Twitter'ın mevcut CEO'su Elon Musk, Twitter için yeni bir CEO işe aldığını ve bu kişinin yaklaşık 6 hafta içinde göreve başlayacağını açıkladı. Musk, yeni CEO'nun göreve başlamasıyla birlikte kendi rolünün Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknolojiden Sorumlu Başkan (CTO) olarak değişeceğini ve ürün, yazılım ve hizmetleri denetleyeceğini belirtti. Musk daha önce, yöneticilik görevini üstlenecek birini bulduğunda CEO'luktan istifa edeceğini ifade etmişti.
12 Mayıs 2023

ABD merkezli e-ticaret devi Amazon, ekonomik belirsizlikler sebebiyle 18 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığını duyurdu. Şirketin CEO'su Andy Jassy, işten çıkarma bilgisinin sızdırılmasının ardından bu kararı kamuoyu ile paylaşma gereği duydu. Amazon ve Salesforce gibi teknoloji şirketleri, pandemi döneminde hızlı işe alımlar yaptıklarını ve şu anda uzun süreli bir ekonomik krize hazırlık yaptıklarını ifade ettiler. Amazon, üçüncü çeyreğin sonunda 1,54 milyon kişiye istihdam sağlamıştı.
5 Ocak 2023

Apple CEO'su Tim Cook, yıllık 3 milyon dolar maaşının yanı sıra, hisse senetleri ve ikramiyelerle 2022'de toplam 99,4 milyon dolar kazandı. Ancak Cook, bu yıl maaşında yüzde 40'tan fazla bir azalma talep etti. Bu talebin sebepleri arasında Apple'ın bu yıl elde ettiği yüksek karlar ve hissedarların yöneticilere verilen primlerin azaltılması yönündeki görüşleri bulunuyor.
13 Ocak 2023

Dünyaca ünlü fast food zinciri McDonald’s, ABD'deki ofislerini geçici olarak kapattı ve çalışanlarına evden çalışmalarını bildirdi. Wall Street Journal'ın haberine göre, şirket çalışanlarından yüz yüze toplantıları iptal etmelerini istedi. 3 Nisan haftasında şirket genelinde önemli kararların duyurulacağı belirtildi, ancak işten çıkarılacak kişi sayısı hakkında bilgi verilmedi. McDonald’s Üst Yöneticisi Chris Kempczinski, ocak ayında bazı personelin işten çıkarılmasının planlandığını açıklamıştı.
3 Nisan 2023

Mey | Diageo'nun Genel Müdürü Levent Kömür, 31 Mart 2024 tarihinde görevinden ayrılacağını duyurdu. Kömür, şirkette 2012 yılından bu yana çeşitli pozisyonlarda görev yapmış ve 2017 yılında genel müdürlüğe atanmıştı. Görevi bırakma kararı sektörde ve şirket çevrelerinde şaşkınlık ve üzüntüyle karşılandı. Kömür'ün yerine şirketin mevcut pazarlama direktörü Bahar Uçanlar geçecek ve iki isim geçiş dönemi için yakın çalışacaklar.
2 Mart 2024

Yapay zeka şirketi OpenAI'de, neredeyse tüm çalışanların Microsoft'a geçmeye hazırlanması ve 700'den fazla çalışanın yönetim kurulunu istifaya çağırmasıyla kriz yaşanıyor. Şirketin eski başkanlarından Sam Altman ve Greg Brockman'ın görevlerine iade edilmesi talep ediliyor. Altman, Microsoft ile yeni bir yapay zeka projesi başlatmak üzere anlaşmış ve bazı OpenAI çalışanları da Microsoft'un yapay zeka ekibine katılmış. OpenAI'nin yönetim kurulu, Altman'ın yeterince 'dürüst' olmadığını iddia ederek onu görevden almış, ancak bu kararın ardından geri adım atma sinyalleri veriyor.
21 Kasım 2023

Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk, Twitter'a daha az vakit ayıracağını açıklayarak Tesla yatırımcılarının endişelerini hafifletti. Musk'ın Twitter'a odaklanması Tesla hisselerinin değer kaybetmesine yol açmıştı. Ancak Musk'ın Twitter'dan istifa etmeyi düşündüğünü belirtmesi ve Linda Yaccarino'yu Twitter'ın yeni CEO'su olarak ataması, Tesla'ya daha fazla zaman ayırabileceği beklentisini güçlendirdi. Musk, Tesla yatırımcılarıyla yaptığı yıllık toplantıda Twitter'ın artık daha dengeli bir şirket olduğunu ve bu nedenle Tesla'ya daha fazla odaklanabileceğini ifade etti.
17 Mayıs 2023

Elon Musk, Twitter'ın yeni CEO'su olarak Linda Yaccarino'yu atadı. Analistler, bu atamanın Musk'ın Tesla'ya daha fazla zaman ayırmasına olanak tanıyacağını ve bu durumun Tesla yatırımcıları için olumlu bir gelişme olduğunu belirtiyor. Musk'ın Twitter'a olan yoğun ilgisi, Tesla hisselerinin performansını olumsuz etkiliyordu ve yatırımcılar arasında yönetim zafiyeti endişelerine yol açıyordu. Musk'ın Twitter'dan ayrılma ihtimalinin artması Tesla hisselerinin değer kazanmasına sebep olmuştu.
13 Mayıs 2023

Boeing'in iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğinin Dünya'ya dönüşü ikinci kez ertelendi ve dönüş tarihi en erken 22 Haziran olarak belirlendi. Starliner uzay aracının gemide çeşitli arızalar bulunmasından dolayı yerinden çıkamadığı bildirildi. Astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mekiğin itiş takımlarını ve kapak operasyonlarını test edecek ve acil durum kapsülünü hazırlayacak. Konuya ilişkin detaylar 18 Haziran'da düzenlenecek basın toplantısında verilecek.
16 Haziran 2024

Türk Hava Yolları'nın İstanbul'dan Sivas'a sefer yapan Boeing B737-800 tipi uçağının kokpit camı kalkıştan kısa bir süre sonra çatladı. Pilot, İstanbul Havalimanı'na acil iniş izni istedi ve uçak sorunsuz bir şekilde indi. Uçak, camın değiştirilmesi için bakıma alındı ve yolcular için yeni bir uçak tahsis edildi. Boeing, son zamanlarda benzer sorunlar ve güvenlik endişeleri nedeniyle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor.
20 Nisan 2024

Yapay zeka uygulaması ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, şirket içinde yürütülen bir inceleme sürecinin ardından görevinden ve yönetim kurulundan ayrılacağını duyurdu. OpenAI, baş teknoloji yöneticisi Mira Murati'nin geçici olarak CEO'luk görevine getirildiğini açıkladı. Yönetim kurulu, Altman'ın iletişiminde tutarlı olmaması ve bu durumun görevini yerine getirmesine engel olması nedeniyle ona olan güvenini kaybettiğini belirtti.
18 Kasım 2023

Netflix'in kurucu ortağı ve CEO'su Reed Hastings, görevinden istifa ederek yerini Greg Peters ve Ted Sarandos'a bıraktı. Hastings, şirketin yönetim kurulu başkanı olarak görevine devam edecek. Ayrıca, Bela Bajaria ve Scott Stuber yeni görevler alarak yönetimde yer alacaklar. Hastings, gelecekte hayır işlerine daha çok zaman ayırmayı planladığını belirtti.
20 Ocak 2023

Hollanda merkezli teknoloji şirketi Philips, kar marjlarını 2025'e kadar artırmak için toplam 6 bin çalışanını işten çıkaracağını açıkladı. İşten çıkarmaların yarısı bu yıl içinde, diğer yarısı ise 2025'e kadar gerçekleştirilecek. Şirketin yeni CEO'su Roy Jakobs, daha önce çalışanların yüzde 5'inin çıkarılacağını duyurmuştu. Bu adım, pandemi sırasında çalışan sayısını artıran teknoloji şirketlerinin mali belirsizlikler nedeniyle benzer işten çıkarmalar yaptığı bir döneme denk geliyor.
30 Ocak 2023

