HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'li Gültan Kışanak'ın Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) yönelik ortak liste çağrısını destekleyerek, Türkiye'nin sosyalist ve demokratlarını Yeşil Sol Parti'de birleşmeye çağırdı. Kışanak, TİP'e seçim ittifakı kapsamında ortak liste oluşturma çağrısında bulunmuş ve herhangi bir oyun heba edilmemesi gerektiğini belirtmişti. Demirtaş, sosyalistlerin ve demokratların parlamentoda güçlü bir şekilde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, tüm Kürt partilerini de Yeşil Sol Parti'de buluşmaya çağırdı.
3 Nisan 2023

Emek ve özgürlük ittifakının bir parçası olan Emek Partisi (EMEP), milletvekili seçimlerine Yeşil Sol Parti (YSP) listesinden gireceğini duyurdu. Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatma davası nedeniyle YSP çatısı altında seçimlere katılma önerisi üzerine, Türkiye İşçi Partisi (TİP) bazı şehirlerde kendi adaylarıyla, bazı şehirlerde ise YSP listelerinden seçime girmeyi planladığını açıklamıştı. EMEP'in bu kararı, ittifakın geleceğini güçlendirmek ve emek, barış ve demokrasi yanlısı güçlerin parlamentoda temsilini sağlamak amacıyla alındı.
29 Mart 2023

14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde cumhurbaşkanı adayları belli oldu ve şimdi partiler milletvekili aday listelerini oluşturuyorlar. Cumhur İttifakı bakanları aday gösterirken, Millet İttifakı bakan adaylarını listeye dahil etmeyecek. AKP ve CHP'nin listeleri belirleme sürecinde zorlanması bekleniyor. Cumhur İttifakı'nda seçim yasası değişikliği sonrası ortak liste krizi yaşanıyor. MHP ve AKP arasında listelerin belli bölgelerde ortaklaştırılması konusunda görüşmeler sürüyor. Millet İttifakı'nda ise CHP ve İYİ Parti arasında belli bölgelerde avantajlı partinin listelerinden seçime girilmesi konusunda uzlaşı aranıyor. Diğer ittifak ortakları DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi de kendi stratejilerini belirlemeye çalışıyor.
1 Nisan 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

Daha önce AKP'ye geçmeyeceğini belirten İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AKP'ye katıldı. Hatipoğlu, 2 Kasım'da 'derin görüş ayrılıkları' nedeniyle İYİ Parti'den istifa etmişti. AKP Merkez Karar Yönetim Kurulu toplantısı öncesinde partisine katılırken rozetini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan takdim etti. Hatipoğlu, geçmişte yaptığı bir açıklamada Eskişehir'de AKP-MHP iş birliğini destekleyebileceğini ifade etmişti.
7 Kasım 2023

İYİ Parti, Mayıs seçimlerinde beklenen sonuçları alamamasının ardından millet ittifakının geleceğini değerlendiriyor. Parti içinde ittifakın sonlandırılması ve bağımsız olarak devam etme eğilimi bulunuyor. Özellikle ülkücü kanadın desteklediği bu görüş, partinin kimliğinin ittifakla aşındığı endişesine dayanıyor. Diğer taraftan, ittifakın CHP ile şartlı olarak sürdürülmesi ve yerel seçimlerde güçlü pazarlık yapılması gerektiğini savunan bir görüş de mevcut. Bu görüşe göre, Antalya gibi bazı büyükşehir belediyelerinin İYİ Parti'ye bırakılması talep ediliyor. Parti yönetiminin bu konudaki son kararı, 24-25 Haziran'da yapılacak kurultay sonrasında yeni yönetim tarafından verilecek.
8 Haziran 2023

