Uşak'ın Fatih Mahallesi'nde bir çiftlik sahibi, çiftliğinin karşısındaki boş tarlanın kenarında fermuarı kapalı bir sırt çantası içinde bebek cesedi buldu. Polis ve sağlık ekiplerinin yaptığı inceleme sonucunda, bir iki günlük olduğu tahmin edilen erkek bebeğin cenazesi, Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırıldı.
18 Ocak 2023

Koç Holding, 2023 yılının üçüncü çeyreğinde piyasa beklentilerinin üzerinde bir kar elde etti. Şirket, üçüncü çeyrekte 36 milyar 303 milyon TL net dönem karı elde etti ve bu, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 82,8 oranında bir artışı temsil ediyor. Yılın ilk dokuz ayında 53,5 milyar TL kombine yatırım yapan Koç Holding'in son beş yıldaki toplam yatırım tutarı 133,5 milyar TL'ye ulaştı. Koç Holding, 30 Eylül 2023 itibariyle 123 bin 970 kişiye istihdam sağlıyor.
27 Ekim 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz 2023 işgücü istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 15 yaş ve üzeri kişilerde işsiz sayısı bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişiye düştü. İşsizlik oranı ise %9,4'e geriledi. İşsizlik oranı erkeklerde %7,6, kadınlarda ise %12,9 olarak belirlendi.
11 Eylül 2023

Yeni Zelanda'da kuş gribi, Rusya – Ukrayna savaşı ve yem fiyatlarının artması gibi etkenler yumurta fiyatlarını yükseltti. Bu durum, kişi başına yüksek yumurta tüketimi olan Yeni Zelanda'da, çiftçilikle ilgili yasal düzenlemelerle birleşince yumurta krizini derinleştirdi. İnsanlar, bu krize çözüm olarak kendi tavuklarını yetiştirip yumurta üretmeye başladı. Popüler alışveriş sitesi Trade Me, tavuk ve ilgili ekipman aramalarında büyük bir artış olduğunu bildirdi. Ancak uzmanlar, tavuk yetiştiriciliğinin bazı sağlık riskleri taşıdığını ve tavukların sadece belirli bir süre yumurtladığını, bu nedenle bu yöntemin kalıcı bir çözüm olmayabileceğini belirtiyor.
21 Ocak 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekim-Aralık 2023 dönemine ait iş gücü istatistiklerine göre, Türkiye'de işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8'e geriledi. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 70 bin kişi olarak kaydedildi. Aynı dönemde istihdam edilenlerin sayısı 195 bin kişi artarak 31 milyon 867 bin kişiye ulaştı. İstihdam oranı ise 0,2 puanlık artışla yüzde 48,6 oldu. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1 puanlık düşüşle yüzde 15,9 olarak belirlendi.
19 Şubat 2024

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da kızamık hastalığından dolayı çocuk ölümleri olduğunu ve hastalıktaki artışın endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Kızamık aşısının önemi vurgulanarak, ailelerin çocuklarını aşılatmaları çağrısı yapıldı. DSÖ'nün Avrupa Bölgesi için belirlediği kızamık eliminasyon hedefine Türkiye'nin hala ulaşamadığı belirtildi. Aşı reddi ve kararsızlığının arttığı, mevzuattaki boşlukların bu durumu kolaylaştırdığı ifade edildi. İTO, Sağlık Bakanlığı'na kızamık vakaları ve alınacak önlemlerle ilgili sorular yöneltti.
13 Haziran 2023

Tayland’ın merkezindeki Ayutthaya Fil Sarayı ve Royal Kraal'da 36 yaşındaki Asya fili Chamchuri, nadir görülen bir olayla ikiz doğurdu. İlk yavru doğduktan sonra bakıcılar ikinci bir yavrunun daha doğduğunu fark etti. İkinci doğum sırasında anne fil paniğe kapıldı ve bakıcılar müdahale etmek zorunda kaldı. Bu olay, Tayland'da filler kutsal kabul edildiği için büyük ilgi gördü ve ikizler sosyal medyada canlı yayınlarla tanıtıldı.
15 Haziran 2024

