'ın taç giyme törenine katılacağını resmi olarak açıkladı. Aynı açıklamada, Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın törene katılmayacağı ve çocukları Prens Archie ve Prenses Lilibet ile birlikte Kaliforniya'da kalacağı bilgisi paylaşıldı.
12 Nisan 2023

İngiltere'nin Southport kentinde üç çocuğun öldürüldüğü bıçaklı saldırının ardından aşırı sağcı gruplar ülke genelinde protestolar düzenledi. Protestolar sırasında en az 90 kişi tutuklandı ve birçok şehirde polisle çatışmalar yaşandı. Başbakan Keir Starmer, aşırılıkçılara karşı polise tam destek verdiğini belirtti. Protestoların sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerle tetiklendiği ve gelecek günlerde şiddetlenmesinin beklendiği vurgulandı.
4 Ağustos 2024

Britanya hükümetinin, düzensiz sığınmacıları ve ülkeye illegal yollarla girip sığınma talebi yapanları Ruanda'ya gönderme planı, Londra Temyiz Mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Bu plan, 'Ruanda Planı' adı altında geçen sene hazırlanmış ve büyük tepkiler çekmişti. Ayrıca, Britanya'nın düzensiz göçmenleri engellemeye yönelik hazırladığı 'yasa dışı göç' yasa tasarısı da tartışmalı maddeler içeriyor.
29 Haziran 2023

Britanya Başbakanı Keir Starmer’in düzensiz göçmenleri Ruanda'ya gönderme planının başarısız olduğunu açıklamasının ardından, Ruanda hükümeti aldığı parayı iade etmeyeceğini duyurdu. Ruanda hükümeti adına konuşan Alain Mukuralinda, anlaşmada fonların geri ödenmesine ilişkin bir şart bulunmadığını belirtti. Britanya, Ruanda'ya beş yıl için 120 milyon sterlin ödemeyi kabul etmişti, ancak yüksek mahkeme planı yasadışı bularak durdurmuştu.
10 Temmuz 2024

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, senatoda İsrail’in Gazze saldırıları nedeniyle ellerini kırmızıya boyayan aktivistlerce protesto edildi. Protestocular, Blinken'ın konuşmasını sloganlar atarak kesti ve 'kana bulanmış eller' sembolize eden kırmızıya boyalı ellerini havaya kaldırarak sessiz bir şekilde protestolarına devam etti. Protesto, Blinken ve ABD Savunma Bakanı Llyod Austin'in Biden yönetiminin 106 milyar dolarlık yardım talebi için senato ödenek komitesinde bulunduğu sırada gerçekleşti.
1 Kasım 2023

Antalya'daki Limak Lara Hotel, Britanya üzerinden yapılan bir rezervasyon sonrası müşterinin Türk olduğunu anlayınca 120 avro 'milliyet farkı' adı altında ek ücret talep etti. Bu durum sosyal medyada büyük tepki topladı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otel hakkında inceleme başlatıldı. Bakanlık, otelden resmi savunma talep etti ve mevzuat gereği cezai işlem uygulanacağını belirtti.
28 Nisan 2024

Londra'daki Prince Charles Sineması, halkın tepkisi üzerine yapay zeka tarafından yazılan 'Son Senarist' filminin galasını iptal etti. Film, Peter Luisi tarafından yönetildi ve Nicholas Poplin tarafından oynandı. İzleyiciler, yazar yerine yapay zeka kullanılması konusundaki endişelerini dile getirdi. Yönetmen Luisi, filmin amacının yapay zekanın film endüstrisi üzerindeki etkisi hakkında bir sohbet başlatmak olduğunu belirtti.
23 Haziran 2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında verdiği kararı 'darbe girişimi' olarak nitelendirerek, TBMM Danışma Kurulu'nun toplanmaması üzerine TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlayacaklarını duyurdu. Bu karar, Gezi Parkı davasından hüküm giyen ve sonrasında milletvekili seçilen Can Atalay'ın durumuyla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin verdiği hak ihlali kararının ardından geldi. Yargıtay, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti.
9 Kasım 2023

Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarının ardından Londra polisinin Filistin destek gösterilerine izin vermesini eleştirerek 'taraf tutmakla' suçlamış ve bu durum ülkede tartışmalara yol açmıştır. Braverman, Filistin'le dayanışma yürüyüşlerini 'nefret yürüyüşü' olarak adlandırmış ve polisi çifte standart uygulamakla itham etmiştir. Britanya Başbakanı Rishi Sunak, bu gelişmelerin ardından Braverman'ı görevden alarak yerine Dışişleri Bakanı James Cleverly'i atamıştır.
13 Kasım 2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Muğla'daki Akbelen Ormanı'nda kömür madenine karşı zeytin ağaçlarını korumaya çalışan İkizköylülerin direnişine katıldı. Kılıçdaroğlu, alandan ayrılmak istedi ancak halkın protestoları sonucu kesim alanına gitmek zorunda kaldı. Kılıçdaroğlu'nun kesim alanına girişi sırasında jandarma, alana girmek isteyen yurttaşlara biber gazı ve copla müdahale etti ve üç kişi gözaltına alındı.
28 Temmuz 2023

AKP'nin hayvan itlafı yasa teklifine karşı hayvan hakları savunucuları ve geniş halk kesimleri aylardır sokaklarda ve meydanlarda itirazlarını sürdürüyor. Meclis görüşmeleri sırasında hayvan hakları savunucuları salona alınmazken, protestolar koridorlarda ve Meclis önünde devam etti. Bu süreç, hayvan hakları konusunu toplumsal adalet mücadelesinin merkezine yerleştirirken doğrudan demokrasinin önemini de vurguluyor. Teklifin geri çektirilmesi için sokaktaki eylemlere destek verilmesi gerektiği belirtiliyor.
23 Temmuz 2024

Arnavutluk Meclisi'nde, muhalefet milletvekilleri bazı yasa değişikliklerinin görüşülmesinin planlandığı meclis oturumunu engelledi. Ana muhalefet partisi Arnavutluk Demokratik Partisi (PD) milletvekilleri başta olmak üzere, muhalefet partilerinden milletvekilleri, mecliste görüşmeleri engellemek için sandalyeleri kürsünün önüne yerleştirip sis bombası attı. Arnavutluk Meclis Başkanı Lindita Nikolla, yaşananları 'Arnavut parlamentosu için utanç' olarak nitelendirdi.
2 Kasım 2023
İşaretlediklerim