Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılacak olan 28'inci dönem milletvekili genel seçimleri için siyasi partilerin ve ittifakların oy pusulasındaki yerlerini kura çekimiyle belirledi. Kura sonucunda 20 siyasi parti ve ittifakın sıralaması netleşti. İttifaklar içinde de kendi içlerinde bir sıralama yapıldı. Anadolu Ajansı kura çekimini canlı olarak yayınladı.
8 Nisan 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinde ittifak yapacak siyasi partilerin uyması gereken kuralları açıkladı. Partiler, ittifak protokollerini 24 Mart Cuma günü saat 17:00'ye kadar YSK'ye teslim etmeleri gerekiyor. İttifak protokolünde değişiklik yapma veya ittifaktan çekilme için son tarih 7 Nisan Cuma günü saat 17:00 olarak belirlendi. İttifak unvanları, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun olmalı ve işaret, amblem veya logo içermemeli.
16 Mart 2023

Millet İttifakı'na dahil olan Demokrat Parti, Gelecek, DEVA ve Saadet partileri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bir ek protokol sunarak seçimlere tek liste altında gireceklerini duyurdu. Bu dört parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden seçime katılacaklarını açıkladı. CHP ve İYİ Parti ise kendi logolarıyla seçime katılacak. YSK, dört partinin bu talebine ilişkin herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirtti.
7 Nisan 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, İstanbul'un Kartal ilçesinde düzenlediği mitingde binlerce kişiyi bir araya getirdi. İttifakı oluşturan EHP, EMEP, HDP, SMF, TİP ve TÖP partilerinin liderleri, AKP-MHP iktidarını bu seçimde gönderme sözü verdi. Konuşmacılar, Türkiye'deki mevcut siyasi durumu eleştirerek, değişim ve reform vaatlerinde bulundu. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, seçimlerin demokrasi ile faşizm arasında bir tercih olacağını ve AKP-MHP ittifakının sonunu getireceğini belirtti.
15 Ocak 2023

Anadolu Ajansı verilerine göre, Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan 51 ilde yüzde 49,42 oy oranıyla önde giderken, Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu 30 ilde yüzde 44,88 ile önde. Milletvekili seçimlerinde ise Cumhur İttifakı 58, Millet İttifakı 11, Emek ve Özgürlük İttifakı ise 12 seçim bölgesinde önde. Meclis dağılımında AKP 267, CHP 167, Yeşil Sol 62, MHP 51, İYİ Parti 44, Yeniden Refah Partisi 5, TİP 4 milletvekili çıkarıyor.
15 Mayıs 2023

Yüksek Seçim Kurulu, 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde kullanılacak oy pusulasındaki sıralamayı tamamladı. 8 Nisan'da kura ile belirlenen ittifakların ve partilerin yerleri kesinleşti. Cumhur İttifakı altıncı, Millet İttifakı on beşinci, Emek ve Özgürlük İttifakı yedinci, Ata İttifakı ise on altıncı sırada yer alacak. Pusulanın ilk üç sırasında sırasıyla Millet Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi ve Sosyalist Güç Birliği İttifakı bulunuyor.
19 Nisan 2023

AKP, başörtüsü ve ailenin korunması konularında yapmayı planladığı Anayasa değişikliği teklifini Meclis'e sunmadan önce muhalefet partileriyle görüşmek istedi. MHP bu görüşmeyi olumlu karşılarken, İYİ Parti ve HDP arasında tartışma yarattı. İkinci tur görüşmeler için randevu talep eden AKP'ye, HDP'den sonra CHP ve İYİ Parti de ret yanıtı verdi. İki partinin ret gerekçesi, kendi milletvekillerinin dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması oldu.
10 Ocak 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Meclis'i feshederek seçim kararı almasının ardından, AKP kurmayları milletvekili listelerinde büyük bir yenilenme olacağını ifade etti. Seçmenin değişim beklentisi nedeniyle listelerdeki mevcut isimlerin en az yüzde 50'sinin değişebileceği belirtildi. Ayrıca, MHP ile ortak liste konusunda henüz kesin bir karar verilmemiş olsa da, anlaşmanın çok hızlı gerçekleşebileceği vurgulandı.
12 Mart 2023