Boeing, parça üreticisi Spirit AeroSystems'i 4,7 milyar dolara satın almak için anlaştığını duyurdu. Anlaşmanın hisse başına 37,25 dolarla yaklaşık 4,7 milyar dolara sağlandığı ve Spirit AeroSystems'in net borcunu da içeren toplam anlaşmanın yaklaşık 8,3 milyar dolar olduğu belirtildi. Spirit AeroSystems, Boeing uçakları için parçalar üreten bir şirket olup, merkezi ABD'nin Kansas eyaletinde bulunmaktadır. Bu satın almanın, Boeing'in kalite sorunlarını ortadan kaldırma amacı taşıdığı düşünülüyor.
1 Temmuz 2024

CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, THY pilotu Evren Kaptan'ın sosyal medyada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na destek mesajlarını beğenmesi nedeniyle işten çıkarılmasını meclis gündemine getirdi. Demir, THY yönetiminin AKP'li siyasiler ve AKP'ye yakın isimlerden oluştuğunu ve bu durumun kurum içinde rahatsızlık yarattığını belirtti. Ayrıca, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık destek verdiğini ve bu durumun çifte standart olduğunu ifade etti.
21 Haziran 2023

Alphabet, toplam işgücünün yüzde 6'sını oluşturan 12 bin kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. CEO'nun çalışanlara gönderdiği notta işten çıkarmaların global olarak gerçekleşeceği belirtildi. Bu gelişme, teknoloji sektöründe pandemi sırasında artan çalışan sayılarına karşılık mali belirsizlikler nedeniyle yaşanan işten çıkarma dalgasının bir parçası. Microsoft, Meta ve Amazon gibi diğer büyük teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarma kararları almıştı.
20 Ocak 2023

ABD merkezli çevrimiçi ödeme sistemi PayPal, toplam iş gücünün yüzde 7'sine denk gelen 2 bin çalışanını işten çıkaracağını duyurdu. CEO Dan Schulman, zorlu makroekonomik ortamda şirketi güçlendirme ve yeniden şekillendirme çabalarına rağmen daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu kararın zorlukları ele almanın bir parçası olduğunu belirtti. Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların arttığı bir dönemde PayPal'ın bu adımı, Microsoft ve Google'ın ana kuruluşu Alphabet'in de benzer işten çıkarmalar yaptığını duyurmasının ardından geldi.
1 Şubat 2023

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI şirketinde, CEO Sam Altman ve kurucu Greg Brockman'in görevden alınmalarının ardından, şirketin 700 çalışanından 505'i yönetim kurulunu istifaya çağırdı. Çalışanlar, yönetim kurulu istifa etmez ve Altman ile Brockman göreve iade edilmezse Microsoft'un yapay zeka ekibine katılacaklarını açıkladı. Microsoft, bu durumda OpenAI çalışanları için yeni pozisyonlar sağlayacağını taahhüt etmiş.
20 Kasım 2023

ABD havacılık ve uzay şirketi Boeing’in, Starliner mekiğiyle gerçekleştireceği ilk astronotlu uzay uçuş denemesi ikinci kez ertelendi. İçerisinde iki NASA pilotunun yer aldığı Starliner mekiği, fırlatma için geri sayımın yapıldığı anda bilgisayar sistemi tarafından durduruldu. Bilgisayarların geri sayımı neden iptal ettiği bilinmezken, fırlatış ikinci kez ertelendi. Starliner’ın ilk fırlatış denemesi ise 6 Mayıs’ta valf arızası nedeniyle ertelenmişti.
1 Haziran 2024

Turkcell'in yeni genel müdürü Bülent Aksu'nun görevine son verildi. Aksu, Mart 2020'den beri şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürütüyordu ve 14 Eylül'de genel müdür olarak atanmıştı. Ancak, şirketin Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, Aksu'nun görevine 25 Eylül 2023 tarihinden itibaren son verildiği belirtildi.
25 Eylül 2023
İşaretlediklerim