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin seçimlerden üç gün önce adaylıktan çekilmesinin ardından, TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın da adaylıktan çekilip çekilmeyeceği tartışma konusu oldu. TİP, Baş'ın 'İnce çekilirse, ben de çekilirim' şeklinde bir ifade kullanmadığını ve adaylıktan çekilmeyeceğini duyurdu. Erkan Baş, milletvekilliğini kişisel bir dert olarak görmediğini ve İnce'nin çekilmesi durumunda da çekilebileceğini, ancak bu durumun seçim sonuçlarını değiştirmeyeceğini belirtmişti.
11 Mayıs 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Twitter üzerinden yaptığı bir paylaşımla Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'ye, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu desteklemesi için çağrıda bulundu. Baş, seçimlerin ilk turda sonuçlanabileceğini ve İnce'nin desteğinin bu zaferde önemli bir katkı sağlayabileceğini ifade etti. Anketlere göre İnce'nin adaylığı seçimlerin ikinci tura kalmasına neden oluyor, İnce ise daha önce ikinci turu hedeflediğini belirtmişti.
3 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, Emek Partisi'nin (EMEP) emek ve özgürlük ittifakı çatısı altında seçimlere katılma kararından vazgeçtiğini duyurdu. Ancak EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, bu çekilmenin olmadığını, sadece yasal mevzuat gereği EMEP amblemiyle girme başvurularını geri çektiklerini ve EMEP adaylarının Yeşil Sol Parti listelerinden seçime gireceklerini açıkladı. YSK'nın açıklaması, EMEP'in ittifaktan çekildiği yorumlarına neden olmuştu.
6 Nisan 2023

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Türkiye'deki siyasi gelişmeleri değerlendirmek amacıyla yarın öğlen saat 2'de olağanüstü bir toplantı yapacak. Bu karar, altılı masa toplantısında ortak cumhurbaşkanı adayı konusunda bir isim belirlenememesi ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in altılı masadan ayrılma kararı almasının ardından geldi. Akşener, altılı masanın millet iradesini yansıtma kabiliyetini kaybettiğini belirtti ve İstanbul ile Ankara'nın büyükşehir belediye başkanlarını göreve çağırdı.
3 Mart 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), deprem felaketinin yönetimindeki eksiklikleri eleştiren kişilere hakaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a istifa çağrısında bulundu. Erdoğan, eleştirilere 'terbiyesiz, ahlaksız, namussuz, adi' gibi ifadelerle karşılık vermişti. Ayrıca, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de eleştirenlere 'sahtekarlar, haşeratlar, tabansızlar, sefiller, aymazlar' şeklinde hitap etmişti. TİP, Erdoğan'a yönelik olarak 'Küfretme, istifa et!' ifadesini kullanarak tepkisini dile getirdi.
21 Şubat 2023

Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, HDP'nin seçim çalışmaları sırasında yaptığı konuşmada, Kürt halkının iktidara bir ders vermesi gerektiğini belirtti. Türk, Kürt halkının düşmanlığını yapan iktidara karşı protesto edilmesi ve oy verilmemesi gerektiğini vurguladı. Bu açıklama, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu destekleme kararı ve iki lider arasında imzalanan protokolün basınla paylaşılmasının ardından geldi. HDP ve Yeşil Sol Parti ise kayyım maddesini eleştirerek seçimlerdeki tutumlarını açıklamayı planladıklarını duyurdu.
24 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, seçmenlere milletvekili çıkarabilecek partilere oy verilmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde her oyun Erdoğan'a yarayacağını ifade etti. HDP, kapatma davası nedeniyle Yeşil Sol Parti listelerinden seçime girecek ve emek ve özgürlük ittifakına ortak liste önermişti. Türkiye İşçi Partisi ise bazı şehirlerde kendi adıyla, bazı şehirlerde ise Yeşil Sol Parti lehine aday çıkarmayarak farklı bir yol izledi. Demirtaş, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, seçmenlerin oylarını bilinçli kullanmaları gerektiğini vurguladı.
15 Nisan 2023

