Şırnak'ın Silopi ve İdil ilçelerinde nesli tükenme tehdidi altındaki üç kızıl şahin ve ishak kuşu ile iki ulu doğan koruma altına alındı. Şırnak Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Orhan Kalay, kuşların vatandaşlar ve jandarma ekipleri tarafından yaralı ve bitkin halde bulunduğunu ve tedavi altına alındıklarını belirtti. İki ulu doğan ve iki kızıl şahinin tedavisi bitmek üzere olduğunu, bir kızıl şahin ve ishak kuşunun tedavisinin ise devam ettiğini ifade etti. Ayrıca, aracında iki ulu doğan kuşu bulunan kişiye 70 bin 390 lira para cezası uygulandı.
12 Eylül 2023

Hatay'ın Antakya ilçesinde, emniyet birimleri ve çeşitli ekiplerin kontrolünde yürütülen enkaz kaldırma çalışmaları sırasında, ses duyulması üzerine durdurulan çalışmalarda Terrier cinsi bir köpek canlı olarak kurtarıldı. Köpeğin, mahsur kaldığı yerde bulunan mama sayesinde hayatta kaldığı anlaşıldı ve veteriner kontrolü için seyyar kliniğe gönderildi. Aynı çalışmalar sırasında köpeğin sahibi olduğu düşünülen bir kişinin cansız bedenine de ulaşıldı.
3 Mart 2023

Kahramanmaraş merkezli deprem bölgesinde çalışan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği'nin (SGDD ASAM) eğitimli arama kurtarma köpeklerinden 'Vira', enkaz altında canlı tespiti yaparken ayağından yaralandı. İlk müdahalesi bölgede yapılan ve daha sonra tedavi için Ankara'ya götürülen Vira'nın tedavisi tamamlandı. Tedavi sonrasında eğitmeni eşliğinde yavrularıyla buluşan Vira, Antakya ve Samandağ'da üç kişinin kurtarılmasına katkıda bulundu.
23 Şubat 2023

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde kış mevsiminin sona ermesi ve hava sıcaklıklarının artmasıyla karlar eridi. Bu durum, meraların çiçekler, kelebekler ve göçmen kuşlarla renklenmesine yol açtı. Besiciler, yaklaşık beş ay boyunca ahırlarda kalan hayvanlarını meralara çıkararak otlatmaya başladı. Besici Orhan Aydın, hayvanları meraya çıkartmanın kendilerini mutlu ettiğini ve hayvanların içeride kalmasının zararlı olduğunu belirtti.
16 Nisan 2023

Eskişehir'de bir ayakkabı dükkanının asma tavanında mahsur kalan bir kedi, vatandaşların sesini duyması üzerine fark edildi. Durumun bildirilmesiyle olay yerine gelen AKUT ekipleri, görüntüleme ekipmanı kullanarak kedinin yerini tespit etti ve kurtarma çalışmaları sonucunda kediyi mahsur kaldığı yerden çıkardı.
2 Aralık 2023

Karabük'te eski bir çöplük alanında yedi köpeğin cesedi bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine jandarma ve belediye ekipleri olay yerine giderek incelemelerde bulundu. Ekipler, hayvanların yaklaşık 15 gün önce silahla vurularak ya da zehirlenerek öldürüldüğünü değerlendiriyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve köpekler belediye ekiplerince gömüldü.
1 Ocak 2023

Siirt'te jandarma tarafından yapılan bir kontrol uygulamasında, aracında iki atmaca yavrusu bulunan bir kişiye 63 bin 870 lira ceza verildi. Atmacalar, koruma altındaki türler arasında yer almakta ve avlanmaları yasak. Ele geçirilen atmacalar, Siirt Üniversitesi Veteriner Fakültesine gönderildi ve gerekli bakım ve rehabilitasyon sürecinin ardından doğal yaşam alanlarına geri bırakılacaklar.
12 Haziran 2024

Diyarbakır Bağlar ilçesindeki Hisami Apartmanı enkazından arama kurtarma ekipleri tarafından 124 saat sonra bir anne köpek ve iki yavrusu kurtarıldı. Hafif yaralı olan köpekler veterinere götürülerek tedavi altına alındı. Aynı şehirde, Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı enkazından ise 126 saat sonra bir sülün kuşu kurtarılarak çadıra götürüldü ve bakımı yapıldı.
11 Şubat 2023

Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'nden geçen Çığırtkanlar Deresi'nde üç köpek yavrusunun mahsur kaldığı bilgisi üzerine Bolu Belediyesi İtfaiye ekipleri olay yerine geldi. Dereye merdiven yardımıyla inen itfaiye eri, köpekleri aramaya başladı. Otların arasında oldukları belirlenen yavrular, bulundukları yerden çıkartılarak yaşam alanına bırakıldı.
28 Ağustos 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören ve yıkım kararı alınan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan 'Zena' isimli kedi, AFAD ekiplerinin ve askeri helikopterin yardımıyla kurtarıldı. Depremde Galeria Sitesi'nde 89 kişi hayatını kaybederken, 20 kişi yaralı olarak kurtarıldı. Binada mahsur kalan diğer evcil hayvanlar için de kurtarma çalışmaları devam etmektedir.
22 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Diyarbakır'da ağır hasar gören Galeria Sitesi'nde mahsur kalan en az 13 hayvan için kurtarma çalışmaları yapıldı. Yıkım kararı alınan binada, itfaiye ve polis ekipleri dronlarla hayvanları tespit etmeye çalıştı, ancak yeterli uzunlukta bir nakliye asansörü bulunamadığı için hayvanlara ulaşılamadı. Yıkımın ertesi gün sabah saat 08:00'de kontrollü bir şekilde yapılacağı ve hayvanların kaçışı için fırsat yaratılacağı belirtildi.
21 Şubat 2023