Yeniden Refah Partisi (YRP), Düzce'de seçim çalışmaları kapsamında milletvekili adaylarının fotoğraflarını parti araçlarına yerleştirdi. Ancak ikinci sıra kadın milletvekili adayı Çiğdem Kulalı Seçkin'in fotoğrafı yerine sadece adı ve bir siluet kullanıldı. YRP kaynakları, Seçkin'in kendi isteğiyle fotoğrafının kullanılmadığını belirtti. Parti yetkilisi, siluet kullanımının bir yanlışlık olduğunu ve düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
1 Mayıs 2023

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 'Kızılcahamam Seçime Hazırlık Kampı' öncesinde yaptığı açıklamada, partisinin Milli Görüş zihniyetinin iktidara gelmesini hedeflediğini ve bu doğrultuda herhangi bir ittifakın içerisinde yer almayacaklarını belirtti. Erbakan, diğer siyasi partilere Milli Görüş'ün ekonomi, sosyal ve dış politikadaki temel esaslarına uygun bir deklarasyon oluşturma çağrısında bulundu. Ancak, mevcut şartlarda bu prensipleri benimseyen tek parti olarak gördükleri Yeniden Refah Partisi'nin seçimlere tek başına gireceğini ifade etti.
7 Ocak 2023

Emek ve özgürlük ittifakı, 14 Mayıs seçimlerine dair politik mutabakat metnini Ankara'da duyurdu. Türkiye İşçi Partisi (TİP), 49 il ve 52 seçim bölgesinde kendi adaylarıyla seçime gireceğini açıklarken, ittifaktaki diğer partiler Yeşil Sol Parti listelerinden seçimlere katılacak. İttifak, seçimlerden güçlü bir halk desteği almayı ve Meclis'te emek, barış ve demokrasi yanlısı bir temsiliyet sağlamayı hedefliyor. Partiler, aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na pazar günü saat 17:00'ye kadar bildirmek zorunda.
8 Nisan 2023

14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP'nin HÜDA-PAR ile ittifak görüşmeleri yapması, parti içindeki Kürt milletvekilleri arasında iki farklı görüşe yol açtı. Bir grup milletvekili, HÜDA-PAR ile ortaklığın partiye zarar vereceğini ve Kürt seçmende 90'lı yılların travmalarını hatırlatacağını düşünerek, bu ittifakın oy kaybettireceğini savunuyor. Diğer bir grup ise, HÜDA-PAR'ın muhalefet tarafından parti programı üzerinden ele alınmasının muhafazakar Kürt seçmende kırılma yaratacağını ve cumhur ittifakına katkı sağlayacağını iddia ediyor. Parti yönetiminin ise ittifak konusunda kararlı olduğu ve milletvekillerinin itirazlarının adaylık listeleriyle ilgili kaygılardan kaynaklandığı belirtiliyor.
16 Mart 2023

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AKP'nin seçim beyannamesini ve milletvekili adaylarını tanıttığı toplantıda yeni dönem için cumhur ittifakının vaatlerini duyurdu. Bu vaatler arasında kamuya işe alımlarda mülakatın kaldırılması, gelir tamamlayıcı aile destek sistemi, yükseköğrenim öğrencilerine vergi muafiyeti ve ücretsiz internet, devlet okullarında ücretsiz öğle yemeği desteği, gençlere yönelik beceri kazandırma programları ve yaşlı bakım sigortası bulunuyor. Bu vaatlerin bazıları, muhalefet bloku olan millet ittifakının daha önce açıkladığı vaatlerle benzerlik gösteriyor.
11 Nisan 2023

