2022-23 yıllarında Türkiye'de yıllık ortalama %5 civarında gerçekleşen ekonomik büyüme, istihdam artışını yıllık ortalama %4,2 oranında sınırlı tuttu. Bu durum, ekonomik büyümenin istihdam yaratma kapasitesinin sınırlı olduğunu gösterdi ve 2023 yılsonunda atıl işgücü oranının %25'e ulaşmasına neden oldu. Türkiye, OECD genelinde en yüksek ikinci ekonomik büyüme oranına ve en düşük ikinci istihdam oranına sahip oldu. Ayrıca, en yüksek enflasyon oranına sahip ülke olarak kaydedildi. İşgücü piyasasındaki yapısal sorunlar ve beklenen konjonktürel sorunlar, ekonomik büyümenin yavaşlamasıyla birlikte işsizliğin artmasına yol açabilir.
16 Şubat 2024

Senex: Yaşlanma Çalışmaları Derneği'nin raporuna göre, Aralık ayında Türkiye genelinde 165 yaşlı şiddet, istismar, ihmal, hak ihlali ve ayrımcılığa maruz kaldı. Dernek başkanı Doç. Dr. Özgür Arun, yaş ayrımcılığının Türkiye'de arttığını belirtti. Rapor, medyaya yansıyan haberlerin analizine dayanıyor ve yaşlılara yönelik ihlallerin önlenmesi için farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Araştırmalar, yaşlılara yönelik şiddet ve ihlallerin yaygın olduğunu ve çoğunlukla yoksul yaşlıları etkilediğini gösteriyor.
30 Ocak 2023

EBS Danışmanlık'ın verilerine göre, Türkiye'de 2022 yılında her bin kişiden sadece yedisi yeni bir otomobil satın alabildi. Otomobil fiyatlarındaki yükseliş, dünya genelindeki çip sıkıntısı, üretimdeki yavaşlama ve artan talebin yanı sıra Türkiye'de dövizdeki rekor artışlar ve ek vergilerle daha da arttı. Bu durum, Türkiye'yi 31 Avrupa ülkesi arasında otomobil alımında 29'uncu sıraya düşürdü.
30 Ocak 2023

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından yayımlanan rapora göre, son sekiz yılda kadın sünneti oranları yüzde 15 artış gösterdi. Şu anda hayatta olan 230 milyondan fazla kız çocuğu ve kadın sünnet edilmiş durumda. Kadın sünneti en çok Afrika, Asya ve Ortadoğu'daki ülkelerde uygulanıyor. UNICEF, 2030'a kadar kadın sünnetinin tamamen durdurulması hedefine ulaşılmasının zor olduğunu ve bu konuda hükümetlerin de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini belirtti.
8 Mart 2024

Alman otomotiv üreticisi Mercedes-Benz'in karı, teslimat sorunları ve sertleşen rekabet nedeniyle azaldı. Şirketin 2021 yılının üçüncü çeyreğindeki düzeltilmiş faaliyet karı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 azalarak 4,9 milyar avroya geriledi. Aynı dönemde satışlar yüzde 1,4 azalarak 37,2 milyar avroya düştü. Şirketin araç teslimatları da üçüncü çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 düşerek 510 bin 564 adede geriledi.
26 Ekim 2023

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Yemen'de yıl başından temmuz ayına kadar 34 bin 300 kızamık ve kızamıkçık vakası tespit edildiğini ve bu süre zarfında kızamık nedeniyle 413 kişinin öldüğünü açıkladı. DSÖ, kızamık vakalarındaki ve can kayıplarındaki artışın ekonomik durumun bozulması, gelirlerin azalması ve göç gibi nedenlerden kaynaklandığını belirtti. Yemen'de iç savaş ve yansımaları nedeniyle sağlık sektöründe ciddi anlamda tıbbi ekipman sıkıntısı yaşanıyor.
31 Ağustos 2023