Ordu'nun Altınordu ilçesinde, 6 Ekim 2022'de yeni doğan bebeğini öldürüp tarlaya gömdüğü iddiasıyla tutuklanan anne B.Ç., mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Anne B.Ç. ve yardım ettiği şüphesi bulunan kız kardeşi B.Ç. gözaltına alınmış, anne tutuklanmış, kız kardeşi serbest bırakılmıştı. Ordu Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede anne B.Ç.'nin ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırılması talep edilmişti. Mahkeme heyeti, delillerin toplanmış olması, suç vasfının değişme ihtimali ve tutukluluk süresini göz önünde bulundurarak tahliye kararı verdi.
31 Mayıs 2023

Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde bir köpeğe işkence ederek öldürdükleri görüntülerle gündeme gelen Murat Bacak ve Sefa Çakmak isimli iki sanık, 'Bir ev hayvanı veya evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan yargılandıkları davada tahliye edilmişti. Ancak, bu tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi ve itirazın Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirileceği bildirildi.
5 Ocak 2023

İstanbul Bayrampaşa'da bir sokak kedisini poşete koyup götürdükten sonra tekmeleyerek öldüren Y.C. isimli şahıs, sosyal medyada yayılan görüntülerin ardından polis tarafından Mersin'de yakalandı. Polis incelemesi sonucunda, Y.C.'nin iş yerinde kediye şiddet uygulayarak ölümüne neden olduğu belirlendi. Şüpheli, 'hayvan hırsızlığı', 'hayvana kötü muamele' ve 'hayvana işkence yaparak öldürme' suçlarından mahkemeye sevk edilerek tutuklandı.
7 Kasım 2023

Çanakkale'de 22 Ağustos'ta başlayan ve kontrol altına alınan orman yangını sırasında tahliye edilen köylerdeki hayvanlar, ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan hayvanlar, sahiplerine teslim edilmeye başlandı. Yaralı hayvanların tedavileri ise devam ediyor. Yangının en çok etkilediği yerlerden biri olan Yağcılar köyü sakinlerinden biri, kurtarılan köpeklerine kavuştuğu için mutluluk ifade etti.
24 Ağustos 2023

Diyarbakır'da, Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu ağır hasar gören ve yıkımına başlanan Galeria İş Merkezi'nde mahsur kalan kediler, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve AFAD ekiplerinin ortak çalışmasıyla kurtarıldı. Hayvanseverlerin uyarısı üzerine yıkım durduruldu ve kurtarma çalışmaları başlatıldı. Şu ana kadar yedi kedi kurtarılırken, binada başka hayvanlar olabileceği ihtimaline karşı çalışmalar devam ediyor. Daha önce bölgeye gelen AFAD ekipleri, gerekli ekipman bulunamadığı için kurtarma çalışmasına başlayamamıştı.
23 Şubat 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Adıyaman'da yıkılan bir binanın enkazından 37 yaşındaki Sabit Babacan isimli kişi, 87 saat sonra yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz kaldırma işlemleri sırasında bir gönüllü kepçe operatörünün dikkati sayesinde fark edilen Babacan, ANDA Arama Kurtarma Derneği ekiplerinin iki saatlik çalışması sonucu çıkarıldı ve hastaneye sevk edildi.
9 Şubat 2023

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir boğaya balyozla vurarak öldürdüğü görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından tutuklanan Mustafa Yaprak, mahkeme tarafından tahliye edildi. Mahkeme, Yaprak'ın cezaevinde geçirdiği süre, suçun niteliği, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphesinin bulunmamasını gerekçe gösterdi. Ayrıca, Mardin, Diyarbakır ve Gaziantep baroları ile Hayvan Hakları ve Etiği Derneği'nin davaya katılma talepleri reddedildi. Sanıklar hakkında Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında üç yıla kadar hapis cezası talep ediliyordu.
3 Ocak 2023

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bir apartmanın merdiven boşluklarında altı kedi yavrusunun kafası kesilmiş, anne kedinin ise kuyruğu kesilmiş halde bulunması üzerine, site sakinleri olayı protesto etti. Polis, hayvanlara yönelik bu vahşetin faillerini bulmak için çalışma başlattı. Bu olay, daha önce 'Eros' adlı kedinin işkenceyle öldürülmesinin yarattığı travmanın sürdüğü bir dönemde gerçekleşti.
22 Mart 2024

Animal Save Türkiye, 6 Şubat'taki depremin ardından bölgede arama kurtarma çalışmaları yaparak 286 kedi, köpek, kuş, tavşan ve horozu kurtardı. İletişim Sorumlusu Doğa Giray, kurtarma çalışmalarının çoğunlukla siviller ve gönüllüler tarafından yürütüldüğünü belirtti. Grup, ayrıca Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile koordineli çalışarak kurtarılan hayvanları tedavi ettiriyor ve güvenli şehirlere naklediyor. TVHB'nin deprem bölgesinde bir hayvan hastanesi kurma amacı olduğu ve bu süreçte desteklenmeleri gerektiği vurgulandı.
20 Mart 2023
İşaretlediklerim