Japonya'nın Hiroşima eyaletinde, bir kaplama fabrikasının güvenlik kameralarına yansıyan ve sonrasında kaybolan bir kedinin, fabrikadaki altı değerlikli krom (Kromiyum-6) dolu bir tanka düştüğünden şüpheleniliyor. Fabrika çalışanları ve Fukuyama Belediyesi, kedinin dokunulduğunda veya solunduğunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilecek kimyasal maddeyle temas etmiş olabileceği konusunda halkı uyardı. Belediye, kedinin bulunması için devriyeleri artırdı ve eğer anormal görünen bir kediyle karşılaşılırsa, ona dokunulmaması ve yetkililere haber verilmesi gerektiğini belirtti.
14 Mart 2024

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, bebek ve çocuk aşılarının temininde yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Aile hekimleri, aşı yokluğu, kötü çalışma koşulları ve yetersiz ücret artışları gibi konuları çevrimiçi bir toplantıda tartıştı. Aşı eksikliği nedeniyle bazı bölgelerde kızamık vakaları ve hepatit B gibi hastalıkların önlenmesinde zorluklar yaşandığı belirtildi. Ayrıca, aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan iş bırakma eylemlerine ceza puanı ve destek primlerinin kesilmesi yoluyla engellenmeye çalışıldığı ifade edildi.
24 Ocak 2023

Toyota Motor, parça tedarikçisi Chuo Spring Co.’nun fabrikasında yaşanan patlama sonrası, altı fabrikasında üretimini geçici olarak durdurdu. Patlama sonrası yaşanan parça tedarik sıkıntısı nedeniyle, Japonya’daki altı fabrikasındaki 10 üretim hattı durduruldu. Üretim hatlarının hafta içinde yeniden faaliyete geçeceği belirtildi. Olumsuz etkilenen üretim hatlarının Toyota’nın Land Cruiser ve RAV4 modellerine ait olduğu bildirildi.
17 Ekim 2023

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, hazır giyim ve tekstil sektörlerinde son altı ayda 100 bin kişilik bir istihdam kaybı olduğunu belirtti. Ağustos 2022'de hazır giyimdeki toplam istihdamın 738 bin iken Şubat sonunda 710 bine düştüğünü ifade etti. Kaya, istihdam kaybının nedenlerini Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki talep düşüklüğü, diğer rakiplere göre yüksek maliyetler ve baskılanan kur olarak açıkladı.
28 Nisan 2023

Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörleri, ihracat pazarlarında yaşanan daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Son bir yılda tekstil sektöründen 103 bin, hazır giyim sektöründen ise 30 binden fazla çalışan işini kaybetti. Bu durum, sektörlerdeki toplam çalışan sayısının 1,07 milyona düşmesine neden oldu. Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, istihdam kaybının devam edeceğini ve haziran ayı itibarıyla toplam istihdamın 1 milyonun altına düşebileceğini belirtti.
5 Temmuz 2023

Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu Suriye'nin Afrin bölgesinde bir enkaz altında dünyaya gelen Aya isimli kız bebek, ailesini kaybettikten sonra sosyal medyada viral oldu. Bebeğin kurtarılma görüntüleri sonrası dünya genelinden binlerce kişi evlat edinme konusunda ilgi gösterdi. Hastane Müdürü Dr. Attiah Khalid, Aya için gelen evlat edinme taleplerini alıyor ancak şimdilik bebeği kendi çocuğu gibi büyüteceğini ve uzak akrabaları dönene kadar evlat edinilmesine izin vermeyeceğini belirtti.
10 Şubat 2023

BBC'nin UNICEF verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, çocuk yetiştirmenin en kolay olduğu ülkeler Japonya, Estonya, İspanya, Finlandiya ve Hollanda olarak belirlendi. Bu ülkeler, eğitim kalitesi, yeşil alanların çokluğu, aile izni politikaları ve güvenlik gibi kriterlerde yüksek puanlar aldı. Japonya'da çocuklar güvenli bir ortamda özgürce hareket edebiliyor, Estonya eğitim ve sosyal becerilerde öne çıkıyor, İspanya'da çocuklar sosyal hayata entegre, Finlandiya doğal güzellikleri ve sağlık hizmetleriyle dikkat çekiyor, Hollanda ise çocuk refahı ve ruh sağlığı konusunda en iyi performans gösteren ülke olarak sıralamada yer alıyor.
4 Mart 2023