Habitat Derneği'nin iki yılda bir gerçekleştirdiği 'Gençliğin İyi Olma Hali Raporu'nun beşinci sürümü yayımlandı. Rapora göre, Türkiye'deki gençlerin yaşam memnuniyeti son beş yılda düşerek %46'ya geriledi. İstihdam koşulları gençlerin yaşam memnuniyeti ve geleceğe dair umutlarını büyük ölçüde etkiliyor. Maddi durumlarından memnun olan gençlerin oranı da düşüş gösterirken, gençlerin %35,8'i aylık 3 bin lira ve altında gelir elde ediyor. Gençlerin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında enflasyon, işsizlik ve yüksek kira bedelleri yer alıyor.
19 Mayıs 2023

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), Gazze Şeridi'nde 50 bin hamile kadının temel sağlık hizmetlerinden mahrum olduğunu açıkladı. Bu ay içinde 5 bin 500 hamile kadının doğum yapacağı belirtildi. BM Nüfus Fonu Müdürü Dominic Allen, Gazze'deki sağlık sisteminin hassas ve yıkılmak üzere olduğunu ifade etti. Allen, hamile kadınların acil koruma ve sağlık gözetimine ihtiyaç duyduklarını ve gidecek bir yerlerinin olmadığını belirtti.
16 Ekim 2023

TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Türkiye'de 18 ve üzeri yaştaki bireyler arasında mutluluk oranı 2023'te yüzde 52,7'ye yükseldi. Araştırma sonuçlarına göre, evli bireyler daha mutlu, ve bireylerin en büyük mutluluk kaynağı aileleri olarak belirlendi. Ancak, ülkenin en önemli sorunu olarak hayat pahalılığı gösterildi. Kamu hizmetlerinden memnuniyet düzeyleri de incelendiğinde, asayiş hizmetlerinden memnuniyet en yüksek oranda olurken, eğitim hizmetlerinden memnuniyet en düşük oranlarda kaldı.
16 Şubat 2024

Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği'nin (DIHK) anketine göre, Alman şirketlerinin yüzde 47'si stajyer bulmakta zorluk çekiyor. Bu oran, 2005'ten beri görülen en yüksek oran. Özellikle otel ve restoranlar ile sanayi ve ticaret sektörlerinde stajyer bulma sıkıntısı yoğunlaşıyor. DIHK'ın bulgularına göre, ülkede okulu bitiren öğrenci sayısı 10 yıl öncesine göre yaklaşık 100 bin daha az ve bu durum iş gücü piyasasında dengesizliğe yol açıyor.
23 Ağustos 2023

2023 yılının ilk dakikalarında Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde dünyaya gelen bebekler, aileleri için büyük mutluluk kaynağı oldu. Ankara'da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İstanbul'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İzmir'de ise Diyarbakır Vali Yardımcısı Selim Çomaklı tarafından yeni yılın ilk bebekleri ziyaret edildi ve ailelere çeşitli hediyeler verildi. İzmir, Diyarbakır, Malatya ve Adana'da da yeni yılın ilk dakikalarında doğan bebekler ve aileleri mutluluklarını paylaştı.
1 Ocak 2023

Tayvan merkezli mikroçip üretim sektörü lideri TSMC, Japonya'da ikinci bir çip imalat tesisi kuracağını duyurdu. TSMC CEO'su C. C. Wei, müşteri talepleri ve Japon hükümetinin destekleriyle alınan bu kararı basın toplantısında açıkladı. Şirket, küresel çip piyasasının bu yıl yüzde 4 oranında daralmasını beklerken, ileri teknolojisi sayesinde gelir seviyesini korumayı hedefliyor. Japon hükümeti, TSMC'nin Kumamoto'da devam eden ve 8,6 milyar dolar değerindeki fabrika yatırımına finansal destek sağlayacağını belirtti.
13 Ocak 2023

Save the Children kuruluşunun raporuna göre, 2023 yılında dünya genelinde 10 milyondan fazla çocuk evlerini terk etmek zorunda kaldı. 2010 yılından bu yana yerinden edilen çocukların sayısı iki katından fazla artarak 50 milyonu aştı. Günde 29 bin çocuğun yerinden edildiği belirtilirken, Sudan ve Somali'deki çocuklar en çok etkilenenler arasında yer aldı. Gazze'de ise yerinden edilenlerin oranı, dünya genelindeki en yüksek oranlardan biri olarak kaydedildi.
19 Şubat 2024

