ABD'li teknoloji devi Apple, elektrikli otomobil üretme çalışmalarını sonlandırma kararı aldı. Bloomberg'in haberine göre, bu karar şirket içinde yaklaşık 2 bin çalışanı şaşırttı ve projede görevli birçok kişinin yapay zeka bölümüne kaydırılacağı belirtildi. Elektrikli otomobil ekibinde görevli donanım mühendisleri ve otomobil tasarımcıları, diğer Apple ekiplerindeki işlere başvurabilecek, ancak işten çıkarmaların da olacağı ifade edildi.
28 Şubat 2024

Antalya-Varşova seferini yapan SunExpress'e ait Boeing 737 tipi uçakta kabin basınç arızası meydana geldi. Uçakta bulunan 117 yolcunun güvenliği için pilot, Varşova Hava Trafik Kontrol Merkezi ile irtibata geçerek acil iniş izni istedi. Uçak sorunsuz bir şekilde Varşova Havalimanı'na indi ve olayla ilgili inceleme başlatıldı. Bu olay, Boeing uçaklarında yaşanan teknik sorunların bir yenisi olarak kayıtlara geçti.
29 Mayıs 2024

ValveTech, NASA'nın uzay misyonları için parça tedarikçisi olarak, Boeing Starliner roketinin ilk fırlatma denemesi öncesinde ciddi güvenlik uyarılarında bulundu. 6 Mayıs'ta teknik bir sorun nedeniyle iptal edilen fırlatmanın ardından, ValveTech başkanı Erin Faville, bir felaket riski nedeniyle ikinci bir fırlatma girişiminde bulunulmamasını önerdi. Ayrıca, bir ses kaydı üzerine yapılan incelemelerde, bir vananın sızıntı yaptığı ve kullanım ömrünü tamamlamış olabileceği belirlendi. Faville, NASA'ya güvenlik protokollerini artırma ve yeniden gözden geçirme çağrısında bulundu.
13 Mayıs 2024

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, partisinden istifa ettikten sonra Baykar şirketinin yöneticileri Selçuk ve Haluk Bayraktar ile insansız savaş uçağı Kızılelma önünde çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. Ağıralioğlu, milli savunma sanayiine katkıda bulunan herkese destek ve dua mesajı verdi. Bu paylaşım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmalarının merkezi yapma planını ve bu bağlamda Sierra Nevada şirketini öne çıkarmasının ardından Baykar yöneticilerinin Kılıçdaroğlu'na tepki göstermesiyle aynı döneme denk geldi.
29 Nisan 2023

ABD merkezli otomobil üreticisi Ford, Avrupa'daki ürün geliştirme biriminde çalışan 3 bin 800 kişiden yüzde 65'inin, yani yaklaşık 2 bin 500 kişinin 2024'e kadar işten çıkarılacağını duyurdu. Bu karar, Almanya'nın Köln kentindeki fabrikada içten yanmalı motorlu araç üretiminin durdurulup elektrikli araç üretimine geçilmesi kararı sonrasında geldi. Alman IG Metall sendikası, işten çıkarmaların özellikle Almanya'daki tesisleri etkileyeceğini ve karara karşı direniş göstereceklerini belirtti. Ford yönetimi ise konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı.
23 Ocak 2023

Çin'in önde gelen e-ticaret platformu Alibaba, kurucu ortaklardan Eddie Wu'yu yeni CEO olarak atadığını duyurdu. Wu, mevcut CEO Daniel Zhang'ın yerini alacak. Aynı zamanda Joe Tsai, Alibaba Grubu'nun başkanı olarak Zhang'ın pozisyonunu devralacak. Zhang ise şirketin istihbarat grubunda başkan ve genel müdür olarak görevine devam edecek. Yapılan bu görev değişiklikleri 10 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek.
20 Haziran 2023

Dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Çangpeng Jao, ABD'de yürütülen kara para ve dolandırıcılık soruşturması sonucunda suçlamaları kabul ederek istifa etti. Binance, yasa dışı işlemlere olanak sağladığı gerekçesiyle 4,3 milyar dolarlık bir ceza ödemeyi kabul etti ve beş yıllık bir gözetim sürecine alındı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, platformun ABD yaptırımlarını ihlal eden işlemlere izin verdiğini belirtti. Yeni CEO olarak Richard Teng atandı.
22 Kasım 2023