HÜDA-PAR'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini açıklaması ve AKP listelerinden seçime girebileceği iddiaları, AKP içinde ve ittifakta rahatsızlık yaratmıştır. Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'ya göre, Büyük Birlik Partisi HÜDA-PAR'ın ittifakta yer almasını eleştiriyor, AKP yönetimi ise ittifak protokolüne atıfta bulunarak eleştirilere yanıt veriyor. AKP'nin Kürt kökenli milletvekilleri özel sohbetlerde HÜDA-PAR konusundaki isteksiz tutumlarını dile getiriyorlar. HÜDA-PAR, geçmişte şiddet eylemleriyle bilinen Hizbullah örgütünün devamı niteliğinde ve şeriatla yönetilen bir Kürdistan kurma amacını taşıyor.
15 Mart 2023

İYİ Parti tarafından Uygur Türklerinin sorunlarının araştırılması için meclise sunulan önerge, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, daha önce de benzer önergelerin reddedildiğini belirtti ve iktidarın Uygurların yaşadığı zulme sessiz kaldığını ifade etti. HDP ve CHP de önergeye destek vererek iktidarın sessizliğini eleştirdi.
19 Ocak 2023

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ arasında imzalanan protokolde, terörle bağlantılı olduğu kanıtlarla sabit olan yerel yöneticilerin yerine devlet görevlilerinin atanması uygulamasının yargı kararı çerçevesinde devam edeceği belirtildi. Bu durum, özellikle HDP'li belediyelere yönelik mevcut kayyım uygulamalarının sürdürüleceği şeklinde yorumlandı. Ancak Millet İttifakı'nın daha önce açıkladığı politikalarda, kayyım uygulamalarına son verileceği ve görevden alınan belediye başkanlarının yerine belediye meclisi tarafından seçilmesinin sağlanacağı ifade edilmişti. Mevcut uygulamada ise görevden alınan belediye başkanlarının yerine doğrudan kamu görevlileri atanıyor.
24 Mayıs 2023

HDP'nin tutuklu eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, 'emek ve özgürlük ittifakı' adı altında birleşen partilerin Kartal'da düzenleyeceği mitinge katılım çağrısında bulundu. Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, AKP ve Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) karşı bir duruş sergileme çağrısında bulunarak, 'halayda buluşalım' ifadesini kullandı. İttifak; Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) tarafından oluşturulmuş.
15 Ocak 2023

AKP, yerel seçimlere doğru Fatih Erbakan liderliğindeki Yeniden Refah Partisi (YRP) ile olan ittifakını sonlandırdı. YRP, 28 Mayıs 2023 genel seçimlerinde cumhur ittifakını desteklemiş, ancak yerel seçimlere ittifaksız gireceklerini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, YRP'nin bu tavrını eleştirerek, AK Parti'den ayrılan veya karşı tavır içinde olanların kendi yollarını çizdiklerini belirtti. Erdoğan ayrıca, seçim sonrası AK Parti'ye döneceklerini söyleyen 'sirk cambazlarına' prim verilmemesi gerektiğini vurguladı.
27 Şubat 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP), 2023'te Cumhur İttifakı'na katılarak dindar muhafazakâr tabanına Erdoğan karşıtlığına rağmen CHP'ye karşı duruşunu belirtti. Parti, ittifak pazarlıklarında milletvekili pazarlığı yapmaktan kaçınarak ilkesel bir duruş sergiledi ve bu tutumuyla hem kendi tabanını hem de AK Parti kitlesini etkiledi. YRP'nin geçmişte ve bugün yüksek talepleri, ittifak görüşmelerinde zorluklar yaratmış, ancak parti bu durumu ilkesel bir zemine taşıyarak meşruiyetini korumuştur.
22 Şubat 2024

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, 31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti'ye destek olmak için İstanbul adaylarını çekmeyi üç şarta bağladı. Bu şartlar; İsrail ile ticaretin kesilmesi, Malatya'daki Kürecik üssünün kapatılması ve emekli maaşlarının 20 bin liraya çıkarılması olarak sıralandı. YRP, Mayıs 2023'teki genel seçimlerde cumhur ittifakına destek vermiş, ancak yerel seçimler için bir uzlaşıya varılamamıştı.
28 Mart 2024
İşaretlediklerim