İSİG Meclisi'nin raporuna göre, AKP'nin 21 yıllık iktidarı süresince en az 888 çocuk işçi çalışırken hayatını kaybetti. Rapor, çocuk işçiliğin devlet ve sermaye politikası tarafından meşrulaştırılma girişimlerine dikkat çekiyor ve çocuk işçiliğinin kayıt altına alınmamasını eleştiriyor. Ayrıca, çocuk işçilerin sağlığını koruyamayan yasal düzenlemeler ve cezasızlık örnekleri vurgulanıyor. Rapor, çocuk işçiliğin yasaklanması ve eğitim sistemi, veri yayınlama, denetimler ve sağlık taramaları gibi konularda iyileştirmeler yapılması gerektiğini öneriyor.
12 Haziran 2023

İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bir çöp bidonunda bebek cesedi bulundu. Olay, sabah saatlerinde kağıt toplayan bir kadın tarafından fark edildi ve durum polise bildirildi. İhbar üzerine olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, bebeğin hayatını kaybettiğini belirledi. Bebeğin cesedi, ölüm nedeninin belirlenmesi için adli tıp morguna kaldırıldı.
17 Ekim 2023

Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde, bir apartmanın beşinci katından düşen 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti. Olayı görenlerin ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlilerinin yaptığı kontrolde bebeğin yaşamını yitirdiği belirlendi. Polis, olayın aydınlatılması için soruşturma başlattı.
29 Ekim 2023

Oxford ve Ochanomizu üniversitelerinin ortak araştırması, 10 yıl içinde ev işlerinin yüzde 39'unun robotlar tarafından üstlenileceğini öngörüyor. Araştırmada 65 yapay zeka uzmanının görüşleri alındı ve sonuçlar PLOS One dergisinde yayımlandı. Market alışverişi en çok otomatikleşecek işler arasında yer alırken, çocuk ve yaşlı bakımı en az etkilenecek alanlar olarak belirlendi. Araştırmada cinsiyetlere göre otomasyona bakış açısının farklılık gösterdiği ve artan otomasyonun cinsiyet eşitliğine katkı sağlayabileceği vurgulandı.
24 Şubat 2023

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çocuk ve yaşlı hastalar için gerekli olan ilaç ve mama ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çıkarıyor. Kurum, büyüme hormonu eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçları ve demans hastalarının mama ihtiyaçlarını kısıtlı şartlarda veya hiç karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı, bu durumun hem hastaları hem de eczacıları mağdur ettiğini belirtiyor. SGK'nın ödeme politikaları, çeşitli bahanelerle hastaların tedavilerinin engellenmesine yol açıyor.
14 Mart 2024

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol, Türkiye'de erişkin aşılaması konusunda ciddi eksiklikler olduğunu belirtti. Şenol, 65 yaşın üzerindeki herkesin grip, zatürre ve hatta zona aşılarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Türkiye'de aşılama trafiğinin 11 yaşından itibaren büyük bir kesintiye uğradığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin erişkin aşılaması konusunda bir politikası olmadığını ve aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili erişkinlerde henüz büyük bir başarı yakalanamadığını belirtti.
8 Eylül 2023

Otomerkezi yöneticisi Ali Karakaş, Türkiye'de her 30 kişiden birinin ikinci el otomobil alım satımı yaptığını ve bu durumun piyasada arz talep dengesini bozduğunu ifade etti. Ekonomik göstergelerin bozulması nedeniyle iktidarın otomobil piyasasında sık sık düzenlemeler yaptığı, son düzenlemeyle araç satışını zorlaştıran bayilerin yetki belgelerinin iptal edileceği ve ifşa edileceği belirtildi. Karakaş, ayrıca tedarik problemleri ve Çin otomobillerine getirilen ek vergi nedeniyle yatırımcıların vazgeçtiğini ve seçimler öncesinde kurdaki artış beklentisiyle ikinci el otomobile olan talebin arttığını dile getirdi.
8 Mayıs 2023
İşaretlediklerim