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, birleşme ve satın almalarla ilk halka arzlardaki artış nedeniyle 2020 ve 2021'de işe alımları artırmıştı. Ancak anlaşmalarla ilgili sürecin duraklaması ve satın alma ve birleşme anlaşmalarındaki düşüş nedeniyle düşen ücretlerden olumsuz etkilenmiş durumda. Bu nedenle banka, dünya genelinde genel müdürleri işten çıkarmaya başladı. İşten çıkarılacaklar arasında en az 125 genel müdür bulunuyor.
25 Haziran 2023

Uber Technologies, ekonomik koşullar ve maliyet tasarrufu gerekçesiyle işe alım ekibinden 200 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Bu işten çıkarmalar şirketin toplam çalışan sayısının yüzde 1'inden azını etkileyecek ve çoğunlukla ABD merkezli pozisyonları kapsayacak. Uber'in dünya genelinde 32 binden fazla çalışanı bulunmakta ve bu sayıya sürücüler dahil değil. Ayrıca, Lyft ve Grubhub gibi diğer teknoloji şirketleri de benzer işten çıkarmalar yapmıştı.
22 Haziran 2023

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısında milletvekillerinin bakanlık için istifa etmeyeceğini söylediğini aktardı. Önceki kabinede neredeyse tüm bakanlar milletvekiliydi ve yeni kabinede kimlerin yer alacağı merak ediliyor. Selvi, yeni kabinede olması beklenen isimler hakkında bilgi verdi ve ekonomi yönetimi için düşünülen isimleri paylaştı. Güvenlik politikaları uzmanı Mete Yarar, savunma bakanlığı için Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler'in adının geçtiğini ifade etti. Ahmet Hakan ise kabinenin açıklanacağı tarihi ve programı detaylandırdı.
1 Haziran 2023

Apple, CEO Tim Cook'un Çin'deki işler hakkında yanlış ve yanıltıcı açıklamalar yapması nedeniyle bir grup yatırımcının zarar gördüğü iddiasıyla açılan davada 490 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Cook, 2018'de yaptığı bir analist görüşmesinde, Apple'ın zayıf para birimlerinin etkilediği pazarlarda satış baskısı altında olmasına rağmen Çin'i bu durumdan muaf tuttuğunu belirtmişti. Ancak, 2019'da ABD-Çin ticaret gerilimi nedeniyle şirketin üç aylık gelir tahminini düşürmesi, hisselerin yüzde 10 değer kaybetmesine ve yatırımcıların zarar görmesine neden oldu.
15 Mart 2024

Apple, 2022'nin ekim-aralık dönemine ait mali bilançosunu açıkladı. Şirketin gelirleri, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5 azalarak 117,2 milyar dolara düştü ve piyasa beklentileri olan 121,1 milyar doların altında kaldı. Net kar %13 azalarak 30 milyar dolara geriledi. iPhone ve Mac satışları azalırken, iPad satışları arttı. Apple CEO'su Tim Cook, şirketin finansal sonuçlarının güçlü dolar, Çin'deki Covid-19 kısıtlamaları ve genel makroekonomik ortamdan etkilendiğini ifade etti.
3 Şubat 2023

ABD'nin New Jersey eyaletinden California'ya giden bir yolcu uçağı, tuvaletinde bulunan bir tehdit notu sebebiyle Chicago'ya acil iniş gerçekleştirdi. United Airline şirketine ait uçakta bulunan notta uçağın patlayacağı yönünde bir uyarı yer alıyordu. 202 yolcuyu taşıyan uçak, güvenlik güçleri tarafından saatlerce arandı ancak herhangi bir tehdit unsuru bulunamadı. FBI tarafından yapılan açıklamada, kamu güvenliğine yönelik bir tehdit olmadığı belirtildi ve uçak Los Angeles'a doğru yoluna devam etti.
22 Şubat 2024