Bilgi Üniversitesi tarafından yürütülen 'Çocuğun İyi Olma Hali İstanbul Araştırması'na göre, çocukların yüzde 62'si ebeveynlerinin işsiz kalmasından, yüzde 57'si ekonomik durumlarından kaygı duyuyor. Araştırma, ailenin sosyoekonomik statüsü düştükçe çocukların yaşamdan memnuniyetinin azaldığını gösterdi. Düşük sosyoekonomik statüye sahip çocuklar en fazla arkadaşsız kalmak, taşınmak zorunda kalmak ve okuldan ayrılmaktan kaygı duyarken; orta ve yüksek sosyoekonomik statüye sahip çocuklarda derslerde ve sınavlarda başarısız olma kaygısı öne çıkıyor. Araştırma ayrıca, ekonomik krizin en kırılgan aileleri daha olumsuz etkilediğini ortaya koydu.
26 Haziran 2023

Türkiye'de sanayi üretim endeksi, Kasım 2022'de pandemi kapanmalarının yaşandığı 2020 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüş gösterdi. Bu düşüş, küresel yavaşlamayla paralel olarak son aylarda ivme kaybeden sanayi üretiminin bir devamı niteliğinde. 2022 yılında Türkiye ekonomisi, önceki yıllara kıyasla yavaş bir büyüme gösterirken, Merkez Bankası da politika faizini 500 baz puan indirerek yüzde 9'a çekti.
10 Ocak 2023

Alman Sağlık Eğitimi Merkezi tarafından yapılan bir araştırma, Z kuşağının Y kuşağına göre daha kontrollü içki içtiğini ortaya koydu. 2004 yılından beri düzenli olarak yapılan anketler, 12-25 yaş arası gençlerde 'sarhoş olana kadar içme' alışkanlığının giderek azaldığını gösterdi. 2004 yılında 12-17 yaş grubunun yüzde 21'i haftada en az bir kez bu şekilde alkol tükettiğini belirtirken, 2021 yılında aynı grupta bu oran yüzde 9'un altına düştü. 1995 ile 2010 yılları arasında doğan Z kuşağının aşırı alkol tüketiminden uzak durduğu belirlendi.
31 Temmuz 2023

Halk Sağlığı Genel Müdürü Prof. Dr. Sedat Kaygusuz, Türkiye'de son dönemde kızamık vaka bildirimlerinin arttığını belirtti ve 81 ilin valisine alınması gereken önlemleri hatırlattı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kızamıktan ölümler olduğu iddialarını yalanladı ve aşı kapsayıcılığının ülke genelinde yüzde 95'in üzerinde olduğunu belirtti. Kızamık vakalarındaki artış üzerine, Bağışıklama Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komitesinin aldığı kararlar doğrultusunda, tüm illerde 'yoğun kontrol stratejileri' uygulanıyor.
24 Haziran 2023

Japonya, enerji tedarikinde öz yeterliliği artırmak ve karbon emisyonunu düşürmek amacıyla nükleer reaktörlerin ömrünü uzatma kararı aldı. Meclis, reaktörlerin 60 yıl olan işletim süresinin uzatılmasına imkan tanıyan bir yasayı onayladı. Yeni düzenlemeyle, reaktörlerin hizmet dışı kaldığı dönemler toplam işletme süresine dahil edilmeyecek ve 30 yılı aşan reaktörler her 10 yılda bir denetlenecek. 2011'deki deprem ve tsunami felaketinden sonra nükleer reaktörlerin işletim ömrü 40 yıl ile sınırlanmış, güvenlik standartları sağlandığında 60 yıla kadar uzatılabiliyordu.
31 Mayıs 2023

Koronavirüs pandemisi sırasında azalan makyaj ve bakım ürünleri ithalatı, pandemi sonrası eski seviyelerini aşarak 409,4 milyon dolara yükseldi. 2020 yılında kozmetik ithalatı 193 milyon dolar seviyesine gerilemişken, pandemi tedbirlerinin hafiflemesi ve maske kullanımının azalmasıyla harcamalar arttı. Parfüm, pudra ve dudak makyaj malzemeleri ithalatında büyük artışlar yaşanırken, göz makyaj malzemeleri ve deodorantlar da en çok ithalat yapılan diğer ürünler arasında yer aldı.
2 Temmuz 2023
İşaretlediklerim