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan ile konuşan bir AKP'li, HDP'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday çıkarması halinde seçimlerin ikinci tura kalacağını, aksi takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk turda kazanacağını savundu. AKP'li, muhalefetin muhtemel adayları hakkında da değerlendirmelerde bulundu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu eleştirdi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ise partisinin kendi adayını çıkaracağını ve ittifaklarla herhangi bir ortaklıkları olmadığını belirtti.
8 Ocak 2023

Büyük Türkiye Partisi (BTP), 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için sunduğu aday listesini geri çektiğini ve cumhur ittifakını destekleyeceğini açıkladı. BTP Genel Başkanı Hüseyin Durmaz, bu kararın parti olarak alındığını ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceklerini ifade etti. Durmaz, seçim kampanyası süresince Erdoğan lehine çalışacaklarını ve 2023 seçimlerinin önemine vurgu yaparak, bazı gelişmelerden ve görüntülerden rahatsızlık duyduklarını belirtti.
12 Nisan 2023

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), HDP, TİP ve EMEP'in yer aldığı emek ve özgürlük ittifakının tek liste üzerinde anlaşamaması üzerine bir açıklama yaparak ittifakı bu kararı gözden geçirmeye çağırdı. Uzmanlar, yeni seçim yasası çerçevesinde tek milletvekili listesiyle seçime girilmesinin avantajlı olacağını belirtiyor. HDK, ittifak politikasının varlık koşullarından birinin faşist bloku geriletecek seçim taktiklerini geliştirmek olduğunu ifade etti ve ittifak üyelerini tekil örgütsel kazanımları öncelemekten kaçınmaya davet etti.
18 Mart 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde Yeşil Sol Parti ve Yeniden Refah Partisi'nin de aralarında bulunduğu 36 siyasi partinin seçime katılma yeterliliğine sahip olduğunu duyurdu. Yeniden Refah Partisi, AKP'nin cumhur ittifakını genişletme çabaları kapsamında görüşülen partilerden biri olarak öne çıkarken, Yeşil Sol Parti ise HDP'nin olası bir kapatılması durumunda alternatif bir seçenek olarak değerlendiriliyor. HDP'nin kapatılma davasında 11 Nisan'da savunma yapması beklenirken, milletvekili aday listelerinin 10 Nisan'a kadar verilmesi gerekiyor.
11 Mart 2023

SOL Parti, Emek ve Özgürlük İttifakı ile yapılan görüşmeler sonucunda ittifaka katılmama kararı aldı. Parti, ittifaka sunduğu önerilerin kabul edilmemesini gerekçe gösterdi. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Tombul, ittifakın isminin her iki bloku temsil etmesi gerektiğini ve bazı kentlerde seçime girmemelerinin istendiğini belirtti. SOL Parti, seçimlere Sosyalist Güç Birliği olarak kendi kimliğiyle gireceğini ve HDP ile Emek ve Özgürlük İttifakı'yla işbirliğini sürdüreceğini açıkladı.
24 Mart 2023

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Birgün gazetesinde yer alan ve Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) TBMM'de grup kuracak sayıda milletvekili talep ettiği iddialarını içeren bir habere tepki gösterdi. Kadıgil, iddiaların gerçek dışı olduğunu ve TİP'in üç yıldır net olan planının kendi adı ve adaylarıyla seçime girmek olduğunu belirtti. Ayrıca, kaç vekil çıkaracaklarının yurttaşların takdirine bağlı olduğunu ifade etti.
14 Ocak 2023

Türkiye İşçi Partisi (TİP), vatandaşlardan gelen yoğun talep sebebiyle milletvekilliği aday adaylığı için başvuru sürecini 27 Mart Pazartesi gününe kadar uzattığını duyurdu. Bu duyuru, partinin resmi Twitter hesabı üzerinden yapıldı. Aynı durum İYİ Parti ve CHP için de geçerli olup, bu partiler de adaylık başvuru sürelerini uzattıklarını açıklamışlardır.
25 Mart 2023
İşaretlediklerim