ABD'den İspanya'ya giden Delta Havayolları'nın 194 sayılı seferi, bir yolcunun ishal olması nedeniyle kalkıştan iki saat sonra Atlanta Havalimanı'na geri döndü. Pilot, 'biyolojik tehlike' ihbarında bulundu. Delta Havayolları, uçakta 'tıbbi bir durum' olduğunu doğruladı. Uçuş, uçağın temizlenmesinin ardından bir gün gecikmeli olarak gerçekleşti.
6 Eylül 2023

ChatGPT'yi geliştiren OpenAI'nin CEO'su Sam Altman, görevinden ayrıldıktan sonra Microsoft'a transfer olacak. Yönetim kurulu tarafından yürütülen bir inceleme sürecinin ardından Altman'ın OpenAI'deki liderlik pozisyonuna olan güven kaybedilmişti. Microsoft CEO'su Satya Nadella, Altman'ın Microsoft'un yapay zeka ekibini yöneteceğini ve OpenAI'nin kurucularından Greg Brockman'in de Microsoft'a katılacağını duyurdu.
20 Kasım 2023

Ford Motor, el freni çekilmediğinde aracın kaymasına yol açan bir teknik sorun nedeniyle 238 bin Explorer modelini geri çağırdı. Sorunun, 2020 ile 2022 arasında üretilmiş Explorer modellerini etkilediği düşünülüyor. Geri çağırma mektuplarının 6 Kasım'da postalanması bekleniyor.
15 Ekim 2023

Türk Hava Yolları'nın yer hizmetleri şirketi TGS'de çalışan Ömer Koray Özbay, yöneticiler tarafından uğradığı baskı ve haksızlıkları anlattığı bir video yayınladıktan sonra intihar etti. CHP Ankara Milletvekili Deniz Demir, Özbay'ın intiharına neden olan iddiaların araştırılması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi. Önergede, THY'de AKP'li siyasilerin ve AKP'ye yakın kişilerin atamalarının kurum içinde rahatsızlık yarattığı ve mobbing ile liyakat dışı atamaların gündeme geldiği belirtildi.
8 Haziran 2023

Google'ın sahibi olan Alphabet, küresel işe alım ekibinden yüzlerce çalışanın işine son vereceğini duyurdu. Bu durum, Google'ın işe alımları yavaşlatma çabalarının bir parçası olarak görülüyor. Şirketin sözcüsü, işe alım ekiplerinin boyutunu küçültme kararı aldıklarını doğruladı. Google, ocak ayında 12 bin kişiyi işten çıkaracağını ve bu durumun tam zamanlı iş gücünün yaklaşık yüzde 6'sını etkileyeceğini duyurmuştu.
14 Eylül 2023

Britanya merkezli finans kuruluşu HSBC, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) yaşanan başkan değişikliğinin politikalarda önemli bir değişikliğe yol açmasını beklemediğini açıkladı. Mayıs 2023 seçimlerinin ardından ekonomi yönetiminde önemli değişiklikler yaşanmış ve faiz oranları yüzde 45'e kadar yükseltilmişti. Ancak, Hafize Gaye Erkan'ın görevden ayrılması ve yerine Fatih Karahan'ın atanması sonrası, HSBC gibi uluslararası finans kuruluşları Türkiye'nin ekonomi politikalarında bir değişiklik beklemiyor. HSBC, politika faizinin bu yıl boyunca sabit kalmasını öngörüyor.
4 Şubat 2024

Türk Hava Yolları'nın (THY) 200 geniş ve 400 dar gövdeli olmak üzere toplam 600 uçaklık sipariş anlaşmasının duyurusu, planlandığı gibi önümüzdeki hafta gerçekleşmeyebilir. THY Başkanı Ahmet Bolat, anlaşmanın Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin yıllık toplantısında açıklanacağını belirtmişti. Ancak Bloomberg'e göre, anlaşmanın duyurusu haziran ortasına veya daha sonraya ertelenebilir. THY, Boeing ve Airbus, Bloomberg'in sorularını yanıtsız bıraktı.
3 Haziran 2023
İşaretlediklerim