Türkiye, Avrupa'dan en çok plastik atık ithal eden ülke konumunda olup, dünya genelinde altıncı, Avrupa'da ise ikinci sırada yer alıyor. Plastik sektörü, yıllık 44 milyar dolar gelirle büyük bir ekonomik güç oluştururken, çevreci tedbirler bu sektörün tepkisiyle karşılaşıyor. Örneğin, 2021'de getirilen plastik atık ithalatı yasağı sekiz gün sonra kaldırılmış ve tek kullanımlık içecek ambalajlarına depozito uygulaması sürekli ertelenmiştir. Çevre Bakanlığı, depozito uygulamasının 2024'te zorunlu hale geleceğini belirtmiş, ancak alınan tedbirler sınırlı kalmıştır.
25 Nisan 2024

Türkiye'nin İsrail'e ihracat yasağı getirmesi sonucunda, bu durumdan etkilenen Türk ihracatçılarının yükümlülüklerini yerine getirememeleri, mücbir sebep olarak kabul edilecek. Milletlerarası Ticaret Odası'nın mücbir sebep klozuna göre, savaş, iç savaş, ambargo gibi durumlar mücbir sebep olarak sayılmaktadır. İhracat yasağı da bu kapsamda değerlendirilerek, ihracatçıların bu durumdan kaynaklı sorumlulukları ortadan kalkacak.
7 Mayıs 2024

ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına destek verdikleri gerekçesiyle aralarında 16 Türk şirketinin de bulunduğu toplam 93 kuruluşa ticari kısıtlamalar getirdi. Bu karar, Joe Biden hükümeti tarafından Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının yıl dönümü öncesinde alındı ve ABD Hazine Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklendi. Yaptırımlar, Ukrayna savaşı ve Rus muhalif Aleksey Navalni'nin ölümüyle bağlantılı olarak uygulandı. Bu kararla, söz konusu şirketler ABD'den herhangi bir sevkiyat alamayacak.
23 Şubat 2024

Kuzey Kıbrıs'ta 2005 yılında kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu, 1974'te güneye göç eden Kıbrıslı Rumların geride bıraktığı taşınmaz mallar üzerindeki hak taleplerini değerlendirmektedir. 17 Mayıs 2024 itibariyle komisyona yapılan 7 bin 590 başvurudan 1775'i sonuçlandırılmış ve toplamda 444 milyon 884 bin 746 sterlin (yaklaşık 18 milyar lira) tazminat ödenmesine karar verilmiştir. Bu tazminat miktarı, Rum mülklerinin toplam değerinin sadece yüzde 5'ine denk gelmektedir.
21 Mayıs 2024

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya'nın benzin ihracatına yönelik olası bir yasağın planlanandan önce iptal edilebileceğini belirtti. Novak, Rusya'daki petrol ürünü piyasasının istikrarlı olduğunu ve şu an için bir arz açığı olmadığını ifade etti. Olası yasağın, yalnızca benzin ihracatını kapsayacağını ve 1 Mart'tan itibaren altı ay süreyle uygulanacağını, ancak piyasa koşullarına göre bu süre içinde yasağın kaldırılabileceğini açıkladı. Daha önce Rusya'da benzin ve motorin fiyatlarının artması nedeniyle benzin ihracatı yasaklanmış, ancak yaklaşık iki ay sonra yasak kaldırılmıştı.
29 Şubat 2024

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, 2011 yılında Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde gerçekleşen ve 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama olayıyla ilgili olarak Türkiye'den savunma istedi. Roboski ailelerinin başvurusu üzerine, hükümetten yaşam hakkının ve kötü muamele yasağının ihlal edildiği iddialarına ilişkin görüşler talep edildi. Avukat Kerem Altıparmak, başvurunun kabul edilebilirlik ve esasa ilişkin görüşlerinin alınması için hükümete bildirildiğini belirtti. Hükümetin savunmasını sunmak için altı aylık bir süresi bulunuyor.
29 Haziran 2024

Suudi Arabistan, Cezayir ve Kuveyt, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu çerçevesinde, petrol üretimindeki gönüllü kesintileri üç ay daha uzatma kararı aldı. Suudi Arabistan günlük 9 milyon varil, Cezayir 908 bin varil ve Kuveyt 2 milyon 413 bin varil petrol üretimi yapacak şekilde kesintileri haziran sonuna kadar sürdürecek. Bu kararlar, ülkelerin enerji bakanlıkları tarafından yapılan açıklamalarla duyuruldu.
4 Mart 2024

Spotify'ın 2019'da açtığı dava sonucunda, Avrupa Birliği Apple'a 'hakim konumunu kötüye kullanma' suçlamasıyla 2 milyar dolar ceza verdi. Avrupa Komisyonu'nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager, Apple'ın 10 yıldır Apple Store aracılığıyla müzik hizmetlerinin dağıtımında pazardaki hakim konumunu kötüye kullandığını belirtti. Apple, cezaya itiraz ettiğini açıkladı.
4 Mart 2024

Avustralya'da, Uber, piyasaya girişinin ardından taksi ve özel araç şoförlerinin yaşadığı ekonomik kayıplar için 178 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Sekiz bini aşkın şoförü temsil eden avukatlar, 2019'da Uber'e karşı dava açmıştı. Avukatlar, Uber'in bu kayıpları uzun süre telafi etmekten kaçındığını, ancak nihayetinde bir uzlaşmaya varıldığını açıkladı. Uzlaşma bedelinin ödenmesi için yüksek mahkemenin onayı gerekmekte.
18 Mart 2024

Mısır, ciddi döviz sıkıntısını hafifletmek amacıyla kuzey kıyısındaki turistik kasabası Ras El-Hekma'yı 22 milyar dolara Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) sattı. Bu satış, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin yönetimine muhalifler tarafından sert eleştirilere yol açtı. Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, projenin finansmanı, geliştirilmesi ve yönetilmesinden BAE'nin sorumlu olacağını ve yerli ile yabancı firmaların projeye katılacağını belirtti.
10 Şubat 2024
İşaretlediklerim